2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Altinóban, a paprikafesztiválon főztek képviselőink – Sikere volt a gulyásuknak, de nyokki kalocsaiasan nem készült

Illés György Cinó  |  2018. 08. 31., 17:05

A tegnap délutáni képviselő-testületi ülésen az egyebek napirendje keretében számolt be dr. Bálint József polgármester az önkormányzatunk küldöttségének altinói paprikafesztiválon való részvételéről. Az esemény a személyes kapcsolatépítésen és egymás gasztronómiai és kulturális hagyományainak jobb megismerésén túl alkalmat adott arra is, hogy a települések közti együttműködés további mélyítésének, a két város fiataljai közti kapcsolatok kiépítése, sportegyesületek, civil szervezetek, vállalkozások között együttműködés kialakításának lehetőségeit keressék az olasz partnerekkel.

Az képviselők olaszországi vendégeskedéséről a város hivatalos honlapja is beszámolt, arról portálunkon előzetesen, a meghívás kapcsán írtunk. Akkori folyosói beszélgetések nyomán úgy tudtuk, hogy a gulyás mellé a magyaros hagymás-paprikás gombóc és a tésztája összetételét tekintve igen hasonló, olasz gnocchi (ejtsd: nyokki) kombinációjával készült étel is lesz második fogásnak, erre azonban végül nem került sor.

A PAPRIKÁS NYOKKI KALOCSAIASAN (GNOCCHI ALLA KALOCSENSE) RECEPTJÉNEK SZERZŐI JOGA TEHÁT TOVÁBBRA IS KIADÓ!


Forrás: Kalocsa.hu

A tavaly megkötött testvérvárosi szerződés nyomán Kalocsa és az olaszországi Altino képviselői, delegációi rendszeresen fölkeresik egymás településeit.
A partnerkapcsolat a mindkét településen erős és nagy múltú paprikatermesztési hagyományok mentén alakult, de kiterjed a kulturális és népművészeti értékeinek felfedezésére és a polgárok, vállalkozások, civilek közti kapcsolatok kiépítésének elősegítésére is.

A kapcsolatépítés múlt hétvégén a péntek és szombat éjszaka zajlott altinoi paprikafesztiválon folytatódott, amelyre városunk polgármestere és neje, valamint hat képviselő és tolmács érkezett az olasz városba, hogy ott a magyar konyha remekeiből is ízelítőt adjanak. A kalocsai főzőverseny hagyományaitól eltérően ott a várkerületek csapatai versengenek egymással, így a mezőnybe a kalocsai testület nem fért bele. A híres magyar gulyásra azonban mindenki kíváncsi volt, ezért felkérték városunk delegációját, hogy készítsék el ezt a speciális magyar ételt. A főzésre péntek este, a kétnapos fesztivál első napján (betűrendben) Lakatos János, Lakatos Melinda és Török Ferenc élenjáró munkája mellett került sor. A mintegy 150 adag gulyás nagy sikert aratott olasz barátaink körében.


Forrás: Kalocsa.hu

A fesztiválhoz kapcsolódó főzőverseny hagyományai szerint a nyolc várkerület háromfogásos menüt főz, előétellel, főétellel és desszerttel, és minden fogás tartalmaz paprikát.

Az utazás adta alkalmat a kalocsai képviselők arra is megragadták, hogy a testvérvárosi kapcsolat további mélyítésének lehetőségeiről is tájékozódjanak, amelyek főképp az iskolák, civil- és sportegyesületek közötti együttműködésben mutatkoznak.

Városunk delegációja megtekintette az ottani paprikaföldeket, és tanulmányozták a paprika fűzésének, szárításának módszereit is.

Az utazásról Bálint József polgármester is beszámolt Facebook oldalán.Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021-12-02 09:50:27
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés