2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Altinóban, a paprikafesztiválon főztek képviselőink – Sikere volt a gulyásuknak, de nyokki kalocsaiasan nem készült

Illés György Cinó  |  2018. 08. 31., 17:05

A tegnap délutáni képviselő-testületi ülésen az egyebek napirendje keretében számolt be dr. Bálint József polgármester az önkormányzatunk küldöttségének altinói paprikafesztiválon való részvételéről. Az esemény a személyes kapcsolatépítésen és egymás gasztronómiai és kulturális hagyományainak jobb megismerésén túl alkalmat adott arra is, hogy a települések közti együttműködés további mélyítésének, a két város fiataljai közti kapcsolatok kiépítése, sportegyesületek, civil szervezetek, vállalkozások között együttműködés kialakításának lehetőségeit keressék az olasz partnerekkel.

Az képviselők olaszországi vendégeskedéséről a város hivatalos honlapja is beszámolt, arról portálunkon előzetesen, a meghívás kapcsán írtunk. Akkori folyosói beszélgetések nyomán úgy tudtuk, hogy a gulyás mellé a magyaros hagymás-paprikás gombóc és a tésztája összetételét tekintve igen hasonló, olasz gnocchi (ejtsd: nyokki) kombinációjával készült étel is lesz második fogásnak, erre azonban végül nem került sor.

A PAPRIKÁS NYOKKI KALOCSAIASAN (GNOCCHI ALLA KALOCSENSE) RECEPTJÉNEK SZERZŐI JOGA TEHÁT TOVÁBBRA IS KIADÓ!


Forrás: Kalocsa.hu

A tavaly megkötött testvérvárosi szerződés nyomán Kalocsa és az olaszországi Altino képviselői, delegációi rendszeresen fölkeresik egymás településeit.
A partnerkapcsolat a mindkét településen erős és nagy múltú paprikatermesztési hagyományok mentén alakult, de kiterjed a kulturális és népművészeti értékeinek felfedezésére és a polgárok, vállalkozások, civilek közti kapcsolatok kiépítésének elősegítésére is.

A kapcsolatépítés múlt hétvégén a péntek és szombat éjszaka zajlott altinoi paprikafesztiválon folytatódott, amelyre városunk polgármestere és neje, valamint hat képviselő és tolmács érkezett az olasz városba, hogy ott a magyar konyha remekeiből is ízelítőt adjanak. A kalocsai főzőverseny hagyományaitól eltérően ott a várkerületek csapatai versengenek egymással, így a mezőnybe a kalocsai testület nem fért bele. A híres magyar gulyásra azonban mindenki kíváncsi volt, ezért felkérték városunk delegációját, hogy készítsék el ezt a speciális magyar ételt. A főzésre péntek este, a kétnapos fesztivál első napján (betűrendben) Lakatos János, Lakatos Melinda és Török Ferenc élenjáró munkája mellett került sor. A mintegy 150 adag gulyás nagy sikert aratott olasz barátaink körében.


Forrás: Kalocsa.hu

A fesztiválhoz kapcsolódó főzőverseny hagyományai szerint a nyolc várkerület háromfogásos menüt főz, előétellel, főétellel és desszerttel, és minden fogás tartalmaz paprikát.

Az utazás adta alkalmat a kalocsai képviselők arra is megragadták, hogy a testvérvárosi kapcsolat további mélyítésének lehetőségeiről is tájékozódjanak, amelyek főképp az iskolák, civil- és sportegyesületek közötti együttműködésben mutatkoznak.

Városunk delegációja megtekintette az ottani paprikaföldeket, és tanulmányozták a paprika fűzésének, szárításának módszereit is.

Az utazásról Bálint József polgármester is beszámolt Facebook oldalán.Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 11., 15:30
„Ez a park szimbolizálja a városért végzett munkámat, amelyben mindig a legfontosabb szerep annak jutott, hogy mi az, amire szüksége van az embereknek, hol kell és lehet azokat megvalósítani, és hogyan tudom előteremteni rá a fedezetet.”

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 16., 16:11
A NAV ellenőrei gyakorlatilag mindent ellenőriznek, amire a helyszínen lehetőségük van. Még >>>
2024. 04. 15., 11:40
A sporttörténelmet író világbajnok egy nemzetközi verseny miatt nem tudott részt venni a március 15-i ünnepségen. Még >>>
2024. 04. 15., 11:36
A 85 évvel ezelőtt mért 28,7 fokos rekordot múlta felül az új napi rekord. Még >>>
2024. 04. 15., 07:22
Részletfizetés – maximum öt részletben – 2024. június 30-ig kérhető. Még >>>
2024. 04. 14., 09:50
Öt helyszínen 7 embert fogtak el a rendőrök. A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedtek Kecskeméten. Még >>>
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK