A tegnap délutáni képviselő-testületi ülésen az egyebek napirendje keretében számolt be dr. Bálint József polgármester az önkormányzatunk küldöttségének altinói paprikafesztiválon való részvételéről. Az esemény a személyes kapcsolatépítésen és egymás gasztronómiai és kulturális hagyományainak jobb megismerésén túl alkalmat adott arra is, hogy a települések közti együttműködés további mélyítésének, a két város fiataljai közti kapcsolatok kiépítése, sportegyesületek, civil szervezetek, vállalkozások között együttműködés kialakításának lehetőségeit keressék az olasz partnerekkel.
Az képviselők olaszországi vendégeskedéséről a város hivatalos honlapja is beszámolt, arról portálunkon előzetesen, a meghívás kapcsán írtunk. Akkori folyosói beszélgetések nyomán úgy tudtuk, hogy a gulyás mellé a magyaros hagymás-paprikás gombóc és a tésztája összetételét tekintve igen hasonló, olasz gnocchi (ejtsd: nyokki) kombinációjával készült étel is lesz második fogásnak, erre azonban végül nem került sor.
A PAPRIKÁS NYOKKI KALOCSAIASAN (GNOCCHI ALLA KALOCSENSE) RECEPTJÉNEK SZERZŐI JOGA TEHÁT TOVÁBBRA IS KIADÓ!
Forrás: Kalocsa.hu
A tavaly megkötött testvérvárosi szerződés nyomán Kalocsa és az olaszországi Altino képviselői, delegációi rendszeresen fölkeresik egymás településeit.
A partnerkapcsolat a mindkét településen erős és nagy múltú paprikatermesztési hagyományok mentén alakult, de kiterjed a kulturális és népművészeti értékeinek felfedezésére és a polgárok, vállalkozások, civilek közti kapcsolatok kiépítésének elősegítésére is.
A kapcsolatépítés múlt hétvégén a péntek és szombat éjszaka zajlott altinoi paprikafesztiválon folytatódott, amelyre városunk polgármestere és neje, valamint hat képviselő és tolmács érkezett az olasz városba, hogy ott a magyar konyha remekeiből is ízelítőt adjanak. A kalocsai főzőverseny hagyományaitól eltérően ott a várkerületek csapatai versengenek egymással, így a mezőnybe a kalocsai testület nem fért bele. A híres magyar gulyásra azonban mindenki kíváncsi volt, ezért felkérték városunk delegációját, hogy készítsék el ezt a speciális magyar ételt. A főzésre péntek este, a kétnapos fesztivál első napján (betűrendben) Lakatos János, Lakatos Melinda és Török Ferenc élenjáró munkája mellett került sor. A mintegy 150 adag gulyás nagy sikert aratott olasz barátaink körében.
Forrás: Kalocsa.hu
A fesztiválhoz kapcsolódó főzőverseny hagyományai szerint a nyolc várkerület háromfogásos menüt főz, előétellel, főétellel és desszerttel, és minden fogás tartalmaz paprikát.
Az utazás adta alkalmat a kalocsai képviselők arra is megragadták, hogy a testvérvárosi kapcsolat további mélyítésének lehetőségeiről is tájékozódjanak, amelyek főképp az iskolák, civil- és sportegyesületek közötti együttműködésben mutatkoznak.
Városunk delegációja megtekintette az ottani paprikaföldeket, és tanulmányozták a paprika fűzésének, szárításának módszereit is.
Az utazásról Bálint József polgármester is beszámolt Facebook oldalán.
Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!