2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kompromisszumos megoldás – Zöld utat kapott a Méhecskék Selyemerdő-projektje

Illés György Cinó  |  2017. 06. 21., 18:32

Emlékezetes: korábban – a környékbeli lakók felháborodásától kísérve – egyszer már kitűzték a Selyemerdő park területének jelentős részét több méter mélységű tereprendezéssel a Hunyadi pályához csatolni tervező projekt munkaterületét. Ez ellen a képviselő-testület előtt Simon Zoltán emelt szót lakossági észrevételeket tolmácsolva, amit a helyszínen kihelyezett, nyilvános sportbizottsági ülés követett. Akkor még nem látszottak közeledni az álláspontok, később viszont – többfordulós egyeztetések és számos alternatíva kidolgozása után – úgy tűnik, megegyezés született. A kompromisszumos megoldás a park területéből valamivel kevesebbet vesz el, de így is a legértékesebb fák esnek majd áldozatul úgy a park területén, mint a pálya szegélyén – ezek pótlására az egyesület ígéretet tett.

A tervezett beruházáshoz a korábbi hírek szerint a Méhecskék SE összesen mintegy 70 milliós TAO beruházásához 7 milliós önrésztámogatást igényelt a várostól. A fejlesztés keretében a meglévő füves pálya mellé egy fél nagypálya nagyságú területen először füves pálya létesülne, majd a következő években – a források függvényében – azon végső soron három műfüves kispályát hoznának létre. Az őszi-tavaszi edzések zavartalanságának biztosítása végett a szomszédos parki résszel megnövelt területen villanyfényes világítást alakítanának ki.

Viharos előzmények

Simon Zoltán a lakossági egyeztetés elmaradása, valamint a nem megfelelő döntés-előkészítés, a javaslat térképmelléklet nélküli előterjesztése, így lényegében a tereprendezésre és a park területének bevonására irányuló szándék elhallgatása miatt felháborodott hangú napirend előtti felszólalásával indította el a kérdésről folyó társadalmi vitát, hónapokkal ezelőtt.


Forrás: KALOhírek

Ezt követően a lakossági fórummá alakult helyszíni sportbizottsági ülésen a környékbeli lakók egy része hangosan szót emelt a projekt ellen, egyrészt a már csak névleg játszótér park területének elbitorlása, vele a növényzet elpusztítása miatt is, másrészt a várható forgalom- és a sporttevékenységgel járó zajteher-növekedés miatt.

Később olyan hírek is érkeztek, hogy más környékbeli lakók – akiknek gyermeke a Méhecskék SE-nél sportol – épp ellenkezőleg, a projekt mellett álltak ki.

Időközben a Polgármesteri Hivatal műszaki osztálya, a Méhecskék SE vezetői és a lakosság közti egyeztetések során több különböző kompromisszumkereső megoldási javaslat született, majd végül egyességre jutott az egyesület és a lakosság.

Most erről az egyeztetett – mint az ülésen kiderült, azóta is kisebb mértékben módosult – terv megvalósításához szükséges önkormányzati hozzájárulás kérdéséről tárgyalt a testület a hétfő délelőtti testületi ülés egyetlen tervezett napirendi pontjaként.


Forrás: KALOhírek

Most pontosan

Ezúttal a tervezett fejlesztéssel érintett két területrészt térképpel, pontosan, helyrajzi számmal megjelölve tartalmazta az előterjesztés, amely számszerűen is rögzíti, hogy a park területéből 761 négyzetméteres területrész kerül átadásra és a sportpályához csatolásra.

Zölddel a tervezett sportpálya szegélye, pirossal a parktól elcsatolandó terület határa
Forrás: KALOhírek

Vannak kérdések…

Angeli Gabriella azzal kapcsolatban, hogy az előterjesztés szerint a terv a lakókkal egyeztetésre került, megkérdezte, hogy a lakók az előterjesztéshez mellékelt térképvázlat ismeretében járultak-e hozzá terület rendezéséhez, illetve, ez a legutóbbi egyeztetés hogyan, mikor történt.
Másrészt emlékeztetett, hogy a projekt első üteme – amelyre már el is nyerték a forrást – a tereprendezés, viszont a műfüves pályára a forrást még nem nyerték el, az új pályázat keretében valósulhat meg – ezzel kapcsolatban azt kérdezte, hogy a köztes időszakra kialakítanak-e élőfüves pályát.
Harmadrészt megkérdezte, hogy hogy a pályázat tartalmaz-e forrást az egyesület fák pótlására vonatkozó vállalásához, ha nem, miként óhajtják finanszírozni.


Forrás: KALOhírek

Hasonlóképpen a forrást firtatta a játszótér fejlesztésére tett vállalást illetően, amire nem ismeretesek pályázatok, miközben csak az engedélyeztetés több százezer forint.

… válaszok

A kérdések megválaszolására Simon Zoltán kapott lehetőséget, aki az egyezetések lefolytatásában vállalt vezető szerepet. A képviselő örömét fejezte ki, hogy több hónapos egyeztetés és számos probléma fölvetése után eljutottak a döntéshozatalig. Úgy vélte, ehhez minden félnek a kompromisszumkészségére szükség volt.

Elmondta, hogy a legutóbbi fórumon született megállapodáshoz képest is történt módosítás, már rögtön a következő napon, amin nagyon meglepődött, de végül meggyőződött róla, hogy ez a módosíts nem jelentős, és az annak alapján kitűzött karókat a lakók vele közösen megtekintették, és ott is kompromisszumkészségükről tettek tanúbizonyságot.


Forrás: KALOhírek

A képviselő hangsúlyozta, hogy az egész város ingyen használhatja majd a pályát, reményét fejezte ki, hogy az egyesület betartja majd a fák pótlására és a játszótér fejlesztésére tett ígéretét, és örömét fejezte ki, hogy a hosszas egyeztetések során a lakók észrevételeit is figyelembe vették, és olyan megoldás találtak, amely ugyanakkor a sportolók igényeinek is megfelel, és hozzájárul a város sportinfrastruktúrájának fejlesztéséhez is.

A sportegyesület vállalásaival kapcsolatos kérdésekre az egyesület elnöke, Faragó László válaszolt.

Elmondta, hogy a pályázati anyagban a fák ültetése nincs benne, így támogatás ezen az úton nem jár rá, de ahogyan a terület fönntartójaként eddig is az egyesület saját költségre végezte a zöldfelületek gondozását, ennek a néhány fának a pótlására is találnak majd módot. Jelenleg keresik a forrást, de azt a néhány fát társadalmi munka keretében is elültetik.


Forrás: KALOhírek

A játszótér nem most merült föl először az egyesületnél – derült ki az elnök válaszából –, mivel az edzések alatt várakozó szülőkkel érkező kisebb testvérek értelmes időtöltéséhez évek óta fönnálló igény mutatkozik az egyesületi tagok szülei részéről is, így már ismeretesek előttük az adminisztrációs és egyéb költségek is.
Ők azt vállalták, hogy ha a játszótér létesítése egyesületi keretek közt pályázható, akkor ők fölvállalják a projektgazda szerepét, de megjegyezte, hogy ezt az önkormányzat egyetértésével, vele és a lakókkal közösen tudják majd megvalósítani.

A Méhecskék Sportegyesület egyébként egy sor vállalást tett a lakók felé, a sportrendezvényekre való szervezett indulás bázisának a Mócsy utcából az Eperföldi Általános é Sportiskola előtti területre való áthelyezésétől a meccsek és edzések idején a szülőknek járműveik hátsó parkolóban való elhelyezésére ösztönzésén át egy ötlet-, illetve panaszláda kihelyezéséig.

A legfontosabb talán mégis az, hogy a sporttelepet annak nyitvatartási idejében – az edzési idők tiszteletben tartásával – a város teljes lakossága ingyenesen használhatja.


Forrás: KALOhírek

… és tanulságok

Szabó Balázs megköszönte Faragó Lászlónak, hogy megtalálta a kompromisszumos megoldást, ugyanakkor tanulságként azt fogalmazta meg a testület számára, hogy ha valamelyik képviselő bármilyen konfliktusról értesülést szerez, akkor erőit azonnal fordítsa a probléma megoldására, „bejelentetlen napirend előtti felszólalásokra, blog-bejegyzésekre és Facebook-posztolásokra ne pazaroljanak időt, energiát”.


Forrás: KALOhírek

A javaslatot végül tíz igen szavazattal – két távol lévő képviselővel, egyhangúlag – megszavazták a javaslatot, tulajdonosi hozzájárulást adva a Méhecskék SE sporttelep fejlesztő beruházásának.

Nekünk is van kérdésünk

A korábban Boromisza Viktor által hangoztatott vélemény szerint a beruházáshoz semmiféle engedély nem szükséges, mivel a sportpályaépítés nem engedélyköteles tevékenység.

Ezzel kapcsolatban azonban komoly kétségeket enged meg a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatalának Hatósági Főosztályától a projekttel kapcsolatban megküldött kérdéseinkre kapott válasz.

E kétségekkel holnap jelentkezünk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés