2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Heti körkép – Hosszú hét után hosszú hétvége, hurrá!

Illés György Cinó  |  2019. 08. 16., 15:00

KALOhírek Piknik, valamint fesztivál és falunapok után, újabb fesztivál és újabb falunapok előtt alig marad másra ideje az embernek, igaz? Pedig többirányú fejlesztések zajlanak Foktőn, kiadtak egy kalocsai pedagógus által szerkesztett munkafüzet-sorozatot, újabb jelölőszervezet mutatta be önkormányzati képviselőjelöltjeit, a sport terén pedig – bár nagy kár, hogy a KFC esélyesként kikapott – világbajnoki ezüstről is beszámoltunk a héten!

Akinek nincs kedve olvasni, az föltétlen nézze meg utólag Borbély-Juhász Ágnes és Tóth Barna ma délelőtti élő videóját, amelyben elmondták, melyek voltak a múlt heti legfontosabb híreink, és hogy milyen programokat ajánlunk olvasóink figyelmébe.

Aki jobban el szeretne mélyedni az egyes témákban, e cikkben mindegyik szóba kerülő íráshoz talál linket, hogy egy kattintással már olvashassa is a teljes anyagokat.

Ezek voltak tehát a legfontosabb híreink a 2019-es esztendő 33. hetében:

  • FESZTIVÁL, NÉPÜNNEPÉLY, MULATSÁG

A múlt hétvégén két izgalmas rendezvény „osztozott” a közönségen: péntek-szombaton az Uszódi Gubbantós Népművészeti Fesztivál várta az érdeklődőket, nem csak folklórprogramokkal, szombat délután pedig a KALOhírek Piknik vidám forgatagára gyülekeztek olvasóink, barátaink a meszesi Duna-parton. Szerencsére a legnagyobb tömeget vonzó produkciók Uszódon péntek este kerültek műsorra, így portálunk közösségépítő rendezvénye is szép számmal vonzotta a kikapcsolódni vágyókat.

KALOhírek Piknik a Meszes Beach-en

Másodszor rendeztük meg a Duna-parti családi napunkat, amelyen közös ebédre hívtuk meg olvasóinkat – a főszakács Borbély Sanyi volt. Ugrálóvár és kézműves sarok várta a gyerekeket, akiknek kavicsfestésből és homokvárépítésből versenyt is rendeztünk. A magasparton álló bár teraszán egész nap zene szólt, a fröccs „olcsó” volt – egy szelfiért kuponjegyet lehetett kapni –, a verőfényes, meleg nyári időben sokan kihasználták a strandolási lehetőséget is lent a homokos parton, ahol szappanosvízen hasoncsúszó versenyt is rendeztünk a poén kedvéért, később pedig egy fokkal komolyabb sportversenyre, kiskapura lövő versenyre is be lehetett nevezni.
A gyermekvetélkedők eredménye a következőképp alakult.

Kavicsfestésben első lett. Ferenc Lili Bíborka, második Varga Kíra, harmadik pedig Drevenka Lia. A homokvárépítők viadalában a győzelmet a Vass Lea, Vlaskó Bálint, Majoros Marcell, Horváth Szilvia, Papp Bálint, Vass Virág, valamint Papp Júlia alkotta csapat szerezte meg. Második lett Hörcsög Noel, harmadik pedig a Balogh-Pákolizc Noah és Keve, valamint Balogh Bence alkotta csapat.

A szappanhabon csúszkálók közül a győztes a Poppolók csapata lett, második helyen a Leon Hofen csapat, harmadik helyen pedig a Pandúr FC csapata végzett. Napnyugtáig lebonyolódtak a „hivatalos” utána pedig késő estig folytatódott a mókázás, táncolás a bárpultnál és a terasz rögtönzött táncparkettjén. Jó mulatság volt, aki lemaradt, máskor ne hagyja ki!

  • Uszódi Gubbantós – Könnyűzenei és folklórprogram, díjeső!

A Gubbantós az utóbbi években már nem csak népművészeti és hagyományőrző találkozó, hanem a könnyebb műfajok kedvelőinek is változatos programot tartogat, és a kétnapos rendezvény keretében adták át a település kitüntető díjait is. A pénteki sztárparádéról külön cikkünk készült, amelyben videókkal is érzékeltetjük Vásáry André, Bódi Csabi, valamint a Gubbantós minden eddigi nézőszámánál nagyobb tömeget vonzó HoneyBeast koncertjének hangulatát.

A péntek délutáni felnőtt ügyességi verseny és a másnap hajnali horgászverseny, illetve az uszódi hagyományokat megörökítő gyermekrajzverseny eredményeit, valamint a település kitüntető díjával, illetve a község polgármesterének kitüntető díjával jutalmazottak névsorát a folklórprogram díjazottjaival együtt egy másik cikkben tettük közzé.

A kiosztott díjak közül itt csak a Szinvavölgyi Néptáncműhely elismerését emeljük ki, akik a legszínvonalasabb előadásért vettek át díjat. Ezt többek közt azzal is kiérdemelték, hogy miskolci együttes létükre repertoárjukra vették és országos szinten népszerűsítették az uszódi tánchagyományokat, amivel a Fölszállott a páva című televíziós népművészeti vetélkedő tavalyi évadában a középdöntőig jutottak. A Gubbantós megteremtésében rajtuk és a házigazda uszódiakon kívül pálfai, foktői, kalocsai és kiskőrösi hagyományőrzők vettek részt, és részesültek olyan gazdag díjesőben a Kökény Richárd, Kirch Zoltán, valamint Podpácz Beáta alkotta szakmai zsűri döntése nyomán.

  • KÖZÉLET, POLITIKA

Bemutatta jelöltjeit a Békés Kalocsáért Egyesület

Augusztus 13-án, szándékosan pontosan két hónappal az őszi választások előttre időzítve tartott sajtótájékoztatón ismertette jelöltjeit a Bolvári Ferdinánd polgármester-jelöltségét támogató Békés Kalocsáért Egyesület, illetve az ezzel szövetséget kötő, a választásokon önálló jelölőszervezetként magukat meg nem mérettető pártokból álló Összefogás – ahogy magukat nevezik.

Igaz, e pártok neve a tájékoztatón nem hangzott el, viszont hangsúlyozták a szerintük a társadalmi igényeket tükröző, a politikai palettát a radikális jobboldaltól a balliberálisokig lefedő sokszínűségüket. Itt csak a jelöltek fölsorolására vállalkozunk, de cikkünkben a Kerpács Rezső szóvivő által bemutatott Bolvári Ferdinánd által elmondott indoklásokat is elolvashatják.

Az „Összefogás” csapata: 1. választókerület: Bolvári Ferdinánd; 2. Réfy Vilmos;3. Balogi József;4. Szabó Balázs; 5. Farkas Éva; 6. Romsics István; 7. Hegedűs Zoltánné Farkas Erika; 8. Király Róbert.

Foktőn megújul a faluközpont és a temető főbejárata

Új arculatot kap Foktő központja, a községháza körüli terület. Harmincnégymillió forintos, 2018-ban elnyert JETA pályázati forrásból épülnek a téren parkolók és térkővel burkolt piactér, fedett standokkal – számolt be portálunknak a fejlesztésről Bakai Károly polgármester. A faluháza körüli járda már el is készült, a térkőburkolattal gazdagodó, TSZ-székház előtti térrész pedig később szabadtéri rendezvényeknek is adhatja helyszínét. A munkálatokkal várhatóan az őszi rossz idő beköszönte előtt végezni fognak.

Foktőn nemcsak a piac, vagyis a főtér, hanem a temető is megújul. Mégpedig mind a református, mind a katolikus temető bejáratát megújítják, új kerítés is épül, a temető előtt pedig térburkolatból készül járda. A tízmillió forint értékű beruházáshoz szükséges forrást a község saját költségvetéséből biztosítja – tudatta portálunkkal Bakai Károly polgármester.

  • OKTATÁS, NEVELÉS

Kalocsai tanító munkafüzeteit adta ki a Kolibri

A Kertvárosi Általános Iskola tanítója, Sipos Nikolett a Mantyusok című, Bosnyák Viktória tollából származó gyermek kisregény sorozatelső három kötetéhez készített feladatlapokat. Eredendően csak az első kötetet dolgozta föl a kalocsai tanító, aki a szerzőt a gyerekek lelkesedését látva kereste föl a közösségi médián keresztül, hogy virtuális közönségtalálkozót szervezzen vele osztálya számára. A feladatlapokat látva az író további munkára ösztönözte Sipos Nikolettet, az elkészült feladatlapokat pedig megmutatta a Kolibri Könyvkiadó illetékeseinek, akik a kalocsai pedagógus munkájának kiadásáról döntöttek, és a már elkészült további két kötethez tartozó munkafüzetek összeállítására kérték föl. A mostanára elkészült három munkafüzet már meg is érkezett, azokat maga Sipos Nikolett hozta el Budapestről. A feladatlapok szerkesztőjével ez után egy rövid videós interjút is készítettünk, amelyben a feldogozott kötetek témájáról, valamint az lehetséges folytatásról is beszélt a KALOhíreknek Sipos Nikolett.

  • GYÁSZ

Holnap temetik az Öregcsertőn öngyilkosságot elkövetett fiatalt

Amint emlékezetes, a helyszíni jelek szerint épp az öregcsertői falunap alatt vetett véget önkezével egy 24 éves helybéli, de jó ideje külföldön dolgozóférfi. Tette és halála megdöbbentette a falu közvéleményét, mivel jól szituált, kiegyensúlyozott ember hírében állt, önpusztító szándékának semmi jelét nem adta, búcsúlevelet sem hagyott hátra. A tragédiáról már a múlt heti körképünkben is írtunk, most annak kapcsán elevenítettük föl a történteket, hogy az ifjú férfi temetését holnap, szombaton délelőtt 11órai kezdettel tartják az öregcsertői temetőben

  • SPORT

A szezonnyitón egy-kettőre kikapott a KFC

Az ígéretes felkészülés miatt megalapozottnak tűnő várakozásokkal ellentétben hazai pályán vereséggel kezdték a szezont a kalocsai focisták. Hiába vertük a mostani ellenfelet, a Szabadszállás csapatát a legutóbbi 3–1-re a felkészülési mérkőzésünkön, ha most, a tétmeccsen 2–1-es végeredménnyel amazok vitték a pálmát. Már a kezdeti előnyt is a vendégek szerezték meg, ami után ugyan védelmünk bástyája, Nasz Balázs góljával még egyenlíteni tudott a kalocsai legénység, ám a 73. percben lőtt góljukkal a szabadszállásiak beállították a végeredményt.
A jövőre nézve reményt kelthet, hogy a 22-3 éves átlagéletkorú csapatunk jó néhány személycserén esett túl a nyáron, a kapus sem a régi, így a rutin növekedésével és a kollektíva összeszokásával még sokat javulhat a játék. Várjuk a fejleményeket, hajrá KFC!

Sporthorgászat: VB ezüst a kalocsai Martin Gábor csapatának

Horgászberkekben közismert: a Kalocsán élő és testnevelő tanár, volt válogatott horgász Martin Gábor jelenleg az U15-ös horgászválogatottunk szövetségi kapitánya. Ami viszont újdonság: az augusztus elején a spanyolországi Ciudad Real városában, az El Vicario-víztározón U15, U20 és U25 korosztályok számára megrendezett Ifjúsági Horgász VB-n a második helyet szerezte meg Martin Gábor csapata a győztes franciák mögött, és a csapat egy tagja, Nagy Olivér szintén a dobogó második fokára állhatott. A magyar horgász ifjak egyébként mindegyik kategóriában ott voltak.

A csapat tagjait is fölsoroló cikkünk zárásképp arra is elékeztet, hogy az Ifjúsági Horgász Világbajnokságot jövőre hazánk rendezheti majd, aminek jogos voltát a kalocsai szövetségi kapitány csapatának szép sikere is alátámasztja.

  • PROGRAMAJÁNLÓ

Kemény hétvége vár ránk. A hosszú hétvége megihlette a programszervezőket: falunap lesz Ordason és Miskén, tarhonyás családi nap Foktőn, Hartán az Őrölt Hajók Versenye és a hozzá kapcsolódó színvonalas programok, Kalocsán a hagyományos Szent István Napok rendezvénysorozata várja az érdeklődőket, és hagyományteremtő szándékkal egy underground techno zenei rendezvény is lesz a reptéren.

Szóval, hacsak a bőség zavara le nem bénít bennünket, mint őzikét a reflektor fénye, akkor nem fogunk unatkozni.

A Hartai Őrült Hajók Versenyének fő fellépői közt találjuk – a teljesség igénye nélkül – a Kalus Triót, Egri Pétert és a Mystery Ganget, a Pedrofont, az Ivan & The Parazolt, a szenzációs blues-zenész Little G. Weevilt és zenekarát, valamint a kalocsai Veracruzt, de lesz tűzijáték és egy csomó egyéb program. A fesztivál idén belépős, de csupán 2000 forint két napra, és a 14 éven aluliak és a nyugdíjasok díjmentesen léphetnek be.

Az Ordasi Falunapok programjai már ma megkezdődnek gyermekprogramokkal, és egészségügyi előadással, valamint a negyedszer megrendezésre kerülő Komjáti János Kispályás Futball Emléktornával. Holnap horgászverseny, színes kulturális műsor, közös főzés, kiállítás-megnyitó, este nyolctól pedig falunapi bál lesz. Vasárnap ökumenikus istentisztelet és agapé zárja a háromnapos programot.

Új kezdeményezés jegyében Airport Underground néven technóőrület lesz szombat estétől késő éjszakáig a reptéren a Unique Sound és a Voidacoustics védjegyével. A buli két szervezője, kalocsai Unique Sound duó tagjai, Balog Róbert és Illés Dávid ígérete szerint melodic / deep / tech / minimal / techno stílusú zenék csendülnek föl, vagy inkább dörrennek majd meg, látványos fényjáték kíséretében. A műfaj kedvelői egyébként a programot tető alá hozó formációt már ismerhetik, hiszen a tavalyi Paprika Fesztiválon péntek-szombat este játszottak, és terveik szerint idén is találkozhatnak majd velük a fesztiválra látogatók. Az este nyolckor kezdődő rendezvényre többek között Kiskőrösről, Bajáról, Kiskunhalasról, Szekszárdról és Paksról is várnak érdeklődőket a Kalocsai Repülőtérre.

Augusztus 20-án, Szent István napjához kapcsolódóan a belvárostól az Érsekkerten át a Vajas vízéig és a Kubikus parkig számos helyszínen lesznek látványos események Kalocsán. Augusztus 18-án az Érsekkertben, a Platán Rendezvényközpont környezetében a gyerekeké lesz főszerep, ahol mesekoncerttel, játszóházzal és légvárakkal várják őket, este pedig Change Party & Show Band koncert a nagyobbak kedvéért. Másnap délelőtt kenyérsütés a Hagyományok Házában. Új elemként útnak indul a nap folyamán a város különböző pontjain feltűnik a guruló zongora, az Érsekkertben pedig a helyi nemzetiségek viseleti- és gasztronómiai bemutatói várjék a közönséget. Utána Nemzeti Lovas Színház „János vitéz” című daljátéka a szabadtéri színpadon. Ezen a napon ünnepi vigília szentmise lesz a Szent István király templomban.

Az augusztus 20-án délelőtt fél kilenckor ünnepi képviselő-testületi ülésen adják át a város kitüntető díjait, amit érseki szentmise követ a Nagytemplomban. Az Asztrik-téri országzászlónál ünnepi beszédet dr. Bálint József mond. Este kenyérszentelés, utána fáklyás csónakfelvonulás a Vajason, majd víziszínpadi zenés történelmi játék és tűzijáték zárja az ünnepi kínálatot.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021-11-26 08:05:04
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>
2021. 11. 30., 11:01
Advent második vasárnapján, december 5-én Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter Kövek a zsebben című, nagysikerű darabot nézhetik meg az érdeklődők! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés