2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Öröm és gyász Öregcsertőn, máshol minden szinten állt a bál

Illés György Cinó  |  2019. 08. 09., 14:12

Szomorú esemény tette emlékezetessé az öregcsertői falunapot: egy helybéli fiatalember vetett véget életének. Géderlakon is falunap volt, Bátyán viszont állt a bál: ott két régóta ellenségeskedő család esett egymásnak fényes nappal, kövekkel, botokkal. Vár is folyt, arccsont is tört, az indítékok egyelőre ismeretlenek. Az ellenzéki összefogás egyre távolodni látszik, amit a Fidesz helyi elnöke „álcivilek torzsalkodásának” minősített – ez volt a tanulsága az elmúlt hét két közéleti sajtótájékoztatójának. A sportéletbe a Szelidi-tó Futás és a Bátyáról Kalocsára költözött öregfiúk focigála hozott izgalmakat. Programajánlónkban a szombati KALOhírek Piknik mellett találhatnak népművészeti fesztivált és kiállítás-megnyitót, de egy jövő heti őrületre is fölhívjuk a figyelmet!

Ha nyár és hétvége, akkor falunap!

Hetek óta a környező települések nagy ünnepeivel kezdődik heti körképünk. Ezúttal sincs ez másképp, sőt most két falunapról szóló cikkünket is tudjuk ajánlani olvasóink figyelmébe. Igaz, jövő héten kicsit másképp alakul majd, ugyanis a mostani hétvége nagy durranása nem falunap lesz, hanem…

De ne szaladjunk ennyire előre, majd meglátják a cikk végén, a programajánlóban!

A géderlaki falunap megnyitó rendezvényét Font Sándor országgyűlési képviselő is megtisztelte, ott Katona György polgármesterrel együtt beszédet is mondott. A falunap hivatalos részében szó esett az elmúlt időszak eredményeiről és a küszöbön álló fejlesztésekről és jövőbeni tervekről – így elhangzott: a térség települései számára nagy lehetőségek kapuját megnyitó Kalocsa-Paks Duna-híd építése a jövő évi alacsony vízállásnál megkezdődhet –, de ott adták át a falu kitüntető díjait is.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

A zenei kínálat húzónevei az Alma együttes és a Kormorán voltak. A helybéli és az uszódi néptáncosok bemutatói mellett Géderlak testvértelepülése, az erdélyi Jobbágytelke is képviseltette magát – onnan a településről hazánkba elszármazottak tánccsoportja mutatott be színvonalas folklórműsort – erről készült egy videónk is. De kalocsaiak is vittek színt a péntektől vasárnapig tartó, háromnapos rendezvénysorozat programjába: péntek este a Kalocsai Thália Társulat Molnár Ferenc Ibolya című darabját adta elő. A szombati főnap horgászversennyel kezdődött és az esti koncertek után utcabállal zárult.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Az öregcsertői falunap is remekül sikerült. Ott a település díszpolgári címét adták át a szombat délutáni megnyitó keretében a nyugdíjba vonuló óvodavezetőnek, miután Kis-Vén László polgármester elmondta köszöntőjét. Azonban az Őszirózsa Asszonykórus föllépésével és off-road bemutatóval már az előtt megkezdődött a színes délutáni programfolyam, délelőtt pedig „élő csocsó” szórakoztatta a közönséget, miközben a főzőverseny résztvevői a bográcsok körül tüsténkedett. A szakavatott zsűri egyébként Lakatos Mária főztjét tartotta a legjobbnak, A zenei kínálatban Tihanyi Tóth Csaba és Bognár Rita nótákból és operett betétdalokból álló műsora mellett Nagy Zoltán és Rigó Mihály Shadows-feldolgozásai, Bereczki Zoltán akusztikus koncertje, valamint az esti tűzijátákot követően Simi éjszakába nyúló retró bulija szerepelt.

Önkezével vetette véget életének a csertői fiatal

Sajnos Öregcsertőn a falunap nagy vidámságát egy tragikus esemény keserítette: másnap, múlt vasárnap kora reggel a falu határában található legelőn egy húszas éveiben járó, helybéli fiatalember holttestét találták meg. A körülmények arra utaltak, hogy fölakaszthatta magát – ezt a Kalocsai Rendőrkapitányság által folytatott rendőrségi eljárásnak kell megerősítenie, különösen mert a testet nem a fán, hanem az alatt találták meg, nyakán egy hosszabbítóval.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Másnap reggeli cikkünkben, amelyben a holttest föllelésének körülményeiről is részletesen írunk, azt is közöltük, hogy a 24 éves fiatalember Angliában dolgozott. A portálunknak nyilatkozó helybéliek szerint a jóvágású és jó modorú fiatal férfi kiegyensúlyozott életet élt, és kifejezetten jól mentek a dolgai, különösen, amióta külföldön dolgozott. Ezért a család és a falu közvéleménye is értetlenül áll az eset előtt, főleg, mivel az elhunyt búcsúlevelet nem hagyott hátra, a törvénnyel dolga nem volt, és hasonló kísérlete sem történt eddig. A rendőrség az esetet közigazgatási eljárás keretében vizsgálják, vagyis idegenkezűségre utaló adat, információ – a szóbeszéd ellenére – nem merült föl.

Vért folyt Bátyán, elszámolási vita lehet a háttérben

Bátyán a Vinográd étterem mellett az 51.es főúton tört ki a csetepaté két társaság tagjai – két autó utasai – között hétfő délelőtt, amelyről egy Napi gyors cikkben már a rendőrség teljes útzár mellett folyt helyszíni adatgyűjtése idején hírt adtunk.

Még aznap sikerült megtudnunk a helyszínen az esetről nyilatkozó tanúktól, amiről újabb cikkbentájékoztattuk olvasóinkat. Megírtuk: két prémium kategóriás terepjáró utasai közt tört ki a nézeteltérés, amelyet követően az egyik autó Baja felé menekült a helyszínről, a másikat a kiérkező rendőrök tartották vissza. A kérdőre vont személyek előzőleg mezítláb, papucsaikat lerugdalva vetté üldözőbe a menekülő kocsit. Abból a benne utazók egy csomagot dobtak ki, amelyet amazok fölszedtek, de folytatták az üldözést, majd utolérve őket a hátsó szélvédőjét egy kábelköteggel be is törték, de megállítani nem tudták. Akkor még úgy tudtuk, hogy az eset kapcsán személyi sérülés nem történt.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Másnapra azonban kiderült: vér is folyt, amikor a Vinográd előtti sziklakert köveivel estek egymásnak az érintettek. Róluk sikerült megtudnunk, hogy két Romániából hazánkba települt, majd’ két évtizede Bátyán és Sükösdön élő család tagjai, akik egymással régóta ellenséges viszonyban állnak. Egy 31 éves résztvevőt egy szerszámnyéllel úgy megütöttek, hogy nyolc napon túl gyógyuló sérülést – járomcsonttörést szenvedett, és mentők szállították kórházba. Portálunk közben újabb szemtanúktól kapott információkat: ezek szerint egy kés is előkerülhetett, amellyel karon is szúrtak valakit.

Nehezen lehet rekonstruálni a történteket, de a rendőrség munkáját egy videó is segíti: a Vinográd utcai biztonsági kamerája szinte az egész balhét rögzítette. A hatóság által kiadott közlemény szerint közlemény szerint a bűntett elkövetésével gyanúsítható 45 éves sükösdi férfit, 41 éves élettársát és 17 éves gyermeküket kihallgatása után a férfit őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.

Mi azonban ennél sokkal többet vélünk tudni, ugyanis a szintén pár méterre lévő Presszó törzsközönsége páholyból figyelte az eseményeket, már a verekedést megelőző vita során. Az általuk elmondottakat részletesen közöljük az esetet legrészletesebben földolgozó írásunkban.

Közélet, politika

Végleg megfenekleni látszik az ellenzéki összefogás. Erre engednek következtetni a Szövetségben Városunkért Egyesület legutóbbi sajtótájékoztatóján elhangzottak, amelyben a múlt heti, a Békés Kalocsáért Egyesület csapata és a Faragó László polgármester-jelöltségét támogató egyesület között kitört nyilatkozatháborúban elhangzottakra reagáltak. Faragó cáfolta, hogy az együttműködés fejében ők pozíciókat kértek volna Bolváriéktól, ugyanakkor megerősítette, hogy személyét a tárgyalópartnerek kategorikusan kizárták az egyeztetésből.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Ugyanakkor Angeli Gabriella a párt 24 pontos programjának második 12 pontból álló felét ismertette – ne hagyják, hogy a politikai csatározások elhomályosátsák látásukat és elterelje figyelmüket a lényegről: a programokról! Olvassák el a programismertető sajtótájékoztatóról szóló cikkünkben!

A sajtótájékoztatón egyébként a Szövetség és az Összefogás – a Békés Kalocsáért Egyesület és támogatói – közti vita kapcsán elhangzott az is, hogy nem a Szövetség kért pozíciókat, hanem ők kaptak ajánlatot, amely szerint két-három képviselőjelöltre ők tehetnének javaslatot, amennyiben Faragó kezét elengedve Bolvárit és jelöltjeit támogatnák. Szerintük azonban sántít a „választási matek”, mivel esetleges visszalépése esetén Faragó támogatói közül sokan nem támogatnák Bolvári Ferdinánd polgármesteri ambícióit – fejtette ki sajtótájékoztatóján a Szövetségben Városunkért polgármester-jelöltje.

Sajtótájékoztatót tartott Simon Zoltán, a kalocsai Fidesz-csoport elnöke is „álcivilek civakodásának” minősítve az előbbiekben ismertetett nézetkülönbségeket. Amint fogalmazott: Kalocsa kifejezetten azon települések közé tartozik, ahol ellenzéki oldalon, de az egyesületeken belül is teljes a káosz. A pártok nem vállalják saját képviselő-jelöltjeiket, a képviselő-jelöltek nem vállalják saját pártjukat, és civil szervezetek mögé bújva próbálják a szavazók bizalmát elnyerni.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Simon úgy véli, ezek az „álcivil” szervezetek, ha lehetőséget kapnak rá, csatatérré változtatnák a kalocsai képviselő-testületet – ezzel szemben pártja Filvig Géza polgármester-jelöltségét támogatja, akiben a békés építkezés és fejlődés letéteményesét látják, kiegszülve a KDNP-vel közös képviselőjelöltekkel.

SPORT

Szelidi-tó futás
„Kerüld meg a kígyó farkát”– hangzott idén is a közel egy évtizedes szlogen, amikor múlt szombaton nagy érdeklődés mellett, remek futóidőben megtartották a Szelidi-tó futást. A 622 résztvevő közt volt öthetes és 71 éves is, a leghosszabb, 33 kilométeres távot 60 futó teljesítette.

A BSI Sportiroda 34. SPAR Budapest Maraton felkészülési versenye több jótékonysági akciónak is teret adott. Volt tanszergyűjtés, életmentés-bemutató, a „magyar Forrest Gump” pedig egy Szemira nevű, fogyatékkal élő kislányt tolt végiga pályán. Gyűjtöttek egy fontos segédeszközre is a Kalocsai Földön Futók egyik kerekes székes tagja, Berta-Somogyi Attila részére – ehhez még csatlakozhatunk banki átutalással, számlaszám a cikkben!

Szenior focigála
Kalocsa jól járt az idén elmaradt Bátyai Fokhagymafesztivállal: mi fogadhattuk be a nagy múltú és rendkívül népszerű öregfiúk focigálát, amelyet múlt szombaton játszottak a Kalocsa Városi Sporttelep arénájában a Kalocsa és a KTE szeniorjai. Erről készült egy rövid videónk is, nem is annyira a játékra, hanem a kulisszákra, a hangulatra koncentrálva. A videóból az is kiderül, hogy mi lesz a sorsa jövőre az öregfiúk focimeccsnek.

PROGRAMAJÁNLÓ

Uszódi Gubbantós

Amint cikkünk elején írtuk, e hétvégén nem lesz falunap. Most lesz viszont Uszód legalább akkora népünnepélynek számító népművészeti fesztiválja, a környék nagy folklór-seregszemléje, a Gubbantós! Ahogyan a korábbi években, most is szakavatott zsűri minősíti majd a produkciókat, amelyek mellé a népművészettől eltérő műfajú, de éppoly színvonalas programok társulnak majd. Már pénteken gyermekprogramok sora várja a kisebbeket, míg a felnőttek ügyességi versenyeken mérhetik össze erőiket. Délután a Kolompos együttes, Vásári André, valamint Bódi Csabi, este a Honey Beast koncertje és a Zsombori Band utcabálja hívogatja a közönséget a másnapi szakmai program előtt. A szombati nap horgászversennyel indul, népművészeti kirakodó vásárral és közös ebéddel és kiállítás-megnyitóval folytatódik, a programot egészségügyi szűrővizsgálatok egészítik ki, majd este hatkor indul a hivatalos versenyprogram. A település kitüntető díjait este hét felé adják majd át, a zsűri értékelését pedig este tíz örül hallhatja majd a közönség. Vasárnap ökumenikus istentisztelettel zárul a program.

KALOhírek Piknik másodszor
Szombaton – a munkanapra tekintettel most csak délután – rendezzük meg a második Duna-parti piknikünket a Meszes Beach-en, amelyet első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal portálunk 10 éves fönnállása alkalmából tartottunk meg tavaly, egy csomó sportversennyelkiegészítve.

Az idei piknikünket ebben a cikkünkben népszerűsítjük, benne a programokkal, mint ugrálóvár, kőfestő verseny és homokvár építő verseny a kisebbeknek, célba rúgó verseny kicsiknek és nagyoknak, egész nap zene, potya csilis bab, szelfiért cserébe fröccs-, vagy üdítőkupon, és a mostani alkalom nagy durranásaként hasalva csúszó verseny szappanos nejlonon.
Úgy néz ki, jó idő lesz, szalmakalapot, napszemüveget, könnyű világos színű ruhát ajánlunk, de hűsítőnek ott a Duna is – fölhevült testtel vízbe ne ugorj!

Kiállítás: Vasárnap az alkotótábor képei kerülnek tárlatra
Vasárnap 11 órakor a Kiállítóteremben nyílik kiállítás az immár XXVII. alkalommal megrendezett Kalocsai Képzőművészeti Alkotótábor terméséből. A kiállítás szeptember elsejéig tekinthető meg a galéria megszokott nyitvatartási idejében.

Előkészületben: Őrült hajók versenye Hartán
Az őrült hajók és még őrültebb hajósok seregszemléje igazából csak apropóját adja a fesztivál számba menő rendezvénynek: koncertek, főzőcske, gyermeksarok, hajózástörténeti kiállítás és más izgalmak szokták kísérni a Hartai Sziget festői környezetében tartandó rendezvényt. Mi ott leszünk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021-11-26 08:05:04
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>
2021. 11. 30., 11:01
Advent második vasárnapján, december 5-én Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter Kövek a zsebben című, nagysikerű darabot nézhetik meg az érdeklődők! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés