2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 392 Ft   : 362 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

A Békések Faragó László visszalépéséért két-három képviselő-jelölti helyet ígértek? – Kitálalt a Szövetségben Városunkért

Zsiga Ferenc  |  2019. 08. 04., 17:29
Kapcsolódó
téma cikkei (61)

Újabb érdekes részletek láttak napvilágot a nyilatkozatháborúba torkolt, az MSZP által indítványozott Szövetségben Városunkért Egyesület és a Békés Kalocsáért Egyesület közötti egyezkedési kísérletről. A Békések és polgármesterjelöltjüket, Bolvári Ferdinándot támogató ellenzéki pártok, vagy ahogyan magukat nevezik, Összefogás sajtónyilatkozatában foglaltak egy részét hazugságnak minősítő Szövetségben Városunkért gyakorlatilag kitálalt. Faragó László és dr. Angeli Gabriella részben a tárgyalások megszakításának indokolásaként, részben újságírói kérdésre az augusztus 1-jei sajtótájékoztatón ismét megerősítették: részükről soha, sehol, semmiféle pozíciók kéréséről nem volt szó, ilyen még utalásszerűen sem hangzott el. Aki mást állít, az hazudik. Viszont Réfy Vilmos, a Békések elnöke és Király Róbert meglebegtette, mintegy kilátásba helyezte, ha megegyeznének és azt a Bolvárit támogató ellenzéki pártok is elfogadnák, a Faragó Lászlót polgármesterjelöltként indító Szövetségben Városunkért két-három képviselő-jelöltre tehetne javaslatot, akiket támogatnának. Ebből következik, hogy ez esetben a tárgyalásból az utolsó pillanatban mondvacsinált okkal kirekesztett Faragó Lászlónak a polgármester jelöltségből vissza kellene lépnie. Mi sem természetesebb, hogy egy ilyen helyzetre is reagált az érintett, aki a jövőben csak a programjára, egy általa tisztességesen folytatott kampányra kíván koncentrálni.

Ugyan kicsit hosszú, de talán érdemes és tanulságos a Szövetségben Városunkért sajtótájékoztatóján elhangzottakat figyelmesen olvasni. Faragó László és dr. Angeli Gabriella egy sor, a választási kampányra jellemző anomáliára, a Békés Kalocsáért Egyesület önmeghatározásából fakadó ellentmondásra, a végleg vakvágányra futott összellenzéki összefogás buktatóira hívta fel a figyelmet.

A sajtótájékoztatón megjelent újságírókat Farkas Tibor elnök köszöntötte, majd Faragó László polgármesterjelöltnek adta át a szót, aki elmondta:

„Azzal váltunk el utoljára, hogy a programunk második részét fogjuk ismertetni, de beharangoztam azt is, hogy valamiféle ellenzéki egyeztetés van a láthatáron, amelyről a sajtón keresztül tájékoztatom majd a választókat. Ígéretemhez híven erről is szeretnék pár szót mondani. Annak ellenére, hogy időközben ezzel kapcsolatban mind a Békések, mind részünkről, és az MSZP oldaláról is sajtónyilatkozatok születtek.

Mások mellett a busz helyi járat visszaállítását, az Ökopont eredeti funkciójának megfelelő működtetését, annak továbbfejlesztését tervezik.
bővebben ...

Annyit tudok mondani, hogy volt egy egyeztető tárgyalás az MSZP meghívására, amelyen Egyesületünk is részt vett. Ezen a tárgyaláson kiderült, hogy a Békés Kalocsáért és az általa képviselt akármilyen pártok, valamint a Szövetségben Városunkért Egyesületünk között elég nagy a távolság, elég messze vagyunk egymástól.

Én Réfy Vilmosnak, a Békés Kalocsa elnökének ígértem egy helyreigazítást, mert ő ezen a tárgyaláson megrótt olyan szempontból, hogy mi „ellenzékinek” neveztük őket, de szerintük ők nem ellenzékiek.

Ők nem abban gondolkodnak mint mi, hogy a NER lebontásában közreműködjünk valamilyen szinten. Az ő egyetlen céljuk, hogy egyesületük bekerüljön a képviselő-testületbe. És ők, akárcsak a mögöttük álló szervezetek nem érzik magukat ellenzékinek.

Azt ígérte, arról, hogy ők így gondolkodnak, a kalocsai választópolgárokat is tájékoztatni fogják.

Volt egy második próbálkozás, ami egy elég érdekesre sikerült, mert egyesületünk elnöke, és csak az egyesületünk elnöke kapott egy meghívást, egy személyben, a többieket ebből kizárták volna

Mellékvágányra siklott, és a másikat hazugsággal vádoló, személyeskedő hangvételű sajtóközlemény tükrében vélhetően végleg megszakadt Kalocsán a teljes ellenzéki összefogás újratárgyalási kísérlete. Így azon az oldalon két polgármesterjelölt indul.
bővebben ...

Erről néhány gondolat jutott eszünkbe: úgy gondolom, ha egy politikai egyezségről van szó, akkor tudni kell a résztvevőknek, hogy a találkozónak milyen feltételei vannak. Egy-egy szervezetnek milyen stratégiája van, és hogy milyen létszámban és milyen összetételben tudunk egy ilyen tárgyaláson részt venni.

A másik gondolatunk az volt, előre feltételeket szabni egy találkozóra nem elegáns dolog.

Az sem elegáns, ha én egy egyeztetésre gondolok és vannak polgármesterjelöltek, arra nem hívom meg azt, majd a találkozás előtti utolsó félórában egy mondvacsinált okkal lemondom ezt a fontosnak ítélt összejövetelt,

ami a mi szemünkben mindenképpen egy tisztességtelen dolog.

Összegezve a törekvést az egyezségre: úgy tűnik, hogy a Békés Kalocsa részéről ez olyan, mint a mesében, hogy „hoztam is, meg nem is, voltam is, meg nem is, tehát mivel egy mondvacsinált okkal, Bolvári Ferdinánd mondta le,  [– azzal, hogy „ennyi embert nem tudok fogadni” – A szerk.] – úgy gondoltuk, hogy ez gyakorlatilag komolytalan, értékelhetetlen. Számunkra ez egy felesleges időfecsérlés lenne.

Az egészhez hozzá tartozik, hogy engem a mai napig senki nem keresett meg, hogy bármiféle – most már nem merem mondani, hogy „ellenzéki” – egyeztetésre, leszámítva az MSZP-t, hívna a város jövőjét érintő kérdésekről.

Nem egy ferr dolog, ha valaki úgy kíván tárgyalni, hogy ő megmondja, elnézést a kifejezését, a „tutit”, és aki ezt elfogadja, beáll a sorba az jó, aki nem fogadja el, annak meg nincs itt helye. Én majd megmondom, hogy kik azok az emberek, akik alkalmasak, kik azok, akik nem alkalmasak.

Ez a mi számunkra elfogadhatatlan, így ezt a fajta „összefogást” mi a továbbiakban nem szeretnénk.

Így az engem támogató egyesület és az MSZP maradt, akiket ellenzéknek lehet nevezni Kalocsán.

Mi ehhez tartjuk magunkat. Az sem igaz szerintünk, hogy akkor lesz valamiféle rend Kalocsán, ha mindenki Bolvári Ferdinándot támogatja. Úgy gondolom, aki engem támogat, – nem csak gondolom, hanem ezt az emberek mondják – és én visszalépnék Bolvári Ferdinánd javára, azok jó része nem szavazna Bolvári Ferdinándra.

Jó néhány ember azt mondta, hogy nem ment volna el szavazni, ha én, mi nem indulunk el.

Ők azért léptek be az egyesületbe, támogatnak, hogy segítsenek bennünket, mert ők bennünk látják a jövőt.

Viszont ez a másik oldalra is igaz, ha Bolvári Ferdinánd állna be mögénk, a mögötte lévők mindegyike sem bennünket támogatna.

Hogy kinek a sara lesz a város jövőjének az eljátszása, meglátjuk, mert ugye azt kapjuk vissza tőlük, hogy mi játsszuk el a város jövőjét, mert nem állunk be Bolvári mögé, de ez nem igaz. Azt üzenem minden indulónak, hogy mi csináljuk a dolgunkat, győzzön a jobbik!

Innentől kezdve nem kívánunk semmiféle mocskolódós kampányban részt venni, nem kívánunk semmiféle kicsinyes adok-kapok dologba belemenni, nem kívánjuk az energiánkat ilyenre elpazarolni. Mi a munkára és programunkra szeretnénk helyezni a hangsúlyt, a város jövőjéért akarunk dolgozni.

Annyit azért mindenképpen elmondok, hogy mi nem tudunk és nem akarunk közpénzből városi show-műsorokat csinálni, csillogó-villogó kampányt folytatni.

Mi a szakmaiságot tudjuk ígérni, Kalocsáért akarunk dolgozni, és nem Kalocsából akarunk megélni.

Ezúton kívánom a törvények sikeres betartását és eredményes munkát lakóhelyünk építése, jobbítása érdekében”

– mondta Faragó László, a Szövetségben Városunkért Egyesület polgármesterjelöltje.

Faragó László portálunk kérdésére: Hogy lehet azt félreérteni, amit a Békés Kalocsáért, illetve Összefogás sajtóközleménye állít, hogy egyfajta pozícióosztogatást kért a Szövetségben Városunkért Egyesület, melyik lehet az a mondat, amelyik a sajtóközleményben tett állítás alapját képezi? - a polgármesterjelölt kifejtette:

„Ezt mi sem tudjuk, mert amióta ez az egyesület létrejött, amióta én a különböző tárgyalásokon részt vettem, az egyesület részéről soha nem beszéltünk, soha nem is  vetettünk fel olyat, hogy az bármiféle pozíciót érintett volna. Sőt, egyesületen belül sincs pozícióosztogatás, a programot szakmai alapon akarjuk összerakni, és még az önkormányzat bizottsági összetételét is hosszú távon szeretnénk megváltoztatni. Kimondottan szakmai és nem politikai, vagy sógor-koma, jó barát alapon. Tehát még egyszer, fogalmam sincs!”
 
Dr. Angeli Gabriella, mintegy Faragó Lászlót kiegészítve hozzátette: „Számomra, ami nagyon furcsa volt, hogy folyamatosan azt mondták, hogy

ők egyedül nem dönthetnek, ők csak a mögöttük álló pártokkal együtt dönthetnek. Közben meg azt is hangsúlyozták, hogy ők függetlenek. Ha azok, akkor miért kell állandóan a pártokat megkérdezni arról, hogy ők milyen döntést hozhatnak. A „függetlenségük” teljes ellentmondás.

Én ezt már akkor sem értettem, amikor a 2014-es kampányban lebegtették ezt a független státuszt. Igazából akkor lehet független valaki, ha egyetlen párt, szervezet nem támogatja, nem áll mögötte.

Úgy gondolom, onnan maradt meg ez a „független” kifejezés,

mert ha kijelentik és képek bizonyítják, hogy az ellenzéki pártok ott vannak, szövetséget kötöttek egymással, kijelentik, hogy a pártok nélkül nem tudnak dönteni, akkor ez a független jelző Bolvári Ferdinánd esetében egy hamis dolog.”

Dr. Angeli Gabriella azt is elmondta:
„Ott voltam azon a tárgyaláson, amelyen Réfy Vilmos, a Békések elnöke és Király Róbert meglebegtette, mintegy kilátásba helyezte, ha megegyeznénk és azt a Bolvárit támogató ellenzéki pártok is elfogadnák, a Szövetségben Városunkért Egyesület két-három képviselő-jelöltre tehetne javaslatot, akiket támogatnának.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK