2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Háromszáz ajánlás kell a polgármester-jelöléshez, 16-18 elég a képviselőjelöltek állításához – Megkezdték a választási értesítők kiküldését

Illés György Cinó  |  2019. 08. 08., 20:08
Kapcsolódó
téma cikkei (61)

Október 13-án tartják meg a 2019. évi helyhatósági választásokat hazánkban. A jelöltállításhoz szükséges ajánlások számáról szóló határozatot ma kellett közzétenniük a helyi választási irodák vezetőinek. Az óra ketyeg, mostantól pontos ütemezés szerint zajlik a választásokra való felkészülés úgy a lebonyolító szervek, mint a választáson indulók, jelölőszervezetek térfelén. A választók egyéni igényeinek – mozgóurna, Braille-írásos szavazólap, akadálymentes szavazókör igénylésének, vagy a tartózkodási helyen történő szavazásra való kérelem, átjelentkezés – bejelentésére is törvényben megszabott határidőig van lehetőség. Mutatjuk a menetrendet!

A JELÖLTÁLLÍTÁSHOZ, JELÖLTTÉ VÁLÁSHOZ SZÜKSÉGES AJÁNLÁSOK SZÁMÁT TARTALMAZÓ HATÁROZATOT MA TETTE KÖZZÉ DR. KISS CSABA, KALOCSA VÁROS JEGYZŐJE, A HELYI VÁLASZTÁSI IRODA VEZETŐJE.

A Helyi Választási Irodának a határozattal szembeni jogorvoslat módját is leíró közleményének indoklása megadja a kalocsai választókerületekben szavazásra jogosultak számát – erről a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatta a helyi irodát. Ennek alapján az iroda vezetője állapította meg a jelöléshez szükséges ajánlások mennyiségét. Ezt a vonatkozó rendelkezések értelmében a szavazást megelőző hatvanhatodik napon – ma – kellett közzétenni.

Dr. Kiss Csaba jegyző, a helyi választási iroda vezetője
Forrás: KALOhírek archív

A szükséges ajánlások mennyiségét a választópolgárok számát a központi névjegyzéknek a szavazást megelőző hatvanhetedik napi adatai alapján kellett megállapítani.

AZ EGYES KALOCSAI VÁLASZTÓKERÜLETEKBEN A VÁLASZTÓPOLGÁROK SZÁMA A TÖRVÉNYBEN MEGHATÁROZOTT HATÁRNAPON:

1. választókerület – 1791
2.
választókerület – 1686
3.
választókerület – 1744
4.
választókerület – 1778
5.
választókerület – 1584
6.
választókerület – 1620
7.
választókerület – 1552
8.
választókerület – 1640

A képviselőjelölt-állítás

A szükséges ajánlások számát egész számra fölfelé kerekítve kell meghatározni, az alábbiak szerint:

EGYÉNI VÁLASZTÓKERÜLETI KÉPVISELŐJELÖLT AZ, AKIT AZ ADOTT VÁLASZTÓKERÜLET VÁLASZTÓPOLGÁRAINAK LEGALÁBB 1 %-A JELÖLTNEK AJÁNLOTT.

Ennek alapján az egyéni választókerületi képviselőjelölt állításhoz szükséges ajánlások száma Kalocsán:

1. választókerületben 18
2. választókerületben 17
3. választókerületben 18
4. választókerületben 18
5. választókerületben 16
6. választókerületben 17
7. választókerületben 16
8. választókerületben 17

Amint látható, a kalocsai körzetek közül kettőben elvileg kettő, a többiben három ív is elegendő lehet a szükséges ajánlások begyűjtéséhez.

A jelölő szervezeteknek – pártoknak és egyesületeknek – először a nemzeti, vagy a területi (megyei önkormányzat) választási irodánál kell magát regisztráltatni, majd a regisztráció jogerőre emelkedését követően a helyileg illetékes választási irodában kérhetnek hitelesített ajánló íveket.

AJÁNLÁSOK CSAK A HITELESÍTETT ÍVEKEN GYŰJTHETŐEK!

Az íveket a helyi választási irodában lehet átvenni, a megfelelő adminisztráció elvégzése után.
Egy íven nyolc ajánlást lehet gyűjteni, így a képviselőjelölteknek mindössze néhány ívre lesz szükségük. Érdemes azonban ráhagyással számolni, mivel mindig előfordulnak hibás, rosszul kitöltött, vagy adathibát tartalmazó ajánlások, amelyek érvénytelenek. Íveket elvileg korlátlan számban lehet igényelni, de

GYAKORLATILAG ÖTVEN ÍVNÉL TÖBBRE A POLGÁRMESTER-ÁLLÍTÁSHOZ SINCS SZÜKSÉG.

Polgármesterjelöltek állítása

A polgármesterek jelölése valamivel nagyobb erőfeszítést igényel majd: a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvény 9.§-a értelmében a 10.000 lakost meghaladó, de 100.000 vagy annál kevesebb lakosú település – például Kalocsa – esetében

POLGÁRMESTERJELÖLT AZ, AKIT LEGALÁBB 300 VÁLASZTÓPOLGÁR JELÖLTNEK AJÁNLOTT.

Választási menetrend

A választási értesítők kiküldése tegnap – augusztus 7-én – kezdődött meg, és a hónap 23. napjáig kell, hogy lezáruljon. Ez a dokumentum egyebek mellett tartalmazza, hogy az adott választópolgár melyik választókerülethez tartozik, hogy mikor és hol, melyik szavazókörben adhatja le szavazatát, illetve, hogy ott a személyazonosságának, szavazásra jogosultságának igazolásához mire lesz szüksége a szavazókörben.

Azonban a választások adatait közlő hivatalos oldalon is megtalálhatjuk, hogy melyik választókerület melyik szavazóköréhez tartozunk. Ehhez az adott oldalon csak a lakcímadatainkat kell pontosan megadni.
A választási menetrendet pedig a valasztas.hu oldalnak az idei helyhatósági választásokra vonatkozó rovatában találhatjuk meg.

A VÁLASZTÁSON INDULÓKRA, JELÖLTÁLLÍTÓKRA VONATKOZÓ HATÁRIDŐK A KÖVETKEZŐK:

A jelöltek és jelölőszervezeteknek a jelölteket augusztus 24. és szeptember 9. között kell bejelenteniük. Az ajánlóívek igénylésére ugyanebben az időszakban van lehetőség.
A listák bejelentésére az augusztus 24 és szeptember 10. közötti időszak áll rendelkezésre, a listák ajánlásához szükséges ívek kiadása ugyanebben az időszakban történhet.
A hivatalos kampányidőszak augusztus 24-én kezdődik és a választás napján ér véget.
A jelöltek sorrendjének sorsolása: szeptember 9.
A listák sorrendjét szeptember 10-én kell kisorsolni.
A választási bizottságok megbízott tagjainak bejelentésére augusztus 28. és október 4. között van lehetőség.
A választási plakátokat október 14-től kezdődően november 12-ével bezárólag kell eltávolítani.

A VÁLASZTÓPOLGÁROK EGYÉNI IGÉNYEINEK BEJELENTÉSE SZINTÉN HATÁRIDŐKHÖZ KÖTÖTT:

Mozgóurnát mától lehet igényelni, online felületen ügyfélkapus azonosítás nélkül, vagy levélben október 9-éig, személyesen október 11-éig, de ügyfélkapus azonosítással online úton, valamint meghatalmazott útján még a szavazás napján is igényelhetjük a mozgóurnát.
Braille-írásos szavazósablon igénylésére október 4.éig van lehetőség.
Átjelentkezés tartózkodási hely szerinti szavazókörbe október 9-éig lehetséges, átjelentkezési kérelem visszavonásának benyújtására október 11-éig van lehetőség.
Akadálymentes kérelem benyújtásának határideje szintén október 9.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK