2024. 05. 27. hétfő
Hella
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Filvig Géza: Tegyük együtt sikeressé városunkat! – Bízzanak bennünk, Kalocsa velünk erősebb lesz! - 2. rész

2019. 08. 29., 09:17
Kapcsolódó
téma cikkei (61)

Két hete közöltük a Fidesz-KDNP kalocsai polgármesterjelöltjével, dr. Filvig Gézával készült nagyinterjúnk első részét, amelyben a jelölt rövid bemutatkozása és a várossal kapcsolatos helyzetértékelése fért bele. A folytatásban a polgármesterjelölttel – miután fölhívta figyelmünket Szíjjártó Péter külügyminiszter szeptember 2-án, hétfőn fél hattól a kalocsai színházban tartandó lakossági fórumára, amelyre szeretettel várnak minden érdeklődőt – a FIdesz-KDNP kalocsai választási programjáról, kijelölt céljaikról beszélgetünk. Íme!

Előző számunkban olvashatták a Fidesz-KDNP kalocsai polgármesterjelöltjével, dr. Filvig Gézával készült nagyinterjú első részét, amelybe a jelölt rövid bemutatkozása, és a várossal kapcsolatos helyzetértékelés fért bele. Íme, a folytatás, amelyben a jelölt választási programjáról beszélgetünk!

Közelednek a helyhatósági választások. Kalocsán nyolc körzet képviseletére és a polgármesteri székbe választhatjuk meg a megfelelő embert a kínálkozó jelöltek közül. Filvig Gézát, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjét és városvezetői elképzeléseit kétrészes nagyinterjúban mutatjuk be olvasóinknak.
bővebben ...

Minden nyilatkozatában következetesen többesszám első személyben nyilatkozik. Miért?
– Egy város irányítása, vezetése nagyon sokféle szakértelmet igényel. Hiszem, hogy minden itt élőnek fontos, legyen az fiatal, szépkorú, vállalkozó, családanya, fogyatékkal élő, vagy valamely kisebbséghez tartozó állampolgár, hogy Kalocsa végre elindulhasson egy olyan úton, amely a sokak által áhított fejlődést hozza el. Mi kell ahhoz, hogy ez a folyamat elindulhasson? Engedtessék meg nekem, hogy én ezt céljaimból vezessem le. Kell egy agilis, komoly kapcsolatokkal rendelkező, a kormány támogatottságát élvező városvezető, polgármester.

Kellenek képviselő-jelöltek, akik szakértelmükkel, megbízhatóságukkal, érdekképviseleti elkötelezettségükkel, becsületükkel, elérhetőségükkel rengeteget áldoznak a kalocsai emberek szolgálatára. És kell együttműködő ellenzék, hogy a megfelelő városfejlesztési döntések egy konstruktív vita folytán megszülethessenek.

Mi úgy gondoljuk képviselő-jelölt társaimmal, hogy ugyan én indulok polgármesterjelöltként, de mi a döntések előkészítését mindig együtt szeretnénk elvégezni. Együtt vitatjuk meg egymással, a kalocsai lakosokkal, civil szervezetekkel, nyugdíjas szervezetekkel, vállalkozókkal, fiatalokkal, a roma közösséggel. Mi kalocsaiak együtt vezetjük majd a várost. Büszke vagyok képviselő-jelölt társaimra, büszkeségem jeleként engedjék meg, hogy itt e hasábokon a nevüket is megemlítsem:

dr. Körmendy Szabolcs (1-es körzet), Simon Zoltán (2-es körzet), Kákonyi István (3-as körzet), Tihanyi Tiborné (4-es körzet), Schmidt Rajmund (5-ös körzet), Pécsi Vivien (6-os körzet), Jánosi György (7-es körzet), Szigeti Tamás (8-as körzet).

Csapatunk őszinte szándékozik lenni a hibáival kapcsolatban; ahogyan egyszer egy bölcs ember megjegyezte: „Egy mulasztás addig nem válik hibává, amíg nem utasítod el a kijavítását.” Szeretnénk teljes felelősséget vállalni a mulasztásainkért; és elvárjuk önöktől, hogy rámutassanak azokra, ha mi nem vesszük észre. Az eszmecsere, a bírálat nélkül egyetlen önkormányzat sem lehet sikeres. Ezért vallotta az athéni törvényhozó, Szolón bűnnek, ha bármely állampolgár kivonja magát a vitákból.

Milyen tervekkel készül megválasztása esetén?
– Tervet készíteni fontos és nagyon dicséretes dolog, ám a célkitűzéseket mi jobban szeretjük. Van, hogy a tervek a fiók mélyén maradnak, de a célokért azonnal nekiállunk küzdeni. A következő hetekben feltárjuk és részletezzük azokat a célokat, melyeket meg akarunk valósítani, a csapatommal és a kalocsaiakkal együtt. Ehhez szükség van olyan mérföldkövekre, amik irányt adnak.

Célkitűzéscsomagunk címe: KALOCSA 100 – AZ ÉPÜLŐ JÖVŐ. A programunkat 10 fő célkitűzés mentén fogalmaztuk meg, és minden fő célkitűzéshez tartozik 10 mérföldkő, így egy 100 pontos intézkedési csomaggal indulunk a választásnak, amellyel bizonyítjuk: Kalocsa velünk lesz erősebb!

Már régen be szerettük volna mutatni a kalocsaiaknak céljainkat, de ebben a politikai versenyben egyesek inkorrekten viselkednek és félő volt, hogy lemásolják gondolatainkat. Akik figyelmesen elolvasták az egyik jelölt programját, azok észrevehették, hogy 2010-ben induló jelölt programjából ollózták ki egyes részeit. Még arra sem figyelt a polgármester-jelölt, hogy időközben elkészült a városban az a programpont. Kérdezem én, mennyire hiteles az ilyen cselekedet?

Mire alapozták a célkitűzéseket, hogyan dolgozták ki a programot?
– Nekem Kalocsa a világ közepe, egyetlen célom: építeni és élhetővé tenni a várost. A programunk kidolgozása csapatmunka volt. Részt vettek benne Önök mint választópolgárok, a kérdőívek nagy arányú kitöltésével, a képviselő-jelöltek, gazdasági szakemberek, szociológusok, kutatók, városépítők, marketing-kreatív és turisztikai szakemberek, együttműködő települések polgármesterei, pedagógusok és pályázatírók, a kormány tanácsadói, országgyűlési képviselők és digitális Smart City specialisták.

Mondana pár szót a KALOCSA 100 – AZ ÉPÜLŐ JÖVŐ programcsomag célkitűzéseiből?
– A legfontosabb feladatnak a munkahelyteremtést tartjuk. Mindenkinek triviális, hogy ez óriási lehetőség a munkavállalóknak, ezért a minőségi munkahely, a remélt magasabb bérezés, a családok megélhetésének megkönnyítése adja azt a célt, amely nekünk az egyik legfontosabb feladatot jelenti. De ez egyben segít a nagyobb iparűzési adóbevétel elérésében, hiszen több munkahelyet több vállalkozás hozhat létre, tehát több adófizető is lesz. Ezért nem szükséges adóemelés, a nélkül is több lesz az adóbevétel a több vállalkozás miatt.

Véleményem szerint ezt hibázta el Bolvári, amikor a vállalkozásokat súlytó adóemelést szavazott meg! Szívből támogatjuk a nemrégen megalakult Vállalkozói Klubot, amely a legfőbb informális tanácsadó testülete lehet a következő városvezetésnek. Bízunk benne, hogy a híd megépítésével, és az orosz katonai repülőtér ipari parkká minősítésével igen sok vállalkozás tud bekapcsolódni a túlparti építkezésbe, jelentős számú munkahelyet is teremtve.

Vonzó várossá kell tenni Kalocsát, hogy innen ne akarjanak elmenni, sőt esetleg mások ide akarjanak települni, de a legfontosabb a fiatalok megtartása, hogy itt tervezzék az életüket, a gyermekvállalást, az építkezést.

Ehhez minden segítséget meg kell adnia az önkormányzatnak, úgy bölcsődei és, óvodai férőhelyek, az egészségügyi ellátás, játszóterek, kikapcsolódási lehetőségek terén, az uszoda korszerűsítéséval és más fejlesztések által.

Kalocsán nem jó irányba mennek a dolgok, mert jelenleg a fiatalok többsége nem itt képzeli el a jövőt. Itt vannak az építési adatok: Kiskőrösön 2018-ban 75 építési engedélyt adtak ki, Kalocsán 4 darabot. Kiskőrösön 2018-ban 64 épületet adtak át, ezzel szemben Kalocsán hármat! Ezen egyféleképp lehet változtatni: trendivé kell tenni Kalocsát!

Újra föl kell helyezni városunkat a turisztika térképére!

Ezeréves egyháztörténeti-vallási épületeink vannak, dunai hajós turizmus, kalocsai népművészetre, két hungarikumunkra a népművészeti motívumkincsre és a kalocsai paprikára alapozható turizmust lehet felépíteni

a szintén szükséges szálláshelyteremtése mellett. Létre kell hozni az érseki városok polgármestereinek tanácsát, és közös kiadvánnyal kell megjelenni e négy városnak, Esztergomnak, Kalocsának, Egernek és Veszprémnek a hazai és nemzetközi turisztikai szakkiállításokon.

Méltó életkörülményt kell biztosítanunk nyugdíjasoknak, nagyobb odafigyelésre van szükség feléjük a városvezetés részéről, kifejezetten nekik szóló életvezetési, egészségügyi, szórakoztató rendezvényeket kell biztosítani számukra.

Smart City kiépítésére irányuló elképzeléseink a jövőnek szólnak, annak a generációnak, akik már a modern elektronikus technológia világában nőttek fel. Ezt a technológiát a település hétköznapi életéhez is föl lehet használni. Mindezt úgy kell megvalósítani, hogy az idősebb generáció is zavartalanul tudja alkalmazni.

Mit gondol, nyitott ez a város ennyi újdonságra?
– Kalocsa hihetetlenül jó város. Remek emberekkel, kiváló adottságokkal és tiszteletet érdemlő múlttal, amit nem bagatellizálhatunk el a továbbiakban. Én azt gondolom az emberek nem pusztán nyitottak az újdonságra, hanem már szomjazzák azt. A fejlődést nem szabad elkerülni. Persze az értékek és a környezetünk megóvása mellett kell ezt tennünk, de a programunkkal és képviselőtársaimmal azon leszünk, hogy az emberek elhiggyék, hogy ez nem pusztán egy délibáb, egy üres ígéret. Megvalósítható minden pont egytől egyig, pusztán az kell, hogy bizalmat szavazzanak nekünk, nekem.

Manapság a környezetvédelem az életünk minden területére beszivárog, jogosan. A városok, az ipar, a gazdaság és a mezőgazdaság is igyekszik ezt a szemléletet követni.
– Reagálnunk kell a klímaváltozásra ez tény. Ezt a problémát minden projektünkben prioritásként kezeljük. Kalocsán minden adott, hogy élhető város legyen és részt vegyen a fenntarthatóságért folytatott küzdelemben. Több fiatal képviselőtársam is élen jár a klímaváltozás ellen folytatott küzdelemben, rendszeresen szolgálnak új információkkal és lehetőségekkel. Ma már nem elég pusztán feltenni a tetőre néhány napelemet, hogy aztán a város vezetése büszkén álljon ki és mossa kezeit, mondván mindent megtett. Mi egész másképp állunk ehhez a kérdéshez.

Hogyan képzeli el az első néhány hónapot?
– Határozott kommunikációra és lépésekre van szükség. Az emberek tudni akarják, hogy mi történik a városukban és hogy érdemes bízni valakiben, mert nem csak ígéreteket hoz, de tettekkel is alátámasztja, hogy kiérdemelte a város vezetését. Hívő ember vagyok, ami nem pusztán az égiekbe vetett hitet jelenti. Hiszek abban, hogy a kemény munka meghozza gyümölcsét, hogy az összefogás olyan eredményeket hoz, melyek eddig példátlanok voltak. A hitem kiterjed arra is, hogy elhiszem, el akarom hinni, hogy az utódainknak úgy fogjuk átadni városunkat, az értékrendünket, hogy az az életük minden területén profitálnak majd belőle.

Befejezésül egy nem teljesen ide illő kérdés. Ellenfeleivel ellentétben Ön miért nem szerepel a kompenzációs listán?
– Hiszek abban, hogy a kalocsai emberek pontosan látják, nincs még egyszer elvesztegetni való öt évünk, mint a mostani ciklus volt. Én polgármesternek készülök, és csak annak, számomra a polgármesterség a polgármesterjelöltnek kértek fel, nem listás képviselőnek.

Mi úgy gondoljuk, hogy olyan programmal állunk elő, amely Kalocsa fejlődését elősegíti, és ennek következtében minden lakosa léphet egyet előre.

Hiszek a csapatom és az én győzelmemben, de tudomásul veszem, ha másként dönt a város lakossága. Én nem megyek be a testületbe sértett vesztesként, hogy csakazértis alapon mindennel szembemenjek, amit a megválasztott városvezetés tervezne. Én nyílt lapokkal játszom, nem akarok képviselő jelöltjeink munkája következtében az oldalvízen bejutni a testületbe úgy, hogy igazából a polgármesterségért küzdöttem.

Ha valaki polgármester jelölt társaim közül komolyan gondolja, hogy városvezetőként szeretné magát majdan megmutatni, és nem oldalvízen besurranó képviselőként, akkor itt a lehetőség, ne is iratkozzon fel a kompenzációs listájukra, kövesse példámat! A város lakói felé pedig az ajánlatom a következő:

Tegyük együtt sikeressé városunkat! Bízzanak bennünk, Kalocsa velünk erősebb lesz!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024-05-21 10:49:00
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 27., 07:50
A baleset következtében a jármű utasa súlyos sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK