2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Cserháti Ákos elnök (MSZP): A Békés Kalocsáért és Bolvári ellenzése ellenére megrendeljük a polgármester-jelölti közvélemény kutatást

Zsiga Ferenc  |  2019. 05. 22., 11:16
Kapcsolódó
téma cikkei (61)

Pár napja tartja magát a városban a hír, hogy furcsa körülmények miatt kilépett az MSZP Kalocsai Alapszervezetéből az a férfi, aki a vezetés, a párttagság felhatalmazása nélkül tárgyalt, egyezkedett a polgármesterjelölt személyéről, háttér egyeztetést folytatott a Jobbikkal és a Békés Kalocsáért Egyesülettel. Ezt mások mellett Cserháti Ákos, a helyi alapszervezet elnöke a párt szétverésére tett kísérletként értékeli. Mindeközben Kalocsán, minden más települést megelőzve hónapok óta tart az őszi önkormányzati választás kampánya. A terjedő kósza hírek tisztázására Cserháti Ákos maga kérte, hogy az elnökség tagjai jelenlétében, az MSZP Kalocsai Alapszervezete elnökeként adjon tájékoztatást a történésekről. Az elnök által elmondottakat, helyenként súlyos állításokat szó szerint, szerkesztett formában közöljük.

- Onnan induljunk ki, hogy a Magyar Szocialista Párt helyi alapszervezete és egyes tagjai elkötelezett baloldaliak, egyetértünk azzal a politikával, amit az MSZP folytat. Az MSZP Kalocsai Alapszervezete kezdeményezte a városban, hogy más pártokkal, egyesületekkel közösen határozzuk meg az európai uniós és az önkormányzati választáson való részvétel együttműködésének formáját és alapjait. Alapszervezetünk ennek jegyében hívta meg a Kalocsán működő pártok, a DK, Jobbik, Momentum, LMP és a Békés Kalocsáért Egyesület képviselőit, tehát azokat, akik változást szeretnének a városban és összefoglaló néven ellenzékként szerepelnek.

Cserháti Ákos
Forrás: Zsiga Ferenc

A márciusi, éppen a portáluknak kiszivárogtatott, emlékezetes találkozás után leraktuk az együttműködés sarokköveit, rendszeres konzultációk megtartásáról határoztunk. A továbbiak miatt fontos tudni, hogy az MSZP alapszabálya szerint az alapszervezetet és annak tagjait a mindenkori alapszervezeti elnök képviseli.

Rákosi „elvtárs” mondta 1951-ben, hogy az ellenséget soraink között kell keresni. Azt hittem, ez egy idejét múlt „dogma”, 2019-ben ez nem történhet meg, de

egyik párttagunk, Kapitány Erik önjelöltként megkereste a Jobbik helyi vezetőjét, valamint a Békés Kalocsáért Egyesületet, és jogot vindikált magának a velük való külön egyezkedésre. Tehát a helyi alapszervezet elnöke, az alapszervezet tagjai felhatalmazása nélkül, ezek háta mögött tárgyalt.

Mégpedig nem másról, mint a Jobbikkal és az egyesülettel a tárgyalások során felmerült személyi és egyéb, még egyeztetés alatt lévő problémákról, kérdésekről. Mindezt

az MSZP Kalocsai Alapszervezete álláspontjával szembe helyezkedve, a Jobbik és a Békés Kalocsáért Egyesület korábbi javaslatával egyetértve tette.

Konkrétan arról szól a történet, hogy alapszervezetünk úgy gondolta: az MSZP-t és annak értékrendjét már korábban nyilvánosan felvállaló dr. Angeli Gabriellával nem tehetjük meg, hogy valamilyen pozícióért nem indítjuk az őszi önkormányzati választáson.

A taggyűlésén dr. Angeli Gabriella bejelentette, hogy polgármesterjelöltként nem, de a saját körzetében egyéni képviselőjelöltként, amennyiben felvesszük, az MSZP tagjaként és támogatásával indulna az őszi önkormányzati választáson. Május 17-én, előre ismert időpontban hívtam össze a taggyűlést, ahol Kapitány Erik új napirendi pontokat javasolt, amit elfogadtunk.

Elöljáróban annyit, Kapitány Erik kinyilvánította, hogy szerinte dr. Angeli Gabriellát ne vegyük fel sorainkba, és a helyi alapszervezet jelöltjeként se támogassa. Már a módosított napirendnek megfelelően tárgyaltunk a tagfelvételről, amikor azzal próbálta befolyásolni a szavazást, zsarolni a tagságot, hogy amennyiben a többsége támogatja dr. Angeli Gabriella MSZP párttaggá való felvételét, abban az esetben ő kilép a pártból.

A tagfelvételről szóló szavazás, Kapitány Erik távozását is mérlegre téve úgy alakult, hogy a tagság 70 százaléka támogatta dr. Angeli Gabriella felvételét. Ennek megfelelően az MSZP Kalocsai Alapszervezete dr. Angeli Gabriellát a tagjai közé felvette.

Erre a dr. Angeli Gabriellával szemben még személyeskedő hangnemet is megütő Kapitány Erik, aki mint korábban mondtam, a hátunk mögött egyezkedett a Jobbikkal és a Békés Kalocsáért Egyesülettel bejelentette, hogy kilép a pártból, és elhagyta a taggyűlés helyszínét. Ennek kapcsán csatlakozott hozzá egyik hölgy tagtársunk, aki szintén kijelentette, hogy kilép.

A közjáték után a tagság egyhangúlag elfogadta a napirenden szereplő beszámolómat, de felhívott arra is, mindent tegyek meg az alapszervezet egyben tartása érdekében, ne hagyjam azt akár belülről, akár kívülről szétverni. A többi párttal és a Békés Kalocsáért Egyesülettel a történtek ellenére folytassam a tárgyalásokat. Egyben meghatalmazták Rigó László tagtársunkat, hogy velem, Cserháti Ákos elnökkel együtt képviselje alapszervezetünket az önkormányzati választásokat megelőző egyeztető tárgyalásokon, ezzel kapcsolatban rendszeres beszámolásra köteleztek bennünket.

Új egyesület alakult

Később még fontos lehet, hogy Szövetségben a Városunkért Egyesület néven egy új egyesület alakult a városban, amellyel a kapcsolatfelvétel szintén megtörtént. Ennek az egyesületek az elnöke Farkas Tibor szobrász. Információm szerint a Szövetségben a Városunkért Egyesület az EU választások után, a jövő héten tartja a megalakulását bejelentő sajtótájékoztatót.

Rajtuk kívül továbbá politikai erőként vehet részt a választásokon a helyben szárnyait bontogató, Vajnai Attila vezette Európai Baloldal Pártja, amellyel az MSZP az uniós választásra koncentrálva kötött együttműködési megállapodást, tehát az egyeztető tárgyalásokkal érintett kör tovább bővülhet.

Előválasztás, vagy közvélemény kutatás döntsön a polgármesterjelöltről

Nem titok, a jobb együttműködés érdekében felajánlottam a pártoknak és a Békés Kalocsáért Egyesületnek, hogy vagy előválasztást tartsunk, vagy közvélemény kutatást végeztessünk a közösen támogatható polgármesterjelölt kiválasztása érdekében. Bejelentettem, hogy a közvélemény kutatás finanszírozását az MSZP magára vállalja.

A Békés Kalocsáért Egyesület és Bolvári Ferdinánd azonban mind az előválasztástól, mind a közvélemény kutatáson alapuló polgármesterjelölt állítástól mereven elzárkózott.

Azt mondták, az MSZP és a Jobbik is részrehajló lehet, keressünk független közvélemény kutató céget.

Ezzel az a baj, ha mi fizetjük a közvélemény kutatást, nem mondhatom az MSZP központi vezetőségének: adjatok pénzt arra, hogy a már bevált helyett a munkát egy más által függetlennek gondolt közvélemény kutató cég végezze. Ráadásul úgy, hogy az MSZP helyi szervezetének aktuálisan nincs önálló polgármester-jelöltje. A közvélemény kutatást akkor dr. Angeli Gabriella, a Jobbik részéről Faragó László (Susu), és Bolvári Ferdinánd népszerűségének, esélyeinek mérésére kívántuk megrendelni.

Természetesen tudtuk, hogy a Békés Kalocsáért Egyesületnek semmi pénze nincs erre, de ezt segítségként és a magunk tájékozódása, a legjobb jelölt megtalálása érdekében vállaltuk volna és vállaljuk is.

Azt azért senki ne felejtse el, ha figyelembe vesszük a 2014-es önkormányzati választási eredményeket, Kalocsán az MSZP jelöltjei vagy támogatottjai kapták a legtöbb szavazatot.

Amikor Szanyi Tibor EP – képviselő itt járt, szókimondóan fogalmazott: egyesek, és itt a Márki-Zay féle mozgalomra is gondolt, az MSZP és a többi párt szavazóbázisán, „farvizén” akarnak választást nyerni, beülni a polgármesteri székbe, betölteni képviselői helyeket.

Legyünk őszinték, annak,

aki polgármester lesz, ez a pozíció öt év alatt 30 millió forint tiszta bevételt jelent, de ha nincs mögötte egy az őt pozícióba segítő, a változás mellett elkötelezett párt támogatása és kontrollja, akárki is legyen, részéről még az anyagi motiváció is felmerülhet.

Arról sem feledkezzünk meg, amit szintén Szanyi Tibor mondott ki: a Bolvári Ferdinánd és mások által népszerűsített Márki-Zay Péter-féle, Mindenki Magyarországa Mozgalom alapvetően jobboldali csoportosulás. Bolvári Ferdinánd ott van a rendezvényeiken és határozottan kijelentette, hogy ő alapjában jobboldali értékrendet képvisel.

Az MSZP nem engedheti meg magánk azt a luxust, hogy egy magát nyíltan jobboldalinak mondó jelöltet, például Bolvári Ferdinándot feltétel nélkül támogasson.

Éppen ezért azt javasoltam az egyeztetéseken, hogy ne „gazdasági” együttműködést kössünk, hanem politikait. Ez azt jelenti nálam, hogy egy esetleges választási győzelem esetén nincs sógor, koma, jó barát helyzetbe hozása, nincs visszaosztás, hanem a város érdekeit messzemenően figyelembe vevő, ha kell, a regnáló hatalom ellen is kellő eréllyel fellépő polgármestert és képviselőket kell támogatni, indítani a választáson.

Sajnos olyan információk is fülünkbe jutottak, hogy egyesek alpolgármesteri helyeket ígértek a polgármesterjelölti támogatásukért cserébe. Bizonyítani nem tudjuk, hogy ez valóban megtörtént, de nagyon valószínű, hogy ennek reális alapja lehet.

Jelenleg annyi látszik biztosnak, hogy az MSZP a Békés Kalocsáért Egyesület és Bolvári Ferdinánd ellenzése ellenére megrendeli az egyelőre nem tudni, hogy polgármesterjelöltre vonatkozó közvélemény kutatást, és az azon legeredményesebben szereplő polgármesterjelöltet támogatja.

Elmondom azt is, hogy szerintem egyeseknek mi a baja dr. Angeli Gabriellával. Végzettségét, nyelvtudását, közéleti tevékenységét tekintve a többi jelölt előtt jár, de ahogy mondtam, ő már nem motivált a polgármesterjelöltségben. A frissen alakult és jelentkezett egyesület, az Európai Baloldal Pártja viszont még nem nyilatkoztak, és szerintem normális, hogy azt majd csak az uniós választás után teszik meg.

Cserháti Ákos Szanyi Tiborral, az MSZP Európai Parlamenti képviselőjével, az EP kampány kalocsai rendezvényén
Forrás: Zsiga Ferenc

Azt látjuk, tapasztaljuk, hogy kívülről és belülről egyaránt próbálják gyengíteni az MSZP helyi alapszervezetét, de szerencsére a szétverésére irányuló kísérletek nem sikerülnek. Továbbra is a legerősebb, legnagyobb támogatással rendelkező baloldali ellenzéki erő vagyunk országosan és helyi szinten is. Szerintem a közvélemény kutatás a leginkább támogatható polgármester-jelölt mellett ezt erősíti meg– mondta portálunknak Cserháti Ákos, az MSZP Kalocsai Alapszervezete elnöke.

Amennyiben a fenti Cserháti Ákos interjúra bármelyik érintett reagálni szeretne, szerkesztőségünk  várja jelentkezését, nyitott a kérdésben. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK