2024. 06. 12. szerda
Villő
: 395 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Magóné mellett Bolvári elszámoltatását is ígérik, amiért saját céljaikra fordíthattak pályázati pénzeket – Kampány és hobbi közpénzből?

2019. 10. 08., 09:16

A Szövetségben Városunkért Egyesület polgármesterjelöltje szerint „pályázatok mögé bújtatott forrásokból finanszíroznak kampányokat, hobbikat”, ezért Magóné és Bolvári Ferdinánd elszámoltatását ígérik, ha a választók bizalmából bekerülnek az új képviselő-testületbe. Nemcsak a NER, hanem a „visszaélések lebontását” is szeretnék elérni. Milyen kampányfinanszírozásra, miféle visszaélésekre gondolhatott Faragó László? Nemrégiben Angeli Gabriella jelentette ki, hogy az általa kikért pályázati dokumentumok szerint dr. Magóné Tóth Gyöngyi magának és családtagjának is osztott az általa vezetett intézmény által elnyert, több százmilliós pályázati forrásból. Most Faragó László nehezményezte, hogy pályázatok mögé bújtatott pénzből finanszíroznak kampányokat, hobbikat, amiről ne felejtsük el, az is a mi pénzünk. Az Ökopontban múlt csütörtökön tartott lakossági fórumukon „pályázatok mögé bújtatott finanszírozott kampányokról”, magáncélra, saját hobbira fordított közpénzekről beszélt a Szövetségben Városunkért Egyesület polgármesterjelöltje, Faragó László, aminek kapcsán elszámoltatást ígértek, és ehhez kérték a választóktól a fölhatalmazást. Nézzük, mire célozhat a Szövetség polgármesterjelöltje!

A Kubikus parkban két héttel korábban tartott lakossági fórumon Angeli Gabriella állt elő azzal, hogy az általa kikért pályázati dokumentumok szerint a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár intézményvezetője, dr. Magóné Tóth Gyöngyi morálisan megkérdőjelezhető módon osztott saját magának és családtagjának is az általa vezetett intézmény által elnyert pályázati forrásokból.

Most azt ígérték, hogy amint országos szinten a NER lebontásán szeretnének tevékenykedni, úgy helyben elszámoltatnák az itteni hatalom tagjait.

Kalocsán történtek olyan dolgok, amelyeknek nem szabadna megtörténni


Gyakran hallani, hogy a Fidesz ráült az uniós pénzekre, és nem juttat forrásokat az ellenzéki önkormányzatoknak. Eközben Bálint József polgármester többször beszélt arról, hogy minden ellentétes híreszteléssel szemben számos pályázatot megnyert az általa vezetett önkormányzat, és a város vagyona is jelentősen növekedett.

A jelenlegi városvezetés köpenyéből előbújt jelöltek ellenzéki riválisainak kritikái alapján ugyanakkor úgy tűnik, hogy a központi – állami és uniós – források felhasználása körül vannak bizonyos anomáliák: a felsőbb döntéshozók öntötték ugyan a kalocsai hordóba a pénzt, de az a hordó a csapnál és a dongák közt is eresztett.

Kalocsára is jöttek pénzek, de nem úgy lettek szétosztva, hogy ebből csak a város profitáljon, azaz Kalocsán a választásnak ez is a tétje. Hallottuk, hogy kevesebb EU pénz érkezik. Ezt a kevesebbet kell az új városvezetésnek úgy szétosztani, hogy tényleg a város lássa hasznát, ne intézményvezető, bizottsági elnök, egyes szűk körök, emberek – mondta Faragó László, a Szövetségben Városunkért Egyesület és az MSZP közös polgármesterjelöltje az Ökopontban múlt csütörtökön Lendvai Ildikó volt pártelnök és képviselő és Németh Péter újságíró részvételével megtartott fórumon, ahol a polgármesterjelölt arról szólva, hogy városunkban is vannak szervezetek, amelyek olyan jelölteket állítanak, akik jelenleg is benne vannak az önkormányzatban, vagy intézményvezetőként dolgoznak, és úgy fogalmazott:

Az ő részükről külön is van tétje a választásnak, mert történtek olyan dolgok, amelyeknek nem szabadna megtörténni. Saját kampányforrásaikat riválisaikéval összevetve hozzátette:

Nekünk nincs olyan lehetőségünk, hogy pályázatok mögé bújtatott forrásokból finanszírozzunk kampányokat, hobbikat, amiről ne felejtsük el, az is a mi pénzünk. Ezen a mi pénzünkön mondják el ők, hogy hogyan, miért, és hová szavazzunk – mondta Faragó László.

Elszámoltatnának, de kit?

Lendvai Ildikó is említette, hogy önkormányzati vonzatai is lehetnek az elszámoltatásnak, amit már most elkezdtek, és azt tapasztalják, hogy

A VISSZAÉLÉSEK „JÓL KÖRÜL VANNAK BÁSTYÁZVA”, MÉGIS NÉHÁNY ESETBEN MÁR MOST „ALAPPAL ÉS JOGOSAN LEHET RAJTA FOGÁST TALÁLNI”.

De mire gondolhattak konkrétan, túl a dr. Magóné Tóth Gyöngyinek felrótt forrásfelhasználásokon kívül?

Intézményvezetőként minden bizonnyal Magónéra gondolnak, aki a DK listáján szerepel, vélhetően befutó helyen.

Azok a jelöltek pedig, akik „benne vannak az önkormányzatban”, azok egyfelől a Fidesz–KDNP három jelöltje, Simon Zoltán, Tihanyi Tiborné, valamint Filvig Géza, másfelől Bolvári Ferdinánd és Szabó Balázs lehetnek.

Mivel a Fidesz–KDNP jelöltjei ebben a ciklusban Kalocsán ellenzékben voltak, így a pályázati források felhasználása nem az ő hatáskörükbe tartozott.
Kizárásos alapon a sportbizottság elnökeként is tevékenykedő Szabó Balázs jöhet szóba – aki a sportfinanszírozás és esetleg a sportinfrastruktúra-fejlesztésre szánt források terén kerülhetne képbe, de nincs információnk olyan projektről, amelyekkel kapcsolatban aggályok merültek volna föl –, másrészt Bolvári Ferdinánd, aki viszont a CLLD pályázatok révén jelentős összegek felhasználásáról való döntésekben volt meghatározó szereplő.

A CLLD (közösség által irányított helyi fejlesztés) pályázatok forrásaira a helyben alakult helyi akciócsoportok (HACS) jogosultak pályázni, egy közösen összeállított koncepció mentén továbbpályáztatni a megjelölt stratégiai célok érdekében.

A Közösen Kalocsáért HACS 2016 májusában alakult, és azt követően alkotta meg az Értékeink mentén című koncepciót, amelyre nyert 250 milliós forráskeretet, azzal, hogy a koncepció kulcsprojektje a Vajas-parti közösségi ház és a hozzá kapcsolódó tömegsport, illetve vízi turisztikai célú fejlesztések.

A Vajas-parton van az eb elhantolva?

A Damjanich utca 7. szám alatti, erősen leromlott állapotú házat Bolvári Ferdinánd javaslatára a kalocsai önkormányzat 2016-ban vásárolta meg, mivel a CLLD pályázat lényeges elemét képező Vajas-parti közösségi ház beruházásához saját ingatlanra volt szükség.

Fotó: KALOhírek

A tervezett közösségi házban közösségi tér – azaz egy kisebb rendezvényterem – és szociális helyiségek, mosdók, zuhanyzók, ötözők, és konyha épül. A létesítmény mintegy harminc fő kiszolgálására lesz alkalmas. Az udvaron teraszt, valamint csónaktárolót is kialakítanak.

A telek megvásárlásakor Bolvári még úgy válaszolt Angeli Gabriellának a fenntartásra irányuló kérdésére, hogy az üzemeltetést valószínűleg a Vendégváró Egyesület vállalná el, és a rezsi költsége is őket terhelné. Ez azonban nem lesz nagy összeg, csupán „némi víz- és villanyáramköltség”, mivel főként sátorhelyek kiszolgálása volna a központ feladata.

Később azonban egy másik döntés keretében a házat –, amelynek teljes bontását és helyére új épület emelését tervezik – Bolvári az általa elnökölt Kalocsai Gerillakertész Egyesület (KAGESZ) használatába kérte adni, amit meg is szavazott a testület többsége.

Így a gerillakertészek birtokon belülre kerültek, és ők pályáztak a kiegészítő eszközökre is, így két sárkányhajóra és két vízibiciklire, valamint a hajók szállítására szolgáló vontára szintén Bolvári egyesülete adta be a pályázatot. Viszont a telken jelenleg tárolt kenuk a Meszesen a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a kalocsai önkormányzat konzorciuma által elnyert pályázati forrásból, a város beruházásában épülő vízitúraközpont tartozékai, amelyeket a kalocsai és a meszesi létesítmény közösen használna a pályázatok szereplőinek megállapodása szerint.

Mivel a közösségi ház beruházója az önkormányzat, ezért, amennyiben megvalósul a közösségi ház az eredeti tervek alapján 79 millió forintos pályázati támogatással, akkor újabb döntésre lesz szükség a létesítmény fenntartójának kijelölésére.
Viszont e döntés idején is Bolvári egyesülete lesz „házon belül”,

A TARTOZÉKKÉNT BESZERZENDŐ HAJÓK PEDIG A PÁLYÁZAT SZERINT A PROJEKT KIFUTÁSA UTÁN A PÁLYÁZÓ, VAGYIS MEGINT CSAK A BOLVÁRI ELNÖKÖLTE KAGESZ TULAJDONÁBAN MARADNAK.

Faramuci helyzet lesz, hogy egy magánegyesület felé kell majd bérleti díjat fizetnie a városnak a hajókért, ha véletlen mégsem a KAGESZ kapja meg fönntartásra a közösségi házat.

Fotó: Gerillakertészek/Facebook

Ha viszont ők kapják meg, akkor a mintegy nyolcvanmilliós vagyontárgyat egy magánegyesület használhatja majd sajátként, igaz, bárki bérbe veheti majd a hajóikat – hacsak épp nincsenek használatban –, de nem teljesen világos, hogy a befolyt bérleti díjnak mi lesz a sorsa, hiszen az eszközök addigra már az egyesület tulajdonában lesznek.

Ez valóban eléggé nehezen átlátható, vagyis „jól körül van bástyázva”.

De az egyesület közhasznú, és a közösségi ház szolgáltatásait is igénybe veheti bárki, bérleti díj ellenében, és a közösségi ház bérletéért kifizetett díjat az épület karbantartására kell fordítania a fönntartónak.

Mi itt a probléma?

Miért mondják azt a Szövetségben Városunkért Egyesület részéről, hogy pályázatok segítségével kampányolnak?

Bolvári Ferdinánd mint túravezető, és egyesületének tagjai, valamint barátaik részvételével a Kúlával közös IPA Interreg uniós pályázat egyik programjaként Kalocsa–Kúla kenutúrát szerveztek, és hajókáztak le testvérvárosunkba, majd tértek vissza közúton tizenkét fős delegációval.

Fotó: Művelődési Központ Kalocsa/Facebook

A túra elindulását Facebookon jelntette be. Az indulás napján Bolvári a közpénzből működtetett Kalocsa Televíziónak is interjút adott, több helyi kereskedelmi médiumban is szerepelt.

Fotó: Gerillakertészek/Facebook

Azt, hogy a képviselői szerepkört mennyire nehéz elkülöníteni az egyesületi elnöki tevékenységtől akkor, hogyha az adott egyesület jelentős pályázati forrásokkal is gazdálkodik, és azt például kirándulásra használja, jól példázza Bolvári Ferdinánd narratívája az esetről. 

Bolvári Ferdinánd az indulásról készült KTV videóját hazatérésük után, szeptember 9-én megosztotta a közéleti Facebook-oldalán, a fölvezető szövegében pedig portálunkat is rossz színben tüntette föl, míg a túráról többször is posztolt fotókat és üdvözletet haza, Kalocsára, de ezt már a privát profilján tette. 

Bolvári ezt írta közéleti közösségi oldalán a hazatérésük után:

Régóta nem hallattam a hangom ezen a felületen, nem voltam idehaza egy hétig, Szerbiában kirándultam. Addig, amíg mások dolgoztak, én az Európai Unió pénzén csónakázni vittem a Barátaimat”– írta, hozzátéve, hogy ezt terjeszti rólam valaki, akiről "Tudjukki".

Mi ugyan nem tudjuk ki, és maga a híresztelés sem jutott volna el hozzánk a Békés Kalocsáért Egyesület polgármesterjelöltjének közvetítő szerepe nélkül, amelyben azonban azt is megírja:

A hír részben igaz!
Igaz, hogy Szerbiában csónakázgattam (mintegy 150 km-t). Az is igaz, hogy velem volt jó néhány Barátom, Gerillakertész Társaim. Az is igaz, hogy az Európai Unió fizette az utazásunkat. Azt kifelejtették a hírből, hogy meg volt hirdetve, bárki jöhetett volna, akár Ön is Tisztelt Olvasó.
AZONBAN PORTÁLUNK ERRŐL A FELHÍVÁSRÓL NEM KAPOTT SEMMIFÉLE ÉRTESÍTÉST, HIRDETMÉNYT VAGY TÁJÉKOZTATÁST.

Így Ön, Tisztelt Olvasó akkor értesülhetett a lehetőségről, ha a Bolvári Ferdinánd által használt kommunikációs csatornákon is tájékozódott, esetleg egyesületi társa, barátja vagy családtagja volna a Békés Kalocsáért Egyesület jelöltjének.

Azt is "Tudjukki" szemére veti Bolvári, hogy a pontosabban nem hivatkozott fórumon illetve közlésében elhallgatta:

ez az utazás egy megnyert, nemzetközi pályázat része volt, melyért sokan megdolgoztunk.
Arról viszont, hogy a túrát és az arról folyó polémiát a polgármesterjelölt kampánycélra fordítja, kétséget sem hagy, hiszen a továbbiakban azokat is ostorozza, „akik most sebbel-lobbal bizonygatják, hogy mennyire alkalmasak a város vezetésére”. Nekik azt rója fel, hogy „ezek az emberek” az elmúlt öt évben – ellenzéki képviselőkként – nem szereztek elegendő pénzt „legalább a saját egyesületeiknek”.

Milyen eredményeket tudnak fölmutatni, hány pályázatot nyertek?Bezzeg ő a saját hobbiját, „a kajak-kenut, vízitúrát elég jól megtolta pályázatok útján”, anélkül, hogy miniszterek lennének az ismerősei.

Végül portálunktól azt veszi zokon, hogy az általa pályázati pénzből megtolt, egyesületi szinten saját maga által elnökölt kenus közösség kampányesemény-gyanús kirándulásról nem tudósítottunk.

Amint írja:

Meglepetés számomra, hogy utunkról az összes sajtó orgánum tudósított, kivéve a KALOhírek!Hátrébb az agarakkal!

BOLVÁRI FERDINÁNDNAK EZ UTÓBBI MONDATA TÉNYSZERŰEN NEM IGAZ.

Ugyanis ellenőriztük: van olyan helyi érdekeltségű orgánum a KALOhíreken kívül, amely – szerintünk jó okkal – nem tudósított a kenutúráról, és szintén nem közölt felhívást a részvételre – valószínűleg nem is kapott erre felkérést.

A fentiekből az tűnik ki, hogy

BOLVÁRI FERDINÁND AZT TARTJA SIKERÉNEK, HOGYHA A SAJÁT BARÁTAI ÉS CSALÁDJA SZÁMÁRA, SAJÁT MAGA ÁLTAL ELNÖKÖLT EGYESÜLET VAGYONÁNAK ÉS ESZKÖZEINEK GYARAPÍTÁSÁRA SZEREZ KÖZPÉNZT, MAJD EGY JÓ HÓNAPPAL A HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK ELŐTT – A KAMPÁNY DANDÁRJÁBAN – AZ EU ÁLTAL FINANSZÍROZOTT KIRÁNDULÁSRA MEGY SZERBIÁBA, ÉS EZZEL A HELYI KÖZMÉDIÁBAN SZEREPEL.

Bolvári zokon veszi, hogy más médiumokkal ellentétben többek közt a KALOhírek nem tudósított a túrájukról, sőt posztját azzal zárta – nem tekintjük fenyegetésnek –, hogy „nemsokára erről kifejti véleményét egy kicsit részletesebben”…

A Békés Kalocsáért Egyesület polgármesterjelöltje számára szemlátomást nem okoz morális kételyt, hogy az állami és uniós forrásokat a saját hobbijára, azon belül is a saját maga vezette egyesület használatába kerülő vagyonra és tulajdonába kerülő eszközökre hívta le, sőt, még büszke is erre.

Az sem okoz nála aggályt, hogy a testvérvárosunkkal való kapcsolatok mélyítésére szolgáló, közpénzből finanszírozott kiránduláson nemcsak, hogy részt vesz, hanem azt kampányolásra használja fel.

Mint tudjuk, minden relatív…

VAJON MIT SZÓLNÁNAK A BÉKÉS KALOCSÁÉRT EGYESÜLET TÁMOGATÓI, HA EGY FIDESZ–KDNP-S VÁROSATYA TETTE VOLNA UGYANEZT?!

Az már csak hab a tortán, hogy bejegyzésében Bolvári az ellenzéki képviselőkön azt kéri számon, hogy miért nem gyarapodott például az Úszó Egyesület.
Talán azért teszi ezt, mert ott riválisa az egyesületi elnök? 

Pedig kérdezhetné ugyanezt a sportbizottság elnökétől is, aki épp az ő jelölőszervezetének egyik képviselőjelöltje. Arra nem is merünk gondolni, hogy az úszók ügyénél esetleg ő is a Bolvári vezette vízi gerillakertészek pályázatának révbe juttatását tartotta fontosabbnak.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 10., 07:35
A rendkívül szoros eredményre tekintettel több helyen újraszámlálják a szavazatokat így, még nem dőlt el véglegesen a fővárosi főpolgármesteri cím kérdése, és a kalocsai polgármesteri címmel kapcsolatban sem végleges a tegnap közölt eredmény. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK