2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Filvig Géza polgármester-jelöltként indul az őszi önkormányzati választáson – Kalocsán nem okozott meglepetést a bejelentés

Zsiga Ferenc  |  2019. 02. 25., 18:27
Kapcsolódó
téma cikkei (61)

A Kalocsa közélete iránt érdeklődőket nem érte meglepetésként a három járásban terjesztett havilapban megjelent cikk címe: Polgármester-jelöltként indul dr. Filvig Géza. A korábban alpolgármesterként a Vigadó sori szükséglakások korrekt és hatékony felszámolásával is hírnevet és elismertséget szerzett ügyvéddel, önkormányzati képviselővel, a jogi bizottság elnökével az Utazáskiállítás 2019 nagyrendezvény kalocsai standjánál felesége és kislányuk társaságában találkoztunk. A megye, a város iránt érdeklődő tömegtől kicsit félrevonulva dr. Filvig Gézát elhatározása hátteréről, indíttatásáról kérdeztük.

– Dédapámig visszavezethetően kalocsai gyökerekkel rendelkezem. A Filvig Géza nevet nem csak a közismert, sajnos már elhunyt édesapám, dr. Filvig Géza, de a nagyapám után is viselhetem. A tősgyökeres kalocsaiak tudják, hogy rólunk nevezték el a volt családi üzlet mögötti közt Filvig-köznek, ami jelenleg is ezt a nevet viseli. Édesanyám, dr. Vinczellér Ilona szintén kalocsai születésű. Ő ügyvédként dolgozott a városban, és a mai napig számíthatok szakmai tapasztalatára, bölcsességére. Gyermekkorom meghatározó színtere volt a meszesi Duna-part, ahová édesapámmal négyéves korom óta, legyen bármilyen évszak, szinte naponta kijártunk. Ezek a domináns, Kalocsához köthető élmények az általános iskola, a Szent István Gimnázium, de a Szegedi Tudományegyetemen folytatott tanulmányaim idején csak még inkább felerősödtek, kiteljesedtek. Nagyon erősek azok a baráti, ismerősi szálak, szakmai, közéleti kötelékek, amelyek a kalocsai lét, a város iránti feltétlen szeretet miatt is eltéphetetlenek. Ilyen előzmények mellett az egyetem elvégzése után sem volt kérdéses, hogy szülővárosomban maradok. Az ügyvédbojtárként édesanyám mellett töltött évek a szakmai tudásom kiteljesedése mellett azzal is jártak, hogy megtanultam felelősen és önállóan dolgozni, döntéseket hozni akár a saját, akár az ügyfeleim, később a közélet, a közjó érdekében. Az egyszemélyes önálló ügyvédi irodát 2008-ban nyitottam. Szeretem a munkám, szeretem a hivatásom.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

– Mikor fordult a közélet és a politika felé?
– 2009 augusztusa óta vagyok a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) helyi elnöke, ezt a tisztséget a választókörzet akkori országgyűlési képviselője, dr. Semjén Zsolt felkérésére vállaltam. A tisztség elfogadásában a családom polgári értékrend iránti elkötelezettsége, a KDNP-tag édesapám bátorítása is segített. Hívő ember vagyok, a belvárosi Római Katolikus Plébánia egyházközségi képviselője. A két cikluson át alpolgármesterként tevékenykedő édesapám munkája, személyisége tette világossá számomra: városunkért politikai térben tehetünk, tehetek a legtöbbet. A 2010-es választáson a körzetben lakók bizalmából lehettem egyéni önkormányzati képviselő. Édesapám nyomdokába lépve, 2013-től magam is társadalmi megbízatású alpolgármesteri tisztséget töltöttem be. Amint az közismert, 2014-ben újra egyéni képviselőnek választottak a körzetemben. Jelenleg az ügyvédi hivatásom és a közéleti munka, mondhatni egyenlő arányban érdekel, de mindkettő csak a családommal együtt, azt nem megelőzve tölti ki az életem.

– A család mennyire kapacitálja, hogy a helyi közélet legmagasabb tisztségéért induljon?
– Feleségemmel, a kalocsai születésű Hajdú Ágnessel, aki nemrégiben fejezte be a jogi egyetemet, 2011-ben kötöttünk házasságot. 2017-ben született kislányunk Adél. Hivatásunkból, kimondom, polgári, keresztény értékrend szerinti neveltetésünkből, a két család hasonló beállítottságából szinte törvényszerűen következik, hogy mi is olyan családi miliőt szeretnénk megteremteni, átörökíteni gyermekeinknek, amelyben mi is felnőttünk. Aki ismeri apósomat, dr. Hajdú Zoltán köztiszteletben álló háziorvost, annak egyértelmű, miről beszélek. Feleségemmel együtt úgy gondoljuk, amit otthonról hozunk, az eligazodást, útmutatást ad a legnehezebb élethelyzetekben. Ha ők bíznak bennem, másokkal együtt támogatásukat érezhetem, magam is tettre kész vagyok, a polgármester-jelöltség vállalása részemről nem lehet kérdéses. Emellett úgy érzem, azt a számos szakmai és közéleti tapasztalatot, amit összegyűjtöttem, a városom érdekében ezen a poszton tudnám a leginkább kamatoztatni. Talán nem tűnik fellengzősnek, de annyi bíztatást kapok az emberektől, annyi ambíció és tettrekészség van bennem, hogy magam is úgy gondolom: megértem erre a feladatra, tisztségre.

– Ha már nem Kalocsán, hanem a fővárosban, az Utazáskiállítás 2019 nagyrendezvényen, a kalocsai standnál találkoztunk, kérem, foglalja össze tapasztalatait.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 06., 19:52
A jazz muzsika és a jó borok kedvelőinek kiváló programlehetőség, akinek ismerőse jazz- és borrajongó, annak pompás ajándékötlet! Töltsön egy kellemes nyári estét a Pilvax Hotelben június 10-én! Indítsa a nyarat egy laza, élőzenés aláfestéssel egybekötött borkóstolóval, amelyen amforában érlelt borkülönlegességekkel ismerkedhetünk.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 07., 14:22
Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről is érkeztek bejelentések, vélhetően nagyon széles körben érezte a lakosság. Még >>>
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>
2023. 06. 07., 09:02
Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében – mondta az ünnepségen Vajda Péter, Még >>>
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK