2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Három intézményre háromszázmilliós támogatást igényel Kalocsa – A TOP Plusz keretében pályázunk

Három intézményre háromszázmilliós támogatást igényel Kalocsa – A TOP Plusz keretében pályázunk
Illés György Cinó  |  2022. 01. 22., 10:00

A bölcsőde, valamint a Bem utcai és a Zöldfa utcai tagóvodák fejlesztésre adott be pályázatot az év első - rendkívüli - testületi ülésén hozott döntése nyomán a kalocsai önkormányzat. Az utóbbi intézmény tornaszobával is bővül, a másik kettőn a korábbi években végrehajtott, de nem teljes körű korszerűsítési, felújítási célú projektek folytatása, kiegészítése volna. A beadási határidő pénteken volt, ezért csütörtök délután sürgősséggel összehívott rendkívüli testületi ülésen döntött a képviselőtestület. A megyei hatáskörben elbírálandó TOP Plusz pályázati rendszerben beadott igény kedvező elbírálása esetén a támogatás mellé önrészre nem lesz szükség.

Tavaly decemberben tartott képviselő-testületi ülésen arról döntött a kalocsai grémium, hogy megbízza a városüzemeltetési osztályt a meglévő óvodai, bölcsődei épületállományt, és készítse elő azok fejlesztését azzal a céllal, hogy többé ne állhasson elő olyan helyzet, mint a Kunszt utcai és az újvárosi óvodák esetében, ahol a gyermekek méltatlan körülmények közt nevelkedtek hosszú éveken át, illetve balesetveszély miatt az egyik említett intézményt be is kellett zárni.

A felmérés elkészült, a szükséges projektekre a műszaki osztály összeállította a javaslatát. Mivel a pályázat beadás határideje január 14., a TOP Plusz-3.3.1-21 kódszámú felhívásra „Óvoda és bölcsőde fejlesztése Kalocsán” címmel pályázat benyújtásáról rendkívüli testületi ülésen született döntés 13-án, múlt csütörtökön, akárcsak az új óvoda bővítésére beadott pályázatról.

A javaslatot megfogalmazó előterjesztés felhívja a figyelmet, hogy az egy bölcsődei helyszínen 45, míg a hat óvodai tagintézmény együttesen 450 gyermek ellátását szolgáló, valamint az intézményhez tartozó hét feladat-ellátási helyszín infrastrukturális „szinten tartása” is nagy kihívást jelent, hiszen a források – mint mindig – szűkösek.
A valós igényeken alapuló további fejlesztések még nagyobb terhet jelentenek a kötelező feladatellátást végző önkormányzat számára, ezért fontos, hogy minden lehetséges pénzforrást igénybe vegyen.

Így a hamarosan megnyíló új óvoda bővítését is lehetővé tevő pályázati felhívásra további 300 millió forint összegű támogatás lehívását javasolta az előterjesztés, amelyet az elmúlt évtizedben csak részleges fejlesztéssel érintett három helyszínen megvalósítandó fejlesztésekre fordítanának.

  • Zrínyi Utcai Bölcsőde – Itt a korábbi években minisztériumi hazai forrásokból férőhelybővítést eredményező csoportszoba-bővítés és energetikai fejlesztés történt. Most a megnyert főzőkonyha fejlesztés folytatásaként a főzőkonyhához tartozó vizes blokkok, öltözők felújítása, illetve az előző energetikai fejlesztésből forráshiány miatt kimaradt nyílászárók cseréje, e mellett a játszóudvarok új eszközökkel való fejlesztése történhetne meg a pályázat révén.
  • Bem Apó Utcai Tagóvoda – Itt az előző években JETA forrásból végrehajtott részleges energetikai fejlesztés kiegészítéseképpen tető héjazat cseréje, az elektromos rendszer felújítása, akadálymentes bejárat kialakítása, új akadálymentes vizesblokk kialakítása, épületen belüli és kívüli is víz- és szennyvízrendszer cseréje valósulhatna meg.
  • Zöldfa Utcai Tagóvoda Ez az épületkomplexum több mint öt évvel ezelőtt KEOP-projekt keretében napelemes rendszer telepítését is magában foglaló energetikai fejlesztésen esett át. Ugyanakkor a korábban tornaszobaként használt helyiség a férőhelyszám 75-ről 100 főre történő emelése érdekében csoportszoba funkciót kapott, de a 100 férőhelyhez jelenleg nem tartozik kötelezően előírt tornaszoba, sem akadálymentes vizesblokk, akadálymentes bejárat és parkoló – ezek kialakítására, valamint az épületen belül és kívül a víz-szennyvíz rendszer cseréjére volna fordítható a megpályázott forrás.

A támogatási kérelem benyújtására a pályázati kiírás alapján konzorciumi formában is van lehetőség. A korábbi jó munkatapasztalatok alapján a BKMFÜ Bács Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.-vel együtt javasolta benyújtani az előterjesztés.

Az előterjesztés 300 millió forintos támogatási összeg igénylésére tett javaslatot 100%-os támogatási intenzitás mellett. Ezt a hiánytalanul jelenlévő képviselő-testület egyhangúlag megszavazta.

A másik ugyane pályázati forrásra benyújtott, az óvodaépítést célzó pályázattal együtt – kedvező elbírálás esetén – 850 millió forint érkezhet  városunkba a kisgyermekek nevelését szolgáló infrastruktúra fejlesztésére és a kor igényei szerinti fönntartására.
A pályázat elbírálása várhatóan egy-két hónapon belül megtörténhet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK