2022. 05. 21. szombat
Konstantin
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Három intézményre háromszázmilliós támogatást igényel Kalocsa – A TOP Plusz keretében pályázunk

Három intézményre háromszázmilliós támogatást igényel Kalocsa – A TOP Plusz keretében pályázunk
Illés György Cinó  |  2022. 01. 22., 10:00

A bölcsőde, valamint a Bem utcai és a Zöldfa utcai tagóvodák fejlesztésre adott be pályázatot az év első - rendkívüli - testületi ülésén hozott döntése nyomán a kalocsai önkormányzat. Az utóbbi intézmény tornaszobával is bővül, a másik kettőn a korábbi években végrehajtott, de nem teljes körű korszerűsítési, felújítási célú projektek folytatása, kiegészítése volna. A beadási határidő pénteken volt, ezért csütörtök délután sürgősséggel összehívott rendkívüli testületi ülésen döntött a képviselőtestület. A megyei hatáskörben elbírálandó TOP Plusz pályázati rendszerben beadott igény kedvező elbírálása esetén a támogatás mellé önrészre nem lesz szükség.

Tavaly decemberben tartott képviselő-testületi ülésen arról döntött a kalocsai grémium, hogy megbízza a városüzemeltetési osztályt a meglévő óvodai, bölcsődei épületállományt, és készítse elő azok fejlesztését azzal a céllal, hogy többé ne állhasson elő olyan helyzet, mint a Kunszt utcai és az újvárosi óvodák esetében, ahol a gyermekek méltatlan körülmények közt nevelkedtek hosszú éveken át, illetve balesetveszély miatt az egyik említett intézményt be is kellett zárni.

A felmérés elkészült, a szükséges projektekre a műszaki osztály összeállította a javaslatát. Mivel a pályázat beadás határideje január 14., a TOP Plusz-3.3.1-21 kódszámú felhívásra „Óvoda és bölcsőde fejlesztése Kalocsán” címmel pályázat benyújtásáról rendkívüli testületi ülésen született döntés 13-án, múlt csütörtökön, akárcsak az új óvoda bővítésére beadott pályázatról.

A javaslatot megfogalmazó előterjesztés felhívja a figyelmet, hogy az egy bölcsődei helyszínen 45, míg a hat óvodai tagintézmény együttesen 450 gyermek ellátását szolgáló, valamint az intézményhez tartozó hét feladat-ellátási helyszín infrastrukturális „szinten tartása” is nagy kihívást jelent, hiszen a források – mint mindig – szűkösek.
A valós igényeken alapuló további fejlesztések még nagyobb terhet jelentenek a kötelező feladatellátást végző önkormányzat számára, ezért fontos, hogy minden lehetséges pénzforrást igénybe vegyen.

Így a hamarosan megnyíló új óvoda bővítését is lehetővé tevő pályázati felhívásra további 300 millió forint összegű támogatás lehívását javasolta az előterjesztés, amelyet az elmúlt évtizedben csak részleges fejlesztéssel érintett három helyszínen megvalósítandó fejlesztésekre fordítanának.

  • Zrínyi Utcai Bölcsőde – Itt a korábbi években minisztériumi hazai forrásokból férőhelybővítést eredményező csoportszoba-bővítés és energetikai fejlesztés történt. Most a megnyert főzőkonyha fejlesztés folytatásaként a főzőkonyhához tartozó vizes blokkok, öltözők felújítása, illetve az előző energetikai fejlesztésből forráshiány miatt kimaradt nyílászárók cseréje, e mellett a játszóudvarok új eszközökkel való fejlesztése történhetne meg a pályázat révén.
  • Bem Apó Utcai Tagóvoda – Itt az előző években JETA forrásból végrehajtott részleges energetikai fejlesztés kiegészítéseképpen tető héjazat cseréje, az elektromos rendszer felújítása, akadálymentes bejárat kialakítása, új akadálymentes vizesblokk kialakítása, épületen belüli és kívüli is víz- és szennyvízrendszer cseréje valósulhatna meg.
  • Zöldfa Utcai Tagóvoda Ez az épületkomplexum több mint öt évvel ezelőtt KEOP-projekt keretében napelemes rendszer telepítését is magában foglaló energetikai fejlesztésen esett át. Ugyanakkor a korábban tornaszobaként használt helyiség a férőhelyszám 75-ről 100 főre történő emelése érdekében csoportszoba funkciót kapott, de a 100 férőhelyhez jelenleg nem tartozik kötelezően előírt tornaszoba, sem akadálymentes vizesblokk, akadálymentes bejárat és parkoló – ezek kialakítására, valamint az épületen belül és kívül a víz-szennyvíz rendszer cseréjére volna fordítható a megpályázott forrás.

A támogatási kérelem benyújtására a pályázati kiírás alapján konzorciumi formában is van lehetőség. A korábbi jó munkatapasztalatok alapján a BKMFÜ Bács Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.-vel együtt javasolta benyújtani az előterjesztés.

Az előterjesztés 300 millió forintos támogatási összeg igénylésére tett javaslatot 100%-os támogatási intenzitás mellett. Ezt a hiánytalanul jelenlévő képviselő-testület egyhangúlag megszavazta.

A másik ugyane pályázati forrásra benyújtott, az óvodaépítést célzó pályázattal együtt – kedvező elbírálás esetén – 850 millió forint érkezhet  városunkba a kisgyermekek nevelését szolgáló infrastruktúra fejlesztésére és a kor igényei szerinti fönntartására.
A pályázat elbírálása várhatóan egy-két hónapon belül megtörténhet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés