2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

„Sajtótájékoztató-cunami” – Szabó Balázs: nem időszerű az időközi választás Kalocsán

Illés György Cinó  |  2016. 11. 29., 11:28

Farkas Gergely a Jobbik kalocsai irodájában tartott sajtótájékoztatót a migránsok csoportos betelepítését kizáró alkotmánymódosítási javaslatok kapcsán. Az alkalmat a házigazda Szabó Balázs, a Jobbik kalocsai önkormányzati képviselője arra ragadta meg, hogy az elmúlt hetek helyi aktualitásai – az elbukott adóemelés, Loibl László lemondása, valamint az azok nyomán kialakult „nyilatkozatcunami” – tekintetében ismertesse álláspontját. Szabó lényegében kiállt a polgármester mellett, konstruktív ellenzékiséget sürgetett, de Loibl Lászlót nem vette védelmébe.

Farkas Gergely tartott sajtótájékoztatót múlt péntek délután két órától a Jobbik kalocsai pártirodájában annak kapcsán, hogy előzőleg – szintén sajtótájékoztató keretében – Font Sándor illette éles kritikával az ellenzék, kiemelten a Jobbik, és személy szerint a soltvadkerti Szávay István és a keceli Farkas Gergely szerepét a kötelező betelepítést megakadályozó alaptörvény-módosítás kudarcában.
Farkas Gergely a tájékoztatón ismertette pártja álláspontját a migránskérdés tekintetében, de erről már írtunk tegnap.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Szabó Balázs ellenben helyi aktualitásokkal is készült az alkalomra. A képviselő olyan sarkalatos kérdésekre reagált, mint a nemrégiben elbukott adóemelés miatt egyelőre kétséges helyzetű, 2017-es költségvetés, Loibl László lemondása a Vagyonhasznosítási Kft. éléről, illetve annak módja és folyományai, valamint a város finanszírozási hiánya és az ezek kapcsán kialakult, (megszólalási sorrendben) Simon Zoltán helyi Fidesz-elnök és dr. Bálint József polgármester közt kibontakozott „sajtótájékoztató-háború”.

Szabó összefoglalta az elmúlt hetek helyi történéseit.
A folyamat elindult az építményadó-emelés kérdésével. Szabó az erről folyó vita során is elmondta, elfogadja, hogy a város közép- és hosszútávú költségvetési stabilitása érdekében valamit tenni kell. Ezért támogatta szavazatával is a stabilitási rendeletet, mert annak alapvetésével egyetért.
Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a bevételnövelő lépések mellett további költségcsökkentő lépésekkel is lehet javítani a pénzügyi stabilitást.

Javaslatokat is, ne csak kritikát!

Szabó Balázs egyetértett azzal, hogy a közterhek viseléséből minden szegmensnek, így a vállalkozói rétegnek is részt kell vállalnia, de azzal nem, hogy a terhek teljes egészét a vállalkozói réteg viselje. Az adóemelési javaslatot előkészítetlennek is ítélte, nem tartotta elégségesnek a vállalkozók előzetes tájékoztatását, sőt szerinte a döntés-előkészítési folyamatba is be kellett volna vonni őket.

Az ülésen több javaslatot is tett, és

SAJNÁLATTAL TAPASZTALTA, HOGY RAJTA KÍVÜL EGYETLEN KÉPVISELŐ SEM TETT JAVASLATOT A KRITIKAI MEGJEGYZÉSEI MELLÉ.

„Sajtótájékoztató-cunami”

Szabó hozzátette, hogy ez a tendencia a későbbiekben is folytatódott a sajtóban napvilágot látott nyilatkozatpárbaj során. Amint fogalmazott:

A héten elindult egy, úgymond, „sajtótájékoztató-cunami”, vagy sajtótájékoztató-dömping. A továbbiakban ehhez fűzte hozzá saját gondolatait, indításképp leszögezve azon véleményét, hogy

A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ-DÖMPING NEM MÉLTÓ KALOCSA KÖZÉLETÉHEZ.

Úgy vélte pontosan az elmúlt 25 év politikai generációinak ilyen magatartása távolította el az embereket a közügyektől és a politikától. Kijelentette:

EMIATT JUTOTT ODA A KÖZÉLET, HOGY TELJESEN APOLITIKUSAK AZ EMBEREK, HA MEGHALLJÁK HOGY KÖZÉLET, VAGY POLITIKA, SZINTE CSAK NEGATÍVUM JUT RÓLA ESZÜKBE.

Szerinte a város vezetőinek elmúlt napok béli magatartása ezt a folyamatot csak erősíti, ugyanis

RENGETEG KRITIKA FOGALMAZÓDOTT MEG EGYMÁS IRÁNT, MINDENFÉLE ÖNKRITIKA NÉLKÜL.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Nincs itt az idő az időközire

Szabó szerint az, hogy „25 év után végre nem egy báb testület áll a város élén”, azaz, hogy a polgármester nem feltétlenül tudja átvinni akaratát a képviselő-testületen, az nem jelenti azt, hogy gyengekezű a városvezetés, vagy lejtmenetben volna. A képviselő kijelentette:

SEMMIKÉPEN SEM JELENTI AZT, HOGY MEGÉRETT VOLNA A VÁROS EGY IDŐKÖZI VÁLASZTÁSRA.

Szabó hozzátette, hogy a maga részéről a sárdobálásban nem kíván részt venni, viszont elmondta, hogy élni kíván a polgármester azon felhívása adta lehetőséggel, hogy a képviselők aktívabban vegyenek részt a döntések, így a költségvetés előkészítésében, és kritikai észrevételeik mellett alternatív javaslataikat is tegyék le az előkészítő szakaszban.

Szabó Balázs még egyszer hangsúlyozta, hogy meglátása szerint nem érett meg a helyzet arra, hogy Kalocsán időközi választás legyen, majd mondandója lezárásaképpen ígéretet tett:

Az én kritikáimat minden hozzászólásnál követni fogja megoldási javaslatok letétele is. A továbbiakban a lépviselő újságírói kérdésekre válaszolt.

Egy kérdés Loibl László lemondásával – illetve felmondásával – volt kapcsolatos, amely, amint a kérdező fogalmazott „nem egy szokványos lemondás volt”, mert

„NAPVILÁGOT LÁTOTT SZÁMOS OLYAN TÉNYSZERŰ, VAGY TÉNYSZERŰNEK TŰNŐ ADAT, AMELY A POLGÁRMESTER ÚRRA ROSSZ FÉNYT VET.”

Ezért tudakolta a kérdező a képviselő álláspontját. Szabó Balázs két oldalról közelítette meg a kérdést.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Egyrészt a Simon Zoltán által elmondottaknak van olyan olvasata is, amely fölvetheti talán Loibl László büntetőjogi felelősségét is – mondta, majd kifejtette, mire gondol:

Loibl úr a médiához fordult, és ott tett közzé olyan állításokat, amelyek esetleg alkalmasak arra, hogy a polgármester urat rossz színben tüntessék föl – mondta Szabó, majd fölidézte, hogy erre mondta azt Simon Zoltán, hogy ha tényleg megállja a helyét, hogy a történtek jogi szankciót vonhatnak maguk után, akkor el kell gondolkoznia a polgármesternek, hogy megtegye a következő lépéseket.
Ebben az esetben ezeket a lépéseket Szabó Balázs szerint is meg kellene tennie.
Konkrétan:

Ha tényleg igaz az, hogy a sajtóban leközöltek módja és tartalma alkalmas arra, hogy Loibl László jogilag is felelősségre vonható legyen, akkor én is azt mondom, hogy a polgármester úrnak ezt meg kell tennie, és ha lehetősége van, akár a Parkgondozó Kft. éléről is le kell váltani! Van rajta sapka?

Másrészt védelmébe vette a polgármestert a kritikákkal szemben, mondván, „a bírálatokban semmi következetesség nincs”. Ki is fejtette mire gondol:

Amikor Loibl László föltőkésítési kérelmekkel és póttámogatási kérvényekkel jött a testület elé, akkor azért kapta a polgármester a kritikát, mert megadta neki. Most nemet mondott egy újabb póttámogatási igényre, most meg azért kapja a kritikát – fejtette ki Szabó, hozzátéve, ebben kettősséget érez, ezért nem föltétlenül ért egyet a kritikus hangokkal.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 2 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (2 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Lufi
2016-12-01 12:44:45
Ez a Balázs gyerek tök vakon van! Olyan mintha csak azt tenné amit a Jobbik központból javasolnak neki. Nincs ezzel probléma, de a politikai hovatartozása eléggé kétséges!
Kalotroll
2016-11-29 12:02:16
Hát ez nagy csalódás volt számomra. Balázs, ez nem kézi-vezérlés és demokrácia kérdése! Itt balos érdekcsoportok estek egymásnak és nem törődnek a várossal! Ez a nagy probléma. A költségcsökkentésben igazad van! De ebben az alkukkal és zsarolással terhelt tákolmányban mindig lesz valaki akinek dobni kell. Nincs elképzelés és irányvonal. Ez a másik nagy probléma!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK