2024. 04. 15. hétfő
Tas, Anasztázia
: 393 Ft   : 369 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Bolvári Ferdinánd március 15-én: „Pártoskodásra pazaroljuk energiáinkat!”

2018. 03. 16., 23:26

Vajdasági testvérvárosunk, Kúla színjátszó csoportjának közreműködésével, alpolgármesterük, Valka Károly megemlékező gondolataival, valamint városunk részéről Bolvári Ferdinánd önkormányzati képviselő történelmi előzményeket felelevenítő és a XXI. századi utódoknak költői kérdéseket feltevő beszédével telt a március 15-ei ünnepség Kalocsán.

A Kalocsai Fúvószenekar aláfestő játékával felcsendülő Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét március 15-én Kalocsán, a Batthyány-kormány szoborcsoportja mellett a kecskeméti Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis díszőrségével megtartott ünnepi megemlékezés, amely iránt a borongós, esős időjárás ellenére is élénk érdeklődés mutatkozott.

Képgaléria megtekintése (62 db kép)

Forrás: KALOhírek

A Magyar Művelődési Központ – Népkör Kúla színjátszó csoportjának Emlékezzünk hőseinkre című szenvedélyes műsora adta meg a felütést a rendhagyóan két ünnepi beszéddel megtartott megemlékezésnek.

Előbb Valka Károly idézte fel nagyvonalakban a 1848-as forradalomnak és szabadságharcnak Magyarország újkori történelmében betöltött, meghatározó szerepét, a magyar nép harcát a szabadáságért, majd megosztotta hallgatóságával, számára mi teszi még emlékezetesebbé március 15-ét: megtudtuk, hét évvel ezelőtt éppen e napon tette le családjával együtt Kalocsa városában az állampolgársági esküt.

Képgaléria megtekintése (62 db kép)

Forrás: KALOhírek

Fölidézte: Kalocsa és Kúla nyolc éve testvérvárosok, amely idő alatt számtalanszor bizonyította a két település, hogy együttműködésük stabil alapokon nyugszik, és kölcsönösen előnyös. Hogy az összefogás jó irányba halad, azt a tavalyi évben elnyert közös pályázatuk bizonyítja, amely tovább bővíti a lakosok, a települések, de a két ország közötti lehetőségeket is. Mint mondta, fontos megismerni mások különbözőségét, megőrizni kultúránkat, hitünket egy közös Európában a benne élő nemzetekkel együtt, hisz’ a szabadságharc áldozatai ezekért az eszmékért is adták életüket.

Képgaléria megtekintése (62 db kép)

Forrás: KALOhírek

Városunk részéről Bolvári Ferdinánd önkormányzati képviselő a Nemzeti dal soraival foglalta keretbe gondolatait. A 170 évvel ezelőtti események megidézésével bevezetett beszédében azt firtatta, vajon a nemzeti eszmékért életüket áldozó őseink miként vélekednének XXI. századi utódaikról? Vajon Petőfi elégedett volna-e azzal, ahogyan az ölünkbe pottyant szabadsággal sáfárkodunk? Mit szólna ahhoz, ahogyan élünk, ahogy a hazánkról gondolkodunk, ahogy egymással bánunk, egymással beszélünk, egymással szemben állunk? Hogy oly sokan közülünk elmennek és külföldön keresnek boldogulást?

Szabadok vagyunk, de boldogok nem. Békétlenség férkőzött közénk, pártoskodásra pazaroljuk energiáinkat.  - mondta az ünnepi szónok, aki úgy vélte, Petőfi nem ezt a szabadságot szánta nekünk. Nem azért adta az életét sok ezer társával együtt, hogy „magyar legyen magyarnak farkasa, hogy az idegen megszállóktól megszabadulva egymás torkának essünk, és hogy a politikai elit szembe fordítson egymással szomszédokat, barátokat, rokonokat”.

Rávilágított: „a nemzetközi helyzet ismét fokozódik". Változás indult be a világban, változik Európa, és valószínűleg ez a változás sem áll meg az országhatárunknál. Arra buzdított, vegyünk példát '48 hőseiről, fogjunk össze, kössünk kompromisszumokat, tegyük félre a sérelmeinket, mert ha nem, akkor „ez a mostani történelmi vihar el fog söpörni bennünket" - fejtette ki, hozzátéve: 

Aki most ebben a helyzetben az „oszd meg, és uralkodj" elvet vallja, az azt kockáztatja, hogy a történelem szemétdombjára kerülhet. Széchenyi azt mondta, egynek minden nehéz, soknak semmi nem lehetetlen. Egyet nem szabad elfelejteni, az egység, az összefogás lehetősége, mindig a hatalmon lévők lehetősége.  A beszédek után az önkormányzat, valamint a városi szervek, intézmények, szervezetek, az itt tevékenykedő katonai hagyományőrző szervezetek, nemzetiségi önkormányzatok, valamint a KALOhírek.hu képviselete is elhelyezte a megemlékezés és kegyelet koszorúit az első felelős, magyar kormány szoborcsoportjának lábazatán.

Megkoszorúzta az emlékművet Kalocsa Város Önkormányzata nevében dr. Bálint József polgármester, Lakatos Melinda alpolgármester, Bolvári Ferdinánd képviselő, valamint dr. Kiss Csaba jegyző;

Képgaléria megtekintése (62 db kép)

Forrás: KALOhírek

és testvértelepülésünk, Kúla Község Önkormányzata nevében Valka Károly alpolgármester;

a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye nevében dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek, Fülöp Ernő kanonok, érseki irodaigazgató, valamint a Kalocsai Református Egyházközség képviselete.

Lerótta kegyeletét a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kalocsai Járási Hivatala nevében dr. Bedics Andrea járási hivatalvezető és Scherer Zsolt osztályvezető, valamint a Bajai Tankerületi Központ küldöttsége,

a város oktatási és nevelési intézményeinek küldöttei, így a Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje, a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat valamint a Tomori Pál Főiskola;

Képgaléria megtekintése (62 db kép)

Forrás: KALOhírek

a fegyveres és rendvédelmi szervek, így a Kalocsai Fegyház és Börtön, a Kalocsa Városi Rendőrkapitányság és a Kalocsai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság delegációja;

a helyi hagyományőrző szervezetek, így egyrészről a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége – Dél-Alföldi Régió, a Kalocsai Honvéd Kulturális Egyesület, a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre, a Honvéd és Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesülete és a 24. Harckocsiezred Baráti Kör Egyesület,
másrészről a Történelmi Vitézi Rend, az 1956 Magyar Nemzetőrség, a Magyar Csendőr Bajtársi Egyesület, a Hadirokkantak, Hadiözvegyek, Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetsége, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége, valamint a Magyar Vidék Országos ’56-os Szövetség.

A városunkban működő politikai pártok és szervezetek is megkoszorúztták az emlékművet, így a Demokratikus Koalíció Párt, a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség Kalocsai Szervezete, a Jobbik Kalocsai Ifjúsági Tagozat és Jobbik Kalocsai Alapszervezet, a Kalocsa Jövőjéért Egyesület, a Kereszténydemokrata Néppárt Kalocsai Szervezete, a Magyar Szocialista Párt Kalocsai Szervezete és a Momentum Mozgalom is lerótta tiszteletét a hősök emléke előtt.

Főt hajtottak a kisebbségi önkormányzatok, így a Kalocsai Horvát Önkormányzat, a Kalocsai Német Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Roma Nemzetiségi Önkormányzat.

A nemzeti ünnep tiszteletére, illetve kiemelten a Magyar Sajtó Napja alkalmából koszorút helyezett el a KALOhírek szerkesztősége is.

Képgaléria megtekintése (62 db kép)

Forrás: KALOhírek

Végül a szoborcsoporthoz járult a Kalocsai Szent Kereszt Kórház, a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár, Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központ, a Kalocsa Városi Polgárőrség, a Magyar Vöröskereszt Kalocsa Városi Szervezete, valamint a Viski Károly Múzeum küldöttsége.

Képgaléria megtekintése (62 db kép)

Forrás: KALOhírek

Az ünnepség a Szózat közös eléneklésével zárult, majd a sétálóutcában ünnepi koccintásra várta az egybegyűlteket a város vezetősége, ápolva városunk '48-as hagyományait, amit a foradalom évében kelt határozat is megörökített:

(...) miután az Úrbéri Törvények megszüntetése ország gyűlésileg kihirdetetett volna, ennek emlékezetére, ünnepélyesen, nyilván az utczán, állásokról, négy helen, húsz akó bor a népnek kieresztetni elhatároztatott.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 11., 15:30
„Ez a park szimbolizálja a városért végzett munkámat, amelyben mindig a legfontosabb szerep annak jutott, hogy mi az, amire szüksége van az embereknek, hol kell és lehet azokat megvalósítani, és hogyan tudom előteremteni rá a fedezetet.”

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 15., 11:40
A sporttörténelmet író világbajnok egy nemzetközi verseny miatt nem tudott részt venni a március 15-i ünnepségen. Még >>>
2024. 04. 15., 11:36
A 85 évvel ezelőtt mért 28,7 fokos rekordot múlta felül az új napi rekord. Még >>>
2024. 04. 15., 07:22
Részletfizetés – maximum öt részletben – 2024. június 30-ig kérhető. Még >>>
2024. 04. 14., 09:50
Öt helyszínen 7 embert fogtak el a rendőrök. A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedtek Kecskeméten. Még >>>
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK