2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Heti mérleg – Mindent egyben: ezekről a témákról olvashattak portálunkon az utóbbi napokban

Heti mérleg – Mindent egyben: ezekről a témákról olvashattak portálunkon az utóbbi napokban
2021. 11. 19., 17:55

Zajlik az élet a Városházán. Újabb mérföldkő a paksi atomerőmű-építésben. Még mindig csak tanuljuk, és sajnos egyelőre még tanulnunk is kell a koronavírusról és az általa okozott világjárványról szóló ismereteket, miközben álhírek nehezítik a védekezést. Közben paprikaszentelés is volt, tizennyolcadszor tartottak megyei zongoristatalálkozót az idén 95 éve született Szendrei Imre, kalocsai származású zongoraművész emlékére. A héten több országból fogadtunk vendégtanárokat, könyvbemutatót tartottak a könyvtárban és megismertük az adventi időszak gazdag programsorát, amelyek közül egy szuperkoncert máris „defektet kapott” a járvány miatt. Caissa új lovagját avatták Kalocsán, és a sportélet is számos izgalmas hírt szolgáltatott a bikózás, a kézilabda, a kispályás és a nagypályás foci témakörében. Fogyasszák egészséggel!

Legutóbbi összefoglalónk óta a következő témákról olvashattak portálunkon:

KÖZÉLET, POLITIKA


A városházáról jelentjük: a hat tervezett napirend mellett egy javaslat sürgősséggel került a kalocsai önkormányzat grémiuma elé csütörtök délután. Az egyik rendes napirendi pontot – amely önkormányzati ingatlanok értékesítését készíti elő – zárt ülés keretében tárgyalták, és közel másfél órán keresztül vitatkoztak róla a képviselők. A testületi ülésről még aznap készült cikkünkben dióhéjban foglaltuk össze a napirendi pontokat és a megszületett döntéseket.

GAZDASÁG

Paks: Készül az új atomerőmű építési-szerelési bázisa A Paks II. projektben a segédépületek kivitelezése és a főépület létesítésének engedélyezése zajlik. Jelenleg a hatóság által kért adatszolgáltatáson dolgoznak a szakemberek – erről a paksi beruházásért felelős miniszter, Süli János beszélt a TelePaks adásában, ami alapján cikkünk is készült.
Erről, valamint az erőműbővítés és a nukleáris energia békés felhasználásának további aktuális kérdéseiről bővebben is írtunk a miniszternek az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága előtt november 16-án tett meghallgatása kapcsán.

Ezen a héten is közöltük a Kalocsai Járási Hivatal foglalkoztatási osztálya által közzétett álláshelyeket, amelyekből hétről-hétre egyre kevesebbet hirdetnek meg az utóbbi hetekben.

EGÉSZSÉG

Körmendy Szabolcs tartott előadást múlt péntek délután a könyvtárban, „A koronavírus-járvány egy helyi orvos szemével” címen. Az előadás keretében a koronavírus-járvány során orvosként szerzett tapasztalatairól, a védekezés és gyógyítás lehetőségeiről, illetve általánosságban a vírusokról, a járványokról szólt tudományos alapossággal, de közérthető formában a „civilben” a COVID osztály vezető főorvosaként tevékenykedő önkormányzati képviselő, aki - irodalmi vénáját is megmutatva - két elbeszélésével az egészségügy dolgozóinak nézőpontjából is bemutatta a járvány által teremtett drámai helyzeteket.

ÁLHÍR! Nem igaz, hogy nem tud megnyitni a Kiskunhalasi Mobil Járványkórház – Nem lopták el a felszerelést. Súlyos mondatok borzolják néhány napja a közélet dolgai, a hírek iránt fogékonyak idegrendszerét: egy az interneten szélsebesen terjedő cikk szerint a Kiskunhalasi Mobil Járványkórház azért nem tudja fogadni a koronavírusos betegeket, mert a létesítményre felügyelő biztonságiak ellopták a berendezés egy részét, a lélegeztető gépeket pedig más kórházakba szállították. Ezt Bányai Gábor, a járványkórház körzetének országgyűlési képviselője, a főigazgató, dr. Szepesvári Szabolcs által múlt vasárnap készített fényképfelvételeivel alátámasztva a közösségi médiában cáfolta.

KULTÚRA

A vásárlásnak és eladásnak is van kultúrája, amihez hozzátartozik az egymás fején át taposó tömeg a Black Friday napján való nyitáskor – szerencsére nem nálunk, ez főképp a tengeren túl vált szokássá. A karácsony előtti leértékelések viszont itt is elterjedtek számos üzletláncban – e szokásról és annak eredetéről, valamint az idei Black Friday-val kapcsolatos tudnivalókról is olvashattak portálunkon.

„Gyöngyhalászok” – Közös kötetük bemutatóját tartotta a könyvtárban Baranyi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas költő és Jóna Dávid költő, Kaiser László költő, író, a Hungarovox Könyvkiadó vezetőjének moderálása mellett.

Paprikaszentelés volt a Szent István király templomban. November 14-én, vasárnap a Szent István király templomban két szentmise keretében is megáldotta az oltár előtt elhelyezett paprikafüzéreket és -őrleményeket, velük együtt jelképesen az idei évi paprikatermést dr. Mészáros István templomigazgató. A városunkban már hagyományos hitéleti eseményen a Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend több tagja megjelent.

Egyhetes Erasmus program keretében négy országból érkeztek vendégtanárok Kalocsára, a Belvárosi Tagiskolába. A 15 pedagógust dr. Filvig Géza polgármester és Simon Zoltán alpolgármester fogadta november 16-án, szerdán a Városháza dísztermében. A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola meghívásának eleget tevő hazai pedagógusuk mellett lengyel, litván, török és olasz tanárok töltenek egy hetet a városban.

Tizennyolcadszor tartották meg Szendrei Imre emlékére a megye ifjú zongoristáinak találkozóját. Az idei alkalom fényét emelte, hogy a találkozó névadója, akinek szülőházát is megkoszorúzták, idén lenne 95 éves. A kalocsai származású zongoraművész emlékére és tiszteletére 19 évvel ezelőtt rendezték meg először a Bács-Kiskun megyei zongoristák találkozóját, amelyet a járvány miatt tavalyi alkalom kivételével azóta is minden évben megtartanak. Idén november 13-án, 12 iskola hatvan diákjának részvételével tartották meg a seregszemlét. Az erről íródott cikkünkben a kalocsai eredményeket részletesen ismertetjük.

Minden korábbinál sokszínűbb adventi és karácsonyi programsort szervezett Kalocsán a KIK. Korcsolyapálya, egykori rock zenekarok koncertje, további 31 szívet-lelket melengető műsor – írtuk az eseményeket népszerűsítő sajtótájékoztatóról szóló cikkünkben, azonban sajnos azóta a járványhelyzet súlyosbodása, illetve az annak kapcsán kiadott kormányzati rendelkezések nyomán sajnos a Rocktóber névre keresztelt koncertet elhalasztották, egyelőre pontosabban meg nem jelölt időpontra.

Caissa lovagjává ütötték Czibulka Zoltánt. A sakk kultúrájának népszerűsítéséért járó az elismerést kedden este adták át, és a kalocsai városháza dísztermében tartott ünnepség keretében ütötték a „sakk istennőjének” lovagjává dr. Czibulka Zoltánt, amit városunk sakkéletében betöltött, kiemelkedő szerepe mellett a Kalocsa sakktörténetét összefoglaló, kétkötetes könyvének megalkotásával érdemelt ki. Lovaggá ütése egyben a szebb napokat látott kalocsai sakkélet elismerése is egyben. A sakk újdonsült lovagja fölidézte a kalocsai sakkélet daliás napjait, amikor még sakkolimpiát is rendeztek városunkban.

SPORT

Szabadfogásban is Zsemberi bronzérmes! November 6-án, szombaton a Püspökladányi Nehézatlétikai Sportegyesület és a Magyar Birkózó Szövetség közös rendezésében tartották meg a hajdúsági városban az ifjú gladiátorok küzdelmeit a Serdülő Szabadfogású Országos Bajnokság keretében, ahol a 2006/2007-es születésűek versenyezhetek, de külön engedéllyel a 2008-ban születettek is részt vehettek.

Három perc alatt három bajnoki pontot vesztett a KFC november 13-án, az őszi szezon utolsó játéknapján, amikor Lajosmizsén vizitált csapatunk, ahol a vesztésre álló házigazdák három perc leforgása alatt fordították meg az eredményt.

A hónap utolsó hétvégéjén szeretnék elindítani a tavaly a járvány miatt elmaradt Téli Kupát, amelyre még lehet jelentkezni! Komoly hiányérzetet hagyott maga után a tavaly elmaradt torna. Ezt idén igyekeznek méltó módon bepótolni, sőt, a tervek szerint a szintén több évtizedes hagyományokkal bíró Vörös Márton Kupát is megtarthatják. Portálunkat Schmidt Rajmund, az önkormányzat gyermek, ifjúsági és sport bizottságának elnöke tájékoztatta.

Papírforma vereséget szenvedett Kalocsai Kézilabda Club csapataNBI/B-s Pécsi VSE ellen november 10-én, hazai pályán. A KKC a Városi Sportcsarnok arénájában az önmaga legütőképesebb hadrendjét kereső baranyai ellenfél tíz fával verte a – talán az osztályos különbség miatti megilletődöttségük miatt – sok hibával játszó mieinket.

Első a tabellán a Méhecskék SE U16-os csapata! A Bács-Kiskun megyei U16-os labdarúgó-bajnokság Déli csoportjának a tizenhárom csapatos mezőnyét a X. forduló után vezeti a Méhecskék SE Faragó László és Gojtán István edzette csapata. Imponáló a gólkülönbség is: 62 lőtt gólunkra csak 11 kapott gól esett.

Heti mérleg

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK