2022. 01. 25. kedd
Pál
: 359 Ft   : 317 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Heti mérleg – Mindent egyben: ezekről a témákról olvashattak portálunkon az utóbbi napokban

Heti mérleg – Mindent egyben: ezekről a témákról olvashattak portálunkon az utóbbi napokban
2021. 11. 19., 17:55

Zajlik az élet a Városházán. Újabb mérföldkő a paksi atomerőmű-építésben. Még mindig csak tanuljuk, és sajnos egyelőre még tanulnunk is kell a koronavírusról és az általa okozott világjárványról szóló ismereteket, miközben álhírek nehezítik a védekezést. Közben paprikaszentelés is volt, tizennyolcadszor tartottak megyei zongoristatalálkozót az idén 95 éve született Szendrei Imre, kalocsai származású zongoraművész emlékére. A héten több országból fogadtunk vendégtanárokat, könyvbemutatót tartottak a könyvtárban és megismertük az adventi időszak gazdag programsorát, amelyek közül egy szuperkoncert máris „defektet kapott” a járvány miatt. Caissa új lovagját avatták Kalocsán, és a sportélet is számos izgalmas hírt szolgáltatott a bikózás, a kézilabda, a kispályás és a nagypályás foci témakörében. Fogyasszák egészséggel!

Legutóbbi összefoglalónk óta a következő témákról olvashattak portálunkon:

KÖZÉLET, POLITIKA


A városházáról jelentjük: a hat tervezett napirend mellett egy javaslat sürgősséggel került a kalocsai önkormányzat grémiuma elé csütörtök délután. Az egyik rendes napirendi pontot – amely önkormányzati ingatlanok értékesítését készíti elő – zárt ülés keretében tárgyalták, és közel másfél órán keresztül vitatkoztak róla a képviselők. A testületi ülésről még aznap készült cikkünkben dióhéjban foglaltuk össze a napirendi pontokat és a megszületett döntéseket.

GAZDASÁG

Paks: Készül az új atomerőmű építési-szerelési bázisa A Paks II. projektben a segédépületek kivitelezése és a főépület létesítésének engedélyezése zajlik. Jelenleg a hatóság által kért adatszolgáltatáson dolgoznak a szakemberek – erről a paksi beruházásért felelős miniszter, Süli János beszélt a TelePaks adásában, ami alapján cikkünk is készült.
Erről, valamint az erőműbővítés és a nukleáris energia békés felhasználásának további aktuális kérdéseiről bővebben is írtunk a miniszternek az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága előtt november 16-án tett meghallgatása kapcsán.

Ezen a héten is közöltük a Kalocsai Járási Hivatal foglalkoztatási osztálya által közzétett álláshelyeket, amelyekből hétről-hétre egyre kevesebbet hirdetnek meg az utóbbi hetekben.

EGÉSZSÉG

Körmendy Szabolcs tartott előadást múlt péntek délután a könyvtárban, „A koronavírus-járvány egy helyi orvos szemével” címen. Az előadás keretében a koronavírus-járvány során orvosként szerzett tapasztalatairól, a védekezés és gyógyítás lehetőségeiről, illetve általánosságban a vírusokról, a járványokról szólt tudományos alapossággal, de közérthető formában a „civilben” a COVID osztály vezető főorvosaként tevékenykedő önkormányzati képviselő, aki - irodalmi vénáját is megmutatva - két elbeszélésével az egészségügy dolgozóinak nézőpontjából is bemutatta a járvány által teremtett drámai helyzeteket.

ÁLHÍR! Nem igaz, hogy nem tud megnyitni a Kiskunhalasi Mobil Járványkórház – Nem lopták el a felszerelést. Súlyos mondatok borzolják néhány napja a közélet dolgai, a hírek iránt fogékonyak idegrendszerét: egy az interneten szélsebesen terjedő cikk szerint a Kiskunhalasi Mobil Járványkórház azért nem tudja fogadni a koronavírusos betegeket, mert a létesítményre felügyelő biztonságiak ellopták a berendezés egy részét, a lélegeztető gépeket pedig más kórházakba szállították. Ezt Bányai Gábor, a járványkórház körzetének országgyűlési képviselője, a főigazgató, dr. Szepesvári Szabolcs által múlt vasárnap készített fényképfelvételeivel alátámasztva a közösségi médiában cáfolta.

KULTÚRA

A vásárlásnak és eladásnak is van kultúrája, amihez hozzátartozik az egymás fején át taposó tömeg a Black Friday napján való nyitáskor – szerencsére nem nálunk, ez főképp a tengeren túl vált szokássá. A karácsony előtti leértékelések viszont itt is elterjedtek számos üzletláncban – e szokásról és annak eredetéről, valamint az idei Black Friday-val kapcsolatos tudnivalókról is olvashattak portálunkon.

„Gyöngyhalászok” – Közös kötetük bemutatóját tartotta a könyvtárban Baranyi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas költő és Jóna Dávid költő, Kaiser László költő, író, a Hungarovox Könyvkiadó vezetőjének moderálása mellett.

Paprikaszentelés volt a Szent István király templomban. November 14-én, vasárnap a Szent István király templomban két szentmise keretében is megáldotta az oltár előtt elhelyezett paprikafüzéreket és -őrleményeket, velük együtt jelképesen az idei évi paprikatermést dr. Mészáros István templomigazgató. A városunkban már hagyományos hitéleti eseményen a Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend több tagja megjelent.

Egyhetes Erasmus program keretében négy országból érkeztek vendégtanárok Kalocsára, a Belvárosi Tagiskolába. A 15 pedagógust dr. Filvig Géza polgármester és Simon Zoltán alpolgármester fogadta november 16-án, szerdán a Városháza dísztermében. A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola meghívásának eleget tevő hazai pedagógusuk mellett lengyel, litván, török és olasz tanárok töltenek egy hetet a városban.

Tizennyolcadszor tartották meg Szendrei Imre emlékére a megye ifjú zongoristáinak találkozóját. Az idei alkalom fényét emelte, hogy a találkozó névadója, akinek szülőházát is megkoszorúzták, idén lenne 95 éves. A kalocsai származású zongoraművész emlékére és tiszteletére 19 évvel ezelőtt rendezték meg először a Bács-Kiskun megyei zongoristák találkozóját, amelyet a járvány miatt tavalyi alkalom kivételével azóta is minden évben megtartanak. Idén november 13-án, 12 iskola hatvan diákjának részvételével tartották meg a seregszemlét. Az erről íródott cikkünkben a kalocsai eredményeket részletesen ismertetjük.

Minden korábbinál sokszínűbb adventi és karácsonyi programsort szervezett Kalocsán a KIK. Korcsolyapálya, egykori rock zenekarok koncertje, további 31 szívet-lelket melengető műsor – írtuk az eseményeket népszerűsítő sajtótájékoztatóról szóló cikkünkben, azonban sajnos azóta a járványhelyzet súlyosbodása, illetve az annak kapcsán kiadott kormányzati rendelkezések nyomán sajnos a Rocktóber névre keresztelt koncertet elhalasztották, egyelőre pontosabban meg nem jelölt időpontra.

Caissa lovagjává ütötték Czibulka Zoltánt. A sakk kultúrájának népszerűsítéséért járó az elismerést kedden este adták át, és a kalocsai városháza dísztermében tartott ünnepség keretében ütötték a „sakk istennőjének” lovagjává dr. Czibulka Zoltánt, amit városunk sakkéletében betöltött, kiemelkedő szerepe mellett a Kalocsa sakktörténetét összefoglaló, kétkötetes könyvének megalkotásával érdemelt ki. Lovaggá ütése egyben a szebb napokat látott kalocsai sakkélet elismerése is egyben. A sakk újdonsült lovagja fölidézte a kalocsai sakkélet daliás napjait, amikor még sakkolimpiát is rendeztek városunkban.

SPORT

Szabadfogásban is Zsemberi bronzérmes! November 6-án, szombaton a Püspökladányi Nehézatlétikai Sportegyesület és a Magyar Birkózó Szövetség közös rendezésében tartották meg a hajdúsági városban az ifjú gladiátorok küzdelmeit a Serdülő Szabadfogású Országos Bajnokság keretében, ahol a 2006/2007-es születésűek versenyezhetek, de külön engedéllyel a 2008-ban születettek is részt vehettek.

Három perc alatt három bajnoki pontot vesztett a KFC november 13-án, az őszi szezon utolsó játéknapján, amikor Lajosmizsén vizitált csapatunk, ahol a vesztésre álló házigazdák három perc leforgása alatt fordították meg az eredményt.

A hónap utolsó hétvégéjén szeretnék elindítani a tavaly a járvány miatt elmaradt Téli Kupát, amelyre még lehet jelentkezni! Komoly hiányérzetet hagyott maga után a tavaly elmaradt torna. Ezt idén igyekeznek méltó módon bepótolni, sőt, a tervek szerint a szintén több évtizedes hagyományokkal bíró Vörös Márton Kupát is megtarthatják. Portálunkat Schmidt Rajmund, az önkormányzat gyermek, ifjúsági és sport bizottságának elnöke tájékoztatta.

Papírforma vereséget szenvedett Kalocsai Kézilabda Club csapataNBI/B-s Pécsi VSE ellen november 10-én, hazai pályán. A KKC a Városi Sportcsarnok arénájában az önmaga legütőképesebb hadrendjét kereső baranyai ellenfél tíz fával verte a – talán az osztályos különbség miatti megilletődöttségük miatt – sok hibával játszó mieinket.

Első a tabellán a Méhecskék SE U16-os csapata! A Bács-Kiskun megyei U16-os labdarúgó-bajnokság Déli csoportjának a tizenhárom csapatos mezőnyét a X. forduló után vezeti a Méhecskék SE Faragó László és Gojtán István edzette csapata. Imponáló a gólkülönbség is: 62 lőtt gólunkra csak 11 kapott gól esett.

Heti mérleg

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 24., 17:59
Számos médium közölte a gyászhírt, a Kossuth Rádió adását megszakítva tájékoztatott olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászunk halálhíréről. Még >>>
2022. 01. 24., 17:35
Kedden, szerdán és csütörtökön gallyazási munkálatok miatt körültekintőbben kell közlekedni. Még >>>
2022. 01. 24., 09:36
A két egyesület az új polgárőr autókat a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapjának pályázati forrásából szerezte be. Még >>>
2022. 01. 24., 09:02
A másik vendéget lopta meg a delikvens, sőt, a keresztelési ajándékát is visszalopta. Még >>>
2022. 01. 23., 19:10
Ma egész délután zajlottak a baráti meccsek az EMIKA koripályán! Még >>>
2022. 01. 23., 18:29
Élhetőbb város kialakításához hozzátartozik, hogy jó nemzetközi kapcsolatokat ápoljunk olyan partnerekkel, akik a térségünkben jelen vannak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés