2022. 08. 09. kedd
Emőd
: 393 Ft   : 385 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Heti mérleg – Ezekről a témákról olvashattak portálunkon Szent Márton napján, és az előtte és utána következő napokban

Heti mérleg – Ezekről a témákról olvashattak portálunkon Szent Márton napján, és az előtte és utána következő napokban
2021. 11. 14., 16:00

Ebben a cikkünkben röviden összefoglaljuk a magunk mögött hagyott hét folyamán történt eseményeket, amelyekkel portálunkon foglalkoztunk. Amennyiben valamelyik téma jobban érdekel valakit, kattintson a szövegbe ágyazott linkekre, amelyek az eredeti, teljes cikkekre mutatnak!

Ahogy a múlt héten is, most is összegyűjtöttük a hét híreit.

KÖZÉLET, POLITIKA

Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata november 6-án tartotta a közmeghallgatását. Az önkormányzat elmúlt évi tevékenységének összefoglalója mellett szóba került a tűzifa támogatáshoz való hozzáférés, illetve a kijuttatás rendje, valamint a romák lakta városrészeket kiemelten sújtó illegális hulladék problémája is.

Elismerésben részesült a megyei önkormányzat és négy Bács-Kiskun megyei település az energiahatékonyság terén tett erőfeszítéseiért. Idén már 12. alkalommal hirdették meg a Virtuális Erőmű Program (VEP) energiahatékonysági kiválósági pályázatát, amelynek jubileumi díjátadó ünnepségét a Parlamentben tartották. Megyénkből a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, Kiskunmajsa, Kiskunhalas, Kunadacs és Mélykút települések kapták a díjat.

Rendkívüli testületi ülést tartottak hétfőn, amelynek napirendi pontjai közt szerepelt a Tomori Pál Főiskola egyezségi ajánlata, amelyet a testület zárt ülésen tárgyalt és fogadott el. E mellett a közbeszerzési terv és egy pályázatunk módosítását is elfogadták. Előbbire azért volt szükség, mert a temetői kápolna, illetve ravatalozó felújítását, illetve az Úttörőházban kialakítandó ideiglenes óvoda kialakítását célzó projekt is a beszerzés stádiumába ért. Az utóbbi beruházást az előzetes számításoknál ma – illetve jövőre – már számottevően nagyobb összegből lehet csak megvalósítani, eziért a PIP Kft.-hez e célra benyújtott pályázat módosításáról is döntött a testület.

Online polgármesteri fórumot tartott a megyei önkormányzat. A vezető témák közt a TOP programok szerepeltek, de a városvezetők megosztották egymással a gyakorlati tapasztalataikat egyebek mellett a településtervezés, településfejlesztés az ezeket támogató térinformatikai rendszerek, a gyermekvédelem aktualitásai és a megyei katasztrófa védelem feladatai,

„Junior Business Café” a megyei Kereskedelmi és Iparkamarában – Hogyan lehet egy fiatal ötletéből sikeres vállalkozás? Ez volt a témája a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kecskeméti székházában november 4-én tartott, fiataloknak szóló programnak szakmai programsorozatát a Kamara.

GAZDASÁG

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Márton-nap alkalmából közölt elemzésta nagyrészt exportra termelő liba, libahús és libamáj ágazat helyzetéről.

KÖRNYEZET

Nagyon alacsony a Duna vízállása. Az aszályos nyár után nehezen éri utol magát a természet, bár a minden idők legalacsonyabb mért vízállásától még magasabban áll a vízszint.

JÁRÁS

Foktő: idén is megrendezték a falu utcaszépítő versenyét. Az önkormányzat felhívására immár ötödik alkalommal rendezték meg a versenyt.

Solton 2,5 milliárdból korszerűsítették a szennyvíztelepet. A tisztított vizet a Duna sodorvonalába vezetik. A KEHOP pályázati forrásból, 87 százalékos támogatás mellett megvalósult beruházást november 11-én, szerdán adta át ünnepélyesen Font Sándor országgyűlési képviselő, Németh István polgármester és Mátyus Zoltán, a kivitelezést és üzemeltetést végző Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató igazgatója.

Hajós vízellátás-biztonságát új ivóvíztermelő kút szolgálja. Az önálló ivóvíz-kitermelő művel rendelkező város ellátása a mélyben meghúzódó, a közigazgatási határnál is nagyobb, jó minőségű vízkincsre épül, de a meglévő kút hozama folyamatosan csökkent. A belügyminiszter egyedi döntése alapján 25 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít egy új kút fúrásához. Az új kút 95 méter mélységből hozza majd föl az ivóvizet, és biztosíthatja Hajós vízellátását a következő 25-30 évben.

Mégsem a vizéről híres Hajós! Sokkal inkább a borról. Annak hírnevét öregbíti az alföldi sváb vidéken felnőtt, majd egy fővárosi kitérő után hazatért a Palackban Sziegl házaspár, Sziegl Balázs és Petra, akikkel a Mandiner „Palackban a nagybetűs Élet – Pincesor-cikk a hajósi borász Sziegl házaspárral” címen készített riportot, amelyet mi is átvettünk.

HASZNOS

Ezen a héten is közöltük a járásban meghirdetett álláshelyeket.

Fölkészült a télre a közútfenntartó. November 10-től téli üzemmódra és 24 órás szolgálatra állt át a Magyar Közút. A mintegy 32 ezer kilométernyi országos gyorsforgalmi-, fő- és mellékút üzemeltetéséért felelős Magyar Közút Nonprofit Zrt. az enyhe őszi idő ellenére, a jogszabályi előírások szerint idén is november 10-től kezdődően téli üzemmódra, ezzel együtt 0-24 órás szolgálatra váltott az ország teljes területén. Ennek megfelelően a járás útjait felügyelő Solti Üzemmérnökség is folyamatos ügyeletet tart.

Kötelező a maszkviselés Bács-Kiskun megye bíróságain. Az előírás betartását a Kalocsai Járásbíróságon is ellenőrzik. Cikkünkben a Kecskeméti Törvényszék által az illetékességi területéhez tartozó járásbíróságok épületeiben való tartózkodáskor betartandó szabályokat ismertetjük.

KULTÚRA

Szent Márton hun-magyar király volt? – ezt írja egy a Marmoutier bencés apátságban keletkezett Szent Márton-legenda. De mi köze a szentnek a libákhoz? És a római Mars hadistenhez? Hiszen neki is ez a madár volt a jelképe, és ünnepnapja is. Márton-napi cikkünkben összegyűjtöttük a Pannónia földjén született szenthez kötődő hagyományokat.

A hiros.hu közölt interjút dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsekkel, amelyben érintették a környezetvédelem, a kommunista rendszer papi áldozatai, a keresztény hitvallás, valamint a karitász és az oktatásügy, továbbá az adventi időszak témakörét.

EGÉSZSÉG

Magas kitüntetésben részesült dr. Fritz Péter főorvos és Bálint Sándorné védőnő. A megyéből szép számmal kecskeméti és kiskunhalasi orvosok, ápolók részesültek elismerésben, amelyet a Pesti Vigadóban október 26-án adott át prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Rétvári Bence parlamenti államtitkár.

KÉKFÉNY

Továbbra sem került elő Rostás – alias ’Buli’ – Dorina. A kalocsai tini sztár eltűnéséről napi gyorshírben már korábban is írtunk, később az országos sajtóban megjelent értesüléseket is összefoglaltuk, amelyek szerint a roma hagyományokat követve szerelme szöktethette meg a fiatal énekest. Legalábbis az édesapja így nyilatkozott az őt megszólaltató Blikknek. Azonban a rendőrség hivatalos portálján a körözés továbbra is érvényben van, amit portálunk kérdésére a Bács-Kiskin Megyei Rendőr-Főkapitányság is megerősített.

Vascsővel megütötte, késsel megszúrta szerelmi riválisát az a férfi, aki ellen a Kecskeméti Járási Ügyészség felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat. Az ügyészség által közzétett videóval illusztrált cikkünkben az ügyészség nyomán ismertetett esetről már tavasszal is írtunk az akkori rendőrségi közlemény alapján.

És megint a vascső, ezúttal Kecelen, ahol ezzel az alkalmi fegyverrel és viperával támadtak a maszkos rablók. A Kiskőrösi Járási Ügyészség felfegyverkezve elkövetett rablás kísérlete és minősített magánlaksértés miatt vádat emelt két férfival szemben, akik arcot takaró maszkban, éjjel törtek rá otthonukban a sértettekre, áldozataik ellenállása miatt azonban végül értékek nélkül távoztak.

SPORT

Ötödik alkalommal is megtartották a „Tök Jó Futást”. A jó hangulatú, a halloween hangulatát meglovagló tömegsporteseménynek ezúttal a Kubikus park  adott otthont, és azon még Németországból érkezett futó is részt vett.

Újra diadalmaskodott, gólfesztivált tartott a KUSE. Egy héttel az addig veretlen Bácsalmás legyőzése után, november 6-án 8–1-re gázolták el a tompaiak U16-os alakulatát.

Megszakadt a KSE II. hosszú ideje tartó veretlenségi sorozata. A 2021/22-es Bács megyei másodosztályú asztalitenisz-csapatbajnokság ötödik őszi fordulójában, október 28-án Dunaegyházán vendégeskedett a Kalocsai SE második számú csapata,akiket csoport másik még veretlen csapata fogadta. A rangadón a jóval rutinosabb házigazdák 11:7 arányban nyertek a mieink ellen.

Kézilabdás lányaink viszont továbbra is veretlenül állnak az élen, miután hat lejátszott meccsén sem talált legyőzőre a Dávidházi Sándor edzette alakulat a Bács megyei bajnokság hatcsapatos mezőnyében. Így öt győzelmük mellett egy döntetlennel, pontelőnnyel vezetik a tabellát. Legutóbb Kiskőrösön arattak magabiztos, 28–21-es győzelmet.

Hatgólos meccsen búcsúzott a kalocsai focicsapat hazai közönségétől az idei őszön. A Bács megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokság XII. fordulóját november első hétvégéjén rendezték, ahol a KFC legénysége folytatta az utóbbi egy hónap során mutatott kiváló teljesítményét, így négy győzelem mellett egy döntetlennel már a bajnoki dobogó harmadik fokára léphettek fel Kohány edző tanítványai.

Nagyobb odafigyeléssel nyerhető meccset bukott viszont a kézilabdacsapatunk. Október utolsó vasárnapján az örök rivális, Tungsram SE Nagykanizsa gárdáját fogadta a Kalocsai KC férficsapata az NBII-es bajnokság Dél-nyugat csoportjának rangadóján, ahol a vendégek végig vezetve húzták be a bajnoki pontokat, pedig kicsit taktikusabb játékkal verhető lett volna az előző évi bajnok Zala megyei alakulat.

Bajnokhoz méltóan nyitották az új évadot a Gézengúzok. Az előző szezon Tolna megyei férfi kézilabda-csapatbajnokságát a Szabó Balázs vezette Gézengúz UKC öregfiúi nyerték. Idén a bajnokság első fordulójában a tavalyi eredményhez méltóan kettőből két meccset nyertek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 08., 17:46
Nagy területen lángra kapott a száraz fű Kecskemét külterületén. Még >>>
2022. 08. 08., 16:35
A célok között szerepel az ittas vezetők kiszűrése. Még >>>
2022. 08. 08., 13:50
Dr. Temesvári Péter 2018 májusától a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal jegyzője volt. Még >>>
2022. 08. 08., 09:49
Egy héten át fokozott sebességellenőrzések jönnek az ország egész területén. Még >>>
2022. 08. 07., 18:27
Egy nigériai férfi és két magyar nő alkotta csaló banda hálózta be az eddig ismeretlen számú áldozatokat, összesen több tízmillió forintos értékű kárt okozva nekik. Még >>>
2022. 08. 07., 09:17
Személyautó és motoros ütközött össze Kecskemétnél. Egy 21 éves férfi életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés