2023. 02. 02. csütörtök
Aida, Karolina
: Ft   : Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

„Járd a saját táncod!” – Készülő videosorozatához Kalocsán forgatott a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség

„Járd a saját táncod!” – Készülő videosorozatához Kalocsán forgatott a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség
Illés György Cinó  |  2021. 05. 06., 14:23

Többek között a kalocsai népviseletet, illetve a kalocsai táncok oktatásának módját örökítette meg a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség forgatócsoportja Kalocsán, a Viski Károly Múzeumban. Az egész napos forgatás során a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület táncosai is bemutatkoztak, a műsor alatt Pogrányi Miklós és a Csurgó zenekar muzsikált.

A „Járd a saját táncod!” a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség sorozata, melyben egy-egy település hagyományőrző együttesének táncosai a saját tánchagyományaikból összegyűjtött tudást mutatják be a mai élő gyakorlatban, archív források felhasználásával.

Tavaly volt harmincéves a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, amely megalakulásának a 30. évfordulóját egy Kalocsára szervezett, több száz néptáncos közreműködésével megvalósuló, nagyszabású rendezvényt ünnepelte volna – tudtuk meg Romsics Imrétől, a forgatás helyszínét adó múzeum igazgatójától, ám ezt a koronavírus-járvány megakadályozta.

Így a szövetség kénytelen volt más megoldást találni, és ezért indította el az online sorozatát.”
– mondta a film ötletének megszületéséről a múzeumigazgató.


Eddig Gencsapátiban, Szany nagyközségben és Kapuváron készült kisfilm a sorozat keretében, Kalocsa volt negyedik helyszín.
Romsics Imre a filmkészítés munkáiról elmondta:

A forgatás három részből állt. Először én beszéltem a Kalocsai Sárközről, hogy hogyan néz ki a táj, utaltam arra is, hogy mindez hogyan határozta meg az itt élő emberek életét, és természetesen szóba került a pota népcsoport is.A program második részében zajlott a XIX. és a XX. századi viselet-bemutató a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület képviselőinek közreműködésével.

A forgatás fő része egyértelműen a kalocsai táncok tanítási módja volt, hiszen a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség alapvető célja a néptáncok oktatása. Így a kalocsai lépéseket Illés Zoltán és Illésné Koszta Krisztina néptánc pedagógusok mutatták be, segítőjük volt Cselik Mária és táncos párja, Tóth József, illetve még két fiatal”– tájékoztatott Romsics Imre.

A TERVEK SZERINT A KALOCSÁN LEFORGATOTT ANYAGBÓL KÉSZÜLT VIDEÓ MÁJUS KÖZEPÉTŐL MÁR LÁTHATÓ LESZ A FILMSOROZATOT BEMUTATÓ HONLAPON.

 


Forrás: Kalocsa TV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023-01-26 08:05:00
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 02., 08:58
A néphagyomány a tavaszvárásra figyel február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, hiszen megfigyelések szerint a barna medve ilyenkor felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Még >>>
2023. 02. 02., 08:52
Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak, tavaly csak 83 ezren. Még >>>
2023. 02. 02., 08:34
Az alezredesek eddig megbízott kapitányként irányították a rendőrkapitányságokat. Még >>>
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK