2022. 01. 24. hétfő
Timót
: 359 Ft   : 317 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

„Járd a saját táncod!” – Készülő videosorozatához Kalocsán forgatott a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség

„Járd a saját táncod!” – Készülő videosorozatához Kalocsán forgatott a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség
Illés György Cinó  |  2021. 05. 06., 14:23

Többek között a kalocsai népviseletet, illetve a kalocsai táncok oktatásának módját örökítette meg a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség forgatócsoportja Kalocsán, a Viski Károly Múzeumban. Az egész napos forgatás során a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület táncosai is bemutatkoztak, a műsor alatt Pogrányi Miklós és a Csurgó zenekar muzsikált.

A „Járd a saját táncod!” a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség sorozata, melyben egy-egy település hagyományőrző együttesének táncosai a saját tánchagyományaikból összegyűjtött tudást mutatják be a mai élő gyakorlatban, archív források felhasználásával.

Tavaly volt harmincéves a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, amely megalakulásának a 30. évfordulóját egy Kalocsára szervezett, több száz néptáncos közreműködésével megvalósuló, nagyszabású rendezvényt ünnepelte volna – tudtuk meg Romsics Imrétől, a forgatás helyszínét adó múzeum igazgatójától, ám ezt a koronavírus-járvány megakadályozta.

Így a szövetség kénytelen volt más megoldást találni, és ezért indította el az online sorozatát.”
– mondta a film ötletének megszületéséről a múzeumigazgató.


Eddig Gencsapátiban, Szany nagyközségben és Kapuváron készült kisfilm a sorozat keretében, Kalocsa volt negyedik helyszín.
Romsics Imre a filmkészítés munkáiról elmondta:

A forgatás három részből állt. Először én beszéltem a Kalocsai Sárközről, hogy hogyan néz ki a táj, utaltam arra is, hogy mindez hogyan határozta meg az itt élő emberek életét, és természetesen szóba került a pota népcsoport is.A program második részében zajlott a XIX. és a XX. századi viselet-bemutató a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület képviselőinek közreműködésével.

A forgatás fő része egyértelműen a kalocsai táncok tanítási módja volt, hiszen a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség alapvető célja a néptáncok oktatása. Így a kalocsai lépéseket Illés Zoltán és Illésné Koszta Krisztina néptánc pedagógusok mutatták be, segítőjük volt Cselik Mária és táncos párja, Tóth József, illetve még két fiatal”– tájékoztatott Romsics Imre.

A TERVEK SZERINT A KALOCSÁN LEFORGATOTT ANYAGBÓL KÉSZÜLT VIDEÓ MÁJUS KÖZEPÉTŐL MÁR LÁTHATÓ LESZ A FILMSOROZATOT BEMUTATÓ HONLAPON.

 


Forrás: Kalocsa TV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 24., 17:59
Számos médium közölte a gyászhírt, a Kossuth Rádió adását megszakítva tájékoztatott olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászunk halálhíréről. Még >>>
2022. 01. 24., 17:35
Kedden, szerdán és csütörtökön gallyazási munkálatok miatt körültekintőbben kell közlekedni. Még >>>
2022. 01. 24., 09:36
A két egyesület az új polgárőr autókat a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapjának pályázati forrásából szerezte be. Még >>>
2022. 01. 24., 09:02
A másik vendéget lopta meg a delikvens, sőt, a keresztelési ajándékát is visszalopta. Még >>>
2022. 01. 23., 19:10
Ma egész délután zajlottak a baráti meccsek az EMIKA koripályán! Még >>>
2022. 01. 23., 18:29
Élhetőbb város kialakításához hozzátartozik, hogy jó nemzetközi kapcsolatokat ápoljunk olyan partnerekkel, akik a térségünkben jelen vannak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés