2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

„Járd a saját táncod!” – Készülő videosorozatához Kalocsán forgatott a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség

„Járd a saját táncod!” – Készülő videosorozatához Kalocsán forgatott a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség
Illés György Cinó  |  2021. 05. 06., 14:23

Többek között a kalocsai népviseletet, illetve a kalocsai táncok oktatásának módját örökítette meg a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség forgatócsoportja Kalocsán, a Viski Károly Múzeumban. Az egész napos forgatás során a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület táncosai is bemutatkoztak, a műsor alatt Pogrányi Miklós és a Csurgó zenekar muzsikált.

A „Járd a saját táncod!” a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség sorozata, melyben egy-egy település hagyományőrző együttesének táncosai a saját tánchagyományaikból összegyűjtött tudást mutatják be a mai élő gyakorlatban, archív források felhasználásával.

Tavaly volt harmincéves a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, amely megalakulásának a 30. évfordulóját egy Kalocsára szervezett, több száz néptáncos közreműködésével megvalósuló, nagyszabású rendezvényt ünnepelte volna – tudtuk meg Romsics Imrétől, a forgatás helyszínét adó múzeum igazgatójától, ám ezt a koronavírus-járvány megakadályozta.

Így a szövetség kénytelen volt más megoldást találni, és ezért indította el az online sorozatát.”
– mondta a film ötletének megszületéséről a múzeumigazgató.


Eddig Gencsapátiban, Szany nagyközségben és Kapuváron készült kisfilm a sorozat keretében, Kalocsa volt negyedik helyszín.
Romsics Imre a filmkészítés munkáiról elmondta:

A forgatás három részből állt. Először én beszéltem a Kalocsai Sárközről, hogy hogyan néz ki a táj, utaltam arra is, hogy mindez hogyan határozta meg az itt élő emberek életét, és természetesen szóba került a pota népcsoport is.A program második részében zajlott a XIX. és a XX. századi viselet-bemutató a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület képviselőinek közreműködésével.

A forgatás fő része egyértelműen a kalocsai táncok tanítási módja volt, hiszen a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség alapvető célja a néptáncok oktatása. Így a kalocsai lépéseket Illés Zoltán és Illésné Koszta Krisztina néptánc pedagógusok mutatták be, segítőjük volt Cselik Mária és táncos párja, Tóth József, illetve még két fiatal”– tájékoztatott Romsics Imre.

A TERVEK SZERINT A KALOCSÁN LEFORGATOTT ANYAGBÓL KÉSZÜLT VIDEÓ MÁJUS KÖZEPÉTŐL MÁR LÁTHATÓ LESZ A FILMSOROZATOT BEMUTATÓ HONLAPON.

 


Forrás: Kalocsa TV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 07:56
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 24., 11:53
A megtermelt ételek 1/3-át nem eszi meg senki. Így rengeteg étel teljesen kárba megy. Jó minőségűek is, amely még fogyasztható állapotban vannak. A Munch egy egyszerű megoldást kínál arra, hogy az ételgazdálkodás fenntarthatóbb legyen környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is! Még >>>
2024. 02. 23., 12:30
Közeledik március 8.-a, vagyis a nőnap. Kedveskedjünk a hölgyeknek! Még >>>
2024. 02. 23., 08:59
Szerencsére a csapda fogai kopottak voltak, így az csak összeszorította a kutya testét és légzési nehézségeket okozott. Még >>>
2024. 02. 22., 13:55
Novák Katalin köztársasági elnök lemondása után dr. Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasolják a frakciók a legmagasabb közjogi méltóság betöltésére. Még >>>
2024. 02. 22., 10:11
A rendőrök éjt nappallá téve keresték a bűnelkövetőt, akit végül sikerült is beazonosítani. Még >>>
2024. 02. 22., 09:56
A részletekről dr. Kasziba István tájékoztatta portálunkat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK