2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

A pénznek nincs szaga – Szennyvízper, 44,5 millió, nem jött be!

Illés György Cinó  |  2018. 11. 19., 11:59

Jogi vitába bonyolódott, perre ment Kalocsa város azon települések egy részével szemben, akikkel közösen, konzorciumban hajtott végre szennyvízberuházást pár évvel ezelőtt, pályázati forrás fölhasználásával. A projekt keretében több környékbeli település épített ki gerincvezetéket és rákötéseket, azért, hogy az ott keletkező szennyvizet a kalocsai tisztítótelep fogadhassa be. Ennek a „befogadásnak” – lényegében a kapacitás átengedésének – a pénzügyi vonatkozásairól korában szerződés is kötetett az érintett települések közt, ám ennek sem másodfokon, sem most, a Kúria döntése során sem sikerült érvényt szereznie Kalocsának.

Az ügy korábbi fejleménye, hogy az állam átvállalta a szóban forgó beruházás kapcsán keletkezett, 150 milliós nagyságrendű visszatérítési kötelezettségünket, amely azonban nem kizárólag Kalocsa, hanem a konzorciumi résztvevők együttes kötelezettsége lett volna.

Fotó: Dunamellékcsatorna

Az állami szerepvállalással a város mintegy 15 milliós kötelezettségétől szabadult meg, azonban

A KONZORCIUMI TÁRSAKKAL IS VITA FOLYT, MÉGPEDIG A KALOCSAI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEP ÁTENGEDETT KAPACITÁSÁNAK ELLENÉRTÉKÉT ILLETŐEN.

Erre egy korábbi szerződés vonatkozott, az ilyen befogadó kapacitással korábban nem rendelkezett három település viszonylatában. E szerződésnek próbált érvényt szerezni Kalocsa a per által, mivel a konzorciumi partner települések vitatták a kontraktus érvényességét, ugyanis álláspontjuk szerint a konzorciumi megállapodás felülírta a szerződést.

Az elsőfokú ítélet tavaly év elején született, amelyet követően az önkormányzat a fellebbezés benyújtása mellett döntött. A másodfokú eljárásra májustól került sor, azt a Szegedi Ítélőtábla folytatta le, és szintén Kalocsa ellen ítélt. Ekkor az utolsó jogorvoslati fórumot is megkereste keresetével Kalocsa: harmadfokon a Kúria elé terjesztette igényét.

KALOCSA SIKERE ESETÉN MINTEGY 44,5 MILLIÓ FORINT FOLYHATOTT VOLNA BE A SZERZŐDÖTT TELEPÜLÉSEKTŐL.

Azonban – amint a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, múlt csütörtökön dr. Bálint József polgármester bejelentette – a legfelső fokon eljáró Kúria is azt az érvelést tette magáévá, amely szerint

A KONZORCIUIMI MEGÁLLAPODÁS FELÜLÍRTA A KORÁBBI SZERZŐDÉST, ÍGY KALOCSA KÖVETELÉSE NEM MEGALAPOZOTT.

Bírósági bukták sora

Az elmúlt időszakban a szennyvízper mellett más jogi kudarcokat is kénytelen volt elkönyvelni Kalocsa.

Tavaly év elején a Magyar Állam ellen is perre ment városunk, mivel vitatta az Öveges-labor építése kapcsán keletkezett pénzvisszafizetési kötelezettségünket, ezért fellebbezett is , amikor első fokon kedvezőtlen döntés született. Azonban – a többek közt jogi végzettséggel is rendelkező polgármester megítélése szerint jó kilátások dacára – ezt is elmeszelték. Bálint József arra alapozta derűlátását, hogy a projekt végrehajtását állami szerv ellenőrizte, és nem emelt kifogást, azonban az ítészek álláspontja szerint a projekt kapcsán pénzügyi felelősséggel a tulajdonos beruházó tartozik.

Fizetve!

Az elvesztett perek Kalocsa város költségvetési helyzetét nem befolyásolják jelentősen, mivel a kötelezettségeket már kifizettük, csupán a perrel kapcsolatos egyéb költségekkel kell számolnunk, ami azonban még mindig több millióra rúghat.

AZ ESETLEGES SIKEREK MIATTI BEVÉTELEK VISZONT ÖSSZESSÉGÉBEN 100 MILLIÓS NAGYSÁGRENDŰ ELŐNYT JELENTHETTEK VOLNA KALOCSÁNAK.
AZ HIÁNYOZNI FOG.

NEM KELL RÁGONDOLNI!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK