2024. 04. 15. hétfő
Tas, Anasztázia
: 393 Ft   : 369 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa új díszpolgára: Papp Róbert – A cím átadására március 15-én kerül sor

Kalocsa új díszpolgára: Papp Róbert – A cím átadására március 15-én kerül sor
Illés György Cinó  |  2022. 01. 27., 17:40

A mai, csütörtök délutáni képviselő-testület ülésen zárt ajtók mögött döntött a grémium a Kalocsa Város Díszpolgára cím odaítéléséről. A vonatkozó rendelet értelmében két évenként kerül napirendre ez a kérdés, amikor alkalmanként egy személynek – különösen indokolt esetben több személynek – ítélhető oda a cím, amely mellé plakett, mellszalag és díszpolgári gyűrű is jár.

A díszpolgári cím újraalapításakor elsőként Semjén Zsolt, a Kalocsai központú egyéni választókerület – még a régi kerületbeosztás szerinti Bács-Kiskun 7. számú egyéni választókerület – akkori országgyűlési képviselője kapta a díszpolgári címet.

2016-ban Lakatos Györgyfagottművész, a Kék Madár Fesztivál alapítója és mindmáig motorja részesült a megtiszteltetésben. Az ahhoz tartozó tárgyi jelvények és oklevél átadásáról is beszámoltunk.

2018-ban Kovács László fazekasmesternek ítélték a díszpolgári címet, aki magas színvonalú népi iparművészi tevékenysége mellett a város kulturális életében betöltött aktív szerepe, valamint az általa vezetett alkotóházban rendszeresen megtartott rendezvényei által vált érdemessé az elismerésre. A címet 2018. március 15-én tartott ünnepélyes testületi ülés keretében vette át a fazekasmester.

FRISSÍTÉS: A következő bekezdés helyén korábban téves szöövegrész szerepelt. 2020-ban Leányfalusi Vilmos, a Főszékesegyház karnagya kapta a díszpolgári címet, aki orgonaművészi tevékenységével, a Főszékesegyházi énekkar vezetésével és a főegyházmegye zenei életének szervezésével érdemelte ki az elismerést.
Leányfalusi Vilmos a koronavírus járvány miatt nem március idusán, hanem az augusztus 20-ai ünnepi testületi ülésen vehette át megtisztelő címét.

Frissítés vége. A mai képviselő-testületi ülésen újra napirenden volt a kérdés, és úgy tudjuk, több javaslat is a grémium elé került.
A jelölteket azonban nem említették a határozat kihirdetésekor, és mivel a kérdésről a vonatkozó rendelet értelmében zárt ülésen tárgyaltak, így e személyek kiléte nem publikus.
Az viszont igen, hogy

KALOCSA VÁROS ÚJ DÍSZPOLGÁRA PAPP RÓBERT LESZ.

A döntés kihirdetésekor indoklás sem hangzott el, bár az valószínűleg az előterjesztéeben szerepelt. Ám vélelmezhető, hogy az Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanítója pedagógusi munkája mellett főképp irodalmi és könnyűzenei tevékenységével, valamint a Kalocsa könnyűzenei életét feldolgozó, tavaly megjelent könyvével érdemelte ki a címet.

Papp Róbert átveszi a Haynald Lajos-díjat dr. Bálint József polgármestertől 2016. augusztus 20-án - Fotó: Juhász Ágnes / KALOhírek


Papp Róbert a Country Road együttes dobosa és alapító tagja, a legutóbb a városi Mikulás ünnepségen föllépett Tábortűz együttesben gitározik és énekel, emellett már közel tucatnyi gyermekverses kötet szerzője, amiért 2016-ban a „Kalocsa város művészetéért Haynald Lajos-díj” elismerésében részesült, és tavaly készült el Kalocsa könnyűzenei élete című kötetével, amelyben városunk popkultúráját igyekezett összefogni a múlt század derekától napjainkig, teljességre törekedve.

Papp Róbert a cím rekvizitumait a hagyományok szerint a március 15-ei képviselő-testületi ülésen veszi majd át.


Papp Róbert a Kalocsa könnyűzenei élete című kötetét dedikálja a Kamaraterem előterében 2020. október 10-én - Fotó: Illés György Cinó KALOhírekHa tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 11., 15:30
„Ez a park szimbolizálja a városért végzett munkámat, amelyben mindig a legfontosabb szerep annak jutott, hogy mi az, amire szüksége van az embereknek, hol kell és lehet azokat megvalósítani, és hogyan tudom előteremteni rá a fedezetet.”
2024-04-09 16:24:00
Cziffra György, a 20. század egyik legnagyobb zongoraművésze szabad lélek volt, aki nem ismert határokat sem a művészetben, sem az országok között. Az emlékére rendezett koncert az ő szellemét idézi: bátor és örömteli kalandozás a műfajok között, mindig a legmagasabb színvonalon. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 15., 11:40
A sporttörténelmet író világbajnok egy nemzetközi verseny miatt nem tudott részt venni a március 15-i ünnepségen. Még >>>
2024. 04. 15., 11:36
A 85 évvel ezelőtt mért 28,7 fokos rekordot múlta felül az új napi rekord. Még >>>
2024. 04. 15., 07:22
Részletfizetés – maximum öt részletben – 2024. június 30-ig kérhető. Még >>>
2024. 04. 14., 09:50
Öt helyszínen 7 embert fogtak el a rendőrök. A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedtek Kecskeméten. Még >>>
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK