2023. 02. 02. csütörtök
Aida, Karolina
: Ft   : Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

V. Szelidi tó Gasztrofesztivál – Szombaton minden rekord megdőlt

Illés György Cinó  |  2018. 08. 08., 19:57

Fölöslegesnek bizonyult a szervezők pénteki aggodalma a fesztivál iránti érdeklődést illetően, hiszen a szombati napra megtelt az Árnyas Kemping. Ehhez bizonyára hozzájárult az embereket amúgy is a tóhoz vonzó rendkívüli meleg is. De legalább annyira csalogató volt a szombat esti két koncert, amelyek közül a nézőcsúcsot az Ismerős Arcok föllépése hozta, a hangulat viszont a későbbiekben, a Pedrofon rock’n’roll bulija során sem lankadt. A nap egyik csúcspontja Vári Gyula délutáni légibemutatója volt, amelyet ezrek bámultak a partról – mindez a rendezvény apropóját adó bográcsos főzőversennyel együtt feledhetetlenné tette az ötödik Szelidi-tó Gasztrofesztivált.

Az első nap programjairól már külön cikkben számoltunk be, a napot záró szertűz-szertartásról pedig Napi gyors rovatunkban írtunk.
Másnap, szombaton tartották meg a bográcsos ételek főzőversenyét, amelyhez voltaképp ráadásként kapjuk a koncerteket és más kapcsolódó programokat, hiszen a már négyéves múltra visszatekintő fesztivál apropója mégiscsak a gasztronómia. A konyhaművészet itt a kapcsolódó főzőversenyben jelenik meg főképp, bár a kulinária tárgyköréhez tartoznak a standokon árusított kézműves borok és pálinkák, valamint a kifőzdések széles kínálata is.

A főzőverseny eredményei

Az abszolút győztesek, vagyis a fesztiválnagydíjasok az Akasztói Tűzoltók lettek, tejfölös gombás csirkepaprikásukkal. Így ők vihették haza a vándor fakanalat, méghozzá ezt a sorban elsőként. A fesztivál első, eredeti vándordíját ugyanis tavaly végleg hazavihette a sorban akkor harmadszor nyertes Rátkai István, az Akasztói Önkéntes Tűzoltó Egyesület főzőmestere.
Ez már nem lehet véletlen, úgy látszik, tudnak főzni az akasztói tűzoltók!

Ők ezúttal odahaza közösen ünnepelhették eredményüket a második helyezett társasággal, ugyanis az ezüstérem is Akasztóra került az Akasztói Jobbik csapatának jóvoltából, akik gombás szarvaspörköltet főztek.

A harmadik helyezésért járó díjat idén mohácsiak vitték haza, bár étkük nem kifejezetten bográcsos volt: a köcsögös bab mégis talán épp az autentikus főzésmód és eszköz miatt ragadta meg a zsűri figyelmét.

Képgaléria megtekintése (52 db kép)

A negyedik helyezésre ebben az évben a Solti Gumiszerviz csapatának őzpörköltje volt elegendő.
A különdíj a Kiskunfélegyházi Betyárok csapatához került, akik paprikás krumplit készítettek, pirított szalonnával, betyárosan.

A zenei étlaphoz visszatérve:

A változatos, dallamos nemzeti rockzenét képviselő Ismerős Arcok valóban nem volt ismeretlen errefelé, és számukra sem volt ismeretlen a helyszín, hiszen tavaly is itt voltak a Pirates Family MC motoros találkozóján, a környékbeli közönség pedig a hajósi Orbán-napi Borünnep programjában találkozhatott már a zenekarral.
A mostani koncertjükről egy kisebb részletet fölvettünk videóra is:

A zárószám a Pedrofon volt, Kosztolicz Péter, a hazai rock and roll nagy öregjei, Fenyő Miklós és Dolly mellett edződött szaxofonos zenekara a közönség várakozásainak megfelelően fergeteges bulit csapott.

Ezzel a zenekarral összefutottunk véletlenül még a koncertjük előtt, a színfalak mögött is, ennek megfelelően rendkívül gyatra fényviszonyok között, de módunk nyílott egy rövid videointerjút készíteni velük.
Ebből többek közt az is kiderül, hogy ki a zenekarban a „keresztapa”, valamint, hogy mi köze a zenekarhoz Muck Ferencnek, akit a legjobb hazai szaxofonisták közt tartanak számon, és mi köze hozzájuk a lányának, aki nem mellesleg világverő… de hogy miben, derüljön ki inkább a filmből:

Végül Pedro bemutatta az aznapi felállást, hiszen a hattagú zenekarnak most négy tagja volt csak itt.

Nézőcsúcs: „az egekben”!

Az abszolút nézői rekord a koncertek népes látogatottsága dacára mégis csak délután dőlt meg, amikor a parton a hetvenes éveket idéző tömeg várta – illetve konstatálta meglepetéssel – Vári Gyula érkezését repülőgépével. Szinte megfagyott a levegő, ahogy minden tekintet az égre szegeződött, és bámulta az elképesztő és hajmeresztő légi mutatványokat.

Azt, hogy ekkor hányan voltak a parton, és ezzel a repülő-show tanújaként váltak akarva akaratlanul a fesztivál programjának részeseivé, csak találgatni tudnánk, de biztosan jó néhány ezer emberről beszélhetünk.

Képgaléria megtekintése (52 db kép)

Az is igaz, hogy a „Kerüld meg a kígyó farkát!” szlogenű Szelidi-tó futás is rengeteg embert vonzott.
Amint a gasztrofesztivál főszervezőjétől, Suhajda Krisztiántól megtudtuk, a két esemény szervezői tudatosan igazították egymáshoz a két, jellegében igen különböző rendezvényt. Ezzel egyrészt a rendezvények tömegvonzó-képessége erősíti egymást, így növelve egymás látogatottságát is. Másrészt a futóverseny a fesztiválozóknak nappali látványosságot – vagy akár sportolási lehetőséget – kínál a strandolás mellé, és viszont: a koncertek a futóversenyre országszerte mindenfelől érkezőknek kínálnak esti szórakozási lehetőséget.

TÉNY, HOGY AZ IDŐJÁRÁS FÜGGVÉNYÉBEN VÁLTOZÓ, DE ÁLTALÁBAN SZOMBAT-VASÁRNAP CSÚCSOSODÓ TÓPARTI LÁTOGATÓSZÁM EZEN A HÉTVÉGÉN LÁTHATÓAN KIEMELKEDETT AZ IDÉN MEGSZOKOTT HETI REKORDOK KÖZÜL.

Ennek az irdatlan tömegnek nyilván csak egy töredéke kereste föl az Árnyas kempinget, amely ebben az évben először a fesztivál helyszíne volt, ám ők is elegendően voltak ahhoz, hogy még épp kényelmes – de egyáltalán nem „szellős” – telt házzal hálálják meg a rendezők azon igyekezetét, hogy az új helyszínen is lakályos fesztivált szervezzenek.

Képgaléria megtekintése (52 db kép)

Jövőre, veletek…

Elcsípett beszélgetésekből és saját összbenyomásainkból ítélve azért kétségtelen, hogy a helyszín megváltozásával a fesztivál sokat vesztett korábbi varázsából. A tó mint díszlet, illetve a hűsítő víz is hiányzott – érthető, hogy nappalra szinte kiürült a tábor, lakói a partra települtek –, a tavon tükröződő alkonyati fényeknél koncertet hallgatni pedig páratlan élmény volt, amit immár a fesztiválozóknak nélkülözniük kellett.

Azonban az új helyszín jól vizsgázott – bár némi fejlesztés, rendbehozatal igencsak ráférne itt-ott, főképp a vizesblokknál –, a Szelidi-tó Gasztrofesztivál pedig az Árnyas Kempingben is megállta a helyét, kényszerű költözése utáni sikerével kiállta a tűzpróbát, a közönség szerette, és szeretheti majd jövőre is.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023-01-26 08:05:00
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 02., 08:58
A néphagyomány a tavaszvárásra figyel február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, hiszen megfigyelések szerint a barna medve ilyenkor felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Még >>>
2023. 02. 02., 08:52
Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak, tavaly csak 83 ezren. Még >>>
2023. 02. 02., 08:34
Az alezredesek eddig megbízott kapitányként irányították a rendőrkapitányságokat. Még >>>
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK