2024. 05. 23. csütörtök
Dezső
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

V. Szelidi tó Gasztrofesztivál – Szombaton minden rekord megdőlt

Illés György Cinó  |  2018. 08. 08., 19:57

Fölöslegesnek bizonyult a szervezők pénteki aggodalma a fesztivál iránti érdeklődést illetően, hiszen a szombati napra megtelt az Árnyas Kemping. Ehhez bizonyára hozzájárult az embereket amúgy is a tóhoz vonzó rendkívüli meleg is. De legalább annyira csalogató volt a szombat esti két koncert, amelyek közül a nézőcsúcsot az Ismerős Arcok föllépése hozta, a hangulat viszont a későbbiekben, a Pedrofon rock’n’roll bulija során sem lankadt. A nap egyik csúcspontja Vári Gyula délutáni légibemutatója volt, amelyet ezrek bámultak a partról – mindez a rendezvény apropóját adó bográcsos főzőversennyel együtt feledhetetlenné tette az ötödik Szelidi-tó Gasztrofesztivált.

Az első nap programjairól már külön cikkben számoltunk be, a napot záró szertűz-szertartásról pedig Napi gyors rovatunkban írtunk.
Másnap, szombaton tartották meg a bográcsos ételek főzőversenyét, amelyhez voltaképp ráadásként kapjuk a koncerteket és más kapcsolódó programokat, hiszen a már négyéves múltra visszatekintő fesztivál apropója mégiscsak a gasztronómia. A konyhaművészet itt a kapcsolódó főzőversenyben jelenik meg főképp, bár a kulinária tárgyköréhez tartoznak a standokon árusított kézműves borok és pálinkák, valamint a kifőzdések széles kínálata is.

A főzőverseny eredményei

Az abszolút győztesek, vagyis a fesztiválnagydíjasok az Akasztói Tűzoltók lettek, tejfölös gombás csirkepaprikásukkal. Így ők vihették haza a vándor fakanalat, méghozzá ezt a sorban elsőként. A fesztivál első, eredeti vándordíját ugyanis tavaly végleg hazavihette a sorban akkor harmadszor nyertes Rátkai István, az Akasztói Önkéntes Tűzoltó Egyesület főzőmestere.
Ez már nem lehet véletlen, úgy látszik, tudnak főzni az akasztói tűzoltók!

Ők ezúttal odahaza közösen ünnepelhették eredményüket a második helyezett társasággal, ugyanis az ezüstérem is Akasztóra került az Akasztói Jobbik csapatának jóvoltából, akik gombás szarvaspörköltet főztek.

A harmadik helyezésért járó díjat idén mohácsiak vitték haza, bár étkük nem kifejezetten bográcsos volt: a köcsögös bab mégis talán épp az autentikus főzésmód és eszköz miatt ragadta meg a zsűri figyelmét.

Képgaléria megtekintése (52 db kép)

A negyedik helyezésre ebben az évben a Solti Gumiszerviz csapatának őzpörköltje volt elegendő.
A különdíj a Kiskunfélegyházi Betyárok csapatához került, akik paprikás krumplit készítettek, pirított szalonnával, betyárosan.

A zenei étlaphoz visszatérve:

A változatos, dallamos nemzeti rockzenét képviselő Ismerős Arcok valóban nem volt ismeretlen errefelé, és számukra sem volt ismeretlen a helyszín, hiszen tavaly is itt voltak a Pirates Family MC motoros találkozóján, a környékbeli közönség pedig a hajósi Orbán-napi Borünnep programjában találkozhatott már a zenekarral.
A mostani koncertjükről egy kisebb részletet fölvettünk videóra is:

A zárószám a Pedrofon volt, Kosztolicz Péter, a hazai rock and roll nagy öregjei, Fenyő Miklós és Dolly mellett edződött szaxofonos zenekara a közönség várakozásainak megfelelően fergeteges bulit csapott.

Ezzel a zenekarral összefutottunk véletlenül még a koncertjük előtt, a színfalak mögött is, ennek megfelelően rendkívül gyatra fényviszonyok között, de módunk nyílott egy rövid videointerjút készíteni velük.
Ebből többek közt az is kiderül, hogy ki a zenekarban a „keresztapa”, valamint, hogy mi köze a zenekarhoz Muck Ferencnek, akit a legjobb hazai szaxofonisták közt tartanak számon, és mi köze hozzájuk a lányának, aki nem mellesleg világverő… de hogy miben, derüljön ki inkább a filmből:

Végül Pedro bemutatta az aznapi felállást, hiszen a hattagú zenekarnak most négy tagja volt csak itt.

Nézőcsúcs: „az egekben”!

Az abszolút nézői rekord a koncertek népes látogatottsága dacára mégis csak délután dőlt meg, amikor a parton a hetvenes éveket idéző tömeg várta – illetve konstatálta meglepetéssel – Vári Gyula érkezését repülőgépével. Szinte megfagyott a levegő, ahogy minden tekintet az égre szegeződött, és bámulta az elképesztő és hajmeresztő légi mutatványokat.

Azt, hogy ekkor hányan voltak a parton, és ezzel a repülő-show tanújaként váltak akarva akaratlanul a fesztivál programjának részeseivé, csak találgatni tudnánk, de biztosan jó néhány ezer emberről beszélhetünk.

Képgaléria megtekintése (52 db kép)

Az is igaz, hogy a „Kerüld meg a kígyó farkát!” szlogenű Szelidi-tó futás is rengeteg embert vonzott.
Amint a gasztrofesztivál főszervezőjétől, Suhajda Krisztiántól megtudtuk, a két esemény szervezői tudatosan igazították egymáshoz a két, jellegében igen különböző rendezvényt. Ezzel egyrészt a rendezvények tömegvonzó-képessége erősíti egymást, így növelve egymás látogatottságát is. Másrészt a futóverseny a fesztiválozóknak nappali látványosságot – vagy akár sportolási lehetőséget – kínál a strandolás mellé, és viszont: a koncertek a futóversenyre országszerte mindenfelől érkezőknek kínálnak esti szórakozási lehetőséget.

TÉNY, HOGY AZ IDŐJÁRÁS FÜGGVÉNYÉBEN VÁLTOZÓ, DE ÁLTALÁBAN SZOMBAT-VASÁRNAP CSÚCSOSODÓ TÓPARTI LÁTOGATÓSZÁM EZEN A HÉTVÉGÉN LÁTHATÓAN KIEMELKEDETT AZ IDÉN MEGSZOKOTT HETI REKORDOK KÖZÜL.

Ennek az irdatlan tömegnek nyilván csak egy töredéke kereste föl az Árnyas kempinget, amely ebben az évben először a fesztivál helyszíne volt, ám ők is elegendően voltak ahhoz, hogy még épp kényelmes – de egyáltalán nem „szellős” – telt házzal hálálják meg a rendezők azon igyekezetét, hogy az új helyszínen is lakályos fesztivált szervezzenek.

Képgaléria megtekintése (52 db kép)

Jövőre, veletek…

Elcsípett beszélgetésekből és saját összbenyomásainkból ítélve azért kétségtelen, hogy a helyszín megváltozásával a fesztivál sokat vesztett korábbi varázsából. A tó mint díszlet, illetve a hűsítő víz is hiányzott – érthető, hogy nappalra szinte kiürült a tábor, lakói a partra települtek –, a tavon tükröződő alkonyati fényeknél koncertet hallgatni pedig páratlan élmény volt, amit immár a fesztiválozóknak nélkülözniük kellett.

Azonban az új helyszín jól vizsgázott – bár némi fejlesztés, rendbehozatal igencsak ráférne itt-ott, főképp a vizesblokknál –, a Szelidi-tó Gasztrofesztivál pedig az Árnyas Kempingben is megállta a helyét, kényszerű költözése utáni sikerével kiállta a tűzpróbát, a közönség szerette, és szeretheti majd jövőre is.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 12:57
A kerek évforduló alkalmából rendezett pénteki ünnepséghez – három vendég fotókör meghívásával – fotóklubok találkozója is kapcsolódott. Köszöntőt mondott Simon Zoltán alpolgármester és Péjó Zoltán klubelnök. A Művelődési Ház folyosóin berendezett kiállítást Lakatos György fagottművész nyitotta meg.
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024-05-18 10:25:00
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK