2024. 05. 27. hétfő
Hella
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Fesztiválinfó – Régi-új helyszín a Kék Madár palettáján

2017. 05. 21., 18:25

Az elmúlt negyedszázadban számtalan kalocsai helyszínt megjárt már az idén huszonötödik alkalommal megrendezett Kék Madár Fesztivál, amelynek programkínálatáról külön cikkben értekeztünk korábban. A napokban viszont új fejleményeket kaptunk Lakatos György fesztiváligazgatótól a rendezvény felől.

A portálunkon néhány hete megjelent felhozatal alapvetően nem változott, mindössze a helyszínek listáját kellett korrigálni a fesztivállal elválaszthatatlanul összeforrt hagyományos éves programfüzet tartalmában a digitális dokumentum nyomdába küldése előtt.

Ezt azonban a legkevésbé sem bánja senki, pláne nem a szervezők és minden bizonnyal még kevésbé a közönség, hiszen egy olyan ikonikus helyszín került vissza a forgatagot befogadók palettájára, amelynél rangosabb és az eseményhez dukálóbb talán nincs is Kalocsán.


Forrás: KALOhírek archív

Arról nem is beszélve, hogy a szóban forgó épület sokszáz fős közönség befogadására alkalmas, többszörösére növelve a jó fesztiválbevétel esélyét, amelynek (a kötelező költségek leszámolását követően a java) a városi kórház ellátási területén élő beteg gyermekek megsegítését szolgálja.

De vajon melyik lehet ez a „régi-új” helyszín? Korábban rendszeresen voltak színi előadások a Városi Sportcsarnokban, bensőségesebb hangulatú koncertek és táncházak az egykori Korona Étterem udvarán, hasonló események a Hotel Kalocsa udvarán, illetve a Klub Étterem belső teraszán, de a Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény udvarából is lett már „aréna” egy fergeteges, „kékmadaras” Quimby-koncert kedvéért.
Netán a Főszékesegyház, amelyet az idén hivatalosan is megnyitottak a liturgia mellett a turisták számára is? (Erről szintén korábbi írásban értekezünk!) Bingó!

Dr. Bábel Balázsnak, a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye érsekének és a Kék Madár Fesztivál lelkének, Kalocsa díszpolgárának, Lakatos Györgynek ugyanis sikerült tárgyalni és megegyezni abban, hogy a június 9-től 11-ig tartó program zárónapjának utolsó előtti eseményét, nevezetesen a Győri Filharmonikusok Zenekarának koncertjét Berkes Kálmán karmester vezényletével a „nagytemplomban” rendezik meg, érseki kérésre egyházi zeneművet is beemelve a korábban tervezett repertoárba. Így Csajkovszkij: Ave Verum Corpus, Erkel Ferenc: Ünnepi nyitány, Liszt Ferenc: Les Preludes, és Brahms: IV. szimfónia lett a végleges repertoár, amelyek szólamai betöltik majd a Főszékesegyházat.

Ezt követően a Besh o droM együttes érsekkerti koncertjével zárul a XXV. Kék Madár Fesztivál, akik Zsédával egyetemben a szabadtéri színpadon zenélnek majd vasárnap, míg a neves énekesnő péntek este kilenckor lép fel ugyanitt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024-05-21 10:49:00
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 27., 07:50
A baleset következtében a jármű utasa súlyos sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK