2018. 02. 23. péntek
Alfréd
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Fesztiválinfó – Régi-új helyszín a Kék Madár palettáján

2017. 05. 21., 18:25

Az elmúlt negyedszázadban számtalan kalocsai helyszínt megjárt már az idén huszonötödik alkalommal megrendezett Kék Madár Fesztivál, amelynek programkínálatáról külön cikkben értekeztünk korábban. A napokban viszont új fejleményeket kaptunk Lakatos György fesztiváligazgatótól a rendezvény felől.

A portálunkon néhány hete megjelent felhozatal alapvetően nem változott, mindössze a helyszínek listáját kellett korrigálni a fesztivállal elválaszthatatlanul összeforrt hagyományos éves programfüzet tartalmában a digitális dokumentum nyomdába küldése előtt.

Ezt azonban a legkevésbé sem bánja senki, pláne nem a szervezők és minden bizonnyal még kevésbé a közönség, hiszen egy olyan ikonikus helyszín került vissza a forgatagot befogadók palettájára, amelynél rangosabb és az eseményhez dukálóbb talán nincs is Kalocsán.


Forrás: KALOhírek archív

Arról nem is beszélve, hogy a szóban forgó épület sokszáz fős közönség befogadására alkalmas, többszörösére növelve a jó fesztiválbevétel esélyét, amelynek (a kötelező költségek leszámolását követően a java) a városi kórház ellátási területén élő beteg gyermekek megsegítését szolgálja.

De vajon melyik lehet ez a „régi-új” helyszín? Korábban rendszeresen voltak színi előadások a Városi Sportcsarnokban, bensőségesebb hangulatú koncertek és táncházak az egykori Korona Étterem udvarán, hasonló események a Hotel Kalocsa udvarán, illetve a Klub Étterem belső teraszán, de a Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény udvarából is lett már „aréna” egy fergeteges, „kékmadaras” Quimby-koncert kedvéért.
Netán a Főszékesegyház, amelyet az idén hivatalosan is megnyitottak a liturgia mellett a turisták számára is? (Erről szintén korábbi írásban értekezünk!) Bingó!

Dr. Bábel Balázsnak, a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye érsekének és a Kék Madár Fesztivál lelkének, Kalocsa díszpolgárának, Lakatos Györgynek ugyanis sikerült tárgyalni és megegyezni abban, hogy a június 9-től 11-ig tartó program zárónapjának utolsó előtti eseményét, nevezetesen a Győri Filharmonikusok Zenekarának koncertjét Berkes Kálmán karmester vezényletével a „nagytemplomban” rendezik meg, érseki kérésre egyházi zeneművet is beemelve a korábban tervezett repertoárba. Így Csajkovszkij: Ave Verum Corpus, Erkel Ferenc: Ünnepi nyitány, Liszt Ferenc: Les Preludes, és Brahms: IV. szimfónia lett a végleges repertoár, amelyek szólamai betöltik majd a Főszékesegyházat.

Ezt követően a Besh o droM együttes érsekkerti koncertjével zárul a XXV. Kék Madár Fesztivál, akik Zsédával egyetemben a szabadtéri színpadon zenélnek majd vasárnap, míg a neves énekesnő péntek este kilenckor lép fel ugyanitt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 02. 22., 14:04
A képviselő asszonyt nem nevesíti az előterjesztés, amelyben az ÖKO Pontnak a KKKK-ba olvasztását javasolja dr. Bálint József polgármester, azonban egyértelművé teszi, hogy a lépéssel egy fővel csökken a személyi állomány, a feladatokat pedig a kulturális intézmény meglévő személyi állományával látnák el. Közben, amint magától Angelitől tudhattuk meg, jogi bizottsági elnöki tisztétől és bizottsági tagságától, valamint a közbeszerzési bizottsági tagságától is búcsúzni kényszerülhet a mai testületi ülés folyományaként.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 02. 23., 16:31
Már nem lehet jegyeket kapni Enyed Ildikó Testről és lélekről című alkotása exkluzív New York-i vetítésére Még >>>
2018. 02. 23., 16:17

Köszönöm azt, hogy itt voltál velem ... ♥

28 évvel ezelőtt, 1990 február 23-án alakult meg a sokak által szívükbe zárt együttes, a Republic. Még >>>
2018. 02. 22., 16:27
Zseniális taktikával felülmúlhatatlan siker született a phjongcshangi téli olimpián. A vb-második magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó olimpiai bajnok lett. Még >>>
2018. 02. 22., 13:45
Egyre fogy Kalocsa lakossága. Jóval többen hunynak el, mint ahányan születnek városunkban Még >>>
2018. 02. 22., 05:53
Pályázatot írtak ki jó néhány, a Parkgondozó Kft. tulajdonában álló munkagépre és kiegészítő eszköz értékesítésére. És még csak nem is ez lesz a legnagyobb mai hír a város maradék két Kft.-je egyikéről! Még >>>
2018. 02. 21., 18:34

Dorina ismét új dallal hódít

A pár órája közzétett videó, ami Dorina legújabb videóklipjéből származik, jelenleg 10ezer megtekintésnél tart a közösségi oldalon. Az eredeti, teljes videóra pedig szűk egy óra alatt több mint HATEZREN kattintottak rá. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Románia védelmi minisztere, Mihai Fifor a napokban számolt be arról, hogy meglévő 16 darabos F-16-os flottájukat kiegészítenék 4 példánnyal, a jövőbeli terv pedig további 36 Falcon beszerzése.
Oroszország ötödik generációs harci repülőgépe, a Szu-57-es egyike azon típusoknak, melyet repülős berkekben kiemelt figyelem övez: mikor áll hadrendbe, milyen fegyvereket hordoz majd, mikor kapja meg az új hajtóművet stb. mind-mind olyan kérdések, melyek naponta visszaköszönnek a repülős fórumokon.
2018. február 16-án került sor a norvég F-35-ös fékernyőrendszerének első helyi tesztjére, melynek a norvég Ørland légibázis adott otthont. A fékernyő nem "tartozéka" az F-35-ösnek, a gyártó a norvég fél kérésére integrálja a rendszert a saját példányaikon.
Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.