2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

XXVIII. Kalocsai Paprikafesztivál – Protokoll megnyitó pénteken

Borbély-Juhász Ágnes  |  2017. 09. 16., 20:03

A tavalyi szervezéshez hasonlóan idén is már pénteken délután tartották a Kalocsai Paprikafesztivál ünnepélyes megnyitóját, amelyen dr. Bálint József polgármester után sorrendben Zsigó Róbert Baja és térsége országgyűlési képviselője, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, Font Sándor térségünk országgyűlési képviselője, dr. Bábel Balázs érsek, és még az előtte a sétálóutcában kampányrendezvényt tartó dr. Botka László szegedi polgármester, az MSZP miniszterelnök-jelöltje is rövid beszéddel köszöntötte a csekély létszámban megjelent közönséget.

Azon kívül, hogy Botka László köszöntője nem szerepelt az eredeti programismertetőben, az idei, sorban már huszonnyolcadik Paprikafesztivál megnyitó ünnepsége nem tartogatott semmilyen meglepetést. A protokollmederben folydogáló nyitányon dr. Bálint József Kalocsa polgármestere szűkszavúan köszöntötte a megjelenteket, majd Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár mondott beszédet.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A politikus ősi értékeink és hagyományaink megújulásának fontosságát hangsúlyozta, megemlékezve a paprikatermesztés több száz éves tradíciójáról, a fűszerpaprikaőrlemény kereskedelmi cikké válásának, a feldolgozás fejlődésének folyamatáról. Mint fogalmazott, nem csak az elődök, hanem mindannyiunk feladata a következő nemzedékek sikerének kovácsolása, értékeink tovább örökítése. Nem véletlen tehát, hogy az Európai Unió eredetvédelmi rendszere 2012-ben földrajzi oltalommal ismerte el a kalocsai fűszerpaprika őrleményt, majd a termék védelmének érdekében 2014-től a kalocsai fűszerpaprika őrlemény a Hungarikumok Gyűjteményének államilag elismert nemzeti értéke is lett.

Font Sándor Kalocsának a messzi földön híres piros arany miatt kialakult imázsa mellett, az ezer éves érsekségnek köszönhető rangját is olyan fontos megkülönböztető és tiszteletre méltó érdemnek nevezte, amelyre a városnak a jövőben is támaszkodni, építkezni kell.
Rámutatott, az elmúlt évek fejlesztései, kiemelten a Kalocsa Szíve Program megvalósítása nyomán javult Kalocsa turisztikai vonzereje, most pedig küszöbön áll a paksi bővítés és az új Duna-híd megépítése. Utóbbiakkal kapcsolatban emlékeztetett: a napokban jelentették be, hogy megépül az 51-es főút nyugati elkerülő szakasza, amellyel már a Duna-híd megközelíthetőségét tartják szem előtt.
A képviselő mielőtt önfeledt fesztiválozást kívánt volna a részvevőknek, röviden arra is kitért, hogy míg itt többnapos ünnepségre készül egy város, tőlünk 5-600 kilométerrel nyugatabbra jelenleg kockázatot jelent egy-egy tömegrendezvény megtartása.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek


Én biztosíthatom önöket arról, hogy Magyarország egyelőre mindent megtesz azért, hogy ez az önfeledt ünneplés továbbra is megvalósuljon úgy, ahogy több tíz éven keresztül történt itt Kalocsán  – zárta gondolatait Font Sándor, akit dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek váltott a színpadon.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az érsek-metropolita közelmúltbeli saját paprikatesztelésének történetét osztotta meg hallgatóságával. Egy hónappal ezelőtt Szegedről kapott ajándékba gyönyörű csomagolású exportra szánt paprikát. Elvitte ahhoz az őstermelőhöz, akitől ő – ajándékozási céllal mázsa számra – szerzi be a pirospaprikát, hogy megnézzék „sine ira et studio”, azaz „harag és elfogultság nélkül”, hogy mi a különbség a kettő között.

Kibontottuk az extra csomagolású paprikát, gyönyörű volt, de a kalocsai még szebb. Vérvörösebb. És még az íze is más volt. Bekötött szemmel meg tudnám mondani – mesélte a kalocsai közönség legnagyobb megelégedésére Bábel érsek, majd zárásképp azt kívánta, hogy mindenki fogyasszon annyi paprikát, amennyit ő. Számára ugyanis nem múlik el úgy nap, hogy valamifélre őrleményt a paprikából ne fogyasszon.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A szegedi és kalocsai paprikát összehasonlító sztori feldobott labda volt az utolsóként köszöntőt mondó Botka Lászlónak, Szeged polgármesterének, aki azonban – amellett, hogy gratulált Kalocsának a fesztiváljához – arra mindössze annyit reagált, és egyben azzal nyitotta a huszonnyolcadik fesztivált, hogy azt kívánta:

végre ebben az országban a magyarok között legyen a legnagyobb vita az, hogy a kalocsai vagy a szegedi paprika a finomabb. Ezekkel a szavakkal indult tehát útjára a folklór-forgatagot, koncerteket, könnyűzenei fellépéseket ígérő programfolyam, amely szombat késő estig tartogat színes kínálatot az Érsekkertben.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 12:57
A kerek évforduló alkalmából rendezett pénteki ünnepséghez – három vendég fotókör meghívásával – fotóklubok találkozója is kapcsolódott. Köszöntőt mondott Simon Zoltán alpolgármester és Péjó Zoltán klubelnök. A Művelődési Ház folyosóin berendezett kiállítást Lakatos György fagottművész nyitotta meg.
2024-05-21 10:49:00
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 12:57:00
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK