2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

XXVIII. Kalocsai Paprikafesztivál – Protokoll megnyitó pénteken

Borbély-Juhász Ágnes  |  2017. 09. 16., 20:03

A tavalyi szervezéshez hasonlóan idén is már pénteken délután tartották a Kalocsai Paprikafesztivál ünnepélyes megnyitóját, amelyen dr. Bálint József polgármester után sorrendben Zsigó Róbert Baja és térsége országgyűlési képviselője, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, Font Sándor térségünk országgyűlési képviselője, dr. Bábel Balázs érsek, és még az előtte a sétálóutcában kampányrendezvényt tartó dr. Botka László szegedi polgármester, az MSZP miniszterelnök-jelöltje is rövid beszéddel köszöntötte a csekély létszámban megjelent közönséget.

Azon kívül, hogy Botka László köszöntője nem szerepelt az eredeti programismertetőben, az idei, sorban már huszonnyolcadik Paprikafesztivál megnyitó ünnepsége nem tartogatott semmilyen meglepetést. A protokollmederben folydogáló nyitányon dr. Bálint József Kalocsa polgármestere szűkszavúan köszöntötte a megjelenteket, majd Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár mondott beszédet.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A politikus ősi értékeink és hagyományaink megújulásának fontosságát hangsúlyozta, megemlékezve a paprikatermesztés több száz éves tradíciójáról, a fűszerpaprikaőrlemény kereskedelmi cikké válásának, a feldolgozás fejlődésének folyamatáról. Mint fogalmazott, nem csak az elődök, hanem mindannyiunk feladata a következő nemzedékek sikerének kovácsolása, értékeink tovább örökítése. Nem véletlen tehát, hogy az Európai Unió eredetvédelmi rendszere 2012-ben földrajzi oltalommal ismerte el a kalocsai fűszerpaprika őrleményt, majd a termék védelmének érdekében 2014-től a kalocsai fűszerpaprika őrlemény a Hungarikumok Gyűjteményének államilag elismert nemzeti értéke is lett.

Font Sándor Kalocsának a messzi földön híres piros arany miatt kialakult imázsa mellett, az ezer éves érsekségnek köszönhető rangját is olyan fontos megkülönböztető és tiszteletre méltó érdemnek nevezte, amelyre a városnak a jövőben is támaszkodni, építkezni kell.
Rámutatott, az elmúlt évek fejlesztései, kiemelten a Kalocsa Szíve Program megvalósítása nyomán javult Kalocsa turisztikai vonzereje, most pedig küszöbön áll a paksi bővítés és az új Duna-híd megépítése. Utóbbiakkal kapcsolatban emlékeztetett: a napokban jelentették be, hogy megépül az 51-es főút nyugati elkerülő szakasza, amellyel már a Duna-híd megközelíthetőségét tartják szem előtt.
A képviselő mielőtt önfeledt fesztiválozást kívánt volna a részvevőknek, röviden arra is kitért, hogy míg itt többnapos ünnepségre készül egy város, tőlünk 5-600 kilométerrel nyugatabbra jelenleg kockázatot jelent egy-egy tömegrendezvény megtartása.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek


Én biztosíthatom önöket arról, hogy Magyarország egyelőre mindent megtesz azért, hogy ez az önfeledt ünneplés továbbra is megvalósuljon úgy, ahogy több tíz éven keresztül történt itt Kalocsán  – zárta gondolatait Font Sándor, akit dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek váltott a színpadon.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az érsek-metropolita közelmúltbeli saját paprikatesztelésének történetét osztotta meg hallgatóságával. Egy hónappal ezelőtt Szegedről kapott ajándékba gyönyörű csomagolású exportra szánt paprikát. Elvitte ahhoz az őstermelőhöz, akitől ő – ajándékozási céllal mázsa számra – szerzi be a pirospaprikát, hogy megnézzék „sine ira et studio”, azaz „harag és elfogultság nélkül”, hogy mi a különbség a kettő között.

Kibontottuk az extra csomagolású paprikát, gyönyörű volt, de a kalocsai még szebb. Vérvörösebb. És még az íze is más volt. Bekötött szemmel meg tudnám mondani – mesélte a kalocsai közönség legnagyobb megelégedésére Bábel érsek, majd zárásképp azt kívánta, hogy mindenki fogyasszon annyi paprikát, amennyit ő. Számára ugyanis nem múlik el úgy nap, hogy valamifélre őrleményt a paprikából ne fogyasszon.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A szegedi és kalocsai paprikát összehasonlító sztori feldobott labda volt az utolsóként köszöntőt mondó Botka Lászlónak, Szeged polgármesterének, aki azonban – amellett, hogy gratulált Kalocsának a fesztiváljához – arra mindössze annyit reagált, és egyben azzal nyitotta a huszonnyolcadik fesztivált, hogy azt kívánta:

végre ebben az országban a magyarok között legyen a legnagyobb vita az, hogy a kalocsai vagy a szegedi paprika a finomabb. Ezekkel a szavakkal indult tehát útjára a folklór-forgatagot, koncerteket, könnyűzenei fellépéseket ígérő programfolyam, amely szombat késő estig tartogat színes kínálatot az Érsekkertben.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021-12-02 09:50:27
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés