2022. 08. 12. péntek
Klára
: 395 Ft   : 382 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

XXVIII. Kalocsai Paprikafesztivál – Protokoll megnyitó pénteken

Borbély-Juhász Ágnes  |  2017. 09. 16., 20:03

A tavalyi szervezéshez hasonlóan idén is már pénteken délután tartották a Kalocsai Paprikafesztivál ünnepélyes megnyitóját, amelyen dr. Bálint József polgármester után sorrendben Zsigó Róbert Baja és térsége országgyűlési képviselője, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, Font Sándor térségünk országgyűlési képviselője, dr. Bábel Balázs érsek, és még az előtte a sétálóutcában kampányrendezvényt tartó dr. Botka László szegedi polgármester, az MSZP miniszterelnök-jelöltje is rövid beszéddel köszöntötte a csekély létszámban megjelent közönséget.

Azon kívül, hogy Botka László köszöntője nem szerepelt az eredeti programismertetőben, az idei, sorban már huszonnyolcadik Paprikafesztivál megnyitó ünnepsége nem tartogatott semmilyen meglepetést. A protokollmederben folydogáló nyitányon dr. Bálint József Kalocsa polgármestere szűkszavúan köszöntötte a megjelenteket, majd Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár mondott beszédet.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A politikus ősi értékeink és hagyományaink megújulásának fontosságát hangsúlyozta, megemlékezve a paprikatermesztés több száz éves tradíciójáról, a fűszerpaprikaőrlemény kereskedelmi cikké válásának, a feldolgozás fejlődésének folyamatáról. Mint fogalmazott, nem csak az elődök, hanem mindannyiunk feladata a következő nemzedékek sikerének kovácsolása, értékeink tovább örökítése. Nem véletlen tehát, hogy az Európai Unió eredetvédelmi rendszere 2012-ben földrajzi oltalommal ismerte el a kalocsai fűszerpaprika őrleményt, majd a termék védelmének érdekében 2014-től a kalocsai fűszerpaprika őrlemény a Hungarikumok Gyűjteményének államilag elismert nemzeti értéke is lett.

Font Sándor Kalocsának a messzi földön híres piros arany miatt kialakult imázsa mellett, az ezer éves érsekségnek köszönhető rangját is olyan fontos megkülönböztető és tiszteletre méltó érdemnek nevezte, amelyre a városnak a jövőben is támaszkodni, építkezni kell.
Rámutatott, az elmúlt évek fejlesztései, kiemelten a Kalocsa Szíve Program megvalósítása nyomán javult Kalocsa turisztikai vonzereje, most pedig küszöbön áll a paksi bővítés és az új Duna-híd megépítése. Utóbbiakkal kapcsolatban emlékeztetett: a napokban jelentették be, hogy megépül az 51-es főút nyugati elkerülő szakasza, amellyel már a Duna-híd megközelíthetőségét tartják szem előtt.
A képviselő mielőtt önfeledt fesztiválozást kívánt volna a részvevőknek, röviden arra is kitért, hogy míg itt többnapos ünnepségre készül egy város, tőlünk 5-600 kilométerrel nyugatabbra jelenleg kockázatot jelent egy-egy tömegrendezvény megtartása.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek


Én biztosíthatom önöket arról, hogy Magyarország egyelőre mindent megtesz azért, hogy ez az önfeledt ünneplés továbbra is megvalósuljon úgy, ahogy több tíz éven keresztül történt itt Kalocsán  – zárta gondolatait Font Sándor, akit dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek váltott a színpadon.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az érsek-metropolita közelmúltbeli saját paprikatesztelésének történetét osztotta meg hallgatóságával. Egy hónappal ezelőtt Szegedről kapott ajándékba gyönyörű csomagolású exportra szánt paprikát. Elvitte ahhoz az őstermelőhöz, akitől ő – ajándékozási céllal mázsa számra – szerzi be a pirospaprikát, hogy megnézzék „sine ira et studio”, azaz „harag és elfogultság nélkül”, hogy mi a különbség a kettő között.

Kibontottuk az extra csomagolású paprikát, gyönyörű volt, de a kalocsai még szebb. Vérvörösebb. És még az íze is más volt. Bekötött szemmel meg tudnám mondani – mesélte a kalocsai közönség legnagyobb megelégedésére Bábel érsek, majd zárásképp azt kívánta, hogy mindenki fogyasszon annyi paprikát, amennyit ő. Számára ugyanis nem múlik el úgy nap, hogy valamifélre őrleményt a paprikából ne fogyasszon.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A szegedi és kalocsai paprikát összehasonlító sztori feldobott labda volt az utolsóként köszöntőt mondó Botka Lászlónak, Szeged polgármesterének, aki azonban – amellett, hogy gratulált Kalocsának a fesztiváljához – arra mindössze annyit reagált, és egyben azzal nyitotta a huszonnyolcadik fesztivált, hogy azt kívánta:

végre ebben az országban a magyarok között legyen a legnagyobb vita az, hogy a kalocsai vagy a szegedi paprika a finomabb. Ezekkel a szavakkal indult tehát útjára a folklór-forgatagot, koncerteket, könnyűzenei fellépéseket ígérő programfolyam, amely szombat késő estig tartogat színes kínálatot az Érsekkertben.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.
2022-08-07 08:20:00
Már 850 ezer hektárt érint az aszálykár az országban, az előrejelzések szerint az idén az őszi búza termésátlaga nem éri hektáronként a négy tonnát, de a korábbi éveknél alacsonyabb lesz az őszi árpa, a rozs, vagy a tritikálé termésátlaga is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 11., 18:01
Erőszakkal elvette két fiú telefonját és egyikük biciklijét egy 14 éves és 18 éves fiatal. A támadókat hamar beazonosították és őrizetbe vették a bajai rendőrök. Még >>>
2022. 08. 11., 11:00
A legszebb dinnyetorta és a legötletesebb dinnyeétel gazdáját is elismerték. Még >>>
2022. 08. 10., 17:28
Balotaszállásnál állították meg a fiatal szerb férfit, aki 10 határsértőt szállított egy személyautóban. Még >>>
2022. 08. 10., 13:03
A pályázat megvalósítására 3,347 milliárd forint vissza nem térítendő, 100% intenzitású támogatást biztosítanak. Még >>>
2022. 08. 09., 17:41
A vádlott a sértett egy fa szerszámnyéllel kitartóan, testszerte ütlegelte, aminek következtében a férfi a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 09., 10:01
A Készenléti Rendőrség toborzói a jánoshalmi térségben élőknek tartottak tájékoztatót. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés