2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

XXI. Paprikás Ételek Főzőversenye – Kalocsa országosan is tarolt az idei szezonban

Zsiga Ferenc  |  2017. 09. 18., 17:54

A Kalocsai Paprikafesztiválok történetében idén huszonegyedik alkalommal rendezték meg a Paprikás Ételek Főzőversenyét, amelyről a két évtizedes pályafutását követő évben nem túlzás azt mondani: Kalocsa a szó szoros értelmében országosan is tarolt az idei szezonban. Olyan főzőversenyt rendezett, ami nemcsak hangulatában, hanem az elkészített ételek színvonalát tekintve is lázba hozta a szakmát. Mindez azoknak a híres szakácsoknak, gasztronómiai szaktekintélyeknek a sommázott véleménye, akik közül többen már a nagyvilágban is hírnevet, elismerést szereztek. A zsűrit alkotó tizenkettő, Győrből, Budapestről, Pécsről és más nagyvárosok híres éttermeiből érkező, sokat látott és tapasztalt szakácsok a kitűnő eredményt azzal magyarázták: a sikerhez a főzés szeretete mellett az a végtelen lelkesedés, szenvedély, nem utolsó sorban kiváló csapatmunka, szakmai alázat kellett, amellyel így összesen Kalocsán találkoztak.

– Nem szabad elhallgatni persze azt sem, hogy a kalocsai főzőverseny mára olyan hírnevet szerzett, elismerést vívott ki magának, amelyet az egy-egy étel elkészítésében szinte utánozhatatlant produkáló hobbiszakácsok mellett már a szakmát hivatásszerűen űzők is rangosnak ítélnek, éppen ezért részt vesznek rajta. Ennek, és a főzőverseny motorjának, Németh Józsefnek köszönhető, hogy Kalocsa immár a magyar gasztronómiai kreativitásnak, innovációnak is az egyik fontos városa – mondta Dósza József mesterszakács.

Képgaléria megtekintése (133 db kép)

Forrás: KALOhírek

Aki kint volt a rendezvényen, az maga is megtapasztalhatta, hogy a 10 óra körüli eső ugyan némi rémületet keltett, de az sem vette el a kedvét annak a közel 150 főzőnek, akik több mint 60 főzőcsapatot alkottak. Idén abban is más volt a versengés, hogy azon Kalocsa hagyományos testvérvárosai mellett legújabb partnertelepülésünk, a közép-olaszországi, ugyancsak paprikatermesztéséről ismert Altino főzőlegényei is részt vettek.

A főzőverseny abban is nagyot változott, hogy több főzőcsapat hatalmas, már csak lakodalmas sátorba beférő vendégsereget hívott össze. Ebből adódóan nem csak jót és jól kellett főzni, hanem eleget is. A baráti beszélgetésekből azt lehetett leszűrni, hogy a „Kalocsa tudat” ébren tartásának fontos helyszíne a Paprikafesztivál. Ám még ettől is fontosabb a társaságokat fehérasztalhoz ültető főzőverseny, amely kitűnő alkalom arra, hogy a lokálpatriotizmus büszke érzésével legalább egy évre megszívjuk magunkat.

Képgaléria megtekintése (133 db kép)

Forrás: KALOhírek

Hogy nem állunk messze az igazságtól, azt azok a hangosabbnál hangosabb ovációk is igazolják, amelyek a díjak átadását kísérték.

Őszintén szólva ez utóbbi jócskán feladja a leckét, mert annyi díjat, elismerést osztottak ki, hogy azokat teljes körűen nehéz felsorolni.

Mint a főzőversenyt elsőként értékelő Dósza József mesterszakács szavaiból megtudhattuk: a két sörasztalt zsúfolásig megtöltő kupákból, érmekből és oklevelekből még így is csak a résztvevők közel felének jutott, holott ha egy másik pontozási rendszert követnek, a kitűnőbbnél kitűnőbb ételek miatt mindenki legalább bronzbogrács díjat kap. A mesterszakács meg is ragadta az alkalmat, hogy dr. Bálint József polgármester és a szervezők figyelmét felhívja arra: jövőre már a szerinte igazságosabb értékelési rendszert kellene követni.

A díjkiosztásra szépen felsorakozott zsűri az érdeklődés felcsigázására azt az egyébként jól működő módszert követte, hogy valamennyi kategóriában a legrangosabb elismeréseket hagyta utoljára.

Képgaléria megtekintése (133 db kép)

Forrás: KALOhírek

Ezen mi fordítunk, így kezdhetjük is azzal, ami eddig még nem volt:

idén a főzőverseny királyát is megválasztották, amelyhez király palást ugyan nem, viszont kalocsai motívumokkal díszített porcelán korona, jogar és alma azért járt.

Ezt az elismerést, amely a vándorkupával együtt a Kalocsai Paprikás Ételek Főzőverseny fődíja, a budapesti Kócos burgzsandárok főzsandárja vehette át, az ő fejére került a korona.

Képgaléria megtekintése (133 db kép)

Forrás: KALOhírek

A kalocsai főzőversenyen 2013 óta a legjobb gasztronómiai teljesítményt nyújtó csapatnak adják a Lovagrendek kardját. A díszes kard vándordíjat idén a Súlyos sasok csapata kapta.

A Kalocsai Paprikás Ételek Főzőversenye Ínyencmestere címet, a főzőverseny legmagasabb szakmai díját a Szabadtűzi Lovagrend csapata érdemelte ki. Természetese ennek a díjnak is elengedhetetlen része volt a díszes kupa és a merített, antikolt papírra nyomtatott oklevél.

Képgaléria megtekintése (133 db kép)

Forrás: KALOhírek

A díjak között külön kategóriát képező Rubin diplomát Gyuricza Tibor bajai főzőmester vette át, akit produktuma elismeréseként a Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend két tagja tiszteletbeli paprika lovaggá fogadott. A díjátadó ünnepség Gyuricza Tibor fogadalomtétele után folytatódott.

A Magyar Gasztronómiai Szövetség Pest Megyei Szervezete szakmai különdíját az Egerből érkezett Erős csapatnak nyújtották át. Amit feltálaltak, az a zsűri értékelése szerint a legrangosabb külföldi versenyeken is megállta volna a helyét.

Képgaléria megtekintése (133 db kép)

Forrás: KALOhírek

Aranybogrács díjban részesült az Erős csapat, az ifjúsági csapatok közül felnőtt kategóriában aranybogrács díjat nyert Aranyfakanalak csapat, Benke Csaba, a Haris Team II csapat és a Bugaci pásztortarhonya csapat.

Ezüstbogrács díjat a Vajdaságból érkezett Royal Gasztro csapatnak, a Tavaszi Érics csapatnak, a Pestlőrinci pálinkások csapatnak, a Jobbik Kalocsai Szervezete II. csapatnak és a Fatális csapatnak adtak át.

Képgaléria megtekintése (133 db kép)

Forrás: KALOhírek

Bronzbogrács díjat a bajai Jópofa srácok csapat, az olasz testvérváros Altino Pepper Food csapata, az Ízvadászok Kapuvár csapat, a Bugaci betyárok csapat és a kalocsai Eccofood csapat nyert.

Ifjúsági aranybogrács díjban részesült a Váris diákok Kiskunhalas csapat és a Bajai SZC Bányai Julianna Szakgimnázium csapata.

Képgaléria megtekintése (133 db kép)

Forrás: KALOhírek

Ifjúsági ezüstbogrács díjat a Bajai SZC kalocsai Kossuthos kisinasok csapata, a Bajai SZC kalocsai Dózsás kismesterek csapata, valamint a Kúlai Népkör junior csapata kapott.

A legszebben tálalt ételért járó díjat a Dánszentmiklósi virgonckodók vehették át.

Képgaléria megtekintése (133 db kép)

Forrás: KALOhírek

Természetesen ezen túl is számos elismerést osztottak ki, közülük kettőt a kalocsai ügyészség De Jure csapata, valamint az IPA Kalocsai Szervezete csapata vezetője vette át.

Képgaléria megtekintése (133 db kép)

Forrás: KALOhírek


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021-11-26 08:05:04
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>
2021. 11. 30., 11:01
Advent második vasárnapján, december 5-én Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter Kövek a zsebben című, nagysikerű darabot nézhetik meg az érdeklődők! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés