2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Heti körkép – Ezen a héten csak örömteli híreink voltak!

Illés György Cinó  |  2019. 08. 23., 13:57

Komolyabb tragédiáról, drámáról, vagy katasztrófáról ezen a héten szerencsére nem kellett beszámolnunk, így legérdekesebb híreink az augusztus 20-i hosszúhétvége ünnepségeiről, a Hartai Őrült Hajók Versenyéről, a Miskei és az Ordasi Falunapokról, az óvodai és bölcsődei évkezdésről, valamint a sport témakörében a Gézengúzok balatoni edzőtáborozásáról és a női kézilabdások új edzőjükkel barátságos mérkőzésen történt sikeres debütálásáról szóltak. Az alábbi összefoglalóban elhelyezett linkekre kattintva bővebben is olvashatnak az adott témáról. Témaajánlónk sem marad el, benne nem sok, de mégoly velős programmal. Most van ugyanis a szelidi motoros találkozó, a hétvégén Szakmáron falunap lesz, jövő pénteken pedig egy éjszakai futó kaland vár a mozgás szerelmeseire.

E témákat Borbély-Juhász Ágnes és Tóth Barna ezúttal is feldolgozta élő videónkban közvetített csevejük során, amit felvételéről utólag is megnézhetnek olvasóink, a cikk alá görgetve.

FESZTIVÁL, NÉPÜNNEPÉLY

A Hartai Örült Hajók Versenyének csak megelőlegezzük a fesztiváli címet, egyre inkább megérdemli, amit a 3200-as látogatói létszám is jelez. De máshol sem állt meg az élet: Ordason és Miskén háromnapos falunapi rendezvényt tartottak, majd jöttek az államalapítással kapcsolatos ünnepi alkalmak, Kalocsán a Szent István Napok keretébe rendezve, ahol az ünnep hagyományaihoz tartozik a város kitüntető díjainak átadása.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek

A vízi közlekedés zenés eszméletvesztése Hartán: Őrült Hajók Versenye hatodszor

Erős médiajelenlét mellett zajlott a Hartai-szigeten megtartott rendezvény, amely iránt egyre nagyobb a közönség érdeklődése is. A versenyről és az eredményekről szóló cikkünkben arról is olvasatnak, hogy Harta települési önkormányzatáé lett a sziget. A Sörkalózok nyertek, a Jägermeister a második, Köpet Csapat a harmadik,plusz egy sor különdíj, de nem is az a lényeg, hanem az őrület, amit garantált a rendkívül színes és színvonalas programkínálat, benne gyermekeknek szóló lehetőségekkel, vásárral, bemutatókkal és izgalmas kihívásokkal, gasztroutcával, vagy inkább „városrésszel” és az elmaradhatatlan koncertekkel – amelyekről videókkal illusztrált cikkünk tegnap jelent meg.

Az idei rendezvény idei üde színfoltja volt egy környezetvédő célú baráti kör, akik szó szerint szemétből, mégpedig ártéren gyűjtött PET-palackokból épített hajóval versenyeztek. Idén már tűzijátékot is tartottak. Mi jöhet még?

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek

Ordasi falunap polgármesteri beszámolóval

Ordason nem osztanak ilyenkor települési elismeréseket, viszont az ordasi falunapok hagyományához tartozik, hogy ilyenkor ismerteti a polgármester a falu népével az elért eredményeket, és beszámol a folyamatban lévő fejlesztések állásáról, valamint a rövidtávú tervekről – ami így mégiscsak hivatalos színezetet ad a megnyitónak, amelyen Szabó Zsolt polgármester mellett beszédet mondott Font Sándor országgyűlési képviselő is.

A többi program pedig az önfeledt szórakozás mellett a kultúráról, összetartásról, a sport öröméről, a gasztronómia kínálta gyönyörökről, a könnyű- és komolyzenéről, a népművészet, hagyományőrzés értékeiről és a zenés-táncos vigadalomról szólnak, hogy aztán istentisztelet zárja a változatos programsort.

A Miskei falunap fogathajtó-versennyel és kitüntetésekkel

A miskei falunapokon viszont osztanak kitüntető díjakat, sőt, díszpolgári címet is. Itt is jelen volt, beszédet is mondott Font Sándor. Az országgyűlési képviselő számba vette a kalocsai járás településeit érintő országos fejlesztéseket, köztük az autópálya- és útfejlesztéseket, és méltatta településfejlesztő és közösségépítő munkáját Illés Attila polgármesternek, aki a rendezvény keretében adta át a település kitüntető díjait és díszpolgári címét.

Az utóbbit Horváth Mihály egykori tanácselnök – ’90-94-ig polgármester – vehette át, majd átadták Miske közszolgálati, közbiztonsági, valamint sportéleti tevékenységért járó díjait is. Az elsőt Kovács Ferencné, vehette át több évtizedes, a hivatalban eltöltött munka elismeréseképp. Miske Közég Közbiztonsági tevékenységéért Huszár László, a község körzeti megbízottja vehetett át elismerést.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek

A község sportjáért Hayerbacker Ferenc, az NB II-ig feljutó miskei labdarúgót, egykori játékost és edzőt jutalmazták ünnepélyes keretek között, hogy aztán folklórprogram, zenés-táncos mulatság, másnap látványos fogathajtó verseny, horgász- és halászléfőző verseny, zene, tánc gondoskodjon a fesztiváli hangulatról. A rendezvényt megtisztelte a település testvérvárosa, Empfingen küldöttsége is, fúvószenekaruk fellépésével gazdagítva szórakoztató és kulturális programok egyébként is színes kínálatát. A négynapos programot augusztus 20-án ünnepi szentmise és állófogadás zárta.

Augusztus 20. – Városi kitüntetéseső Kalocsán

Az államalapításra és első, szent királyunkra emlékező ünnep, a Kalocsai Szent István Napok a hagyományok jegyében zajlott, koszorúzássalaz Asztrik téren, misével a Szent István Templomban -  ezúttal Szent István és Szent Asztrik ereklyéinek történelmi találkozójával és felvonulással, kenyérszenteléssel, ünnepi műsorral és tűzijátékkal, de ezúttal görögtűz és LED-fal ráadással az esti Vajas-parti műsornál.

Városunkban is hagyomány, hogy ünnepélyes képviselő-testületi ülés keretében, a Szent István Napok rendezvénysorának részeként adja át a polgármester a város kitüntető díjait. Kalocsa Város képviselő-testülete a város fejlődéséért végzett több évtizedes munkája elismeréseként Kalocsa Városért Csáky Imre-díjat adományozott Török Gusztáv Andor egykori polgármester részére – a díjat, amint a következő kitüntetéseket is dr.Bálint József polgármester adta át a Városházán augusztus 20. reggel fél kilenckor kezdődött ünnepélyes ülésen.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek

Kalocsa Város Ifjúságának neveléséért Dreisziger Ferenc-díjjal ismerte el Halász Lászlóné több évtizedes kimagasló oktató és nevelő munkáját. A kalocsai néptánc hagyományainak megőrzéséért Kalocsa Város Népművészetéért Király Ilus-díjat vehetett át dr. Kovács Istvánné egyesületi elnök.

Kalocsa Város Művészetéért posztomusz Haynald Lajos-díjat adományozott Dargay Lajos szobrászművésznek életművének elismeréseként. A díjat lánya, Dargay Eszter vette át.
A város kulturális életének szervezéséért Kalocsa Város Közművelődéséért Cziráki Imre-díjat vehetett át Vörös András.

Kalocsa Város Közszolgálatáért Bozsó Ferenc-díjjal ismerte el dr. Sirok Katalin több évtizedes igazságszolgáltatásban eltöltött munkáját. Több évtizedes gyógyító munkája elismeréseként Kalocsa Város Egészségügyéért Ilk Viktor-díjat kapott dr. Horváth Györgyi.

A városi labdarugó utánpótlás neveléséért, sportolói teljesítményéért Kalocsa Város Sportjáért Vatai László-díjban részesült Paletta Richárd. A városban több évtizedes, elismert oktató, nevelő és szervező munkája elismeréseként Kalocsa Város Polgármesterének Kitüntető Díját vehette át Korsós Lajosné pedagógus. A Kalocsa város szociális munkájáért járó elismerő kitüntetést az idén nem adták át.

NEVELÉS – OKTATÁS

Indul a bölcsődei, óvodai év – Szinte megteltek az intézmények

Az előzetes jelentkezések alapján teljes létszámmal vághatnak neki az új nevelési évnek a kalocsai óvodák és kiteheti a megtelt táblát a bölcsőde is – tudta meg a KALOhírek a héten.

Néhány nappal ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy vannak szabad helyek a kalocsai bölcsőde egyes csoportjaiban, ám úgy tűnik, mostanra ezek már beteltek. Katus Györgyné Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéjének vezetője szerdán ugyanis arról tájékoztatta portálunkat, hogy a jelenleg beérkezett jelentkezések alapján megtelt a bölcsőde, azaz 33 kisgyermekkel kezdhetnek neki az új nevelési évnek.

Az intézményvezető arról is beszámolt, hogy a kalocsai óvodák csoportjainak is teljes a létszáma, kivéve a Zöldfa utcai óvodát, ahol az engedélyezett 25 férőhelyből egyelőre két-három szabad, azaz ide még jelentkezhetnek a szülők.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek

SPORT

Múlt pénteken délután tartotta hagyományos táborzáró rendezvényét a Művelődési Központ hangulatos belső udvarán a Szabó Balázs vezette Gézengúz UKC gyermek kézilabda-tábor, aminek kapcsán Szabó Balázs nyilatkozott is a KALOhíreknek a Nemzeti Kézilabda Akadémia balatonboglári bentlakásos edzőtáborban eltöltött, ötnapos táborozásuk tapasztalatairól, élményeiről, amelyekben 88 (!) gyermek részesülhetett.

A sportvezető elmondta, hogy a sportág fellegvárában töltött mozgalmas napok során olyan nagyságokkal – Siti Bea, Sótonyi Laci edzőkkel és ismert játékosokkal – találkozhattak, ami örök élményt nyújtott fiataljainknak. A táborzáró rendezvényen az egyesület elnöke megköszönte kollégái, a táborok megszervezésében és lebonyolításában résztvevő testnevelők munkáját, majd szédületes pizzaparty következett.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek

Jól kezdik a szezont a női kézilabdásaink – Edzőmeccsen, idegenben villantottak

Első előkészületi találkozóját játszotta új edzőjével a Kalocsai KC női kézilabdacsapata a Nemesnádudvar ellen hétfőn este. A Dávidházi Sándorral most debütáló csapat mintegy kétszáz néző előtt meccselt a vendéglátók idén átadott, impozáns csarnokában, ahol a mieink két újonc igazolása, Facskó Petra és Czuczu Adrienn is bevetésre várt.

A két hasonló kaliberű csapat közti edzőmeccs jó alkalmat nyújtott az új edző számára játékosainak tudása és taktikai elképzeléseihez való alkalmazkodókészsége fölmérésére. Erőnléti és hatékonysági szempontból jó előjel a későbbiekre nézve, hogy a meccs finisében még volt ereje a mieinknek, hogy a hazai publikum őszinte csodálatára egyszerűen „szétszaladják” ellenfelüket.

Az új edző visszafogottan, de bizakodóan nyilatkozott portálunknak a látottakról, kiemelve a dinamikus hajrát és azt, hogy kapusainkon kivül szinte mindenki kivette a részét a góllövésekből is. A meccset 15–19-es félidő után a végére 32–37-re hozták a mieink.

PROGRAMAJÁNLÓ

Folytatódik a nyárvégi pörgés

Szakmáron falunapot tartanak a hétvégén, a Pirates Family MC motoros találkozója pedig már tegnap elkezdődött Szeliden, ahol húzós szezonvégi bulikavalkád jellemezte már az ünnepi hosszúhétvégét is.

Szakmáron szeretik a focit, a sütit, a halat meg a bulit

A Szakmári Falunapok programján a kínálatot helyi termelők, gyűjtemények és sütemények bemutatói színesítik pénteken a húzónév a Republik, utána Napos Oldal, szombaton vízi roller, ugrálóvár, mászófal, kézműves sarok várja a kicsiket, de már reggel hattól indulnak a programok horgászversennyel, majd kispályás foci bajnokság, néptánc- és versenytánc-bemutató, freestyle és amerikai foci bemutató teszi változatossá a műsort. A zenei kínálatot délután operettslágerek, fél hattól Fourtissmo koncert, nyolctól a Mokka Tribute Band föllépése, végül DJ. Simi muzsikája színesíti majd.

28. Pirates Family MC Motoros Találkozó

A foktői kalózcsapat szelidi bulijának programján a háromnapos koncertsorozat mellett egy csomó mókás játék, vetélkedő és nem mindennapi látványosság szerepel, köztük olyan huncutságok, mint a versenyzőnek és közönségnek egyaránt igen szórakoztató sörpörgő, avagy „szalki fetrengős”. A zenei kínálatot már jó időben közreadtuk, azon a Rudán Joe Band és a Deák Bill Blues Band ígérkezik a legnagyobb durranásnak, csütörtökön főműsoridőben a Kowalsky meg a Vega játszott, pénteken a Road muzsikál, de ismert és közkdvelt csapatok játszanak a délutáni kínálatban is. és az éjszakai koncertek is nagyon vidámak szoktak lenni, az 50-60-as évek rock n’ roll életérzésével. Szombat délután lesz a hagyományos motoros felvonulás, benne fél háromtól streetfighter show az Aldi parkolójában.

Éjszakai, reptéri örömfutás jövő pénteken, világító arcfestéssel

A sportkedvelőknek, jelesül a futás szerelmeseinek is ajánlhatunk egy remek, a mozgás élményén kívül baráti légkört, különleges futóélményt, igazi örömfutást ígérő eseményt, a hagyományteremtő szándékkal megrendezett I. Kalocsai Éjszakai Reptérfutást augusztus 30 estére és éjszakára. Ezen minden résztvevő nyerni fog, egy kézzel pingált kalocsai medált biztosan.

Mindezt így foglalták össze munkatársaink, akik a közösségi médiában már jó pár hete pénteken 11 órakor kezdődő élő videóban osztják meg a legfontosabb információkat az adott témakörökben:

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK