2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa katonavárosi múltjára emlékeztek – Koszorúzás és katonai térzene a Csilás parkban

Kalocsa katonavárosi múltjára emlékeztek – Koszorúzás és katonai térzene a Csilás parkban
Illés György Cinó  |  2020. 09. 29., 08:38

Múlt pénteken, szeptember 25-én tartották idén azt az évente megszervezett megemlékezést, amelyen Kalocsai katonavárosi hagyományait ápolva a kalocsai helyőrségre és a városunkban egykor szolgált alakulatokra emlékeztek. Az alakulatok történetét dr. Kovács György nyugalmazott ezredes, a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre elnöke idézte föl, majd megkoszorúzták a Kalocsa katonavárosi múltjának emléket állító emlékművet. A koszorúzás után a megemlékezés fényét zenei szolgálatával emelő, de az érkezőket már az ünnepély előtt is térzenével csalogató Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar adott néhány számból álló koncertet – hallgassanak bele videónk segítségével.

Az egykori ezred megalakulása 58. évfordulója alkalmából a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) Dél-alföldi Régiója (DAR), valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetsége tagszervezeteként, továbbá a Kalocsai Honvéd Kulturális Egyesület szakosztályaként működő, és a Magyar Honvédség 15. Kalocsa Légvédelmi Rakétaezred, illetve a jogelőd Légvédelmi Tüzérezredhagyományait gondozó Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre (KLKHK), egyben a Honvédség és Társadalom Kalocsai Baráti Köre több éves hagyományt folytatva szervezett megemlékezést a Csilás parkban álló katonavárosi emlékműnél múlt pénteken délelőtt 11 órától.

Az egykori kalocsai alakulatok történetét a KLKHK elnöke, az egyúttal a légvédelmi ágyú töltényhüvelyének békés célú felhasználását is demonstráló dr. Kovács György idézte föl, hasonlóan a tavalyi alkalomhozde annak verőfényes időjárásától eltérően most az ég is elsiratta a tovatűnt katonavárosi múltat. Aztán hamar megvigasztalódott, talán a szép muzsikaszótól.

A megemlékezés fényét ugyanis a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis díszelgő alakulatának katonai tiszteletadása mellett a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar közreműködése emelte.


A kalocsai honvéd alakulatok történetének fölidézése után megkoszorúzták az egy-egy alakulatot egy-egy kőoszloppal szimbolizáló emlékművet. Az emlékmű lábánál koszorút helyezett el az érintett bajtársi szervezetek küldöttei és rangos katonai delegációk mellett Simon Zoltán alpolgármester.

A találkozó bajtársi múltidézéssel egybekötött ebéddel ért véget az E.T. Pizzériában.

Képgaléria megtekintése (37 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK