2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa katonavárosi múltjára emlékeztek – Koszorúzás és katonai térzene a Csilás parkban

Kalocsa katonavárosi múltjára emlékeztek – Koszorúzás és katonai térzene a Csilás parkban
Illés György Cinó  |  2020. 09. 29., 08:38

Múlt pénteken, szeptember 25-én tartották idén azt az évente megszervezett megemlékezést, amelyen Kalocsai katonavárosi hagyományait ápolva a kalocsai helyőrségre és a városunkban egykor szolgált alakulatokra emlékeztek. Az alakulatok történetét dr. Kovács György nyugalmazott ezredes, a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre elnöke idézte föl, majd megkoszorúzták a Kalocsa katonavárosi múltjának emléket állító emlékművet. A koszorúzás után a megemlékezés fényét zenei szolgálatával emelő, de az érkezőket már az ünnepély előtt is térzenével csalogató Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar adott néhány számból álló koncertet – hallgassanak bele videónk segítségével.

Az egykori ezred megalakulása 58. évfordulója alkalmából a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) Dél-alföldi Régiója (DAR), valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetsége tagszervezeteként, továbbá a Kalocsai Honvéd Kulturális Egyesület szakosztályaként működő, és a Magyar Honvédség 15. Kalocsa Légvédelmi Rakétaezred, illetve a jogelőd Légvédelmi Tüzérezredhagyományait gondozó Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre (KLKHK), egyben a Honvédség és Társadalom Kalocsai Baráti Köre több éves hagyományt folytatva szervezett megemlékezést a Csilás parkban álló katonavárosi emlékműnél múlt pénteken délelőtt 11 órától.

Az egykori kalocsai alakulatok történetét a KLKHK elnöke, az egyúttal a légvédelmi ágyú töltényhüvelyének békés célú felhasználását is demonstráló dr. Kovács György idézte föl, hasonlóan a tavalyi alkalomhozde annak verőfényes időjárásától eltérően most az ég is elsiratta a tovatűnt katonavárosi múltat. Aztán hamar megvigasztalódott, talán a szép muzsikaszótól.

A megemlékezés fényét ugyanis a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis díszelgő alakulatának katonai tiszteletadása mellett a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar közreműködése emelte.


A kalocsai honvéd alakulatok történetének fölidézése után megkoszorúzták az egy-egy alakulatot egy-egy kőoszloppal szimbolizáló emlékművet. Az emlékmű lábánál koszorút helyezett el az érintett bajtársi szervezetek küldöttei és rangos katonai delegációk mellett Simon Zoltán alpolgármester.

A találkozó bajtársi múltidézéssel egybekötött ebéddel ért véget az E.T. Pizzériában.

Képgaléria megtekintése (37 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021-11-26 08:05:04
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>
2021. 11. 30., 11:01
Advent második vasárnapján, december 5-én Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter Kövek a zsebben című, nagysikerű darabot nézhetik meg az érdeklődők! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés