2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Sikerek és izzasztó percek – A Duna Menti Folklórfesztivál kulisszái mögül

2017. 07. 17., 14:23

Három év után ismét Folklórfesztiválnak adott otthont Kalocsa, amely egy napon testvérvárosunkban, Pakson is vendégeskedett, menettánca régóta nem látott forgatagot varázsolt a város szívébe, programelemei pedig folyamatosan tömeget vonzottak. Ki gondolná, hogy volt csoport, aki az utolsó pillanatban esett be, és a fesztivál egyik legfergetegesebb programja spontán alakult hatalmas bulivá?

Ezekről dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a programfelelős Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója mesélt felkeresésünkre, aki röviden és tömören úgy jellemezte a nemzetközi népünnepélyt, hogy az a szervezők szemüvegén át is határozottan jól sikerült.

Kiemelte, hogy a nyitónapon harmincnégy csoport vonult végig a két és fél órán át tartó menettánccal a főutcán, amelyek előzetes és folyamatos organizációja már magában is embert próbáló feladat volt.

A másnapi Csík Zenekar koncertjére akkora tömeg gyűlt össze az Érsekkerti szabadtéri színpad nézőterén, amekkorát a szűk 900 fős ülőhely-kapacitású létesítmény még nem látott. Amit pedig újdonságként emeltek be a programba, az a határon innen és túlról érkező vendégek főzőnapja volt, amit a legváratlanabb sikerként könyveltek el a szervezők. Az egyes nemzetekre jellemző fogások elkészítése közben ugyanis spontán előkerültek a hangszerek, táncra perdültek és dalra fakadtak az alkalmi szakácsok, igazi, hamisítatlan népi fesztiválhangulatot varázsolva az érsekkerti sétányra.


Forrás: KALOhírek

Visszatérve a nagyszínpadhoz, minden este a napzáró gálaműsorok fellépőit telt ház várta, ami talán jelzi, hogy célba ért a rendezvény. Jó volt a hangulat, és rengeteg fesztiválfotó árasztotta el a közösségi médiafelületeket is, emlékszik vissza örömmel Magóné, hozzátéve, hogy számukra voltak ennél borúsabb pillanatai is a szervezésnek, még a rendezvény előtti utolsó napokban is. Így utólag már persze úgy tűnhet, „sétagalopp” volt ennek a színes, színvonalas, nemzetközi hírű kavalkádnak a lebonyolítása, pedig a január óta tartó egyeztetések során akadtak izzasztó és fejvakarásra okot adó mozzanatok.

Fülledt melegben, forró hangulattal a fesztiválkedvenc törökök mellett csehekkel, erdélyiekkel és az elmaradhatatlan helyi tánccsoportokkal, majd a Juhász zenekar talpalávalójával magyar táncházzal folytatódott péntek este a Folklórfesztivál forgataga.
bővebben ...

– Hiába leveleztünk január óta egy török csapattal, akik nem azok voltak, akik végül eljöttek hozzánk. Az eredetileg meghívottak ugyanis az indulás előtti utolsó pillanatban nem kaptak engedélyt arra, hogy elhagyják az országot. Aztán csodaszámba menően egy szervezőnk talált egy török csoportot, akik Olaszországból jöttek, Skopjéba tartottak és éppen volt három üres napjuk, amit itt tudtak tölteni, ez valóságos csoda – meséli az intézményvezető, rátérve az egyik szerb csapat esetére is, akik szintén csomagoltak, hogy jönnek, aztán azzal a lendülettel mégis otthon maradtak – sajnos.

– Velük ugyancsak január óta egyeztettünk, de a fesztivál előtt egy héttel nagyon megbetegedett az együttes vezetőjének a felesége. Megpróbáltak egy belgrádi csapatot beszervezni maguk helyett. Ők boldogok is voltak, útra készen álltak, de az utolsó pillanatban nem sikerült megállapodni a személyszállítás feltételeiről, így ők is otthon maradtak – meséli Magóné.

A július 5. és 9. között zajlott XXI. Duna Menti Folklórfesztivál programsorozatának záró szentmiséjét a Szent István király templomban mutatta be Mészáros István címzetes prépost, templomigazgató július 9-én, vasárnap.
bővebben ...

– A lényeg viszont, hogy szerencsére a közönség ebből nem érzékelt semmit, talán azon kívül, hogy a májusban előzetesen kiadott programleíráshoz képest voltak kisebb változások – zárta mondandóját az intézményvezető, aki csapatával szusszan egyet, aztán újult erővel folytatják az augusztus eleji, „A muzsika hangja” szabadtéri musical-előadás, majd azt ezt követi Szent István napok szervezési előkészületeit.

A XXI. Duna Menti Folklórfesztiválról megjelent cikkeink és fotóink >>>

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei