2017. 10. 18. szerda
Lukács
: 308 Ft   : 262 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 352 Ft/l   Írjon nekünk

Sikerek és izzasztó percek – A Duna Menti Folklórfesztivál kulisszái mögül

2017. 07. 17., 14:23

Három év után ismét Folklórfesztiválnak adott otthont Kalocsa, amely egy napon testvérvárosunkban, Pakson is vendégeskedett, menettánca régóta nem látott forgatagot varázsolt a város szívébe, programelemei pedig folyamatosan tömeget vonzottak. Ki gondolná, hogy volt csoport, aki az utolsó pillanatban esett be, és a fesztivál egyik legfergetegesebb programja spontán alakult hatalmas bulivá?

Ezekről dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a programfelelős Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója mesélt felkeresésünkre, aki röviden és tömören úgy jellemezte a nemzetközi népünnepélyt, hogy az a szervezők szemüvegén át is határozottan jól sikerült.

Kiemelte, hogy a nyitónapon harmincnégy csoport vonult végig a két és fél órán át tartó menettánccal a főutcán, amelyek előzetes és folyamatos organizációja már magában is embert próbáló feladat volt.

A másnapi Csík Zenekar koncertjére akkora tömeg gyűlt össze az Érsekkerti szabadtéri színpad nézőterén, amekkorát a szűk 900 fős ülőhely-kapacitású létesítmény még nem látott. Amit pedig újdonságként emeltek be a programba, az a határon innen és túlról érkező vendégek főzőnapja volt, amit a legváratlanabb sikerként könyveltek el a szervezők. Az egyes nemzetekre jellemző fogások elkészítése közben ugyanis spontán előkerültek a hangszerek, táncra perdültek és dalra fakadtak az alkalmi szakácsok, igazi, hamisítatlan népi fesztiválhangulatot varázsolva az érsekkerti sétányra.


Forrás: KALOhírek

Visszatérve a nagyszínpadhoz, minden este a napzáró gálaműsorok fellépőit telt ház várta, ami talán jelzi, hogy célba ért a rendezvény. Jó volt a hangulat, és rengeteg fesztiválfotó árasztotta el a közösségi médiafelületeket is, emlékszik vissza örömmel Magóné, hozzátéve, hogy számukra voltak ennél borúsabb pillanatai is a szervezésnek, még a rendezvény előtti utolsó napokban is. Így utólag már persze úgy tűnhet, „sétagalopp” volt ennek a színes, színvonalas, nemzetközi hírű kavalkádnak a lebonyolítása, pedig a január óta tartó egyeztetések során akadtak izzasztó és fejvakarásra okot adó mozzanatok.

Fülledt melegben, forró hangulattal a fesztiválkedvenc törökök mellett csehekkel, erdélyiekkel és az elmaradhatatlan helyi tánccsoportokkal, majd a Juhász zenekar talpalávalójával magyar táncházzal folytatódott péntek este a Folklórfesztivál forgataga.
bővebben ...

– Hiába leveleztünk január óta egy török csapattal, akik nem azok voltak, akik végül eljöttek hozzánk. Az eredetileg meghívottak ugyanis az indulás előtti utolsó pillanatban nem kaptak engedélyt arra, hogy elhagyják az országot. Aztán csodaszámba menően egy szervezőnk talált egy török csoportot, akik Olaszországból jöttek, Skopjéba tartottak és éppen volt három üres napjuk, amit itt tudtak tölteni, ez valóságos csoda – meséli az intézményvezető, rátérve az egyik szerb csapat esetére is, akik szintén csomagoltak, hogy jönnek, aztán azzal a lendülettel mégis otthon maradtak – sajnos.

– Velük ugyancsak január óta egyeztettünk, de a fesztivál előtt egy héttel nagyon megbetegedett az együttes vezetőjének a felesége. Megpróbáltak egy belgrádi csapatot beszervezni maguk helyett. Ők boldogok is voltak, útra készen álltak, de az utolsó pillanatban nem sikerült megállapodni a személyszállítás feltételeiről, így ők is otthon maradtak – meséli Magóné.

A július 5. és 9. között zajlott XXI. Duna Menti Folklórfesztivál programsorozatának záró szentmiséjét a Szent István király templomban mutatta be Mészáros István címzetes prépost, templomigazgató július 9-én, vasárnap.
bővebben ...

– A lényeg viszont, hogy szerencsére a közönség ebből nem érzékelt semmit, talán azon kívül, hogy a májusban előzetesen kiadott programleíráshoz képest voltak kisebb változások – zárta mondandóját az intézményvezető, aki csapatával szusszan egyet, aztán újult erővel folytatják az augusztus eleji, „A muzsika hangja” szabadtéri musical-előadás, majd azt ezt követi Szent István napok szervezési előkészületeit.

A XXI. Duna Menti Folklórfesztiválról megjelent cikkeink és fotóink >>>

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén! Kövessük végig Danival és a #DOKU harmadik epizódjával együtt az utat a hanyatt eséstől (szó szerint) a döntőig. Nézzük meg együtt, ott mi történt!
2017. 09. 27., 19:08
Itt az új Patron! Falunap, pályaavató focimeccs. Az első helyzet kimarad. Hogyan lehetett volna gól? Egyszerű. Megjön az univerzális ember. Az ellenfél elesik baráti tűzben. Süsü is belendül. Pedig már előző nap is lendületben volt! Tóth Dani legújabb videójából nem utolsó sorban az is kiderül, hogy honnan ered a bizonyára legismertebben csengő nevű dunapataji kőműves legendája, hogyan lehetett volna gól az első kimaradt helyzet, és egyáltalán, mi az összefüggés a patron és egy falunapi focimeccs közt.
2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017. 10. 16., 16:57
Filvig Géza és egy barátja, párttársa, Farkas Péter nem bírta tovább nézni az üveghegyet, amely a Diego melletti szelektív konténer környékét lepte el. Kezükbe vették a dolgot, meg a hulladéküveget, és azokat a szeméttelepre szállították, egyben azt is demonstrálva, hogy nem ördöngösség. Ami nem megy, ne erőltessük, de legalább figyeljünk oda jobban, főleg, ha van rá apparátus – sürgeti Filvig, aki a problémát már testület előtt is fölvetette, nem is egyedül.
2017. 10. 16., 18:38
A télre való felkészülésről tanácskozott a Helyi Védelmi Bizottság a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán megtartott ülésén, amelyen a védelmi igazgatásban résztvevők, a polgármesterek, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a vízügyi igazgatóság, a gáz- és áramszolgáltató, a közútkezelő vezető beosztású képviselői voltak jelen.
2017-10-17 19:22:48
Október 17-én 45 éves lett az 1972-ben született Marshall Mathers, vagyis Eminem, aki már több mint húsz éve van a pályán. Díjakat nyert, filmekben szerepelt, és bár évek óta nem jelent meg új albuma, folyamatosan turnézik. Hogyan jutott el az egyedülálló anya által nevelt srác egy apró kis házból odáig, hogy világsztár és Oscar-díjas rapper legyen?

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 10. 17., 15:08
2 alkalom, a legfontosabb tudnivalókról minden leendő anyukának. Itt az összes felmerülő kérdésre választ kaphatsz. Még >>>
2017. 10. 17., 12:18
Aki ma délután akarta kézbe venni a Kalocsai Járási Hivatal Kormányablakában intézendő ügyeit, kénytelen lesz elhalasztani ezt a programot. Még >>>
2017. 10. 17., 11:00
Múlt szombati bemutatkozó rendezvényük után újra hallatott magáról a Momentum kalocsai szervezete, akik a párt országos plakátátragasztó-kampányához csatlakoztak ezzel a megmozdulásukkal. Még >>>
2017. 10. 16., 17:14
Folyamatosan várja az önéletrajzokat az Emika. Is. Még >>>
2017. 10. 15., 19:55
A „dead bedroom”, vagyis a „halott hálószobák” jelenség kapcsán olyan párokról beszélünk, akik együtt élnek ugyan, de a kapcsolatukból eltűnik, vagy eltűnt a szexuális élet. Miért és hova tűnik el a vágy? - erre keresi a választ e cikk. Még >>>
2017. 10. 14., 14:15
A helyi színházban december 9-én este hétkor lesz a Kalocsai Thália Társulat következő premierje. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-10-05 08:44:57
 2 Több idő marad a játszóterek felújítására: https://www.youtube.com/watch?v=xOMdO0HWlks

Botka László miniszterelnök-jelölt hétvégi lemondása után Angeli Gabriella is visszaadta az MSZP felkérését a jövő évi választásokon országgyűlési képviselőjelöltként történő megmérettetésre – erről szóló sajtónyilatkozatát ma délután küldte meg portálunknak.

 MrSmith
 2017-10-10 11:24:18
 5 Botka fabotkat sem ert es el is tunt,

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Pár nappal a Spanyol Légierő Eurofighter Typhoon katasztrófája után újabb repülőgép zuhant le Spanyolországban, a Madrid közeli Torrejon de Ardoz légibázis mellett, ezúttal egy F/A-18 Hornet.
Látványos bemutatókkal színesített családi napot szervezett a dolgozói és családtagjaik részére október 14-én az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis.
Kanada hivatalosan is kifejezte érdeklődését az ausztrál F/A-18A/B Hornetek iránt. A kanadai Királyi Légierő CF-18-ainak ideiglenes pótlására kiváló lehetőséget nyújtanának az ausztrálok használt vadászbombázói.
Mint ahogy arról a közelmúltban már lapunkon is beszámoltunk, megérkezett Szerbiába az a hat MiG-29-es, melyeket Oroszországtól kap déli szomszédunk. Mutatjuk az első fotókat.