2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Folklórfesztivál – Kisszínpadi parádé péntek délután

Illés György Cinó  |  2017. 07. 10., 21:41

Az Érsekkert mellett fölállított nagy rendezvénysátorban pénteken kizárólag környékbeli csoportok szerepeltek, azok közül is túlnyomó részt a magyar hagyományokat bemutató produkciókkal, de erre a napra is jutott más népek dalaiból, táncaiból. Ezt ezúttal délszláv hagyományőrzők hozták el a sátrat e napon is megtöltő közönségnek, akiknek sorában volt, aki Svédországból érkezett.

A nyitónap kivételével – amikor ez időben a táncos fölvonulás zajlott – a fesztivál minden napján bemutatók sora várta a kisszínpadhoz az érdeklődőket.
A csütörtöki napon a Dunapataji, a fajszi Dunagyöngye és a Dusnoki Hagyományőrző Népdalkör, a Géderlaki Katolikus Férfikar, a Hajós Hagyományőrző Sváb Néptánccsoport, valamint a Polonez Néptáncegyüttes adott ízelítőt az általuk táplált hagyományból.

Városunk legjobb hagyománya kibontotta a legszebb kalocsai „sehun sincs virágot” – kezdetét vette a várost négy napig pezsgő élettel, soknyelvű zsivajjal megtöltő, népeket, nemzeteket a folklórmozgalom által összefogó Dunamenti Folklórfesztivál. A hagyományos nyitó fölvonulás forgatagára, amelyen minden csoport bemutatkozott, ezrek voltak kíváncsiak.
bővebben ...

Pénteken kizárólag a környékből érkezett csoportok álltak itt színpadra, mégpedig – föllépésük sorrendjében – a Homokmégyi Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Liszt AMI Négykézláb Csoportja, a Foktői Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a dusnoki Biser énekkar és tánccsoport, a Miske-Drágszél Hagyományőrző együttes, a Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Tánccsoport, a fajszi Szilas Hagyományőrző Néptánc Egyesület, valamint az Uszódi Hagyományőrző Néptáncegyüttes mutatta be műsorát.

Képgaléria megtekintése (54 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A csoportokról bővebben az alábbiakban olvashatnak!

A Homokmégyi Hagyományőrző Néptáncegyüttes

2016 márciusában döntött úgy egy kis csapat a faluból, hogy tánccsoportot alapít, mivel már néhány éve nem volt a falunak csoportja. Kérdezősködtek, érdeklődtek, régebbi táncosokat hívtak, és felkeresték a régi koreográfust is. Az 1992-ben egy baráti társaság által alapított csoport méltó utódai szeretnének lenni. Azt a kétszeres kiváló minősítést szerzett csoportot - Kishegyiné Baráth Ildikó és Kishegyi Simon irányításával - annak idején fél Európa, többek között Franciaország és Székelyvarság is megismerhette.
Céljuk a régi hagyományok, táncok énekek életben tartása. A családok, baráti társaságok alkotta együttesben három generáció táncol. Táncoktatóik Vajda–Rigó Melinda és Vajda Gábor.
Ez alkalommal Kishegyi Simon Szeretünk táncolni című koreográfiáját mutatták be.

Képgaléria megtekintése (54 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Kalocsai Liszt Ferenc AMI – Négykézláb Csoportja

A 45 fős, Dudás Szilvia vezette csoport keretei közt a művészeti iskola 6 éves koruk óta táncoló 7-9 éves diákjai tanulják a néptáncot. Legfontosabb feladatuk a kalocsai hagyományok, játékok és táncok elsajátítása, de az idei tanévben mezőföldi táncokkal is ismerkedtek. Ezúttal is épp mezőföldi játékokat és táncokat bemutattak be, koreográfiájuk címe: „Üsd le!”.
A helyi rendezvényeken kívül versenyeken és országos bemutatkozásokon is minden évben részt vesznek. A csoport az idén először vett részt nemzetközi néptáncfesztiválon Romániában, ahol korosztályukban első helyezést kaptak.

A Foktői Hagyományőrző Néptáncegyüttes

A Foktői Hagyományőrző Néptáncegyüttest három éve barátok, ismerősök alakították, a hagyományok ápolása, a régi táncok, dalok és a viselet megismerése céljával. Eleinte csak a maguk örömére és szórakoztatására táncoltak, de hamarosan kedvet kaptak a közönségnek is megmutatni magukat. Az elmúlt években több helyi és környékbeli rendezvényen, falunapokon és fesztiválokon is felléptek. A jelenleg 16 fős csoport működését jellemzően a tagság finanszírozza, de az önkormányzattól is kapnak segítséget. Koreográfusaik Csánki Mónika és Kővágó Zsolt.
A pénteki bemutatójukon foktői táncokat, köztük selyemcsárdást és rezgőt ráncoltak.

Képgaléria megtekintése (54 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A dusnoki Biser Énekkar és Tánccsoport

A 2002-ben alakult Biser Ének- és Tánccsoport mára már 20 főt számlál, akik közt több generáció képviselőit is megtaláljuk. Repertoárjukon dusnoki rác, szlavón, baranyai, dalmáciai horvát, valamint bosnyák és macedón népdalok szerepelnek. Szávai Józseftől kölcsönzött mottójuk: ”Vállunkon, karunkon nemcsak hímzés és dísz, hanem történet és hagyomány.” 2012 óta énekük mellé táncolnak is, kultúrkörük, benne lehetőleg minden horvát népcsoport táncait igyekeznek elsajátítani. Minden dusnoki rendezvény állandó fellépői, emellett rendszeresen részt vesznek a hazai horvátság fesztiváljain. 2016–ban nagyszabású dakovoi (ejtsd:dzsakovói) fesztiválon szerepeltek Horvátországban. Több horvát, ezen belül szlavón, bunyevác és sokac koreográfiával is büszkélkedhet a csoport, ezúttal Szávai József egy baranyai sokac tánckoreográfiáját mutatták be.

Képgaléria megtekintése (54 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A Miske-Drágszél Hagyományőrző Együttes

Az együttes elsősorban a két település, Miske szlovák és Drágszél magyar hagyományait dolgozza fel, jeleníti meg koreográfiáiban, de Magyarország más tájegységeinek táncait is szívesen táncolják, mutatják be műsoraik, fellépéseik alkalmával.
Eredményes munkájuk elismeréseként Bács-Kiskun Megye Közgyűlésétől a Nemzetiségi Kultúráért díjjal, valamint hat alkalommal KIVÁLÓAN MINŐSÜLT címmel díjazták őket. 2005-ben a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség emlékplakettel ismerte el addigi munkájukat, 2006-ban az együttest „Muharay” díjjal tüntették ki.
A táncosok rendszeres résztvevői a két település és a környék népművészeti rendezvényeinek, mint például a Duna Menti Folklórfesztivál, a Szent Iván éji mulatság, a Kalocsai Paprikafesztivál, vagy az Uszódi Gubbantós Népművészeti Fesztivál. Visszatérő fellépői a Muharay Szövetség által rendezett műsoroknak, és lehetőségeikhez mérten igyekeznek az ország egyéb régióiban is megmutatni kultúrájukat, hagyományaikat. Több külföldi meghívásnak is eleget tettek már, jártak például Lengyelországban, Németországban, Ausztriában, Szlovákiában, Görögországban, Franciaországban, Svédországban és Skóciában is.
Nagy örömükre szolgál, hogy Kalocsa kulturális terének élő hagyománya: a hímzés, viselet, pingálás és a tánc a Magyar UNESCO Bizottság által felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti jegyzékére. Ebből az alkalomból 2010 tavaszán részt vettek a budapesti Új Színházban megrendezett ünnepi műsoron.
Mostani fellépésük alkalmával maglódi szlovák táncokat vittek színpadra. Az együttes művészeti vezetői Kishegyi Simon és Molnár Gábor.

A Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Tánccsoport

Dunaszentbenedeken néhány évtizede még a mindennapok valósága volt a hagyományos falusi lakodalom, a húsvéti locsolkodás, a karácsonyi pásztorjátékok, vagy a paraszti táncmulatságok, bálok. Ezeknek a gazdag hagyományoknak örökösei a helyi néptánccsoportok és az asszonykórus, amelyek megalakulásuk óta gyűjtik, ápolják a zenei- és táncos örökséget. A Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Asszonykórus 20 éve alakult Forgó Istvánné vezetésével. Több mint két évtizedes fennállásuk során valamennyi helyi rendezvényen nagy sikerrel szerepeltek, országos minősítő versenyeken pedig kimagasló eredményeket értek el. Hagyományőrző munkásságuk és sikereik nyomán sokan kedvet kaptak ehhez az értékőrzéshez, köztük fiatal táncosok is, így ma már nagyobb létszámú hagyományőrző csoportként öregbítik Dunaszentbenedek hírnevét.
A Dunaszentbenedeki Tánccsoport jelenlegi formájában 2010 tavaszán az Erdélyi testvértelepülésen, Magyarón való vendégszereplés okán alakult. Kezdetben alkalmi formációnak szánták, de a rendszeres próbák és a nagy sikert arató fellépés összekovácsolta a fiatalokat és időseket egyaránt megmozgató tánccsoportot és asszonykórust. A lányok és asszonyok azóta is minden héten találkoznak a Faluházban, és lelkesen készülnek a rájuk váró fellépésekre. A helyi táncok és nóták mellett a Dunántúl és a Felföldön élő magyarság tánchagyományait keltik életre, Martonyi-Szabó Gabriella vezetésével. A pénteki alkalmon Sárközi karikázót és táncokat mutattak be.

A fajszi Szilas Hagyományőrző Néptánc Egyesület

A 2015. április 1-jén megalakult, jelenleg 42 főből álló együttes 2016 tavaszától egyesületi formában működik. Az egyesület elsődleges célja a helyi hagyományok megőrzése és a néptánc megkedveltetése a falu lakosságával. 2016 szeptemberétől a nagy létszámnak köszönhetően két korosztályos csoportjuk működik – külön foglalkoznak az utánpótlással, 3-tól 14 éves korig, a táncolni vágyó ifjúság 25 éves kor fölött a felnőttekkel együtt táncolnak.
Ez alkalommal az egyesület Felnőtt csoportja a „Toborzó Kalocsán” című koreográfiát mutatta be, amelyet Molnárné Kocsis Erzsébet és Molnár Zoltán tanított be.

Képgaléria megtekintése (54 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Az Uszódi Hagyományőrző Néptáncegyüttes

A jelenleg Csánki Mónika és Kővágó Zsolt művészeti vezetésével működő tánccsoport több évtizedes múltra tekint vissza. Első írásos említése 1936-ból való. Jelenlegi felállásban 2014 óta dolgoznak együtt. Céljuk az uszódi népi hagyományok, népdalok összegyűjtése, színpadra állítása, valamint az autentikus viseletek bemutatása. A mintegy 25-30 fős csoport soraiban az óvódástól a nyugdíjasig minden korosztály megtalálható. Az együttes részt vett a 2015-ben megrendezett V. Országos Népek tánca – Népek zenéje versenysorozaton, ahol néptánc kategóriában arany minősítést szereztek. A csoportból két pár 2016 elején a Fülöp Ferenc Szólótáncversenyen szerepelt. A 2016 augusztusában Uszódon megrendezett Gubbantós Népművészeti Fesztivál keretein belül zajlott páros táncversenyen a csoport két szólótáncos párja dobogós helyen végzett. A kapolcsi Művészetek Völgye rendezvénysorozatra is meghívást kapott az együttes.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 21., 18:48
A 2.5 év körüli gyermek nyilvánvalóan nem tudta megmondani a címét és nem volt felnőtt a közelében. Még >>>
2024. 02. 21., 10:45
Anyuci, apuci, mamaci, papaci - a legszebb szavak számomra. Számodra a legszebb szavak? Még >>>
2024. 02. 20., 10:30
A Kiskunsági Víziközmű - Szolgáltató Kft. értesíti Tisztelt Felhasználóit, hogy az ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végez. Még >>>
2024. 02. 19., 17:00
A férfi 2024.február 13-án álnéven összesen 90.000 darab, a központi idegrendszerre ható tablettát adott fel, a csomag tartalmát alkatrészként megjelölve. Még >>>
2024. 02. 19., 14:30
A koncertnek a Kecskeméti Evangélikus Templom ad helyet. Még >>>
2024. 02. 19., 10:15
A kitüntetésre a Magyar Ápolási Egyesület terjesztette fel a munkacsoportot. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK