2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Folklórfesztivál – Kalocsai és környékbeli együtteseké volt a kisszínpad szombaton

Borbély-Juhász Ágnes  |  2017. 07. 11., 23:36

A XXI. Duna Menti Folklórfesztivál utolsó napján a helyi és környékbeli csoportoké volt a főszerep a kisszínpadon, ahol a 3 évesektől a hetven felettiekig léptek fel a hagyományőrzők.

Az ülőhelyeket megtöltő nézősereg ezúttal a Drágszéli Asszonykórus, a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület Palánta csoportja, a szintén kalocsai Mezei Virágok Népdalkör, a hajósi Sváb Hagyományőrző Énekkar és Herflisek, az Öregcsertői Őszirózsa Asszonykórus és a Kalocsai Cigány Hagyományőrzők munkásságából kaphatott ízelítőt.

A folklórprogramot a saját készítésű és korunknak megfelelő autentikus asszonyviseletben színpadra álló Drágszéli Asszonykórus dalolása nyitotta. A községben már 1948-tól évtizedeken át működött a „Drágszéli Népi Együttes”, így szinte nincs olyan család a faluban, amelyik ne kötődne a néptánccsoporthoz. A tagok gyermek, ill. ifjúkorukban maguk is részesei voltak a hajdani sikereknek, az ország sok helységében és külföldön. Öt évvel ezelőtt – egy emlékezetes „Szent családjárás” egyházi népszokás élménye utáni, alkalmi fellépés hatására – született meg a döntés, hogy: „ne csak énekőjenek, danójanak is!”Azóta rendszeresen szerepelnek falunapokon, dalos találkozókon. Műsoraikat a drágszéli és a kalocsai szállások dalaiból állítják össze. 2015-ben a Vass Lajos népzenei minősítőn Dunapatajon ezüst minősítést kaptak. A csoportot Drágszél Község Önkormányzata támogatja, vezetője Cselik Mária.

Képgaléria megtekintése (69 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A produkciók sorát a Palánta csoport folytatta. Tagjai 3-6 éves óvodás gyermekek Kalocsa és környéke óvodáiból, akik heti egy alkalommal ismerkednek a hagyományos népi játékokkal, és e mellett a néptánc alapjait is elsajátítják. Vezetőik – Vácz Péterné és Dudás Szilvia – célja, hogy a népi kultúra megszerettetésén keresztül egy olyan közösséget biztosítsanak a gyermekeknek és szüleiknek, ahol hosszú távon az egyesület aktív tagjaiként pozitív értékekkel gazdagodhatnak. A csoport minden évben – a helyi rendezvényeken felül – régiós versenyen is részt vesz, idén a Komlón megrendezett néptánctalálkozón jártak, ahol „a jövő nemzedékének tanításába való hit fontosságáért” különdíjban részesül a csoportot, ugyanitt oklevelet is kaptak a koreográfia játékos megformálásáért.
A „Palánták” ezúttal a vezetőik által készített „A halomi högy aljában..” című Kalocsa környéki játékfűzést mutatták be.

Képgaléria megtekintése (69 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Őket a 2006-ban a magyar, azon belül Kalocsa és környéke népdalkincseinek megőrzése céljából alakult Kalocsai Mezei Virágok Népdalkör követte a színpadon. A Vén Ferencné vezette csoportot a népi iparművészet jeles képviselői, népművészetet kedvelő pedagógusok, büntetés-végrehajtás nyugalmazott hivatásos állományú tagjai alkotják. Az együttes gyakori résztvevője ünnepi rendezvényeknek, dalkörök találkozójának, dalversenyeknek. Többek között rangos fellépésük volt Bécsben, a Szent István Bazilika Magyarok Búcsúján, a Kapolcsi Művészeti Hetek rendezvényein, és meghívást kaptak az Abasári XXI. Nemzetközi Katona és Bordal Fesztiválra is. Több alkalommal vettek részt területi minősítőkön. Kezdetben bronz, majd kettő ezüst, 2011-ben Egerben az országos minősítőn arany fokozatot érdemeltek ki. 2013-ban a Vass Lajos népzenei találkozó és verseny elődöntőjén arany, majd 2014-ben a középdöntőn is arany minősítést értek el.

Képgaléria megtekintése (69 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A hajósi, Schőn Mária vezette Sváb Hagyományőrző Énekkar és Herflisek formációban együtt lép fel a hajósi sváb hagyományőrző dalkör a sváb hagyományőrző gombos harmonikásokkal, akiknek a népi neve a hangszer után: herflisek. [A herfli az I. világháború óta a hajósi fonósbandák és a szegény lakodalmak hangszere volt, mostanság másodvirágzását éli – A szerk.] Ugyan ebben a felállásban tavaly kezdték a muzsikálást és az éneklést, mindegyik tagjuk mögött évtizedes zenei múlt áll. Mendler János például 15 éves kora óta áll színpadon, Schön Ferenc pedig herfliépítő mesterré vált.

Képgaléria megtekintése (69 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az Öregcsertői Őszirózsa Asszonykórus az öregcsertői népszokások, hagyományok, népdalkincs ápolásával foglalkozik. A mostani kórus a 90-es évek elején alakult a 70-es évektől kezdve működő hagyományőrző népi együttes alapító tagjaiból. A kórus tagjai évtizedek óta szívügyüknek tekintik az öregcsertői magyar falusi néphagyományok ápolását. Mostani, „Humukmégyi búcsúbú gyüvünk haza” című műsorszámukban is egy a régi, vasárnapi búcsúk idején élt szokást elevenítettek fel: a lányok, asszonyok körbeállva táncoltak, énekeltek.
A csoport 2009 óta az Öregcsertői Alapítvány támogatásával működik, taglétszámuk változó, jelenleg tizenöten vannak. Ruháik jellegzetes – a környékre jellemző – népi motívumokkal díszített, egyedi készítésűek.

Képgaléria megtekintése (69 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Utolsóként a Kalocsai Cigány Hagyományőrzők léptek fel „A vidám jelenet” című produkciójukkal. A 2006-ban alakult, kalocsai roma fiatalokból álló együttes lelkes tolmácsolója a hagyományos roma kultúrának. Szerepeltek már megyei és országos rendezvényeken, emléknapokon és közösségi esteken. A budapesti Gödör Klub…”ATHE SAM” illetve a „Sokszínűség napja” rendezvénysorozatán a „Kéretés” című előadásukkal, valamint a Holokauszt Budapesti Emlékrendezvényén a „Gyásztörés” című előadásukkal arattak sikert. Legutóbbi közönségsikereiket a Sziget Fesztiválon érték el. Az együttes koreográfusa Nani Sztojka János, aki a konferanszié szerepét is betöltötte a fellépés során. 

Képgaléria megtekintése (69 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Ezzel a kisszínpad és az időjárás viszontagságai elől is oltalmazó sátor, mint rendezvényhelyszín búcsúztak, de a fesztivál programjai még koránt sem. Ezen az estén kerítettek sort a záró gálára, ami után fergeteges táncházzal búcsúzott a sorban huszonegyedik Duna Menti Folklórfesztivál. 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.
2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>
2023. 03. 26., 15:01
A konferencián hosszútávú stratégiai keretmegállapodású keretek között együttműködési megállapodást kötöttek. Még >>>
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK