2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Törökök, csehek, erdélyiek és helyiek a pénteki fesztiválforgatagban

Borbély-Juhász Ágnes  |  2017. 07. 09., 20:45

Fülledt melegben, forró hangulattal a fesztiválkedvenc törökök mellett csehekkel, erdélyiekkel és az elmaradhatatlan helyi tánccsoportokkal, majd a Juhász zenekar talpalávalójával magyar táncházzal folytatódott péntek este a Folklórfesztivál forgataga.

Egy ekkora rendezvénynél, ennyi szereplő csoportnál és táncosnál benne van a pakliban a műsorváltozás, történhetnek nem várt módosítások a hetekkel, sőt gyakran hónapokkal előbb elkészített plakátokon megjelent programokhoz képest. Nos, a Duna Menti Folklórfesztivál esetében is azok jártak jól, akik folyamatosan figyelték a fesztivál közösségi oldalát, ahol a szervezők naprakész információkkal látták el a közönséget, minden nap posztolták az aznapi fellépőket. Mert bizony a fesztiválprogramban is volt néhány változás, amelyek a korábban megjelent reklámanyagok mindegyikén lehetetlen küldetés lett volna javítani.

Képgaléria megtekintése (180 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Ami a péntek esti programokat illeti, a plakátokon szereplő gálakínlatból kimaradt a szerb KUD „Branko Radičević” fellépése, akik nem vettek részt a fesztiválon, és a táncház sem az előre meghirdetettek szerint, a törökökkel, hanem a Juhász zenekarral várta hajnalig tartó mulatságra a táncoslábúakat. [A legtöbbek által várt török táncház sem maradt el, csak egy nappal korábban, csütörtök este tartották meg – A szerk.]

Aki utóbbiról lemaradt, annak sem kellett búslakodnia, a pénteki gálaprogramban kaphatott ízelítőt a török tánckultúrából és mentalitásból. Az esti programban elsőként lépett színpadra a Şişli Kültür Sanat Derneği Gençlik Spor Kulübü török tánccsoport.

Képgaléria megtekintése (180 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Egyesületüket azzal a céllal alakították 1992-ben, hogy felkutassa, megőrizze és nemzeti, valamint nemzetközi színtereken bemutassa a népi hagyományokat. A néptánc mellett baglama (pengetős hangszer), gitár, gyűjteményes rész, kutatás, valamint népzene és színház kurzusokat indítanak.
A Kulturális Minisztériummal együttműködve csoportjuk több szervezet munkájában is részt vállal. 1996-ban a minisztérium által szervezett versenyen 6. helyezett lett a csoport, emellett 1994-ben és 1998-ban díjat kaptak a részvételért. Az egyesület vezetőségének célkitűzése, hogy még több bel- és külföldi szereplésen mutassák meg magukat. 2000 óta számos rendezvényen vettek részt Szlovéniában, Macedóniában, Bulgáriában, Görögországban, Spanyolországban, Franciaországban és még számos más országban.
Ahogy bemutatásukkor elhangzott, szeretnék „megélni és erősíteni a békét, barátságot és szeretetet az emberek között”. Hisznek abban, hogy a nemzetközi kulturális fesztiválokon való szereplés elősegítheti mindezt.

A Géderlaki Népművészeti és Kulturális Egyesület 2008-ban alakult, ettől kezdve rendszeres vendégei a környező települések fontosabb eseményeinek. 2012 és 2014-ben a brassói kulturális központ meghívására részt vettek Erdélyben a VIII. „Garofita” nemzetközi folklór fesztiválon, melyen Magyarországot képviselték, diplomát kaptak. A XVI. Jobbágytelki tánctáborban lehetőségük volt jobban megismerni Erdély táncait. A hagyományőrző egyesületek országos minősítőjén Bonyhádon jól minősült fokozatot értek el. A mostani fesztiválra „A géderi kis kocsmában” című, Herczeg Gábor koreografálta műsorukkal készültek.

Képgaléria megtekintése (180 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A Kalocsai Liszt Ferenc AMI és a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület Bokréta csoportjában 11-14 éves gyerekek táncolnak, sokan már óvodás koruk óta. Rendszeresen szerepelnek a magyarországi gyermek fesztiválokon, versenyeken, ahol a színvonalas munkájukkal mindig nagy sikert érnek el. Többször kaptak már meghívást külföldi fesztiválra, így jártak már Horvátországban, Olaszországban, Törökországban. Az idén Montenegróba utaznak népszerűsíteni hazánkat és Kalocsát.
A fesztiválon új koreográfiát mutattak be Guruzsma címmel, melyben bukovinai táncokat adtak elő. Vezetőik és koreográfusaik Illésné Koszta Krisztina és Illés Zoltán.

Képgaléria megtekintése (180 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A Mákvirágok Néptánccsoport a székelykeresztúri Tanulók Háza keretén belül működik. Céljaik elsősorban magyarságuk megőrzése és megismertetése, az emberi kapcsolatok ápolása és őrzése.
Rendszeres házigazdái a Székelykeresztúron megrendezett Sóskút Fesztiválnak és a város által rendezett Kistérségi Napoknak. Több erdélyi fesztiválon szerepeltek, nyaranta különböző néptánctáborokban vesznek részt. Külföldön is több helyen megfordultak: Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában fesztiválok, nyaralás, tapasztalatcsere és testvérvárosi kapcsolatok által. Oktatóik Mátéfi Csaba és Mátéfi Zita EMKE-díjas és Pro Cultura díjas néptánctanárok.

Képgaléria megtekintése (180 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A Dudás Szilvia vezette Kalocsai Liszt Ferenc AMI és a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület Kisbokréta csoportjába járó gyermekek 9-11 évesek, akik Magyarország számos tájegységének valamely táncát sajátítják el az adott tanévben. A helyi és országos fellépések, versenyek mellett minden évben bemutatkoznak egy-egy nemzetközi néptánc fesztiválon is. A csoport májusban Székesfehérváron, a Húzd keresztül fesztiválon kiemelt arany minősítést és a fesztivál nívó díját kapta. Augusztusban a csoport Horvátországba utazik egy nemzetközi fesztiválra, ott képviselik hazánkat és városunkat. Most bemutatott koreográfiájukat Illés Zoltán készítette, címe: Hogy főzte apád a kását?, melyben somogyi táncokat táncoltak.

Képgaléria megtekintése (180 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület felnőttekből álló Csajgorás csoportjának tagjai közül sokan gyermekkoruk óta táncolnak. Többen közülük díjazott táncosok, illetve néptánc tanárok. Kiemelten kezelik a Kalocsa-vidék táncainak, szokásainak, népi játékainak, viseletének megőrzését, kutatását, tovább adását, de emellett más tájegységek táncait is tanulják és táncolják. Nem csak hazánkban, hanem külföldön is rendszeresen szerepelnek, hiszen Európa számos országába kaptak már meghívást nemzetközi fesztiválokra. Az idei nyáron Bulgáriában népszerűsítik Kalocsa környékének táncait, hagyományait.
A csoport vezetői és koreográfusai: Illésné Koszta Krisztina és Illés Zoltán. Műsorukon rétközi táncokat mutattak be: Nincsen széle... címmel.

Képgaléria megtekintése (180 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A Šáteček (Kis kendő/Kendőcske) néptáncegyüttes a csehországi főváros, Prága mellől, még pontosabban Nymburk környékéről származik. A táncegyüttest 1985-ben Oldřich Kusovský alapította, aki kezdetektől az Közép-Elba-vidéki tájegység folklórjának szenteli munkáját. Erre a vidékre a változó ütemű táncok (az úgynevezett „mateník“-ok, ahol a kétnegyedes ütemet a háromnegyedes váltja), a különböző mesterségtáncok valamint a kis, elba-vidéki cimbalom jellemzőek. A Šáteček néptáncegyüttesnek jelenleg négy csoportja és több mint hatvan tagja van. Működésük során a tagok a világ több országában is bemutatták tudásukat, például Belgiumban, Litvániában, Magyarországon, Macedóniában, Németországban, Lengyelországban, Oroszországban, Szlovákiában, Szerbiában, Spanyolországban és az Amerikai Egyesült Államokban.

Képgaléria megtekintése (180 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A kalocsai Piros Rózsa Táncegyüttes hagyományőrző tánccsoport, 2015-ben ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Céljuk Kalocsa és környéke népi hagyományainak, szokásainak, népdalainak összegyűjtése, megőrzése, színpadra vitele. A méltán világhírű kalocsai viselet többféle variációját rekonstruálják és mutatják be műsoraikban, a színes virágokkal díszített, hímzett ünnepi viselettől az egyszerűbb „hétköznaplós” viseletig minden öltözetet igyekeznek bemutatni fellépéseik során.
Tánccsoportjuk 1980-ban alakult a kalocsai Háziipari Szövetkezet együtteseként, Tóth Ferenc koreográfiáival sikert sikerre halmoztak, amit hazai és külföldi meghívások sora követett. A szövetkezet együtteseként nívódíjjal és háromszoros hagyományőrző arany minősítéssel jutalmazta a szorgalmas, kitartó munkát a szakma. 1990-ben egyesületté alakult a csoport, a mai napig civil szervezetként működnek.
A csoport koreográfusa a kezdetektől 1998-ban bekövetkezett haláláig az ország elismert művészeti vezetője, Tóth Ferenc volt. 1998-tól 2012-ig Kishegyi Simon és Kishegyiné Baráth Ildikó irányította a művészeti munkát. 2012-től Illés Zoltán és felesége, Illésné Koszta Krisztina vezeti szakmai felkészülésüket.

Képgaléria megtekintése (180 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

2001-ben munkásságuk elismeréseként Pécsiné Ács Sarolta díjat kapott csoportjuk. 2004-ben példa nélküli eredményeiket Muharay Emlékplakettel jutalmazta a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség. A Piros Rózsa Táncegyüttes a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség tagja, minden alkalommal részt vett a szövetség által szervezett minősítőn. A szövetség ezidáig minden alkalommal kiváló minősítéssel jutalmazta munkájukat, legutóbb – immáron tizedik alkalommal – a 2016-ban Dunapatajon megszervezett minősítőn.

Képgaléria megtekintése (180 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A nagyszínpadi műsorok után ezen az estén is táncházzal zárult a mulatság. A szabadkai Juhász zenekar magyar népzenei ritmusaira több tucatnyian ropták a táncot.
Mi fél egyig bírtuk, de akkor még javában tartott fesztelen vigasság.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>
2024. 06. 17., 12:16
A gyanú szerint 2024. június 14-én este egy keceli házban egy 54 éves férfi és szállásadója italozás közben összevesztek. A későbbi áldozat a lustasága miatt próbálta felelősségre vonni a nála lakó férfit, akit a ház körüli munkák elvégzésére fogadott fel. Az albérlő a szóváltás során mérgében fojtogatni kezdte a házigazdát, majd ököllel megütötte, végül elővett egy kést, amivel nyakon szúrta vitapartnerét. Még >>>
2024. 06. 17., 10:06
A tavalyi gyenge termésnél jobb, de a 2022-es mennyiségnél kevesebb termésre lehet számítani. Még >>>
2024. 06. 16., 08:28
Országosan ellenőrzik az egyenruhások a járművezetőket 2024. június 17. és 23. között. Még >>>
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK