2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Jövő héten fesztivál – Néhány nap és „elszabadul” a folklór

Helyszín: Érsekkert, Kalocsa
Dátum: 2017. július 05., szerda 13:00
Jövő héten fesztivál – Néhány nap és „elszabadul” a folklór

Már csak pár nap és megtelnek a kalocsai szálláshelyek, különböző nyelveket beszélő vendégek tűnnek majd fel városszerte, a világ számos pontjának viselete és zenéje tölti meg színekkel a kisvárosi mindennapokat, és jön hozzánk koncertezni a Csík zenekar. Dióhéjban így foglalhatnánk össze a jövő hetet – de azért bontsuk ki, mire is számíthatunk.

Három év szünet után az idén újra lesz Duna Menti Folklórfesztivál, amelynek huszonegyedszer ad otthont az ezeréves érseki székváros. Arról korábban portálunkon is hírt adtunk, hogy a szerdától vasárnapig tartó forgatag emberemlékezet óta az egyik leglátványosabb, legszínpompásabb menettáncot ígéri, amely szerda délután ötkor indul a sétálóutcából és érkezik az Asztrik térre.


Forrás: KALOhírek archív

Szintén újdonság, hogy csütörtök este, az előzetesen meghirdetett 20 óra helyett 20:30-as kezdéssel nagykoncertet ad a Csík zenekar az egyik fő fesztiválhelyszínen, az Érsekkerti szabadtéri színpadon, ahol egyébként minden este nagyszabású gálaműsor dübörög majd.

Emellett folyamatosan programokkal vár a „kisszínpad” is, amely ugyancsak az Érsekkertben lesz felállítva a bejárat melletti parkolóban lévő hatalmas rendezvénysátor alatt. Magyarán ezen helyszínen ha esik, ha fúj, meg tudnak rendezni minden előzetesen meghirdetett eseményt.

A szabadtéri színpaddal más a helyzet. Mivel a közönség fedése ott semmilyen formában nem biztosítható, annak rendezvényeire folyamatos „készenlétben” tartják a Városi Sportcsarnokot. Így, ha az időjárás indokolttá teszi, hogy fedél fölé helyezzenek át egy-egy eseményt, annak bizonyosan lesz „esőhelyszíne”.


Forrás: KALOhírek archív

Újdonság továbbá, hogy a napvégi gálaműsorokra, bár azok, ahogyan minden fesztiválprogram a Csík-koncert kivételével, ingyenesen látogathatóak, lehet váltani 2.500 forintért úgynevezett „támogatói jegyeket”, amelyekhez a Városháza bejárata melletti TDM-irodában vásárolhatnak meg.

Ez a jegy állandó ülőhelyet biztosít a fesztivál valamennyi esti műsorára,

amelyek rendszerint táncházzal érnek majd véget a Platán Rendezvényközpontban.

Bár a programot Kalocsa és Paks nevével közösen fémjelzik, az atomváros, amely hivatalosan is Kalocsa testvérvárosává vált a legutóbbi Paprikafesztivál alkalmával, mindössze egy délutánon, csütörtökön három órától fogadja be a fesztivált a Városháza előtti téren, élő ízelítőt nyújtva a Duna túl partján lakóknak, hogy miért érdemes akár több napra is Kalocsára látogatniuk az előttük álló hétvégén.


Forrás: KALOhírek archív

Péntek délután két órától a fesztiválon részt vevő hazai és határon túlról érkező csapatok nem csak színpadi rátermettségükről adhatnak számot, bemutathatják, mennyire ügyesen forgatják a fakanalat az Érsekkertben, ha nemzetük, tájegységük egy-egy tipikus fogásának az elkészítéséről van szó – hívja fel az érdeklődők figyelmét az ugyancsak újdonságként a fesztiválpalettára emelt programra dr. Magóné Tóth Gyöngyi. A Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója hozzátette, hogy a helyszínen készült ételekből kóstolót is tartanak majd.

Szintén egy eddig kevésbé hangsúlyozott, de a fesztivál szakmaiságát méltó rangra emelő konferencia-sorozatot is rendeznek Kalocsán szerda délután és csütörtök délelőtt a Viski Károly Múzeumban néprajzkutatók számára, valamint Perity István nyugalmazott népművelő és segítői közreműködésével már a fesztivál nulladik napján, kedden délután ötkor nyílik egy kiállítás a Művelődési Központban. Ez a „Kalocsa Gyöngyszemei” címet viseli és az ötven éve alakult nép együttes jubileumára állt össze, hathatós civil hozzájárulással. Ez a kiállítás és a fesztiválhelyszínen kialakítandó kézműves-vásár állandó kísérőrendezvényként várja az érdeklődőket a Duna Menti Folklórfesztivál valamennyi napján, amelynek részletes, napokra és fellépő csoportokra lebontott programjáért érdemes nézelődni a Művelődési Központ – Kalocsa és a Duna Menti Folklórfesztivál elnevezésű közösségi oldalakon, de a programelemeket átfogó plakátot e cikkünk mellékleteként is megtalálják.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK