2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Ismerik azt a cseh slágert, hogy „Sej-haj, Rozi”? – Életkép száz éve a Tabánban

Illés György Cinó  |  2017. 07. 07., 16:18

A XXI. Duna Menti Folklórfesztivál mindegyik napján más-más csoport veszi birtokba a Platán rendezvényközpont teraszát, hogy ott táncházat tartsanak maguk és mások szórakoztatására. Az ott fölállított színpadon lehetőségük van bemutatókat is tartani, de a lényeg itt nem ez: a teraszon a táncosok beavatják a közönséget táncaikba, így velük együtt mulathat a fesztivál népe. A Csehországból érkezett csoport a sugárzó jókedvükkel hamar belopta magát a közönség szívébe. Ráadásul táncaik jellemzően nem igényelnek akrobatikus tudást, sőt részben ismertek a hazai közönség előtt is, így könnyen bekapcsolódhatott, aki a fergeteges megnyitó után maga is kedvet kapott táncra perdülni.

Érdekesség, hogy a csoporttal érkezett tolmács, Küű Rita Prága közelében élő „kalocsai lány”. Pontosabban asszony, de annak már nem egészen kalocsai, hiszen férje cseh. Hogyan került képbe? Egyszerű: lányuk is tagja a prágai központtal működő csoportnak, amelynek vezetői erről a fesztiválról épp tőle hallottak először. Tehát majdnem úgy volt, hogy a gombhoz lett a kabát.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A csoport a kalocsai közönségnek egy meglepetéssel is készült: egy közismert nótát magyarul énekeltek el – tegyük hozzá, egész szép kiejtéssel –, a közönség pedig vígan dalolt velük. Erről egy videót is készítettünk.

De nem ez volt az egyetlen ismerős dallam: a cseh muzsikusok talán nem is tudták, hogy az álltaluk előadott egyik dallam Magyarországon is közismert sláger. Olyannyira sajátunknak is érezzük, hogy utána kellett gugliznunk, hogy eredetileg mi is volt az a nóta, hogy

Sej-haj, Rozi… Škoda lásky daláról a magyarok többsége – eddig velünk együtt – nem is gondolná, hogy eredetileg, bizony talpig cseh sláger.

A Prága melletti Nymburkból érkezett Folklorní soubor Šáteček csoport által bemutatott táncok láttán két dolgot egyből megérezhet a folklórfesztiválokon és hajósi Orbán-napokon edződött kalocsai közönség.

Az egyik az, hogy Csehország is olvasztótégely, a cseh nép is befogadó természetű, és nyitott mások kultúrájára, hiszen a dalaik közül sok emlékeztet a német népi muzsikára, táncaik közt pedig a „sváb” táncokat idéző koreográfiák mellett a polkához hasonló lépéseket láthattunk, a hozzá illő zeneszóra.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A másik, hogy a jellemzően a paraszti kultúrában gyökerező magyar folklórral ellentétben ezek a táncok a polgári hagyományt erősítik. A falusi lakodalmak és mulatságok hangulata helyett a múlt századelőnek, XIX-XX. század fordulójának városi báljai, vagy akár az akkori Budapest híres mulatóinak, vendéglőinek miliője köszön vissza. Valami ilyesmi hangulat lehetett például mondjuk száz éve a Tabánban.
Legalábbis nekünk „ez jött le”.

A menettánc során elhangzott bemutatkozás szerint a Közép-Elbavidéki tájegység folklórhagyományát dolgozzák föl és őrzik meg. E hagyományra a mesterségtáncok és a ’mateník’, azaz váltakozó ütemű táncok a jellemzőek.

Táncaik elsősorban nem a virtus kifejeződései, nem akrobatikus mozgásformák, mint gyakran a magyar néptáncok esetében, hanem inkább a közösségi élmény erősítését szolgálják, köztük sortáncokkal, „karikázókkal”, vagy általunk is jól ismert társastáncokkal, mint például a bécsi keringő, így lépéseik is viszonylag könnyen elsajátíthatóak. Ám a közönség soraiban olyan is akadt, aki már ezzel sem bíbelődött, hiszen azt már régóta pontosan tudta, hogy hogyan kell táncolni a „Sej-haj, Rozira”!

A fiatalokból álló csoport vezetőjétől – a tolmács segítségével – megkérdeztük, hogy mi a benyomása a fesztiválról. Azt válaszolta, hogy

BÁR SOK SZÉPET ÉS JÓT HALLOTT A DUNA MENTI FOLKLÓRFESZTIVÁLRÓL KORÁBBAN, DE AMIT ITT TAPASZTALT, AZ MINDEN KÉPZELETÉT FÖLÜLMÚLTA: ILYEN PEZSGŐ FESZTIVÁLHANGULATTAL ELMONDÁSA SZERINT MÉG SEHOL SEM TALÁLKOZOTT.

A rengeteg résztvevő mellett a koreográfust meglepte az igen népes közönség is. A csoportvezető szinte értetlenkedett, hogy egy Kalocsa nagyságú városban ekkora lélekszámú közönség hogyan vehet részt a programokon. Kicsit szomorúan, irigykedve tette hozzá, hogy Csehországban a folklórhagyománynak koránt sincs akkora nimbusza mint itt, a néptánccal, népzenével foglalkozókat inkább csodabogárnak nézik.

SZÓVAL, A CSEHEKNEK TETSZIK A FESZTIVÁL, NEKÜNK MEG A „BOHÉM” FIATALOKBÓL ÁLLÓ CSOPORT JÓKEDVŰ, LELKES HOZZÁÁLLÁSA, ÉLETVIDÁMSÁGA ÉS NYITOTTSÁGA, BARÁTSÁGOSSÁGA TETSZIK.

Ma – péntek – este az érsekkerti szabadtéri színpadon fél nyolckor kezdődő folklórműsor keretében újra megnézhetjük táncaikat!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK