2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Ismerik azt a cseh slágert, hogy „Sej-haj, Rozi”? – Életkép száz éve a Tabánban

Illés György Cinó  |  2017. 07. 07., 16:18

A XXI. Duna Menti Folklórfesztivál mindegyik napján más-más csoport veszi birtokba a Platán rendezvényközpont teraszát, hogy ott táncházat tartsanak maguk és mások szórakoztatására. Az ott fölállított színpadon lehetőségük van bemutatókat is tartani, de a lényeg itt nem ez: a teraszon a táncosok beavatják a közönséget táncaikba, így velük együtt mulathat a fesztivál népe. A Csehországból érkezett csoport a sugárzó jókedvükkel hamar belopta magát a közönség szívébe. Ráadásul táncaik jellemzően nem igényelnek akrobatikus tudást, sőt részben ismertek a hazai közönség előtt is, így könnyen bekapcsolódhatott, aki a fergeteges megnyitó után maga is kedvet kapott táncra perdülni.

Érdekesség, hogy a csoporttal érkezett tolmács, Küű Rita Prága közelében élő „kalocsai lány”. Pontosabban asszony, de annak már nem egészen kalocsai, hiszen férje cseh. Hogyan került képbe? Egyszerű: lányuk is tagja a prágai központtal működő csoportnak, amelynek vezetői erről a fesztiválról épp tőle hallottak először. Tehát majdnem úgy volt, hogy a gombhoz lett a kabát.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A csoport a kalocsai közönségnek egy meglepetéssel is készült: egy közismert nótát magyarul énekeltek el – tegyük hozzá, egész szép kiejtéssel –, a közönség pedig vígan dalolt velük. Erről egy videót is készítettünk.

De nem ez volt az egyetlen ismerős dallam: a cseh muzsikusok talán nem is tudták, hogy az álltaluk előadott egyik dallam Magyarországon is közismert sláger. Olyannyira sajátunknak is érezzük, hogy utána kellett gugliznunk, hogy eredetileg mi is volt az a nóta, hogy

Sej-haj, Rozi… Škoda lásky daláról a magyarok többsége – eddig velünk együtt – nem is gondolná, hogy eredetileg, bizony talpig cseh sláger.

A Prága melletti Nymburkból érkezett Folklorní soubor Šáteček csoport által bemutatott táncok láttán két dolgot egyből megérezhet a folklórfesztiválokon és hajósi Orbán-napokon edződött kalocsai közönség.

Az egyik az, hogy Csehország is olvasztótégely, a cseh nép is befogadó természetű, és nyitott mások kultúrájára, hiszen a dalaik közül sok emlékeztet a német népi muzsikára, táncaik közt pedig a „sváb” táncokat idéző koreográfiák mellett a polkához hasonló lépéseket láthattunk, a hozzá illő zeneszóra.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A másik, hogy a jellemzően a paraszti kultúrában gyökerező magyar folklórral ellentétben ezek a táncok a polgári hagyományt erősítik. A falusi lakodalmak és mulatságok hangulata helyett a múlt századelőnek, XIX-XX. század fordulójának városi báljai, vagy akár az akkori Budapest híres mulatóinak, vendéglőinek miliője köszön vissza. Valami ilyesmi hangulat lehetett például mondjuk száz éve a Tabánban.
Legalábbis nekünk „ez jött le”.

A menettánc során elhangzott bemutatkozás szerint a Közép-Elbavidéki tájegység folklórhagyományát dolgozzák föl és őrzik meg. E hagyományra a mesterségtáncok és a ’mateník’, azaz váltakozó ütemű táncok a jellemzőek.

Táncaik elsősorban nem a virtus kifejeződései, nem akrobatikus mozgásformák, mint gyakran a magyar néptáncok esetében, hanem inkább a közösségi élmény erősítését szolgálják, köztük sortáncokkal, „karikázókkal”, vagy általunk is jól ismert társastáncokkal, mint például a bécsi keringő, így lépéseik is viszonylag könnyen elsajátíthatóak. Ám a közönség soraiban olyan is akadt, aki már ezzel sem bíbelődött, hiszen azt már régóta pontosan tudta, hogy hogyan kell táncolni a „Sej-haj, Rozira”!

A fiatalokból álló csoport vezetőjétől – a tolmács segítségével – megkérdeztük, hogy mi a benyomása a fesztiválról. Azt válaszolta, hogy

BÁR SOK SZÉPET ÉS JÓT HALLOTT A DUNA MENTI FOLKLÓRFESZTIVÁLRÓL KORÁBBAN, DE AMIT ITT TAPASZTALT, AZ MINDEN KÉPZELETÉT FÖLÜLMÚLTA: ILYEN PEZSGŐ FESZTIVÁLHANGULATTAL ELMONDÁSA SZERINT MÉG SEHOL SEM TALÁLKOZOTT.

A rengeteg résztvevő mellett a koreográfust meglepte az igen népes közönség is. A csoportvezető szinte értetlenkedett, hogy egy Kalocsa nagyságú városban ekkora lélekszámú közönség hogyan vehet részt a programokon. Kicsit szomorúan, irigykedve tette hozzá, hogy Csehországban a folklórhagyománynak koránt sincs akkora nimbusza mint itt, a néptánccal, népzenével foglalkozókat inkább csodabogárnak nézik.

SZÓVAL, A CSEHEKNEK TETSZIK A FESZTIVÁL, NEKÜNK MEG A „BOHÉM” FIATALOKBÓL ÁLLÓ CSOPORT JÓKEDVŰ, LELKES HOZZÁÁLLÁSA, ÉLETVIDÁMSÁGA ÉS NYITOTTSÁGA, BARÁTSÁGOSSÁGA TETSZIK.

Ma – péntek – este az érsekkerti szabadtéri színpadon fél nyolckor kezdődő folklórműsor keretében újra megnézhetjük táncaikat!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés