2023. 03. 24. péntek
Gábor, Karina
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Honvédelmi nap Kalocsán – Megemlékezés és koszorúzás a már hagyományos három helyszínen, újra diákok részvételével

Honvédelmi nap Kalocsán – Megemlékezés és koszorúzás a már hagyományos három helyszínen, újra diákok részvételével
Illés György Cinó  |  2022. 05. 21., 08:52

A Csilás-parkban található katonavárosi emlékmű felállítása óta minden évben megemlékeznek a magyar honvédelem napjáról Kalocsán. A rendezvényen főképp az egykori kalocsai alakulatok tagjaiból szerveződött hagyományőrző csoportok vesznek részt, de az eseményen szívesen látják a kalocsai diákokat is, hiszen városunk nemcsak katonavárosi múlttal, hanem iskolavárosi jelennel is rendelkezik. Az emlékezők minden évben három helyszínen teszik le tiszteletüket és koszorúikat a magyar honvédelem hősei előtt: a Negyvennyolcasok terétől a Hősök szobrához, majd egykori kalocsai katonai alakulatoknak elméket állító emlékműhöz vonultak az emlékezők, zeneszóval katonai díszelgő alakulat tiszteletadása mellett.

A koronavírus járvány miatt tavaly csak szűkített formában, szerényebb katonai tiszteletadás mellett, csak képviseleti részvétellel tarthatták meg a honvédelem napjára szervezett megemlékezést, amelyet a Katonaváros emlékmű 2016. évi átadása után egy héttel tartott, e formájában első alkalommal megtartott alkalom óta minden évben megszervezett megemlékezést, ahogyan 2020-ban is már a diákok nélkül voltak kénytelenek ünnepelni, az utolsó igazából járványmentes évben, 2019-ben viszont a diákok érdektelensége szomorította el a szervezőket, ami annál inkább volt meglepő, mert egy évvel korábban kifejezetten nagy érdeklődés mellett toborzással és haditechnikai bemutatóval egybekötött rendezvényre kerülhetett sor, ahogy 2017-ben is valóságos katonai parádét rendeztek a szervezők.

Idén végre újra meghívhatták a rendezvényre a diákokat is, akik közül a Bajai SZC kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégiuma rendészeti tagozatának egy évfolyama fogadta el az invitálást, hogy végigjárják a katonákkal a három, immár hagyományos koszorúzási helyszínt, a Negyvennyolcasok terét, a Nagytemplom és az érseki kastély között fölállított Hősök szobrát és a Kalocsa Katonaváros emlékművet a Csillás parkban.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó


Mindhárom helyszínen ünnepélyes katonai tiszteletadás mellett, a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar zenei szolgálatával helyezték el a tisztelet és emlékezés koszorúit, először az Első Felelős Magyar Kormány emlékművénél a 48-49 es szabadságharc hőseinek emlékére.

Innen díszmenetben vonultak az emlékezők a kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis díszelgő alakulatának felvezetésével, akiket a zenekar kísért – zenei és köznapi értelemben is –, majd utánuk a diákok csoportja haladt. Amerre a menet járt, a járókelők megálltak, nézték a délceg katonákat és hallgatták a szépen megszólaltatott indulókat.


Így érkezett az emlékező csoportosulás az újólag a Nagytemplom mögött fölállított és talapzatától megfosztott Hősök szobrához, amelynek eredeti helyéről való eltávolítása és csökkentett változatban, eldugott helyen történt felállítása, amint a helyszínen tájékozódva megtudtuk, bizony, nemcsak a város lakóinak, hanem az itt szolgált katonáknak a tetszését sem nyerte el, úgy vélték az eredeti helyén szebb volt és méltóbb módon lehetett ott megemlékezéseket tartani.

Itt az emlékmű történetével kapcsolatban dr. Kovács György nyugalmazott honvéd ezredes fölidézte, hogy az első világháborút követően törvény írta elő, hogy a városok emlékmű állítással is megemlékezzenek a „Nagy Háború” hőseiről és áldozatairól. Ennek az előírásnak tett eleget Kalocsa városa az emlékmű felállításával, azonban – amint a szobor allegorikus alakjai is jelzik – ezzel a magyarság minden korábbi harcának hősei előtt is tisztelegtek elődeink, ahogy az utókor a későbbi áldozatokról is méltán emlékezhet meg az emlékműnél.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó


Az ünneplő sokaság innen a Csilás parkba vonult, ahol az egykor Kalocsán szolgált katonai egységek, alakulatok emlékét őrző emlékműnél helyezték el koszorúikat az ünneplők.

Az ünnepség szónoka, dr. Kovács György ezredes itt városunk katonatörténetét fölidézve megemlékezett a város honvéd egységeiről, amelyeknek itt egy-egy oszlop is emléket állít – ezeket az oszlopokat koszorúzták meg később a jelenlévő diákok, valamint az egykori kalocsai honvédek által alapított hagyományőrző egyesületek tagjai.

Kalocsa Város Önkormányzata képviseletében Simon Zoltán helyezett el koszorút.

A délelőtt fél tizenegykor a Negyvennyolcasok terén kezdődött rendezvényt déltájban a katonazenekar térzenéje zárta, majd a résztvevők közös bajtársi munkaebéddel, kötetlen beszélgetéssel folytatták a daliás időkről való megemlékezésüket.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.
2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>
2023. 03. 23., 14:51
A Kalocsai Rendőrkapitányság egyenruhásai őrizetbe vettek egy 21 éves fajszi férfit, aki ittasan, az eltiltás hatálya alatt úgy vezetett, hogy cserbenhagyás – és egy korábbi ittas vezetés – miatt büntetőeljárás volt folyamatban ellene. Még >>>
2023. 03. 23., 13:34
A magyar gazdaság teljesítménye az idén 0,6 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal bővülhet a 2022-es 4,6 százalékot követően - közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. friss negyedéves előrejelzésében szerdán. Még >>>
2023. 03. 23., 08:55
Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi. Még >>>
2023. 03. 22., 18:32
A fülöpjakabiak közel 900 ezer forintot gyűjtöttek össze a hétvégén Tamási Izabella családjának megsegítésére. Még >>>
2023. 03. 22., 17:12
A termékbeszerzések és - értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének „kezei" közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK