2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Heti körkép – Több örömteli hír mellett sajnos volt egy tragikus baleset is

Illés György Cinó  |  2019. 09. 06., 15:05

A Szakmári falunapról, vele az új főzőversenyről, illetve az oktató-nevelő munka feltételeinek javulásáról Hajóson, valamint az általános iskola bezárástól való megmeneküléséről érkeztek a jó hírek. A közélet, politika tárgykörében Szijjártó Péter külügyminiszter hétfői fóruma adta a héten a legizgalmasabb témát. Sajnos Miske határában egy halálos baleset is történt szerdán. A sport világából egy kézilabda-bajnokságról és egy focimeccsről szóló tudósításunkat emeljük ki. Programajánlónkban a Dunaszentbenedeki Falunapok és a Pataji Ősz rendezvényeire, a vasárnapi Bagossy Brothers Company koncertre, a ludasszállási vadászati évadnyitóra, valamint az Anda Present nyílt napjára hívjuk föl a figyelmet, de nem feledkeztünk meg a Paprikafesztivál jövő hétvégi programjairól sem. Minderről – szokásunk szerint – élő videónkon is társalogtak munkatársaink, Borbály-Juhász Ágnes és Tóth Barna.

A videót felvételről utólag is megnézhetjük, a videó alatt pedig vázlatosan írásban is ismertetjük a vezető témákban született cikkek tartalmát, a beágyazott linkekről pedig egy-egy kattintással bővebben is tájékozódhatunk az adott eseményekről.


MULATSÁG, NÉPÜNNEPÉLY

Szakmári falunapok, főzőversennyel, a díszpolgári cím átadásával, koncertekkel

A múlt hétvége sem telt falunapi mulatságok nélkül. A szakmári falunapok egyik idei újdonsága volt, hogy keretében hagyományteremtő szándékkal főzőversenyt is tartottak. Blaskó János mesterszakács, a zsűri elnöke elismerően nyilatkozott az elkészült étkekről a versenyről szóló cikkünkben, amelyben a benevezett ételeket, a helyezetteket és díjazottakat is ismertettük.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek

Másik újítása az volt a szervezőknek, hogy a helyi gyűjtők is bemutatták gyűjteményeket. A kiállított gyűjtemények segítségével a kalocsai viselet fejlődését is végigkövethettük, da láthattunk különleges, régi téglákat is. Azért a legnagyobb érdeklődés itt is a meghívott sztárok koncertjei, különösen a Republik iránt mutatkozott, akik pénteken léptek színpadra, szombaton pedig a Fourtissimo volt a húzónév. A falunapok keretében adták át a település díszpolgári címét, amelyet idén Tóth Istvanné Baksa Margit vehetett át.

KÖZÉLET, POLITIKA

Szijjártó Péter tartott fórumot Kalocsán

Szijjártó Péter a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltjének, dr. Filvig Gézának a meghívásra érkezett városunkba hétfőn. Magyarország külgazdasági és külügyminisztere szeptember 2-án, hétfőna Kalocsai Színházban tartott teltházas lakossági fórumot élvezetes stílusban, közérthetően megtartott előadásában hazánk nemzetközi helyzetéről, kapcsolatairól, a magyar gazdaság, a kormány 2010 óta elért eredményeiről éppúgy beszélt, mint az Európai Uniót, a nemzetállamokat feszítő gondokról, valamint az illegális migráció már középtávon is beláthatatlan következményeiről.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek

A külgazdasági és külügyminiszter a színházteremben tartott lakossági fórum előtt a későbbi előadásához hasonló lendületes, közérthető sajtótájékoztatót is tartott, amelyen egyebek mellett kifejtette: szívesen dolgozik majd együtt Filvig Gézával, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltjével, reményei szerint polgármesterével azon, hogy Kalocsa a magyar beruházási és turisztikai térképre felkerüljön.

OKTATÁS-NEVELÉS

Megmenekült a bezárástól az Öregcsertői Általános Iskola

Egész nyáron Damoklész kardjaként lebegett a megszűntetés réme az összevont alsó tagozattal működő csertői iskola fölött. Ennek okairól, valamint arról, hogy végül miként sikerült ezt elkerülniKis-Vén László polgármester számolt be portálunknak. Az örgegcsertői helyzet egyébként nem egyedi, hasonló a kis települések sora küzd gonodokkal, talán ezért is volt olyan olvasott a témában született cikkünk. 

Korszerűsítés a hajósi óvoda-bölcsőde épületén

A már megvalósult energetikai korszerűsítési projektek tapasztalataiból kiindulva a jövőben minimális, szinte csak az alapdíjjal kell számolni a megyei önkormányzat TOP pályázati forrásából megújult hajósi óvoda-bölcsőde fönntartójának - erről is szólt Estók Mihályné Salczer Erzsébet hajósi polgármester, a TOP pályázat keretében, 42,8 millió forint vissza nem térítendő támogatásból felújított óvoda-bölcsőde épület átadása alkalmából szeptember 2-án megtartott ünnepségen, amelyről részletes tudósításban számoltunk be.

BALESET

Tragédia Miske határában: meghalt a fölborult kamion sofőrje


Még tartott a helyszínelés a Miske határában történt baleset után, amikor gyorshírünkbenfigyelmeztettük a közlekedőket a teljes útzárra, bár akkor még csak annyit tudtunk biztosan hogy egy gabonaszállító kamion fölborult, amelynek sofőrje elhunyt a baleset során. Később a helyszínen gyűjtött információink alapján részletesebb cikket is közöltünk a balesetről.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek

Abban leírtuk, hogy föltételezhetően már a kamion fölborulása előtt is rosszul lehetett a sofőr, talán infarktus következtében, és esetleg amiatt bekövetkezett eszméletvesztése következtében hajtott árokba a járművel. Tény, hogy azonnal elsősegélyben részesítették, megkísérelték újraélesztését is, sajnos sikertelenül. A baleset körülményeit a Kalocsai Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja.

SPORT

Futball: Bátyán 2-0-ról fordított a vendég Szakmár


Már-már nyert meccsként könyvelhette el a vendéglátó bátyai alakulat és közönsége a múlt szombati „megyehármas” rangadót, hiszen kétgólos előnyre sikerült szert tenniük az első félidő folyamán, miközben kapujuk a szünetig „szűz” maradt. Korai volt az öröm: a szakmári bandérium, miután látták, hogyan kell ezt csinálni, egyből kipróbálták, és a második félidőt ők is vágtak kettőt, így kialakítva a 2-2-es végeredményt.

Kézilabda torna Kalocsán – A majsaiaké a diadal, ezüstös hazaiak

Kilenc kézilabdameccset láthatott zsinórban az a rajongó, aki végigizgulta a KKC és a Bács-Kiskun Megyei Kézilabda Szövetség közös rendezésében szeptember 1-jén, vasárnap hat klub részvételével városunkban megtartott Férfi Felkészülési Tornát. A döntőt a KKC egyetlen góllal bukta a Kiskunmajsa csapata ellen. A legjobb góllövő díját a kiskunmajsai Matánovity Olivér vihette haza 34 góljával, a legjobb kapus pedig a kalocsai Óvári Dániel lett. A tornáról szóló cikkünkben a csoportmérkőzések, valamint a végső sorrendet eldöntő meccsek eredményeit is közöltük.

PROGRAMAJÁNLÓ

Már legutóbb is ajánlottuk olvasóinknak, ezúttal csak emlékeztetjük az érdeklődőket, hogy ma délután ötkor nyílik a 15 éves Dunatáj Fotókör kiállítása a Kiállítóteremben.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek

Folytatódnak a falunapok, ezúttal Dunaszentbenedeken, sőt, ma délben már el is kezdődtek a programok zenés-táncos és kézműves hagyományokkal, fotókiállítással, népi játékokkal. Holnap sütő- és főzőversennyel, pálinka- és párlatmustrával, néptáncos hagyományőrző produkciókkal és gyermekprogramokkal folytatódik a sor, de itt adják majd át a település kitüntető díjait is, az esti szórakoztató műsor húzóneve pedig a Mystery Gang lesz. Vasárnap ökumenikus istentisztelet zárja a rendezvényt, a Kalocsa Kamarakórus közreműködésével.

Eközben Dunapatajon a Pataji Ősz programjai várjak az érdeklődőket. Pénteken este hétkor a Művelődési Házban a ’60-as ’70-es, ’80-as évek hangulatát varázsolják vissza, másnap reggel lángososztással indul a nap, miközben mázsaszám fő majd a pacal a főzőversenyen.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek

Mellé változatos gyermekprogramok, bemutatók társulnak, délután humorista előadással, koncertekkel folytatódik a műsor , mégpedig a népszerű Csík Zenekar és a jellemzően Edda dalokat játszó, a legendás együttes egykori, kiváló muzsikusaiból verbuválódott Zártosztály játszik majd. Lesz tűzijáték is, másnap pedig pingpongbajnoksággal és bajnoki labdarúgó mérkőzéssel zárul a nap.

Szombaton tartják az immár hagyományos vadászati évadnyitó szentmisét a hozzá kapcsolódó népünnepéllyel együtt Ludasszálláson, a Szent Hubertusz kápolnánál.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek

Szintén szombat délelőtt rendezik meg az Anda Present kalocsai telephelyének ötéves születésnapját, amelyet a cég hagyományai szerint az Anda kalocsai üzemében nyílt nappalünnepelnek. A rendezvény az üzem életébe való bepillantás mellett alkalmat ad az ottani munkalehetőségekről való tájékozódásra is.

Vasárnap az érsekkerti szabadtéri színpadon a Bagossy Brothers Company ad koncertet, amelyre a belépés ingyenes, de előre kellett regisztrálni, és már csütörtökön beteltek a helyek.

Igaz, csak jövő hétvégén lesz, de az aktív résztvevőknek előkészületeket igényel, ezért már most szólunk: JÖVŐ HÉTEN PAPRIKAFESZTIVÁL! A programok péntek délután négy órakor kezdődnek a 100 Folk Celsiussal, utána, öt órától ünnepélyes megnyitó Bálint József és Font Sándor országgyűlési képviselő és dr. Nagy István agrárminiszter részvételével, utána helybéli és országosan ismert zenekarok koncertjeiek sora következik – fő műsoridőben Anna and the Barbies –, késő éjszakáig.

Szombaton misével indul a nap, utána paprikás ételek, valamint szürkemarha pörkölt főző versenye, közben, illetve utána éjszakába nyúlóan változatos kulturális program gasztronómiai és hagyományőrző bemutatókkal, tánccal, délután fél kettőtől pedig a Pécsiné Ács Sarolta-díjak átadásával, és koncertekkel, köztük olyan nevekkel, mint a M.É.Z., vagy a Budapest Bár.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei