2022. 05. 25. szerda
Orbán
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

In memoriam Dr. Tóth János főorvos (1938-2022)

Zsiga Ferenc  |  2022. 01. 31., 21:27

Munkatársai, Kalocsa, a város vonzáskörzete lakossága mély megrendüléssel fogadta a hírt, hogy Dr. Tóth János személyében kivételes egyéniség, a Kalocsai Szent Kereszt Kórház és jogelődje emblematikus alakja, volt igazgatója, a neurológiai osztály volt vezetője 83 éves korában, január 26-án távozott az élők sorából. Főorvos urat szerettei és munkatársai január 31-én, a kalocsai temetőben kísérték utolsó útjára.

Dr. Tóth Jánosról mindenkinek van emléke, aki akár csak hat éve valamennyi időt eltöltött a kalocsai kórházban. Hosszú pályafutása, amely még a 60-as években kezdődött, szinte mindvégig, 54 éven át a kalocsai intézmény falaihoz kötötte.

Dr. Tóth János nagy szorgalommal, kitartással és szakmai alázattal végigjárta az előmenetel minden fokozatát, mígnem jó szervező képességének köszönhetően 1984 és 1990 között a kórház igazgatója volt, emellett látta el a napi neurológiai teendőket az osztályon.

Munkássága egy egész korszakot ívelt át, így a szakmai sikerei mellett a gondokból, bosszúságból is jócskán kijutott neki hosszú élete folyamán, de ezeket mindig higgadtan, emberségesen tudta kezelni. Igazgatóként, osztályvezetőként, szakorvosként fáradhatatlanul dolgozott, közben élénk figyelmét semmi nem kerülte el. Orvoskollégái, munkatársai szerint nem lehetett olyan fáradt, hogy ne lett volna egy jó szava a betegekhez, hozzájuk, mások sikere, egy-egy beteg felépülése nyomán is igazi, őszinte öröm ült ki az arcára.

Dr. Tóth János verbális megnyilvánulásaiban nem a legerélyesebb vezetők közé tartozott, mégis jól össze tudta tartani a rábízott közösséget, ami csak fokozta elismertségét és megbecsülését mind a betegek, mind a kórházi dolgozók körében.

Egy hozzátartozói visszaemlékezésből tudjuk: amikor az édesanyja neurológiai betegsége miatt másik, magasabb szintű gyógyintézetbe került egy nehezen diagnosztizálható kórképpel, ott a híres professzor a kalocsai kórház fejléces papírját látva a füle hallatára kérdezte: És mit gondol erről az én nagyszerű kollégám, Dr. Tóth János? Ez csak egy példa, hogy bizony akkor is jól gondolta Dr. Tóth János, még ha a kalocsai kórház eszköztára a továbblépést már nem is tette lehetővé számára a beteg gyógyításához.

Főorvos úr nem kereste a nyüzsgést, a nagyvilágot, szerényen, egyszerűen, a hivatásának élt, minden bizonnyal így találta meg a maga nyugalmát a hosszú, küzdelmes és példamutatóan eredményes életút lezártával. Halk hanga, törékeny alkata ellenére vitathatatlan volt a tekintélye, elfogadottsága, ami talán az egyik legfontosabb a beteg és az orvosi hivatásrend tagjainak kapcsolatában.

Kedves János! A kórházra tekintve most már mindig benne látunk! Folytasd végtelen utad, nyugodj békében, emléked őrizni fogjuk!


Életrajzi adatok

Dr. Tóth János 1938. április 10-én született, Miskén. Orvosi diplomát 1962-ben szerzett a Szegedi Orvostudományi Egyetem általános orvosi karán.

Kezdő orvosként munkáját a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórház Belgyógyászati Osztályán kezdte. 1967-ben belgyógyászatból, majd 1970-ben neurológiából tett szakvizsgát.

Az ezt követő évben már a Kalocsai Városi Kórház-Rendelőintézetben neurológus szakorvosként dolgozott, nagy szakmai odaadással és empátiával a betegek iránt.

Jó szervező képességének köszönhetően 1984 és 1990 között a kórház igazgatója volt, emellett látta el a napi neurológiai teendőket az osztályon.

Elévülhetetlen érdeme, hogy igazgatása alatt a kórházban létrejött a Patológiai Osztály modern eszközökkel, ezért az egészségügyi minisztertől „Prog Pathológia” díjat kapott tevékenysége elismeréseként. Ugyancsak nagy érdeme volt a kórházban addig nem lévő osztályok, kardiológia, gasztroenterológia, valamint az önálló neurológiai osztály megteremtésében, mely utóbbinak 2003-ig volt az osztályvezető főorvosa.

Orvosi tevékenységét a betegek iránti odaadás, segítőkészség, szakmai felkészültségét a nagyon alapos és átfogó precizitás jellemezte - mindezek gyakorlati alkalmazásával.

Szerénysége és emberi tartása több soron is megnyilvánult, amikor magát mindig háttérbe helyezve kollegáit méltatta és dicsérte.

Dr. Tóth János megromlott egészségi állapota miatt 2016-ban, 78 éves korában fejezte be végleg orvosi hivatását.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 16:21
Az elkövető a könyökével megütötte a nő száját, leverte a szemüvegét, valamint betörte telefonjának a kijelzőjét. Még >>>
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés