2023. 02. 02. csütörtök
Aida, Karolina
: Ft   : Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Angyal, lila palásttal – Advent utolsó gyertyája is ég

Illés György Cinó  |  2016. 12. 20., 11:39

A negyedik adventi gyertyát gyújtották meg vasárnap este, a fél ötkor kezdődött városi ünnepség keretében. Ünnepi beszédet András Marianna, az Eperföldi Általános Iskola igazgatója mondott, az utolsó gyertyát is ő gyújtotta meg, az iskola diákjaival közösen. A műsorról szintén az iskola növendékei, valamint tanára, Papp Róbert gondoskodtak, majd Bálint József polgármester is szólt az egybegyűltekhez. Meglepetésként a Kalocsa Kamarakórus néhány karácsonyi dalból álló csokrát kapták ajándékba az utolsó idei adventi gyertyagyújtás résztvevői.

A mostani, idei utolsó alkalmon – a korábbiakhoz hasonlóan – a szervező Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár (KKKK) intézményvezetője, dr. Magóné Tóth Gyöngyi köszöntötte az egybegyűlteket.
Elmondta: a negyedik, újra lila színű gyertya Keresztelő Szent Jánost jelképezi az adventi koszorún. Ezen kívül, az ezoterikus hagyomány szerint ennek a gyertyának meggyújtásakor egy angyal száll le a mennyből, lila palásttal, és lantot pengetve énekel a tiszta szívű embereknek, az újjászületés és béke üzenetével.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

András Marianna, az Eperföldi Általános Iskola igazgatója a karácsonyi ünnep bensőségessége mellett évvége közeledtével esedékes számvetésről is szólt beszédében, valamint az ünnep fő üzenetéről:

Az igazi öröm csak akkor, és úgy születhetik szívünkben, ha másokat, embertársainkat is örvendeni látjuk, ha a betlehemi istálló fényei nemcsak a mi arcukat világítják meg, hanem mindenkiét. Végül ünnepi jókívánságai közt arra hívott föl az ünnepi szónok, hogy a karácsony igazi üzenetét vigyük magunkkal, csempésszük be minden hétköznapunkba is.

Az ünnepi beszédet követően az igazgatónő az iskola két tanulójával közösen meggyújtotta a város adventi koszorújának utolsó, negyedik gyertyáját, majd Medvegy Petra, az iskola 8.A osztályos tanulója a Ghymes együttes Szép jel című dalát énekelte el, Oknerné Németh Erika fölkészítő munkája nyomán.
A továbbiakban az iskola 4.A osztályos tanulóinak ünnepi műsora következett. A gyerekeket Fekete Rózsa, Sikariné Müller Mária, valamint Papp Róbert készítette föl, az utóbbi a műsor során közreműködőként is szerepelt, gitárkíséretét adva a gyerekek énekének.

Az ünnepi műsor után dr. Bálint József, Kalocsa város polgármestere szólt a megjelenthez, rövid beszédében tolmácsolt ünnepi jókívánságai mellett az összefogás és összetartás, a közös céljainkért végzett, nézetkülönbségeket, egyéni és pártérdekeket fölülíró együttműködés fontosságát hangsúlyozta.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A rendezvény a Kalocsa Kamarakórus föllépésével zárult, akik a közönség sorai közt szétszóródva, meglepetésszerűen kezdték meg produkciójukat, majd már éneklés közben álltak össze látható énekkarrá, eloszlatva azt a hosszú pillanatokig fönnálló illúziót, hogy maga a lilapalástú angyal énekel a sétálóutca adott szakaszát dugig megtöltő tömeg fölött.
A rendezvény közös teázással zárult, amelyre a főszervező dr. Magóné Tóth Gyöngyi invitálta a megjelenteket a sétálóutca közepén fölállított piros sátorhoz.

Ezzel a város aznapi ünnepi programjai nem értek véget: a Városházán este hattól jótékonysági karácsonyi esttel folytatódtak a nap eseményei, amelyről külön cikkben számolunk be.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Az advent és a karácsonyi időszak szintén tartogat még programokat a város apraja-nagyja, de természetesen elsősorban a kisgyermekes családok számára. Ezekre a rendezvényekre az utolsó gyertyagyújtó alkalom végén a KKKK intézményvezetője hívta föl a figyelmet:

Ma (kedden) 16 órától a Művelődési Központban (Tiszti Klub) karácsonyi kézműves foglalkozás és filmvetítés lesz, a sétálóutcában pedig közös szalonnasütés tüze és forralt bor mellett melegedhetnek majd a tél időben átfázott érdeklődők.
Csütörtökön délután fél öttől a színházban ingyenes gyermekműsorral várják a kicsiket, amelyen testvérvárosunkból érkezett, kúlai gyermekcsoport vendégszerepel majd a Magyar Pünkösdi Egyház Kalocsai Gyülekezetének műsora mellett.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023-01-26 08:05:00
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 02., 08:58
A néphagyomány a tavaszvárásra figyel február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, hiszen megfigyelések szerint a barna medve ilyenkor felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Még >>>
2023. 02. 02., 08:52
Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak, tavaly csak 83 ezren. Még >>>
2023. 02. 02., 08:34
Az alezredesek eddig megbízott kapitányként irányították a rendőrkapitányságokat. Még >>>
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK