2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Angyal, lila palásttal – Advent utolsó gyertyája is ég

Illés György Cinó  |  2016. 12. 20., 11:39

A negyedik adventi gyertyát gyújtották meg vasárnap este, a fél ötkor kezdődött városi ünnepség keretében. Ünnepi beszédet András Marianna, az Eperföldi Általános Iskola igazgatója mondott, az utolsó gyertyát is ő gyújtotta meg, az iskola diákjaival közösen. A műsorról szintén az iskola növendékei, valamint tanára, Papp Róbert gondoskodtak, majd Bálint József polgármester is szólt az egybegyűltekhez. Meglepetésként a Kalocsa Kamarakórus néhány karácsonyi dalból álló csokrát kapták ajándékba az utolsó idei adventi gyertyagyújtás résztvevői.

A mostani, idei utolsó alkalmon – a korábbiakhoz hasonlóan – a szervező Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár (KKKK) intézményvezetője, dr. Magóné Tóth Gyöngyi köszöntötte az egybegyűlteket.
Elmondta: a negyedik, újra lila színű gyertya Keresztelő Szent Jánost jelképezi az adventi koszorún. Ezen kívül, az ezoterikus hagyomány szerint ennek a gyertyának meggyújtásakor egy angyal száll le a mennyből, lila palásttal, és lantot pengetve énekel a tiszta szívű embereknek, az újjászületés és béke üzenetével.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

András Marianna, az Eperföldi Általános Iskola igazgatója a karácsonyi ünnep bensőségessége mellett évvége közeledtével esedékes számvetésről is szólt beszédében, valamint az ünnep fő üzenetéről:

Az igazi öröm csak akkor, és úgy születhetik szívünkben, ha másokat, embertársainkat is örvendeni látjuk, ha a betlehemi istálló fényei nemcsak a mi arcukat világítják meg, hanem mindenkiét. Végül ünnepi jókívánságai közt arra hívott föl az ünnepi szónok, hogy a karácsony igazi üzenetét vigyük magunkkal, csempésszük be minden hétköznapunkba is.

Az ünnepi beszédet követően az igazgatónő az iskola két tanulójával közösen meggyújtotta a város adventi koszorújának utolsó, negyedik gyertyáját, majd Medvegy Petra, az iskola 8.A osztályos tanulója a Ghymes együttes Szép jel című dalát énekelte el, Oknerné Németh Erika fölkészítő munkája nyomán.
A továbbiakban az iskola 4.A osztályos tanulóinak ünnepi műsora következett. A gyerekeket Fekete Rózsa, Sikariné Müller Mária, valamint Papp Róbert készítette föl, az utóbbi a műsor során közreműködőként is szerepelt, gitárkíséretét adva a gyerekek énekének.

Az ünnepi műsor után dr. Bálint József, Kalocsa város polgármestere szólt a megjelenthez, rövid beszédében tolmácsolt ünnepi jókívánságai mellett az összefogás és összetartás, a közös céljainkért végzett, nézetkülönbségeket, egyéni és pártérdekeket fölülíró együttműködés fontosságát hangsúlyozta.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A rendezvény a Kalocsa Kamarakórus föllépésével zárult, akik a közönség sorai közt szétszóródva, meglepetésszerűen kezdték meg produkciójukat, majd már éneklés közben álltak össze látható énekkarrá, eloszlatva azt a hosszú pillanatokig fönnálló illúziót, hogy maga a lilapalástú angyal énekel a sétálóutca adott szakaszát dugig megtöltő tömeg fölött.
A rendezvény közös teázással zárult, amelyre a főszervező dr. Magóné Tóth Gyöngyi invitálta a megjelenteket a sétálóutca közepén fölállított piros sátorhoz.

Ezzel a város aznapi ünnepi programjai nem értek véget: a Városházán este hattól jótékonysági karácsonyi esttel folytatódtak a nap eseményei, amelyről külön cikkben számolunk be.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Az advent és a karácsonyi időszak szintén tartogat még programokat a város apraja-nagyja, de természetesen elsősorban a kisgyermekes családok számára. Ezekre a rendezvényekre az utolsó gyertyagyújtó alkalom végén a KKKK intézményvezetője hívta föl a figyelmet:

Ma (kedden) 16 órától a Művelődési Központban (Tiszti Klub) karácsonyi kézműves foglalkozás és filmvetítés lesz, a sétálóutcában pedig közös szalonnasütés tüze és forralt bor mellett melegedhetnek majd a tél időben átfázott érdeklődők.
Csütörtökön délután fél öttől a színházban ingyenes gyermekműsorral várják a kicsiket, amelyen testvérvárosunkból érkezett, kúlai gyermekcsoport vendégszerepel majd a Magyar Pünkösdi Egyház Kalocsai Gyülekezetének műsora mellett.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK