2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Heti mérleg – Mindent egyben: ezekről a témákról olvashattak portálunkon november és december fordulóján

Illés György Cinó  |  2021. 12. 03., 17:00

Fussa végig röviden a hét híreit! Ha részletesebben is érdekli, a beágyazott linkekről egyetlen kattintással ugorhat a témákat bővebben ismertető cikkeinkre!

KÖZÉLET, POLITIKA

Jóval a karácsonyi ünnepek előtt a családoknál a szociális tűzifa – tájékoztatott Pécsi Vivien. A fát száz jogosult háztartásába szállították ki, további húsz a fennmaradó mennyiségből kaphat – tudtuk meg.


Font Sándor: Négy fontos területen előrelép Magyarország! Font Sándor, a 3. számú országgyűlési választókerület parlamenti képviselője december 2-án reggel Kiskőrös központjában tartott sajtótájékoztatót, amelyben fontos eredményként kiemelten szólt a 13. havi nyugdíj visszaállításáról, a 200 ezer forintos minimálbérről, a családi adó-visszatérítésről és a 25 év alattiak jövedelemadó mentességéről.

GAZDASÁG

Februárban érkezik a családi adó-visszatérítés, utánajártunk, kinek és milyen feltételek esetén jár A családi adó-visszatérítés összege szülőnként akár a 800 ezer forintot is elérheti– mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója a november 20-án, szombaton az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában. Utánajártunk, valójában kinek, és milyen feltételek fennállása esetén jár a családi személyi jövedelemadó visszatérítése.

Tovább emelkedett a termőföld ára 2020-ban, Egy hektár átlagosan 1,7 millióért cserélt gazdát
. A mező- és erdőgazdasági területek ára és bérleti díja a korábbi évekhez hasonlóan 2020-ban is jelentősen nőtt. 2019-hez képest az eladott termőterületek átlagára 8,2 százalékkal emelkedett. Tavaly egy hektárnyi szántóterület átlagosan 1,7 millió forintért cserélt gazdát, ugyanakkor a bérlésért 64.400 forintot, a vételi ár 3,7 százalékának megfelelő éves díjat kellett fizetni – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Termőföldárak és bérleti díjak, 2020 című kiadványából. A kalocsai járásban a szántó terület fekvésétől, öntözési lehetőségtől függően elérheti, illetve meg is haladja a hektáronkénti kétmillió forintot.

Leromlott állapotú szociális bérlakásokat értékesítene Kalocsa városa. A november 18-ai testületi ülésén, zárt ajtók mögött tartott hosszas vita után döntött a kalocsai grémium öt szociális bérlakása értékesítéséről, illetve annak érdekében nyílt pályázat meghirdetéséről. Az értékbecslés alapján eredetileg tervezettnél 12,5%-kal magasabb árat szabtak meg minimális árként. Cikkünkben a meghirdetett lakások pontos megjelölése mellett a minimális árat és a részletes leírását is megtalálják!

Drágább lesz idén a karácsonyfa, akár hétezer forint is lehet métere. Megkezdődött az ünnepekre szánt fenyők kivágása Somogy és Zala megyében, ahonnan az ország nagy részét ellátják karácsonyfával. A vágást a normand fenyőkkel kezdték, várhatóan ennek az ára lesz a legmagasabb. Cikkünkben a várható árakat is ismertetjük.

EGÉSZSÉG

Dr. Svébis Mihály Magyar Tudomány kategóriában Prima-díjas lett. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Bács-Kiskun Megyei Szervezete november 26-án, pénteken a Kecskeméten, a Four Points by Sheraton hotelben rendezett gálaesten adta át a megyei Prima díjakat.

VIDÉK

Kalocsai járás
Együttműködési megállapodást kötött Bátya, Kalocsa, Foktő, Dusnok, Drágszél a felszíni és felszín alatti vizek megtartására. Bátya község, mint gesztortelepülés Kalocsa várossal, Foktő, Dusnok, Drágszél községekkel november 29-én, a kalocsai városháza dísztermében sajtónyilvános eseményen kötött elvi együttműködési megállapodást a hamarosan induló és közösen megvalósítandó LIFE LOGOS4 WATERS pályázatra való felkészülés jegyében. A résztvevő települések polgármestereinek kézjegyével ellátott dokumentum a Bátyán már sikeresen, hasonló célból megvalósult projekt záróakkordja, egyben a folytatás előkészítése volt.


Dunapataj
Dunapatajon ülésezett a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés. Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke és Dusnoki Csaba, a házigazda nagyközség polgármestere együtt ültették el a megye fáját. Dusnoki Csaba helytörténeti előadása keretében kiemelten szólt az 1919-es vörösterrort megelőző, Dunapatajon kibontakozó ellenállásnak, az itteni országos összevetésben legnagyobb számú áldozatnak.

Dusnok
Országos elismerésben részesült a dusnoki, horvát nemzetiségi Biser Tánccsoport. Három korosztály 60 táncosát tömörítő csoport az Országos Horvát Önkormányzat és a Magyarországi Horvátok Szövetségének szervezésében tartott Országos Tradicionális Horvát Nap keretében kiosztott Országos Díjat a Budapesten, a Kőbányai Kulturális Központban november 20-án vette át a tánccsoport vezetője, Tamaskó Péterné távollétében Hodován Kíra és Hodovánné Dobler Rita. A rangos elismerés kapcsán Tamaskó Péterné nyilatkozott portálunknak.

Solt
Lezárul a partnerségi alapú foglalkoztatási program a Kalocsai Járásban.
A Solt Város Önkormányzat által vezetett konzorcium a TOP-5.1.2-16 konstrukció keretében a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatallal és az MBE Filadelfia Alapítvánnyal konzorciumi partnerségben hozta léte és működtette a „Helyi foglalkoztatási együttműködések”, Partnerségi alapú foglalkoztatási programot a Kalocsai járásban.

A partnerségi alapú foglalkoztatási program keretében közel 200 fő három éven át részesült bértámogatásban. A Solt Város Önkormányzat által vezetett konzorcium a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatallal és az MBE Filadelfia Alapítvánnyal közösen vitte végig a 2018 novemberétől 2021. november 30-ig tartó programot, amelynek eredményeiről az azt irányító, szervező szakemberek számoltak be.

Paks
Kétszáz ajándékcsomagot küldenek a gyermekotthonokba. Napokon belül eljut a gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. ajándéka. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott.

KULTÚRA

„Egy magáért beszélő pillanat” címmel közöltünk nagyinterjút Török „Töce” Tiborral, aki rendkívül eredményes évet zár: világszerte számos országban válogatták képeit kiállításra, és sok pályázaton nyertek díjat képei, az Amerikai Fotográfiai Szövetség pályázatán aranyérmes lett.

Orjára vágták a disznót a hagyományőrzők. A CLLD pályázati forrás felhasználásával megtartott disznóvágáson a dologidőre való viseletbe öltözött hagyományőrzők a tradicionális húsfeldolgozási módszereket, fogásokat, az ésszerű munkamegosztást és jó időzítést igyekeztek átadni. Mindehhez éppúgy elmaradhatatlan a sok jóízű beszélgetés, történetmesélés, a finom reggeli, ebéd vacsora, mint a jó hangulat, és annak fokozására igényes népzene, amiről a Tarsoly Zenekar koncertje gondoskodott. A rendezvényen megjelent Font Sándor országgyűlési képviselő és dr. Filvig Géza polgármester is.


Hamarosan megjelenik Bárth János: Kalocsa 1847. évi összeírása – Az utolsó úrbéri számbavétel Kalocsáról című kötete. A 104 oldal terjedelmű könyv szinopszisát a napokban megkapta szerkesztőségünk. A kalocsai, majd a megyei múzeumot hosszú ideig igazgatóként vezető, több mint húsz kötetes szerző hamarosan érkező könyvében mindazok fellelhetik ősüket, akik Kalocsa város újkori határában – Kalocsa, Homokmégy, Szakmár, Öregcsertő, Drágszél, Újtelek területén – törzsökös lakosként laknak, vagy innen származnak.

Helytörténeti előadások a Kalocsai Kortárs Művészeti Klubban – Jelentős síremlékek, híres kalocsaiak: két helytörténeti előadást is hallhatott az az érdeklődő, aki november 2-án, kedden este hat órakor eljött a Kalocsai Kortárs Művészeti Klubba. Farkas Tiborral külön fényképes prezenentációban beszéltünk a város múltjának apró szeleteiről. Farkas Tibor Asbóth Miklós könyvtáros-helytörténész 2003-as kutatását gondolta újra és tárta a közönség elé.

Üzenet Egerből Kalocsára – Városunk egykori gimnáziumi tanára, dr. Lisztóczky László irodalomtörténész, városunk egykori gimnáziumi tanára olvasói levelében a szentháromság téri munkákkal kapcsolatban a lakosságot türelemre, a városvezetést bölcsességre inti – az olvasói levelekben megfogalmazottakkal szerkesztőségünk nem feltétlenül ért egyet!

A Muzsikás húzta a talpalávalót a Hagyományőrző napon. November 30-án délelőtt szebbnél szebb adventi díszek és mézeskalácsok készültek a Hagyományőrző napon, a Városi Sportcsarnokban. A rendezvényt este a világhírű Muzsikás együttes koncertje zárta.

ADVENT

Ünnepi fényekbe öltözött a város, fellobbant az első adventi gyertya lángja. Vasárnap délután öt órai kezdettel a szokásos helyszínen, a Sétálóutcában tartották az idei első ünnepélyes adventi gyertyagyújtást, amelyen Filvig Géza polgármester és – a református egyház képviseletében – Bóna József mondott köszöntőt. Az idei advent első gyertyája mellett ezen az alkalmon kapcsolták föl a város ünnepi díszkivilágítását is. Az alkalom fényét a Daniel Speer Rézfúvós Quintett koncertje emelte.

Mit hozzon a Jézuska? – Meríts ötletet partnereink ünnepi kínálatából! Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk! Adventi köszöntőnket a KiwiSun, a Konyhafelszerelési szaküzlet, a Csamangó óra-ékszer szaküzlet, a Dolnau-Bau Bt., az Onyx szépségszalon, az Első Duna-Kavics Kft., az Oktogon Holz Kft., a Jagicza Húsbolt, a SHZ Trade, a PatikaPlus, a Belvárosi Dallmayr Kávéház, a Gyuri HAL ABC, a Tuti Festékbolt, valamint a Diego Kalocsa, támogatja.

Ajánló: Motoros Mikulás Gurulás immár nyolcadszor! Még várják a játékadományokat a szervezők, hogy eljuttassák hagyományok szerint a Viola utcai óvodásoknak Mikulás napján. Az előző napon, vasárnap délután az adventi gyertyagyújtás sétálóutcai helyszínére is elgurulnak a motoros Mikulások, aki jó volt, kap tőlük szaloncukrot!

KÉKFÉNY

Vádat emeltek a Soltnál halálos balesetet okozó 17 éves fiú ellen. A Kecskeméti Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat emelt egy fiatalember ellen, aki 2020 májusában Solt közelében, az 52-es főúton egy személyautót vezetve lesodródott a padkára, majd hirtelen manőverekbe kezdve nekiütközött egy szembejövő autósnak. A baleset miatt a szembejövő gépkocsi utasa a kórházban meghalt. Az ügyet Kalocsán tárgyalják.

Súlyos baleset történt a Vasút utcában, egy középkorú szakmári férfi életveszélyes sérülést szenvedett. Az 52 éves, szakmári férfi szerdán koradélután, a Vasút é Huszár utcák kereszteződésében, eddig ismeretlen okból került egy munkagép alá, miután motorjával nekiütközött. A sérültet a tűzoltók szabadították ki, majd mentőhelikopterrel vitték kórházba.


SPORT

Nem volt egy súlycsoportban Kalocsai KC női együttese a Soltvadkert gárdájával. A november 21-én, vasárnap tartott találkozót a Városi Sportcsarnok arénájában a bajnokesélyes mieink a papírformának megfelelően 33–25-re hozták a hatcsapatos Bács megyei mezőny utolsó helyén szerénykedő vendég ellen.

Nem tudja átlépni a KFC önmaga árnyékát: november 20-án, szombaton este a rangadóhoz illő csatát veszítettek a mieink végjátékban a listavezető baranyai alakulat, a PEAC társulata ellen. A Kalocsai KC kézilabda-csapata egyelőre még keresi önmaga elementáris játékát...

Gyenge hazai kezdés után változatos őszt futott a KFC. Az őszi szezonzárásra két döntetlenje és négy veresége mellett a tizenkét lejátszott találkozója felét sikerült megnyernie a Kalocsai FC gárdájának, ami 55,5 százalékos csapatteljesítményt és a mezőny 4. helyét jelentette a mieink számára.

Szárnyalt a „Főnix” az ősz során! A Bács-Kiskun megyei U19-es labdarúgó-bajnokság Közép csoportját veretlenül vezető, foktői Főnix SE együttese a negyedik helyen tanyázó Solt gárdáját fogadta a november 27-i szezonzárón, ahol a Pákolicz László edzette hazaiak esélyeshez illő játékkal 3–2-re legyőzték a náluk vendégeskedő soltiakat.

Ajánló: Vasárnap Mikulás Futás! Hatodszor tartják meg a vidám futóalkalmat, a Kubikus parkból indulnak a Mikulások. A szervezők, a kalocsai Futócimbik, az Aero Club Foktő-Kalocsa és az Octopus Egyesület idén is sok szeretettel várnak minden gyereket és felnőttet december 5. délutánjára a VI. Kalocsai Mikulásfutás és séta helyszínére, a Kubikus parkba.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK