2022. 12. 09. péntek
Natália
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Heti mérleg – Mindent egyben: ezekről a témákról olvashattak portálunkon november és december fordulóján

Illés György Cinó  |  2021. 12. 03., 17:00

Fussa végig röviden a hét híreit! Ha részletesebben is érdekli, a beágyazott linkekről egyetlen kattintással ugorhat a témákat bővebben ismertető cikkeinkre!

KÖZÉLET, POLITIKA

Jóval a karácsonyi ünnepek előtt a családoknál a szociális tűzifa – tájékoztatott Pécsi Vivien. A fát száz jogosult háztartásába szállították ki, további húsz a fennmaradó mennyiségből kaphat – tudtuk meg.


Font Sándor: Négy fontos területen előrelép Magyarország! Font Sándor, a 3. számú országgyűlési választókerület parlamenti képviselője december 2-án reggel Kiskőrös központjában tartott sajtótájékoztatót, amelyben fontos eredményként kiemelten szólt a 13. havi nyugdíj visszaállításáról, a 200 ezer forintos minimálbérről, a családi adó-visszatérítésről és a 25 év alattiak jövedelemadó mentességéről.

GAZDASÁG

Februárban érkezik a családi adó-visszatérítés, utánajártunk, kinek és milyen feltételek esetén jár A családi adó-visszatérítés összege szülőnként akár a 800 ezer forintot is elérheti– mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója a november 20-án, szombaton az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában. Utánajártunk, valójában kinek, és milyen feltételek fennállása esetén jár a családi személyi jövedelemadó visszatérítése.

Tovább emelkedett a termőföld ára 2020-ban, Egy hektár átlagosan 1,7 millióért cserélt gazdát
. A mező- és erdőgazdasági területek ára és bérleti díja a korábbi évekhez hasonlóan 2020-ban is jelentősen nőtt. 2019-hez képest az eladott termőterületek átlagára 8,2 százalékkal emelkedett. Tavaly egy hektárnyi szántóterület átlagosan 1,7 millió forintért cserélt gazdát, ugyanakkor a bérlésért 64.400 forintot, a vételi ár 3,7 százalékának megfelelő éves díjat kellett fizetni – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Termőföldárak és bérleti díjak, 2020 című kiadványából. A kalocsai járásban a szántó terület fekvésétől, öntözési lehetőségtől függően elérheti, illetve meg is haladja a hektáronkénti kétmillió forintot.

Leromlott állapotú szociális bérlakásokat értékesítene Kalocsa városa. A november 18-ai testületi ülésén, zárt ajtók mögött tartott hosszas vita után döntött a kalocsai grémium öt szociális bérlakása értékesítéséről, illetve annak érdekében nyílt pályázat meghirdetéséről. Az értékbecslés alapján eredetileg tervezettnél 12,5%-kal magasabb árat szabtak meg minimális árként. Cikkünkben a meghirdetett lakások pontos megjelölése mellett a minimális árat és a részletes leírását is megtalálják!

Drágább lesz idén a karácsonyfa, akár hétezer forint is lehet métere. Megkezdődött az ünnepekre szánt fenyők kivágása Somogy és Zala megyében, ahonnan az ország nagy részét ellátják karácsonyfával. A vágást a normand fenyőkkel kezdték, várhatóan ennek az ára lesz a legmagasabb. Cikkünkben a várható árakat is ismertetjük.

EGÉSZSÉG

Dr. Svébis Mihály Magyar Tudomány kategóriában Prima-díjas lett. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Bács-Kiskun Megyei Szervezete november 26-án, pénteken a Kecskeméten, a Four Points by Sheraton hotelben rendezett gálaesten adta át a megyei Prima díjakat.

VIDÉK

Kalocsai járás
Együttműködési megállapodást kötött Bátya, Kalocsa, Foktő, Dusnok, Drágszél a felszíni és felszín alatti vizek megtartására. Bátya község, mint gesztortelepülés Kalocsa várossal, Foktő, Dusnok, Drágszél községekkel november 29-én, a kalocsai városháza dísztermében sajtónyilvános eseményen kötött elvi együttműködési megállapodást a hamarosan induló és közösen megvalósítandó LIFE LOGOS4 WATERS pályázatra való felkészülés jegyében. A résztvevő települések polgármestereinek kézjegyével ellátott dokumentum a Bátyán már sikeresen, hasonló célból megvalósult projekt záróakkordja, egyben a folytatás előkészítése volt.


Dunapataj
Dunapatajon ülésezett a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés. Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke és Dusnoki Csaba, a házigazda nagyközség polgármestere együtt ültették el a megye fáját. Dusnoki Csaba helytörténeti előadása keretében kiemelten szólt az 1919-es vörösterrort megelőző, Dunapatajon kibontakozó ellenállásnak, az itteni országos összevetésben legnagyobb számú áldozatnak.

Dusnok
Országos elismerésben részesült a dusnoki, horvát nemzetiségi Biser Tánccsoport. Három korosztály 60 táncosát tömörítő csoport az Országos Horvát Önkormányzat és a Magyarországi Horvátok Szövetségének szervezésében tartott Országos Tradicionális Horvát Nap keretében kiosztott Országos Díjat a Budapesten, a Kőbányai Kulturális Központban november 20-án vette át a tánccsoport vezetője, Tamaskó Péterné távollétében Hodován Kíra és Hodovánné Dobler Rita. A rangos elismerés kapcsán Tamaskó Péterné nyilatkozott portálunknak.

Solt
Lezárul a partnerségi alapú foglalkoztatási program a Kalocsai Járásban.
A Solt Város Önkormányzat által vezetett konzorcium a TOP-5.1.2-16 konstrukció keretében a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatallal és az MBE Filadelfia Alapítvánnyal konzorciumi partnerségben hozta léte és működtette a „Helyi foglalkoztatási együttműködések”, Partnerségi alapú foglalkoztatási programot a Kalocsai járásban.

A partnerségi alapú foglalkoztatási program keretében közel 200 fő három éven át részesült bértámogatásban. A Solt Város Önkormányzat által vezetett konzorcium a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatallal és az MBE Filadelfia Alapítvánnyal közösen vitte végig a 2018 novemberétől 2021. november 30-ig tartó programot, amelynek eredményeiről az azt irányító, szervező szakemberek számoltak be.

Paks
Kétszáz ajándékcsomagot küldenek a gyermekotthonokba. Napokon belül eljut a gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. ajándéka. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott.

KULTÚRA

„Egy magáért beszélő pillanat” címmel közöltünk nagyinterjút Török „Töce” Tiborral, aki rendkívül eredményes évet zár: világszerte számos országban válogatták képeit kiállításra, és sok pályázaton nyertek díjat képei, az Amerikai Fotográfiai Szövetség pályázatán aranyérmes lett.

Orjára vágták a disznót a hagyományőrzők. A CLLD pályázati forrás felhasználásával megtartott disznóvágáson a dologidőre való viseletbe öltözött hagyományőrzők a tradicionális húsfeldolgozási módszereket, fogásokat, az ésszerű munkamegosztást és jó időzítést igyekeztek átadni. Mindehhez éppúgy elmaradhatatlan a sok jóízű beszélgetés, történetmesélés, a finom reggeli, ebéd vacsora, mint a jó hangulat, és annak fokozására igényes népzene, amiről a Tarsoly Zenekar koncertje gondoskodott. A rendezvényen megjelent Font Sándor országgyűlési képviselő és dr. Filvig Géza polgármester is.


Hamarosan megjelenik Bárth János: Kalocsa 1847. évi összeírása – Az utolsó úrbéri számbavétel Kalocsáról című kötete. A 104 oldal terjedelmű könyv szinopszisát a napokban megkapta szerkesztőségünk. A kalocsai, majd a megyei múzeumot hosszú ideig igazgatóként vezető, több mint húsz kötetes szerző hamarosan érkező könyvében mindazok fellelhetik ősüket, akik Kalocsa város újkori határában – Kalocsa, Homokmégy, Szakmár, Öregcsertő, Drágszél, Újtelek területén – törzsökös lakosként laknak, vagy innen származnak.

Helytörténeti előadások a Kalocsai Kortárs Művészeti Klubban – Jelentős síremlékek, híres kalocsaiak: két helytörténeti előadást is hallhatott az az érdeklődő, aki november 2-án, kedden este hat órakor eljött a Kalocsai Kortárs Művészeti Klubba. Farkas Tiborral külön fényképes prezenentációban beszéltünk a város múltjának apró szeleteiről. Farkas Tibor Asbóth Miklós könyvtáros-helytörténész 2003-as kutatását gondolta újra és tárta a közönség elé.

Üzenet Egerből Kalocsára – Városunk egykori gimnáziumi tanára, dr. Lisztóczky László irodalomtörténész, városunk egykori gimnáziumi tanára olvasói levelében a szentháromság téri munkákkal kapcsolatban a lakosságot türelemre, a városvezetést bölcsességre inti – az olvasói levelekben megfogalmazottakkal szerkesztőségünk nem feltétlenül ért egyet!

A Muzsikás húzta a talpalávalót a Hagyományőrző napon. November 30-án délelőtt szebbnél szebb adventi díszek és mézeskalácsok készültek a Hagyományőrző napon, a Városi Sportcsarnokban. A rendezvényt este a világhírű Muzsikás együttes koncertje zárta.

ADVENT

Ünnepi fényekbe öltözött a város, fellobbant az első adventi gyertya lángja. Vasárnap délután öt órai kezdettel a szokásos helyszínen, a Sétálóutcában tartották az idei első ünnepélyes adventi gyertyagyújtást, amelyen Filvig Géza polgármester és – a református egyház képviseletében – Bóna József mondott köszöntőt. Az idei advent első gyertyája mellett ezen az alkalmon kapcsolták föl a város ünnepi díszkivilágítását is. Az alkalom fényét a Daniel Speer Rézfúvós Quintett koncertje emelte.

Mit hozzon a Jézuska? – Meríts ötletet partnereink ünnepi kínálatából! Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk! Adventi köszöntőnket a KiwiSun, a Konyhafelszerelési szaküzlet, a Csamangó óra-ékszer szaküzlet, a Dolnau-Bau Bt., az Onyx szépségszalon, az Első Duna-Kavics Kft., az Oktogon Holz Kft., a Jagicza Húsbolt, a SHZ Trade, a PatikaPlus, a Belvárosi Dallmayr Kávéház, a Gyuri HAL ABC, a Tuti Festékbolt, valamint a Diego Kalocsa, támogatja.

Ajánló: Motoros Mikulás Gurulás immár nyolcadszor! Még várják a játékadományokat a szervezők, hogy eljuttassák hagyományok szerint a Viola utcai óvodásoknak Mikulás napján. Az előző napon, vasárnap délután az adventi gyertyagyújtás sétálóutcai helyszínére is elgurulnak a motoros Mikulások, aki jó volt, kap tőlük szaloncukrot!

KÉKFÉNY

Vádat emeltek a Soltnál halálos balesetet okozó 17 éves fiú ellen. A Kecskeméti Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat emelt egy fiatalember ellen, aki 2020 májusában Solt közelében, az 52-es főúton egy személyautót vezetve lesodródott a padkára, majd hirtelen manőverekbe kezdve nekiütközött egy szembejövő autósnak. A baleset miatt a szembejövő gépkocsi utasa a kórházban meghalt. Az ügyet Kalocsán tárgyalják.

Súlyos baleset történt a Vasút utcában, egy középkorú szakmári férfi életveszélyes sérülést szenvedett. Az 52 éves, szakmári férfi szerdán koradélután, a Vasút é Huszár utcák kereszteződésében, eddig ismeretlen okból került egy munkagép alá, miután motorjával nekiütközött. A sérültet a tűzoltók szabadították ki, majd mentőhelikopterrel vitték kórházba.


SPORT

Nem volt egy súlycsoportban Kalocsai KC női együttese a Soltvadkert gárdájával. A november 21-én, vasárnap tartott találkozót a Városi Sportcsarnok arénájában a bajnokesélyes mieink a papírformának megfelelően 33–25-re hozták a hatcsapatos Bács megyei mezőny utolsó helyén szerénykedő vendég ellen.

Nem tudja átlépni a KFC önmaga árnyékát: november 20-án, szombaton este a rangadóhoz illő csatát veszítettek a mieink végjátékban a listavezető baranyai alakulat, a PEAC társulata ellen. A Kalocsai KC kézilabda-csapata egyelőre még keresi önmaga elementáris játékát...

Gyenge hazai kezdés után változatos őszt futott a KFC. Az őszi szezonzárásra két döntetlenje és négy veresége mellett a tizenkét lejátszott találkozója felét sikerült megnyernie a Kalocsai FC gárdájának, ami 55,5 százalékos csapatteljesítményt és a mezőny 4. helyét jelentette a mieink számára.

Szárnyalt a „Főnix” az ősz során! A Bács-Kiskun megyei U19-es labdarúgó-bajnokság Közép csoportját veretlenül vezető, foktői Főnix SE együttese a negyedik helyen tanyázó Solt gárdáját fogadta a november 27-i szezonzárón, ahol a Pákolicz László edzette hazaiak esélyeshez illő játékkal 3–2-re legyőzték a náluk vendégeskedő soltiakat.

Ajánló: Vasárnap Mikulás Futás! Hatodszor tartják meg a vidám futóalkalmat, a Kubikus parkból indulnak a Mikulások. A szervezők, a kalocsai Futócimbik, az Aero Club Foktő-Kalocsa és az Octopus Egyesület idén is sok szeretettel várnak minden gyereket és felnőttet december 5. délutánjára a VI. Kalocsai Mikulásfutás és séta helyszínére, a Kubikus parkba.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 08., 16:37
Perecet vont ki a forgalomból a Rossmann idegen anyag miatt! Még >>>
2022. 12. 08., 14:15
Novemberben 22,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest! Még >>>
2022. 12. 08., 09:40
Volt ahol csak rongáltak, de nem loptak semmit, ugyanis a kórház egyik üvegajtaját törték be, a kár 100.000 forintra rúgott. Az egyik szórakozóhelyre is besurrantak, innen hangfalakat vittek el. Még >>>
2022. 12. 08., 09:17
Idén Dr. Meszlényi Rózsa, a Tomori Pál Főiskola alapító rektora kapta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 2022-es Év Vállalkozója díját. Még >>>
2022. 12. 08., 08:28
A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 12. 08., 08:10
A nyolcadik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK