2022. 01. 22. szombat
Artúr, Vince
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Heti mérleg – Mindent egyben: ezekről a témákról olvashattak portálunkon advent derekán

Illés György Cinó  |  2021. 12. 17., 16:15

Fussa végig röviden az elmúlt időszak híreit! Ha részletesebben is érdekli, a beágyazott linkekről egyetlen kattintással ugorhat a témákat bővebben ismertető cikkeinkre!

Legutóbbi összefoglalónk óta két hét is eltelt, ezért röviden fussuk át azt is, miről olvashattak portálunkon a múlt héten!

A térség megújul – Kétszázötven millióval Kalocsa is részesül a Bács-Kiskun megye tíz településének beruházásai támogatására juttatott, több mint másfél milliárd forintos kormányzati csomagból.
Az épülő Kalocsa-Paks Duna-híd építéséről képes riporttal jelentkeztünk.
Drágszélről a karácsonyi ajándékozás hírét hoztuk el.
Solton városképi jelentőségű beruházások zárultak le.
Dusnokon újabb két fejlesztés: Vajas Vízi Központ és új játszótér épült.
Hasznos lehet az autópálya-matricák vásárlási időszakáról szóló cikkünk.
Közélet, politika: Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtti meghallgatásán Süli János, a paksi projektért felelős tárca nélküli miniszter egyebek mellett arról beszélt, hogy a Paks II. beruházás az olcsó áram záloga. Kiskőrösön tartott sajtótájékoztatót Font Sándor országgyűlési képviselő. Kalocsán kampányirodát nyitott dr. Magóné Tóth Gyöngyi és az egyesült ellenzék.
A kultúra világából a szabadidejében festő, rajzoló, grafikákat készítő Kissné Szűcs Anitának a Nicolas Schöffer Gyűjteményben tartott bemutatkozása kapcsán közöltünk interjút, az elhangzott beszédekből idéző tudósításban adtunk hírt az adventi gyertyagyújtó ünnepségről, tudósítottunk a Szent István király templomban tartott pálinkaszentelő érseki szentmiséről, és a Mikulás is járt Kalocsán, erről mi sem maradhattunk le!
A COVID-járvány okozta gyászélmények feldolgozásáról Csernák Krisztina pszichológussal készült interjútközöltünk.
KÉKFÉNY: November végén Bács-Kiskun és Baranya megyében tevékenykedő kábítószer-terjesztő hálózaton ütöttek rajta. Megszületett az első fokon hozott, nem jogerősítélet a Dusnoknál két emberéletet követelő halálos balesetet ittasan okozó érsekcsanádi férfi ügyében. Már a másodfokú ítélet is megvan a „barátját” felakasztó kiskunhalasi férfi ügyében.
A sportéletből pingpongozóink újabb sikeréről, kézilabdázóink Kiskőrösön aratott diadaláról, a foktői focicsapat őszi szárnyalásáról szállítottunk izgalmas híreket. A Téli Kupa viszont elmarad.

EZEN A HÉTEN AZTÁN FELPÖRÖGTEK AZ ESEMÉNYEK.

Nem amiatt, mert januártól hétszázalékos illetményalap-emelésben részesülnek a városháza köztisztviselői, nem kizárva a további emelés lehetőségét. Nem is azért, mert készenlétben áll a hat hajóból álló bajai jégtörő flotta, és nem is azért, mert Tamás Eszter átvette kormányablak ügyintéző oklevelét dr. Bedics Andrea járási hivatalvezetőtől, vagy mert bővítették a belvárosban lakó, állandó parkolásra szóló jogosítvány igénylésére jogosultak körét, bár ezek is fontos témák voltak.
Nem is amiatt, mert Eperjesi György és Szigeti Tamás személyében – Tihanyi Tiborné és Szabó Balázs helyére – két új tagot választottak a Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. felügyelőbizottságának, akik mellett szóba jött még Kapitány Erik is, akinek delegálását azonban a többség nem támogatta. Pedig ezt a kérdést még újra is tárgyalták, mert… de inkább olvassák el cikkünkben!
Ezek helyett

SOKKAL INKÁBB AZÉRT, MERT A NAGYTEMPLOMOT ÖVEZŐ TÉR SORSA HOSSZÚ IDŐRE MEGPECSÉTELŐDNI LÁTSZIK:

Nem sokkal az után, hogy minden ígéret ellenére nem kapja vissza a város közlekedő közössége a téren átvezető , a forgalom és ésszerű közlekedés szempontjából nélkülözhetetlen összekötő útszakaszt, most az Országgyűlés többsége a tér nagy részét az érsekség birtokába adta, annak fejében, hogy az vállalja a romok bemutatását és a tér fenntartásának feladatait.
Ez meghatározta a helyi közbeszédet, beleértve a hivatalos politikát és annak szereplőit, valamint indulatokat is kiváltóan uralta a közösségi média különböző fórumait is.

KÖZÉLET, POLITIKA

„Innentől kezdve a Duna-Tisza köze egyetlen barokk főterének újjáépítése, a román kori templom feltárása kizárólag az Érsekség hatásköre és felelőssége” – így reagált dr. Filvig Géza polgármester arra a hírre, hogy az Országgyűlés egy akkor még tervezett döntése 100 évre, ingyen az érsekségnek kezelésébe adná.

A főtér lezárása miatt élhetetlen közlekedési helyzet jobbítása végett újra kétirányúvá teszik a Batthyány utcát, a Sóhajok hídja közét. Ez a helyzetet nem oldja meg, de a Kossuth utca felől a Kertváros és Foktő felé némileg csökkenti a kerülőt, és javul a Városháza környékének forgalma is.


A Szentháromság tér átalakításának váratlan fordulatai okozta konfliktus kapcsán
közöltük tíz kalocsai polgár nyílt levelét, amelyben támogatják, hogy a korábbi megállapodás ellenére a romok miatt ne legyen járműközlekedés a főtéren.

A Szentháromság tér témakörében Font Sándor is sajtótájékoztatót tartott. A képviselő úgy véli: Kalocsa város nyertese lesz a Szentháromság tér teljes felújításának és a feltárt kulturális örökség bemutatásának. A december 15-én, délelőtt tartott sajtótájékoztatón a képviselőt mintegy 30 fő érdeklődő-demonstráló várta a sajtó munkatársain kívül. A sajtótájékoztatót többen bekiabálással, kérdésekkel zavarták, holott Font Sándor egyértelművé tette: nem lakossági fórumot hívott össze, hanem sajtótájékoztatót tart. A képviselő egyik legfőbb üzenete az volt: megérti, hogy a lakosság türelme elfogyott, hiszen hosszú ideje és jelenleg is napi szinten okoz problémát a tér kikerülése. Ám ebben a kérdésben ciklusokon átívelően sem a korábbi, sem a jelenlegi önkormányzat nem kért tőle segítséget. Most viszont, az országgyűlés tegnapi szavazását követően Orbán Viktorral is sikerült átbeszélnie a kérdést.

Múlt pénteken megalakult a Minden Fiatal Magyarországa kalocsai alapszervezete. A Mindenki Magyarországa Mozgalom ifjúsági szervezetének öt alapító taggal létrejött kalocsai alapszervezete négy prominense tartott sajtótájékoztatót december 10-én, péntek este hét órakor a Jobbiknak a kalocsai, jelenleg Márki-Zay Péter és dr. Magóné Tóth Gyöngyi kampánycéljaira berendezett irodájában. A rendezvény keretében bejelentették a helyi szervezet megalakulását, bemutatták tisztviselőiket – Miklós Balázst elnökké, Balázs Bencét alelnökké választották –, ismertették céljaikat, és tervezett tevékenységeikről is szót ejtettek.

GAZDASÁG

Növekvő hal eladás mellett emelkedő hal árak – Mi lesz karácsonykor? A kalocsai és környékbeli halárusok szerint idén karácsonykor, különösen a szentestét megelőző nagy halvásárlás idején úgy 10-20%-kal is többet fizethetünk az ünnepi asztalra kerülő halért, mint egy évvel korábban. Sokan maguk fogják meg a halászlének valót, az ő esélyeiket javítja a környék vizein végzett, nemrégiben lezárult haltelepítés.

A növekvő áramfogyasztási trend is igazolja Paks II. nélkülözhetetlenségét. Látványosan nő az ország áramfogyasztása, egymást érik a hazai rendszerterhelési rekordok. Ezek az adatok is alátámasztják a két új paksi blokk szükségességét – szögezte le Mittler István.

Ismét ülésezett a Paksi Társadalmi Tanács, ahol olyan fontos fejleményekről is szó esett, mint, hogy fontos engedélyeket szerzett meg a Paks II. Zrt., az építési területen pedig nagy lendülettel halad a felvonulási létesítmények építése.

VIDÉK

Új parkgondozó gépekkel gyarapodott Drágszél. A drágszéli községháza főbejárata melletti falon táblarengeteg hirdeti, milyen, immár megvalósított pályázatokon volt sikeres a település. Ha forintosítanánk, az egy főre vetített pályázati forrás vélhetően Drágszélen, a kalocsai járás második legkisebb lélekszámú (335 fő) településén lenne a legnagyobb. Ezt az arányt csak tovább javította a Magyar Falu Program pályázatán elnyert újabb, több mint 3,7 milliós forrás, amelyen a parkgondozáshoz szükséges további kommunális eszközöket, közöttük egy fűvágó kistraktort vásárolt az önkormányzat.


KULTÚRA

A Paks II. Zrt. tájékoztató kamionja Bács-Kiskun megyében zárta az évet. Az atomerőmű-beruházás közvetlen környékén lévő településeket kereste fel az év utolsó heteiben a tájékoztató kamion.

ADVENT

A harmadik gyertya az Öröm gyertyája – ezt a sétálóutcában vasárnap délután, a Szent Efrém Férfikar ünnepi koncertje előtt Pécsi Vivien önkormányzati képviselő és Farkas Sándor evangélikus lelkész gyújtotta meg. Mindkettejük beszédéből idézünk a cikkben.


KÉKFÉNY

Az ügyészi szervezet fennállásának 150. évfordulója alkalmából rendezett kültéri vándorkiállítás látható Kecskeméten december 10-től egy hónapon át. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnek is helyet adó, a Rákóczi úti Törvényház épülete előtti közterületen berendezett kiállítás az önálló magyar ügyészi szervezet hazai előzményeit, főbb állomásait mutatja be napjainkig.

SPORT

Női kézilabdásaink december 5-én, vasárnap délután a Városi Sportcsarnok arénájában fogadták a Kiskunhalas hölgykoszorúját. Az ősz visszavágóján a KKC teljesen megérdemelt sikert aratott a csipkevárosi amazonhad ellen.
Később a zsinórban harmadik győzelmét is megszerezte, és ezzel zárta őszi évadot KKC, amikor december 12-én, vasárnap a Rinyamenti KC otthonában fejezte be, ahol a kiskőrösi győzelme, majd hazai környezetben a Siklós fölötti diadal után a régi rivális Rinyamenti KC gárdáját is megadásra késztették.

A KKC férfi csapata is behúzta a harmadik őszi sikerétis: december 4-én, szombaton este az örök rivális, de az idei ősz során még győzelem nélkül szerénykedő baranyai alakulatot, az MK Pelikán Siklós KC gárdáját fogadták a mieink az NB II. Dél-nyugat csoportjában.
A KKC ifjúsági gárdája is remekel,„mint jég a határt”, úgy verték el eddigi ellenfeleiket.
Emlékezetes őszt futott a bátyai tizenegy is. A 2021/2022-es, új évadban a nyáron edzőt váltó Bátyai SE csupán egyszer érezte a vereség keserű ízét ősz tizenkét összecsapásán, ráadásul azt is a tabella élén végzett foktőiek otthonában szenvedte el a Gubányi Ferenc vezette társulat.


Végül egy holnapi programajánló:
Ismét hazai pályán a „Gézengúz” szeniorok! December 18-án, szombat délelőtt, a Tolna megyei bajnokság második fordulójára városunkban kerül sor, ahol a mezőny öt csapata – Hőgyész, Paks, Simontornya, Gézengúz UKC, Dunaföldvár – mérkőzik majd egymással.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 22., 12:58
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott „csaló portál” jelent meg az interneten – figyelmeztetett tegnapi közleményében a hivatal. Még >>>
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés