2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Kézműves ünnep a fazekas alkotóházban – A fazekas Kovács főzött, a kovács Vajda viszont tényleg kovácsolt a Paprikafesztiválon (Videóval!)

Illés György Cinó  |  2018. 09. 20., 09:13

Már megszokhattuk, hogy Kovács László fazekasmester időről-időre újabb és újabb hagyományőrző rendezvénnyel rukkol elő, kiváltképp a városi ünnepek és rendezvények idején. Így volt ez az idei Paprikafesztivál alkalmából is, amikor egy sor kézművest látott vendégül fazekas alkotóházának udvarán, köztük mézeskalácsost, viseletkészítőt, tűzzománcost, vesszőfonót, fafaragót, sőt most első alkalommal kovácsmestert is, akik termékeikből rendezett kiállítás mellett az adott körülmények szabta lehetőség szerint bemutatókkal, gyerekeknek tartott kézműves foglalkozásokkal is igyekeztek közelebb vinni mesterségüket az érdeklődőkhöz. Vajda László kovácsmester bemutatóját videóra is vettük.

Kovács László fazekasmester már jó előre jelezte Olvasóinknak, hogy új attrakcióként kovácsmestert is szeretne vendégül látni műhelyében. Erre Kalocsa város díszpolgárának alkotóházában a Paprikafesztivál kínálatát a hivatalos programon kívül színesítő rendezvénye keretében került sor először, ahol az alábbi videónkon szereplő Vajda László tiszaeszlári kovácsmester, a Népművészet íifjú Mestere mellett a kovács mesterség másik letéteményese, Vadászi István csengődi kovácsmester, valamint az Olvasóink számára már nem ismeretlen Madár Olga tűzzománc-művész Maglódról, Apró Tamás ballószögi fafaragó, valamint a tiszaalpári Gergely Ramóna kosárfonó is bemutatót tartott szakmája fogásaiból, Csordás Katalin viseletkészítő autentikus ruháit hozta el Kiskunhalasról, Kristóf Márta Tiszakécskéről pedig hagyományos mézeskalácsaival járult hozzá a kézműves-délután sikeréhez.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Vajda László keze alatt pár perc alatt formálódik a vas, aki nem látott még ilyent, annak föltétlenül érdemes megnéznie, hogyan!

Maga Kovács László ezúttal nem a fazekas mesterségbeli tudásával, hanem konyhaművészetével emelte az est fényét, szülővárosa, Karcag környékének egy jellegzetes húsos-káposztás ételét készítve el a vendégek számára, míg egy másik bográcsban egy pompás birkapörkölt főtt, tiszaalpári ízlés szerint.

A március 15-én reggel tartott ünnepélyes képviselő-testületi ülés keretében átadták a város díszpolgári címét Kovács László fazekasmesternek. Az eseményt számos pályatárs és városunk sok polgára mellett Kovács László szülővárosának, Karcagnak polgármestere és kísérete, Kecel városának polgármesteri delegációja, valamint a nemzeti ünnepre érkezett, Valka Károly VMSZ-elnök vezette kúlai küldöttség is megtisztelte jelenlétével.
bővebben ...

Az ételeket egyébként a Paprikafesztiválhoz kapcsolódó főzőversenyek egyik zsűritagja is kóstolta, aki Karcagról érkezett a Paprikafesztiválra, és nagyon elégedett volt mindkét fogással.

Merte volna nem dicsérni akkor, amikor mind elfogyott, a háta mögött épp az utolsó falatokat tunkolta ki valaki a bográcsból egy darab kenyérrel!

Képgaléria megtekintése (22 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Kovács László szombati kézművesünnepét mások mellett szülővárosa, Karcag jegyzője, Rózsa Sándor is megtisztelte jelenlétével.
A résztvevők a kézműves délután változatos kínálata mellett Umenhoffer Pál hajósi népi naiv festőművész két nappal korábban, ünnepélyes keretek közt megnyitott kiállítását is megtekinthették a fazekas alkotóház kiállítótermében és tornácán.
A hajósi alkotó a szombati rendezvényen is részt vett.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 06., 19:52
A jazz muzsika és a jó borok kedvelőinek kiváló programlehetőség, akinek ismerőse jazz- és borrajongó, annak pompás ajándékötlet! Töltsön egy kellemes nyári estét a Pilvax Hotelben június 10-én! Indítsa a nyarat egy laza, élőzenés aláfestéssel egybekötött borkóstolóval, amelyen amforában érlelt borkülönlegességekkel ismerkedhetünk.
2023-06-01 18:49:00
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 07., 14:22
Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről is érkeztek bejelentések, vélhetően nagyon széles körben érezte a lakosság. Még >>>
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>
2023. 06. 07., 09:02
Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében – mondta az ünnepségen Vajda Péter, Még >>>
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK