2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kézműves ünnep a fazekas alkotóházban – A fazekas Kovács főzött, a kovács Vajda viszont tényleg kovácsolt a Paprikafesztiválon (Videóval!)

Illés György Cinó  |  2018. 09. 20., 09:13

Már megszokhattuk, hogy Kovács László fazekasmester időről-időre újabb és újabb hagyományőrző rendezvénnyel rukkol elő, kiváltképp a városi ünnepek és rendezvények idején. Így volt ez az idei Paprikafesztivál alkalmából is, amikor egy sor kézművest látott vendégül fazekas alkotóházának udvarán, köztük mézeskalácsost, viseletkészítőt, tűzzománcost, vesszőfonót, fafaragót, sőt most első alkalommal kovácsmestert is, akik termékeikből rendezett kiállítás mellett az adott körülmények szabta lehetőség szerint bemutatókkal, gyerekeknek tartott kézműves foglalkozásokkal is igyekeztek közelebb vinni mesterségüket az érdeklődőkhöz. Vajda László kovácsmester bemutatóját videóra is vettük.

Kovács László fazekasmester már jó előre jelezte Olvasóinknak, hogy új attrakcióként kovácsmestert is szeretne vendégül látni műhelyében. Erre Kalocsa város díszpolgárának alkotóházában a Paprikafesztivál kínálatát a hivatalos programon kívül színesítő rendezvénye keretében került sor először, ahol az alábbi videónkon szereplő Vajda László tiszaeszlári kovácsmester, a Népművészet íifjú Mestere mellett a kovács mesterség másik letéteményese, Vadászi István csengődi kovácsmester, valamint az Olvasóink számára már nem ismeretlen Madár Olga tűzzománc-művész Maglódról, Apró Tamás ballószögi fafaragó, valamint a tiszaalpári Gergely Ramóna kosárfonó is bemutatót tartott szakmája fogásaiból, Csordás Katalin viseletkészítő autentikus ruháit hozta el Kiskunhalasról, Kristóf Márta Tiszakécskéről pedig hagyományos mézeskalácsaival járult hozzá a kézműves-délután sikeréhez.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Vajda László keze alatt pár perc alatt formálódik a vas, aki nem látott még ilyent, annak föltétlenül érdemes megnéznie, hogyan!

Maga Kovács László ezúttal nem a fazekas mesterségbeli tudásával, hanem konyhaművészetével emelte az est fényét, szülővárosa, Karcag környékének egy jellegzetes húsos-káposztás ételét készítve el a vendégek számára, míg egy másik bográcsban egy pompás birkapörkölt főtt, tiszaalpári ízlés szerint.

A március 15-én reggel tartott ünnepélyes képviselő-testületi ülés keretében átadták a város díszpolgári címét Kovács László fazekasmesternek. Az eseményt számos pályatárs és városunk sok polgára mellett Kovács László szülővárosának, Karcagnak polgármestere és kísérete, Kecel városának polgármesteri delegációja, valamint a nemzeti ünnepre érkezett, Valka Károly VMSZ-elnök vezette kúlai küldöttség is megtisztelte jelenlétével.
bővebben ...

Az ételeket egyébként a Paprikafesztiválhoz kapcsolódó főzőversenyek egyik zsűritagja is kóstolta, aki Karcagról érkezett a Paprikafesztiválra, és nagyon elégedett volt mindkét fogással.

Merte volna nem dicsérni akkor, amikor mind elfogyott, a háta mögött épp az utolsó falatokat tunkolta ki valaki a bográcsból egy darab kenyérrel!

Képgaléria megtekintése (22 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Kovács László szombati kézművesünnepét mások mellett szülővárosa, Karcag jegyzője, Rózsa Sándor is megtisztelte jelenlétével.
A résztvevők a kézműves délután változatos kínálata mellett Umenhoffer Pál hajósi népi naiv festőművész két nappal korábban, ünnepélyes keretek közt megnyitott kiállítását is megtekinthették a fazekas alkotóház kiállítótermében és tornácán.
A hajósi alkotó a szombati rendezvényen is részt vett.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK