2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Bufurc bácsi meséi 2. – Ebédkoreográfiák Mocsáréknál

2018. 02. 10., 14:23
Kapcsolódó
téma cikkei (29)

Új sorozatunk második részében, immár rendszeres szerzőnk, András Róbert tollából származó, hol tréfás, hol keserédes elbeszélései újabb darabjának segítségével tovább ismerkedünk a „Mocsár” család hétköznapjaival és ünnepeivel, ezúttal az étkezéshez, ebédhez kapcsolódó szokásokon, hagyományokon keresztül. Egyúttal fölbukkan a történetben két újabb, fontos motívum, ami még később is visszatér majd: az egyik az alkohol, ami Mocsár Andráséknál egyébként egyáltalán nem volt divat, másrészt szerzőnk néhai édesanyja. Ugyanis az édesanyával és az alkohollal is összetett kapcsolatot élt meg egykor, s a visszaemlékezés tanúsága szerint – bár immár hosszú évek óta absztinensen – ápol ma is.

András Róbert:

Ebédkoreográfiák Mocsáréknál


Anyukám nagyon jól főzött. Nálunk az ebéd pontban harangszókor kezdődött, a leves már az asztalon volt olyan forrón, hogy mindig mondtam anyámnak, hogy egyszer tuti elolvad benne a kanál.
Apám nem tudom mi módon, de tudta enni ilyen formában. Én néha mentem a csaphoz, és vizet öntöttem bele, ami egyből konfliktust szült. Igazából nem is volt olyan ebéd, amikor ne lett volna valami konfrontáció, aminek természetesen mindig én voltam az okozója, mert én mindig „fordítva csináltam” mindent.

„Anyu már megint engem figyel.”
Forrás: András Róbert

Háromféle koreográfiájú ebéd zajlott le nálunk:
1. Volt a sima hétköznap (itt kaptam a legtöbb leosztást, ha nem voltak vendégek): leves, + második.
2. Volt a hétvégi ebéd: Húsleves, valami pörkölt, és utána még sültek, és sütemény.
3. És volt a valamiféle ünnepi ebéd (név-, és szülinap, karácsony stb.), fehér abrosszal, aranyszegélyű tányérokkal és kisebb lakodalomnak beillő mennyiségű, milyenségű ételekkel.

Ilyenkor a tesómék is itt ebédeltek. A leves ilyenkor is rotyogott, de finom volt, és anyám mindig tekingetett rám, hogy nehogy megjegyzést tegyek.
De persze ilyenkor is én csináltam mindent rosszul: nem jól merítettem a levest, túl sokáig kevertem a merőkanállal benne.
Akkor anyukám ilyeneket szólt nekem:

né zutyú’d már azt a levest, más is szödni akar belőle – ezt sose értettem, miért én zutyulom.

Pörköltet szedtünk, és többen leszórtuk a fehér abroszt, anyám az én foltommal szemezett mindig.
A leves és a pörkölt belapátolása után jöttek a rántott, sült húsok tömkelegei, de ha csak combokat szedtem ki, rosszallóan nézett rám, és rám szólt, hogy más is szereti ám!
A családban, nem volt divat az alkoholivás, én ezzel is kilógtam a sorból. Üdítő hegyek, de néha volt sör is. Ha bontottam egy üveggel, anyám ahányszor kortyoltam mindig rám nézett, ha a második üveggel ittam, szólt:

Ölég lögyön ám! Már körösztbe állnak a szömeid!

Mocsárék (András család)
Forrás: András Róbert

Nagyon szeretett ám, azért talált meg engem mindig.
Azt elismerem, hogy a süteményevésnél én is raktam rá egy lapáttal mindig. Tesómék már előre röhögtek. Mondták:

Fogadjunk, hogy nem tudod már megcsinálni! És ekkor, több se kellett, megcsináltam, a mindenkori ünnepi produkciómat: egyben kaptam be a kisebb ökölnyi képviselőfánkot, ami anyunál teljesen kiverte a biztosítékot mindig, hogy micsoda egy szégyen vagyok.

Utólag kicsit sajnálom már, a fánkot talán nem kellett volna, de remélem, látja odafentről, hogy nem iszom már, és egy kicsit talán rendezettebb életet élek!


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 06., 19:52
A jazz muzsika és a jó borok kedvelőinek kiváló programlehetőség, akinek ismerőse jazz- és borrajongó, annak pompás ajándékötlet! Töltsön egy kellemes nyári estét a Pilvax Hotelben június 10-én! Indítsa a nyarat egy laza, élőzenés aláfestéssel egybekötött borkóstolóval, amelyen amforában érlelt borkülönlegességekkel ismerkedhetünk.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 07., 14:22
Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről is érkeztek bejelentések, vélhetően nagyon széles körben érezte a lakosság. Még >>>
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>
2023. 06. 07., 09:02
Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében – mondta az ünnepségen Vajda Péter, Még >>>
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK