2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 362 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Bufurc bácsi meséi – Bufurc, a bukott éjjeliőr

2018. 04. 21., 22:14
Kapcsolódó
téma cikkei (29)

A szocialista rendszerben minden a népé volt. A „gyár” is. Sokan apránként haza is hordták a hivatalos ideológia által szajkózott jelszavak nyomán jogosnak érzett tulajdonukat… A szocialista közmorál, mint cseppben a tenger, a maga őszinte egyszerűségében megmutatkozik Bufurc bácsi mai visszaemlékezésében is, amelyben, szegény, még az állását is elveszíti…

Boldogult házas éveim után szobafestő karrierem is a végét járta az ÉKÜ nevezetű tanácsi vállalatnál. Télen – munka híján – fagyszabadságra küldték a festőket. A fiataloknak felajánlották az éjjeli őri állást a kényszerszabadság helyett. Én elvállaltam, mert nehéz sorsom volt mint ifjú elvált, kellett a pénz a szórakozásra.

Két építkezésen kellett vigyáznom az értékekre, a Piros presszóval szemben a banknál volt építkezés, és az Igaz Feri irodájának épülete készült abban az időben.
Megmutatták a munkaterületem színhelyét, az igen csak puritánul felszerelt fémbódé pihenőhelyemet, és szabatosan, két tőmondatban elmondták a feladataim: vigyázz mindenre, járőrözzél óránként.

Járőrözni járőröztem is lelkesen a Sport kocsma, és a Piros Arany presszó között. Mikor bezárt a Sport, útközben nagyon figyelve mindenre átsétáltam a Pirosba. Itt záróráig beszélgettem a pultos lányokkal, ha volt rá keretem fröccsözgettem közben, akkor még nem volt zéró tolerancia, de arra figyeltem, hogy töményet soha nem ittam munkaidő alatt, főleg hogy kocsival is voltam, csak ha meghívott valaki.

Épp amelyik pincér lány dolgozott annak vallottam szerelmet, de ők még igazán képzett „békebeli” vendéglátósok voltak, és nem dőltek be holmi Bufurc flörtnek. Jó, az egyiknél meglett azért kitartásom eredménye, és egy nem épp hosszú, kéthónapos „nagy szerelem” lett belőle.

A presszó zárása után, visszamentem a munkaterületemre, és azzal a lendülettel, ahogy konstatáltam, hogy semmi nem hiányzik, be is raktam a Trabantom csomagtartójába négy zsák bitument, azért csak annyit, mert én tudom, hogy mennyi az elég, és nem is fért volna be több egyszerre. Ennek az árából finanszíroztam a kihagyhatatlan hétvégi meszesi diszkókat. Állandó kuncsaftom volt, számla nélkül, házhoz szállítva ötszázat kaptam zsákonként.

Az első 2 nap szabályosan munkaidő betartásával telt, de a 3. nap már rutinos éjjeliőrként, a presszó záróra után hazamentem aludni, és reggel 6-kor vissza, hogy nagyon fáradt fejet mutatva fogadjam a munkásokat. Sajnáltak is nagyon, hogy egész éjjel itt a hidegben őrködtem. Mondták is, hogy megérdemlem a jó éjjeliőri fizetésem.

Ha dolgoznom kellett hétvégén, este 8-9-ig ott voltam, addigra kellőképp putri szagom lett az őrbódémban befele füstölgő román kályhától, és így nem épp randi szagúan indultam meg a meszesi éjszakába. Azért a lelkiismeretem mindig megszólalt mielőtt elindultam volna, és a szélvédőre cetlit raktam ezzel a felirattal: „Meszesen vagyok stop. Reggel jövök stop. Robi” Így teltek a hétvégék.

A harmadik hónapban egy meszesi discó után jókedvűen megyek vissza szolgálati helyemre, hogy a fárasztó műszak után végre hazamehessek, és kipihenhessem a szolgálat fáradalmait. Munkahelyemhez érve látom ám, nagy a mozgás, hangzavar, rendőr és céges autók, sejtettem, hogy mi történt, el akartam sunnyogni, de Zeller Józsi bá kiabál, hogy itt a Robi, a mi őrünk, majd ő elmondja mi történt.

Vigyorogva odadülöngéltem a rendőrökhöz, és azok el kezdtek kérdezősködni, hogy kiket és miket láttam az éjjel, ugyanis betörés történt. Kicsit törve a magyart elmondtam, hogy láttam az Edét, a jegyszedőt, Krisztián Lacit is, és táncos lányokat, meg jó sok részeg embert. Abban az időben a Posztobányi rendőrnek, meg a többinek se abszolút semmi humor érzéke nem volt, és mondták ne szórakozzak.

Szegény Józsi bátyám, a művezetőm aggódott értem, főleg mikor elindultam a kocsim felé, hogy megyek haza. Oda jött hozzám és elkérte a kocsikulcsot, így szépen hazabattyogtam.
Hétfőn reggel a cégnél művezetőm hiába védett, elém tolták a közös megegyezéses felmondás papírt, és így lett szomorú vége éjjeli őr pályafutásomnak. Növeltem a munkanélküliek táborát, és megkezdtem 15 éves „teljesen hivatalos” fusizós karrierem.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>
2021. 12. 02., 10:41
A tegnapi óriási érdeklődés után: íme a második feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 12. 02., 10:12
Bezárások várhatóak a vendéglátásban, miután a nagyobb céges rendezvényeket is sorban mondják le, ami még bevételt jelenthetne az éttermeknek. Még >>>
2021. 12. 01., 16:17
Hatodik alkalommal rendezik meg Kalocsán a Mikulásfutás és sétát, ami idén, ezen a héten vasárnap, 2021. december 5-én a Kubikus parkban lesz! Még >>>
2021. 12. 01., 11:50
Ma megnyílt az Információs Pont Kalocsán, a Szent István út 35. szám alatt! Még >>>
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés