2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Bufurc bácsi meséi – A kis hittanos megpróbáltatásai a gyerekmisén

Illés György Cinó  |  2018. 03. 10., 13:10
Kapcsolódó
téma cikkei (29)

Talán mégis Gergő papára kellett volna hallgatni… Milyen nyugodt élete lehetett volna később a kis Bufurcnak! De azok a jó barátok! Ezúttal a két Madarász vetett gáncsot – persze, csakis jó szándékkal – szegény kis Bufurc egyenes útjába. Elbeszélés-sorozatunk szerzője, András Róbert az egykor volt diákmisék hangulatát idézi meg mai írásában, amelyből kiderül, hogy az akkori hittanos gyerekek életében – a lelki épülésen túl – milyen vidám időtöltést jelentettek az akkoriban vasárnaponként 9 órakor esedékes hitéleti alkalmak, és az is, hogyan siklott ki már rögtön a rajtnál szerzőnk papi pályafutása.

Kis Bufurc a gyerekmisén

A jámbor, kalocsai nép egyszerű fiaként szorgalmas hittanos és templomba járó gyerek voltam. Gergő papa mindig mondta, hogy tanuljak sokat, és legyek pap, mert azoknak nagyon jó!
Lehet, igaza is volt.

Minden vasárnap 9-kor mentünk a gyerekmisére. Anyám felöltöztetett picösbe: barna, élére vasalt jerseyi nadrág, fehér garbó, fekete lakkos cipő. Bementünk a templomba, jól megmostuk a kezünket a szentelt vízben, és mentünk bal oldalra a gyerek padsorba. Előre senki nem akart ülni ezért mindjárt az elején volt egy kis lökdösődés, addig, amíg Géza atya szigorú tekintetét ránk nem vetette.

Középütt jutott hely, amit kicsit bántam, mert a hátsó padban ülők simán tudtak köpőcsövezni töltő ceruza, külsejével meg rizzsel, vagy szívószállal meg kenyérrel. Kántor Veronka néni kapott is pár golyót mindig. El is akadt néha a hangja!


Forrás: András Róbert

Én a középső sorban ültem a Madarász gyerekekkel, akik épp egy guriga trappista sajtot rágcsáltak titokban. Kaptam én is egy jó darabot belőle. A legnagyobb falatot akkor kaptam be épp, mikor szólt a csengettyű, és mennem kellett a szószékre, felolvasni a szentleckét Szent Pál apostolnak a Korinthusiakhoz írt első leveléből. A mikrofon előtt állva, még javában rágtam, és a hangszórókban, az én csámcsogásomtól zengett a templom.

Gyerekek röhögtek, anyám szeme szikrákat szórt. Fölolvastam a szentleckét, de mise után „csíkon” voltam a sekrestyében. Nagyon féltem Géza atya nádpálcájától, de Ambrus tiszi rendes volt, csak pár miatyánkot meg üdvözlégyet kellett elmondanom, térgyepelve.

Hazaértem. Anyám nem ismerte a ’tolerancia’ szót, mert akkoriban az még nem volt olyan divatos, így lezavart párat, és sipítozta, hogy az egész rokonság ott volt a templomban, és hogy’ „égett a pofája” mindenki előtt. Térus néni, Messzi mama mit fognak szólni? – kérdezte. Aztán azzal jött, hogy itthon meg se eszem a sajtot, meg hogy azok a Madarász gyerekek is milyenek!
Ezt hallgattam egész nap.

Így aztán, hiába szerette volna nagyapám, nem lett belőlem pap.


Forrás: András Róbert

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK