2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 362 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Bufurc bácsi meséi – A kis hittanos megpróbáltatásai a gyerekmisén

Illés György Cinó  |  2018. 03. 10., 13:10
Kapcsolódó
téma cikkei (29)

Talán mégis Gergő papára kellett volna hallgatni… Milyen nyugodt élete lehetett volna később a kis Bufurcnak! De azok a jó barátok! Ezúttal a két Madarász vetett gáncsot – persze, csakis jó szándékkal – szegény kis Bufurc egyenes útjába. Elbeszélés-sorozatunk szerzője, András Róbert az egykor volt diákmisék hangulatát idézi meg mai írásában, amelyből kiderül, hogy az akkori hittanos gyerekek életében – a lelki épülésen túl – milyen vidám időtöltést jelentettek az akkoriban vasárnaponként 9 órakor esedékes hitéleti alkalmak, és az is, hogyan siklott ki már rögtön a rajtnál szerzőnk papi pályafutása.

Kis Bufurc a gyerekmisén

A jámbor, kalocsai nép egyszerű fiaként szorgalmas hittanos és templomba járó gyerek voltam. Gergő papa mindig mondta, hogy tanuljak sokat, és legyek pap, mert azoknak nagyon jó!
Lehet, igaza is volt.

Minden vasárnap 9-kor mentünk a gyerekmisére. Anyám felöltöztetett picösbe: barna, élére vasalt jerseyi nadrág, fehér garbó, fekete lakkos cipő. Bementünk a templomba, jól megmostuk a kezünket a szentelt vízben, és mentünk bal oldalra a gyerek padsorba. Előre senki nem akart ülni ezért mindjárt az elején volt egy kis lökdösődés, addig, amíg Géza atya szigorú tekintetét ránk nem vetette.

Középütt jutott hely, amit kicsit bántam, mert a hátsó padban ülők simán tudtak köpőcsövezni töltő ceruza, külsejével meg rizzsel, vagy szívószállal meg kenyérrel. Kántor Veronka néni kapott is pár golyót mindig. El is akadt néha a hangja!


Forrás: András Róbert

Én a középső sorban ültem a Madarász gyerekekkel, akik épp egy guriga trappista sajtot rágcsáltak titokban. Kaptam én is egy jó darabot belőle. A legnagyobb falatot akkor kaptam be épp, mikor szólt a csengettyű, és mennem kellett a szószékre, felolvasni a szentleckét Szent Pál apostolnak a Korinthusiakhoz írt első leveléből. A mikrofon előtt állva, még javában rágtam, és a hangszórókban, az én csámcsogásomtól zengett a templom.

Gyerekek röhögtek, anyám szeme szikrákat szórt. Fölolvastam a szentleckét, de mise után „csíkon” voltam a sekrestyében. Nagyon féltem Géza atya nádpálcájától, de Ambrus tiszi rendes volt, csak pár miatyánkot meg üdvözlégyet kellett elmondanom, térgyepelve.

Hazaértem. Anyám nem ismerte a ’tolerancia’ szót, mert akkoriban az még nem volt olyan divatos, így lezavart párat, és sipítozta, hogy az egész rokonság ott volt a templomban, és hogy’ „égett a pofája” mindenki előtt. Térus néni, Messzi mama mit fognak szólni? – kérdezte. Aztán azzal jött, hogy itthon meg se eszem a sajtot, meg hogy azok a Madarász gyerekek is milyenek!
Ezt hallgattam egész nap.

Így aztán, hiába szerette volna nagyapám, nem lett belőlem pap.


Forrás: András Róbert

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>
2021. 12. 02., 10:41
A tegnapi óriási érdeklődés után: íme a második feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 12. 02., 10:12
Bezárások várhatóak a vendéglátásban, miután a nagyobb céges rendezvényeket is sorban mondják le, ami még bevételt jelenthetne az éttermeknek. Még >>>
2021. 12. 01., 16:17
Hatodik alkalommal rendezik meg Kalocsán a Mikulásfutás és sétát, ami idén, ezen a héten vasárnap, 2021. december 5-én a Kubikus parkban lesz! Még >>>
2021. 12. 01., 11:50
Ma megnyílt az Információs Pont Kalocsán, a Szent István út 35. szám alatt! Még >>>
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés