2018. 03. 22. csütörtök
Beáta, Izolda
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

Bufurc bácsi meséi – A kis hittanos megpróbáltatásai a gyerekmisén

Illés György Cinó  |  2018. 03. 10., 13:10

Talán mégis Gergő papára kellett volna hallgatni… Milyen nyugodt élete lehetett volna később a kis Bufurcnak! De azok a jó barátok! Ezúttal a két Madarász vetett gáncsot – persze, csakis jó szándékkal – szegény kis Bufurc egyenes útjába. Elbeszélés-sorozatunk szerzője, András Róbert az egykor volt diákmisék hangulatát idézi meg mai írásában, amelyből kiderül, hogy az akkori hittanos gyerekek életében – a lelki épülésen túl – milyen vidám időtöltést jelentettek az akkoriban vasárnaponként 9 órakor esedékes hitéleti alkalmak, és az is, hogyan siklott ki már rögtön a rajtnál szerzőnk papi pályafutása.

Kis Bufurc a gyerekmisén

A jámbor, kalocsai nép egyszerű fiaként szorgalmas hittanos és templomba járó gyerek voltam. Gergő papa mindig mondta, hogy tanuljak sokat, és legyek pap, mert azoknak nagyon jó!
Lehet, igaza is volt.

Minden vasárnap 9-kor mentünk a gyerekmisére. Anyám felöltöztetett picösbe: barna, élére vasalt jerseyi nadrág, fehér garbó, fekete lakkos cipő. Bementünk a templomba, jól megmostuk a kezünket a szentelt vízben, és mentünk bal oldalra a gyerek padsorba. Előre senki nem akart ülni ezért mindjárt az elején volt egy kis lökdösődés, addig, amíg Géza atya szigorú tekintetét ránk nem vetette.

Középütt jutott hely, amit kicsit bántam, mert a hátsó padban ülők simán tudtak köpőcsövezni töltő ceruza, külsejével meg rizzsel, vagy szívószállal meg kenyérrel. Kántor Veronka néni kapott is pár golyót mindig. El is akadt néha a hangja!


Forrás: András Róbert

Én a középső sorban ültem a Madarász gyerekekkel, akik épp egy guriga trappista sajtot rágcsáltak titokban. Kaptam én is egy jó darabot belőle. A legnagyobb falatot akkor kaptam be épp, mikor szólt a csengettyű, és mennem kellett a szószékre, felolvasni a szentleckét Szent Pál apostolnak a Korinthusiakhoz írt első leveléből. A mikrofon előtt állva, még javában rágtam, és a hangszórókban, az én csámcsogásomtól zengett a templom.

Gyerekek röhögtek, anyám szeme szikrákat szórt. Fölolvastam a szentleckét, de mise után „csíkon” voltam a sekrestyében. Nagyon féltem Géza atya nádpálcájától, de Ambrus tiszi rendes volt, csak pár miatyánkot meg üdvözlégyet kellett elmondanom, térgyepelve.

Hazaértem. Anyám nem ismerte a ’tolerancia’ szót, mert akkoriban az még nem volt olyan divatos, így lezavart párat, és sipítozta, hogy az egész rokonság ott volt a templomban, és hogy’ „égett a pofája” mindenki előtt. Térus néni, Messzi mama mit fognak szólni? – kérdezte. Aztán azzal jött, hogy itthon meg se eszem a sajtot, meg hogy azok a Madarász gyerekek is milyenek!
Ezt hallgattam egész nap.

Így aztán, hiába szerette volna nagyapám, nem lett belőlem pap.


Forrás: András Róbert

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 21., 10:01
Az ezredfordulón már a tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Vatai László országos serdülő kötöttfogású egyéni birkózóversenyt Kalocsán, a hajdani kiváló birkózó, edző, az FTC örökös bajnoka emlékének adózva, aki a római olimpiáról egy sajnálatos „buli-focimeccs” során szerzett sérülése miatt maradt le, pedig már a formaruháját is átvette.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 22., 15:58
Áprilistól tilos a fecskék fészkeinek leverése, ezt még a ház átalakítása, szigetelése vagy festése sem indokolhatja Még >>>
2018. 03. 22., 08:32
Tudományos szenzáció kellett ahhoz, hogy megtudjuk, mi, laikusok, hogy a jég tök másmilyen is lehet, mint amilyennek ismerjük. Pedig a tudományos szempontból műveltebbek már tudhatták, hogy a világűrben van ilyen, ám most kiderült: a Földön is lehetséges! Még >>>
2018. 03. 21., 17:13
Szekeres Erzsébet „Gyümölcsoltó Boldogasszony” című kiállítását Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek nyitja meg Virágvasárnap 15:00 órai kezdettel Még >>>
2018. 03. 21., 10:57
Sorsdöntő választásra készülünk – jelentette ki egy solti kampányrendezvényen Szájer József, aki prófétához méltó szakállával okozott meglepetést az Európa parlamenti munkáját naprakészen nem követő hallgatóságnak. Még >>>
2018. 03. 21., 10:15
A Te hímes tojásodtól lesz szebb a húsvéti tojásfa az Érsekkertben! :) Érdemes előtte regisztrálnod az általad hozott díszt, hiszen megnyerheted akár a 2 fő részére szóló wellness hétvégét is. Még >>>
2018. 03. 20., 17:02
A barátságtalan időjárás miatt átütemezik a szalonnasütéssel és előadással egybekötött, barákai vízbázishoz tervezett biciklitúrát Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Az ötödik egymást követő alkalommal nyerte el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját.
A német kormány le kívánja cserélni a kiöregedő Panavia Tornado vadászbombázóit, ez már köztudott. Március 8-án a defensenews.com internetes portálon megjelent egy cikk, amelyben Daniel Gouré, a Lexington Intézet alelnöke nyilatkozott arról, hogy a Luftwaffe-ban miért nincs alternatívája az F-35 Lightning II-nek.
2018. március 20-án, kedden lezuhant a Brit Királyi Légierő világhírű Red Arrows bemutató csapat, illetve az Indiai Légierő egy-egy Hawk típusú kiképző repülőgépe.
Harmadik nekifutásra talán már valóban új hajtóműveket kaphatnak az amerikai légierő nagypapakorú B–52H stratégiai bombázó repülőgépei.