2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Bufurc bácsi meséi – A kis hittanos megpróbáltatásai a gyerekmisén

Illés György Cinó  |  2018. 03. 10., 13:10
Kapcsolódó
téma cikkei (29)

Talán mégis Gergő papára kellett volna hallgatni… Milyen nyugodt élete lehetett volna később a kis Bufurcnak! De azok a jó barátok! Ezúttal a két Madarász vetett gáncsot – persze, csakis jó szándékkal – szegény kis Bufurc egyenes útjába. Elbeszélés-sorozatunk szerzője, András Róbert az egykor volt diákmisék hangulatát idézi meg mai írásában, amelyből kiderül, hogy az akkori hittanos gyerekek életében – a lelki épülésen túl – milyen vidám időtöltést jelentettek az akkoriban vasárnaponként 9 órakor esedékes hitéleti alkalmak, és az is, hogyan siklott ki már rögtön a rajtnál szerzőnk papi pályafutása.

Kis Bufurc a gyerekmisén

A jámbor, kalocsai nép egyszerű fiaként szorgalmas hittanos és templomba járó gyerek voltam. Gergő papa mindig mondta, hogy tanuljak sokat, és legyek pap, mert azoknak nagyon jó!
Lehet, igaza is volt.

Minden vasárnap 9-kor mentünk a gyerekmisére. Anyám felöltöztetett picösbe: barna, élére vasalt jerseyi nadrág, fehér garbó, fekete lakkos cipő. Bementünk a templomba, jól megmostuk a kezünket a szentelt vízben, és mentünk bal oldalra a gyerek padsorba. Előre senki nem akart ülni ezért mindjárt az elején volt egy kis lökdösődés, addig, amíg Géza atya szigorú tekintetét ránk nem vetette.

Középütt jutott hely, amit kicsit bántam, mert a hátsó padban ülők simán tudtak köpőcsövezni töltő ceruza, külsejével meg rizzsel, vagy szívószállal meg kenyérrel. Kántor Veronka néni kapott is pár golyót mindig. El is akadt néha a hangja!


Forrás: András Róbert

Én a középső sorban ültem a Madarász gyerekekkel, akik épp egy guriga trappista sajtot rágcsáltak titokban. Kaptam én is egy jó darabot belőle. A legnagyobb falatot akkor kaptam be épp, mikor szólt a csengettyű, és mennem kellett a szószékre, felolvasni a szentleckét Szent Pál apostolnak a Korinthusiakhoz írt első leveléből. A mikrofon előtt állva, még javában rágtam, és a hangszórókban, az én csámcsogásomtól zengett a templom.

Gyerekek röhögtek, anyám szeme szikrákat szórt. Fölolvastam a szentleckét, de mise után „csíkon” voltam a sekrestyében. Nagyon féltem Géza atya nádpálcájától, de Ambrus tiszi rendes volt, csak pár miatyánkot meg üdvözlégyet kellett elmondanom, térgyepelve.

Hazaértem. Anyám nem ismerte a ’tolerancia’ szót, mert akkoriban az még nem volt olyan divatos, így lezavart párat, és sipítozta, hogy az egész rokonság ott volt a templomban, és hogy’ „égett a pofája” mindenki előtt. Térus néni, Messzi mama mit fognak szólni? – kérdezte. Aztán azzal jött, hogy itthon meg se eszem a sajtot, meg hogy azok a Madarász gyerekek is milyenek!
Ezt hallgattam egész nap.

Így aztán, hiába szerette volna nagyapám, nem lett belőlem pap.


Forrás: András Róbert

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 24., 09:57
Itt van a tökéletes lávasüti receptje. Egészen megúszós lett, de közben nem hiányzik belőle a rengeteg csokoládé sem. Minden csokirajongónak kötelező megcsinálni! Egyáltalán nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik. Még >>>
2024. 04. 23., 13:49
E hét pénteken és további négy hétvégén is szuper programokkal várnak mindenkit az Érsekkertben! Még >>>
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK