2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Bufurc bácsi meséi 26. – Gergő papa, a nyírfák védelmezője

2019. 01. 13., 14:30
Kapcsolódó
téma cikkei (29)

Hol vannak már azok a daliás idők? Hová tűnt az a tündéri korszak, amelyben a kis Bufurc a gyermekkorát töltötte? Mennyi víz lefolyt már a Dunán azóta – és hősünk gigáján mennyi jó sör! Akkor maga sem gondolta volna, hogy egyszer lenyugszik ő is, és a sok léha dőreség helyett jámbor életet él majd, szabadidejében horgászgatva, főzőcskézve, a konyhájában azokra a nagy időkre emlékezve!


Márpedig, ha hiszik, ha nem, úgy alakult! Ma már csak sörből is az alkoholmentes dukál… Csoda ezek után, hogy gyakran mélázik el a régmúlt időkön?

Mai meséjében Bufurc bácsi, alias András Róbert újra Gergő papát idézi föl emlékeiben, aki nem ismert lehetetlent. Az még hagyján, hogy asszisztencia nélkül végezte a sikeres állatklinikai műtéteket az ólpiacon, de még a környékbeli suhanc legényekkel is könnyűszerrel elbánt!
Persze, nem ám erővel, hanem rafinériával!

András Róbert:
Gegő papa, a nyírfák védelmezője

Főzés közben eszembe jutott, hogy lassan kezdek olyan leleményes lenni, mint nagyapám volt, a Gergő bácsi. Csomó érdekes szokása, "találmánya, csinálmánya" volt.

Ő nem hívott állatorvost! Szólt a mamának, hogy hozzon neki a pamukjából, és összevarrta a disznó oldalán a sebet. Levágta a tehén homlokán nőtt harmadik, fals szarvát, amely akadozott az állatnak a jászolban evésnél, és az orvos nem vállalta el a műtétet. Gergő bácsi megoldotta!

Nagyapám nagyon büszke volt három nyírfájára a ház előtt.
Történt egyszer, hogy egy május elsejére virradó éjszaka kivágták a legényök az összeset a lányoknak, májusfának. Papa ölni tudott volna.
Pótolta a hiányzó fákat. Utána következő évben május elseje előtti este tekerek haza valamelyik csehóból, a templomnál nagy slunggal beszedem a kanyart, iszonyat bűz csapta meg az orrom, pedig amúgy is hányingerem volt már eléggé.
Szippantanak este? – gondoltam magamban.

Odaérek a ház elé, nagyapám villanyszerelő gumikesztyűben könyékig, egy vödörből pakolta a fák törzsére a szart, amit az akkoriban még trendi pottyantós retyóból vadászott ki, és kente el rajtuk szép egyenletesen.

– Papa! Mit csinálsz? – kérdeztem. Vigyorogva válaszolta:
– Na, most gyűjjenek azok a legényök, majd möglepődnek! Elmögy majd a kedvük a májusfa állítástul!

Másnap nagyapám nagyon büszke volt, amikor mosta le a fák törzsét!
Mondta is a mamának.
– Igazam vót megin’! Ugye, mögmondtam előre!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 06., 19:52
A jazz muzsika és a jó borok kedvelőinek kiváló programlehetőség, akinek ismerőse jazz- és borrajongó, annak pompás ajándékötlet! Töltsön egy kellemes nyári estét a Pilvax Hotelben június 10-én! Indítsa a nyarat egy laza, élőzenés aláfestéssel egybekötött borkóstolóval, amelyen amforában érlelt borkülönlegességekkel ismerkedhetünk.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 07., 14:22
Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről is érkeztek bejelentések, vélhetően nagyon széles körben érezte a lakosság. Még >>>
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>
2023. 06. 07., 09:02
Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében – mondta az ünnepségen Vajda Péter, Még >>>
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK