2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 362 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Bufurc bácsi meséi 26. – Gergő papa, a nyírfák védelmezője

2019. 01. 13., 14:30
Kapcsolódó
téma cikkei (29)

Hol vannak már azok a daliás idők? Hová tűnt az a tündéri korszak, amelyben a kis Bufurc a gyermekkorát töltötte? Mennyi víz lefolyt már a Dunán azóta – és hősünk gigáján mennyi jó sör! Akkor maga sem gondolta volna, hogy egyszer lenyugszik ő is, és a sok léha dőreség helyett jámbor életet él majd, szabadidejében horgászgatva, főzőcskézve, a konyhájában azokra a nagy időkre emlékezve!


Márpedig, ha hiszik, ha nem, úgy alakult! Ma már csak sörből is az alkoholmentes dukál… Csoda ezek után, hogy gyakran mélázik el a régmúlt időkön?

Mai meséjében Bufurc bácsi, alias András Róbert újra Gergő papát idézi föl emlékeiben, aki nem ismert lehetetlent. Az még hagyján, hogy asszisztencia nélkül végezte a sikeres állatklinikai műtéteket az ólpiacon, de még a környékbeli suhanc legényekkel is könnyűszerrel elbánt!
Persze, nem ám erővel, hanem rafinériával!

András Róbert:
Gegő papa, a nyírfák védelmezője

Főzés közben eszembe jutott, hogy lassan kezdek olyan leleményes lenni, mint nagyapám volt, a Gergő bácsi. Csomó érdekes szokása, "találmánya, csinálmánya" volt.

Ő nem hívott állatorvost! Szólt a mamának, hogy hozzon neki a pamukjából, és összevarrta a disznó oldalán a sebet. Levágta a tehén homlokán nőtt harmadik, fals szarvát, amely akadozott az állatnak a jászolban evésnél, és az orvos nem vállalta el a műtétet. Gergő bácsi megoldotta!

Nagyapám nagyon büszke volt három nyírfájára a ház előtt.
Történt egyszer, hogy egy május elsejére virradó éjszaka kivágták a legényök az összeset a lányoknak, májusfának. Papa ölni tudott volna.
Pótolta a hiányzó fákat. Utána következő évben május elseje előtti este tekerek haza valamelyik csehóból, a templomnál nagy slunggal beszedem a kanyart, iszonyat bűz csapta meg az orrom, pedig amúgy is hányingerem volt már eléggé.
Szippantanak este? – gondoltam magamban.

Odaérek a ház elé, nagyapám villanyszerelő gumikesztyűben könyékig, egy vödörből pakolta a fák törzsére a szart, amit az akkoriban még trendi pottyantós retyóból vadászott ki, és kente el rajtuk szép egyenletesen.

– Papa! Mit csinálsz? – kérdeztem. Vigyorogva válaszolta:
– Na, most gyűjjenek azok a legényök, majd möglepődnek! Elmögy majd a kedvük a májusfa állítástul!

Másnap nagyapám nagyon büszke volt, amikor mosta le a fák törzsét!
Mondta is a mamának.
– Igazam vót megin’! Ugye, mögmondtam előre!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>
2021. 12. 02., 10:41
A tegnapi óriási érdeklődés után: íme a második feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 12. 02., 10:12
Bezárások várhatóak a vendéglátásban, miután a nagyobb céges rendezvényeket is sorban mondják le, ami még bevételt jelenthetne az éttermeknek. Még >>>
2021. 12. 01., 16:17
Hatodik alkalommal rendezik meg Kalocsán a Mikulásfutás és sétát, ami idén, ezen a héten vasárnap, 2021. december 5-én a Kubikus parkban lesz! Még >>>
2021. 12. 01., 11:50
Ma megnyílt az Információs Pont Kalocsán, a Szent István út 35. szám alatt! Még >>>
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés