2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Simon Zoltán elnök (FIDESZ): „A FIDESZ-KDNP nem bújik senki mögé, önálló polgármester jelöltet és képviselő jelölteket állít”

Zsiga Ferenc  |  2019. 05. 31., 14:26
Kapcsolódó
téma cikkei (61)

Az európai parlamenti választás a FIDESZ-KDNP pártszövetség és az elemzők számára országosan és a választókörzetben elért jelentős siker ellenére nagy meglepetést nem tartogatott. A kormányzó pártra leadott támogató voksok száma Simon Zoltán, a FIDESZ helyi elnöke szerint - mintegy a kalocsai csoport munkáját is visszaigazolva – a városban is a korábbinál jóval kedvezőbben alakult. Ugyanakkor a szavazás az ellenzéki oldalon, a komoly átrendeződés miatt olyan meglepetést okozott, mint amire sokan nem számítottak. A helyzet értékelésére Simon Zoltánt, a FIDESZ Kalocsai Csoportja elnökét kértük fel.

- Elnök úr! Hogyan értékeli az EP választások eredményét a városban?

- Először is szeretném megköszönni mindazoknak, akik részt vettek az európai parlamenti választáson és kötelességüknek érezték, hogy éljenek állampolgári jogukkal. A FIDESZ Kalocsai Csoportja nevében külön is megköszönöm a FIDESZ-KDNP pártszövetségre leadott szavazatokat.
A Fidesz számára Kalocsán is elsöprő sikert hozott az EU parlamenti választás. A tavalyi országgyűlési választásokon elért 38,5 százalékos pártlistás eredményhez képest most vasárnap 45,2 százalékra növekedett a városban a kormányzó pártra leadott szavazatok aránya.


Forrás: Zsiga Ferenc

Miután a demokrácia alapja a választás, a szavazatok száma, nem pedig valamiféle szubjektív értékítélet, irreális elbizakodottság határozza meg a népakaraton nyugvó erőviszonyokat, megállapítható:

a Fidesz helyi szervezete jó munkát végzett, mert a tavalyi eredményhez viszonyítva jelentősen növelni tudta a pártunkat támogató szavazatok számát.

Eközben az ellenzéki pártok – amelyek képviselői az elmúlt öt évben láthatóan és érezhetően rossz irányba vitték a várost - szimpatizánsai és támogatói között egyfajta átrendeződés, radikális változás következett be.
Nem csak számomra meglepő, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) és elnöke, Gyurcsány Ferenc, aki miniszterelnökként még saját választóit is félrevezette, ma a legerősebb ellenzéki párt vezetője.
Gyurcsány Ferenc pártja Kalocsán az országos átlagnál is jobb eredményt ért el, közel 22 százalékos támogatottságot szerzett.

Feltételezhetően egyes baloldali és szélső jobboldali pártok erodálása, átszavazások hozták a városban hangját nem hallató DK-nak ezt a váratlan eredményt.

Összességében sikerként értékelem, hogy Kalocsán az országoshoz képest is nagyobb mértékben csökkent az ellenzéki pártokra leadott szavazatok aránya,

ami arra utal, nálunk is választói csalódottság, belső megosztottság kíséri tevékenységüket.
Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy alapvetően különböző ideológiai és politikai nézeteket valló pártok megpróbálnak valamilyen civil, ál független szervezet mögé bújva, ál egységet felmutatatva indulni az önkormányzati választáson.
Nem másról van szó, mint arról, hogy akik most ellenzékiként pozícionálják magukat, valójában a város jelenlegi vezetői, akik az elmúlt öt évben nem fejlesztették, elszigetelték Kalocsát, ezáltal lemaradtunk a környező településektől.

Minderről a kalocsaiak véleményt alkottak, nyilatkoztak, hiszen készült egy a helyzetet jól tükröző, beszédes közvélemény kutatás.

Ennek hozadéka, hogy dr. Bálint József nem indul polgármester-jelöltként.

„Nehéz volt úgy dolgozni, hogy az én oldalamon már az elején valaki mindig valamilyen igénnyel, mondhatnám „zsarolással” lépett föl, feltételként szabva: ha nem teljesítem a kérést, voksoláskor nem tudom majd biztosítani a hét támogató szavazatot.”
bővebben ...

A hatalomban maradás érdekében ugyan azok indulnak jelöltként és a háttérben pillanatnyi érdekektől vezérelve, elvtelenül, jóval az önkormányzati választások előtt egyezkednek pozíciókról, akik a városban uralkodó állapotokért felelősek.

Tény, nem tévessze senki szem elől, hogy ennek a városvezetésnek közel öt éve van többsége a képviselő-testületben. Mindezt a hatalomért való színeváltozást gyávaságnak tartom, önmagában alkalmas a választók megtévesztésére.

- Az EU parlamenti választás eredményei tükrében mire számít az őszi helyhatósági választásokon?

Elöljáróban: aktivistáinknak a nyilvánosság előtt is szeretném megköszönni azt a kampány során elvégzett mérhetetlenül sok munkát, amelynek következtében a városban ilyen kimagaslóan jó eredményt ért el a FIDESZ-KDNP.
Figyelembe véve a baloldali többség által vezetett önkormányzat elmúlt öt évi teljesítményét, megállapítható, hogy amíg országosan komoly előrelépést könyvelhetünk el szinte minden területen, addig Kalocsán nagyon rossz irányba mentek, mennek a dolgok.

Az önkormányzat a város vagyonának értékesítéséből származó, százmilliós bevételeket működési célokra használta fel.

Ennek köszönhetően Kalocsa város vagyona jelentősen csökkent. Így az ígéretek ellenére mások mellett nem maradt pénz az előkészített és a kormány által támogatott egyes beruházások önrészének finanszírozására, komoly fejlesztések maradtak el.

Kijelentem, hogy

a FIDESZ-KDNP nem bújik senki és semmi mögé, állítani fog önálló polgármester jelöltet, és valamennyi körzetben olyan képviselőjelölteket, akiknek legfőbb feladata a város fejlődési pályára való állítása lesz.

Meggyőződésem, hogy jelöltjeink nagy eséllyel indulhatnak a város irányításának elnyeréséért, amihez nagyon jó alapot teremt a vasárnapi szavazás kimagaslóan jó helyi és országos eredménye.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK